Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e8c6eaf29111c5ad28b4622/80

Tko će biti Plenkovićev favorit za gradonačelnika Splita?

Navodno je Andrej Plenković već obavio razgovore s Oparom te mu otvoreno rekao da na njega kao kandidata za Split više ne računaju

Andro Krstulović Opara vjerojatno neće biti HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita na lokalnim izborima u svibnju 2021. godine. Informacije su to koje se sve češće mogu čuti u krugu bliskom vrhu stranke. Navodno je prvi čovjek HDZ-a Andrej Plenković već obavio razgovore s Oparom te mu otvoreno rekao da na njega kao kandidata za Split više ne računaju. Više HDZ-ovaca potvrdilo je za Jutarnji list ovih dana da se za gradonačelničku utrku traži novo ime.

Plenković nije zadovoljan Androm Krstulovićem Oparom. U Splitu nije napravio gotovo ništa, a cijela splitska organizacija nam je u rasulu – rekao je jedan od naših sugovornika iz HDZ-a, dodajući kako u stranci “Andro kotira vrlo loše”. Neki iz stranke ističu da niti Opara nema baš volju za to, pa bi, navodno, negdje u studenome mogao sam objaviti kako nije zainteresiran za novi mandat gradonačelnika.

Aktualnom prvom čovjeku Splita u prilog ne ide niti zadnji sukob s koalicijskim partnerom – Željkom Kerumom i njegovim HGS-om – zbog čega je odgođena zadnja sjednica Gradskog vijeća na kojoj se trebalo raspravljati o rebalansu proračuna. Kerumovi vijećnici bojkotirali su sjednicu, a u priopćenju koje su poslali prije sjednice naveli su da je razlog njihova nedolaska “kleveta i blaćenje grada Splita”.

Razljutili su ih građanski aktivisti Dnevne doze splitskog nereda koja na svojoj Facebook stranici pod sloganom “Split je kur.c” svakodnevno objavljuje priče o sumnjivim poslovima u gradu, ali i dodjela njihove nagrade “Zlatni kur.c” novinarima koji se bore protiv komunalnog nereda. HGS je zatražio da se taj slogan hitno zabrani, kaznu za njegova autora Bojana Ivoševića te očitovanje gradonačelnika Opare o tome zašto kao odgovorna osoba nije stao u obranu Splita.

No, unatoč takvom pojašnjenju bojkota od strane Hrvatske građanske stranke, mnogi u gradu su ovaj Kerumov potez ocijenili tek kao politički igrokaz, tvrdeći kako je on time već počeo svoju predizbornu kampanju s obzirom na to da se ima namjeru ponovno kandidirati za gradonačelnika. Pitanje je, međutim, hoće li to doista i moći učiniti s obzirom na to da je Kerum prije nekoliko dana nepravomoćno osuđen na šest mjeseci zatvora, odnosno dvije godine uvjetno, zbog prijetnje upravo aktivistu Ivoševiću da će mu “iščupati gučak”.

HGS, inače, već godinama osigurava većinu HDZ-u i Opari i drže ih na vlasti u Splitu, a u zamjenu za to Kerum je, prema koalicijskom dogovoru, dobio mogućnost kadroviranja u nekim najvažnijim gradskim tvrtkama.

Zasad još nije poznato kada će biti održana sljedeća sjednica Gradskog vijeća, ali čini se da ne bi trebalo biti većih turbulencija oko toga. Sam Željko Kerum kaže da nema namjeru blokirati rad Gradskog vijeća.

Nismo ni za kakvu blokadu, ali najbolje bi bilo kad bi se HDZ riješio Opare i da onda njegov zamjenik odradi posao do kraja. To što Opara nanosi štetu HDZ-u njihov je problem, ali on je napravio štetu i gradu i tome treba stati na kraj – rekao je Kerum. Ističe kako on nema nikakav problem s HDZ-om kao takvim, ali da ima s gradonačelnikom.

S Oparom ne želim imati posla. On je štetočina i napravio je ogromne štete gradu. Sve radi na svoju ruku, a puno toga vjerojatno i bez znanja stranke. Pa, koji bi gradonačelnik dozvolio da se grad vrijeđa na ovakav način i da se spominje u takvom kontekstu. Žalosti me što HDZ to prihvaća. Mi smo tražili da se taj slogan zabrani i osudi. I samo zbog toga vijećnici nisu došli na sjednicu – govori Kerum, koji je potvrdio da ima i planove za gradonačelničku kandidaturu.

HGS svakako ide na izbore. Do sada smo, u ovih desetak godina, imali najveći broj vijećnika, a imat ćemo ih i u idućem sazivu. Siguran sam da ćemo postići dobre rezultate. Svi su se u Splitu – HDZ, SDP, Most, Domovinski pokret, Pametno… – ujedinili protiv Keruma jer ih je uhvatila panika. Ali, mi idemo na izbore, a ako ja ne budem mogao biti kandidat, bit će netko drugi iz HGS-a – poručio je Željko Kerum.

Na pripremama za lokalne izbore počelo se ubrzano raditi u svim strankama, no kad je riječ o potrazi za kandidatom koji bi mogao postati novi splitski gradonačelnik, posebno bi zanimljivo moglo biti u HDZ-u. Andrej Plenković nakon pobjede na unutarstranačkim i parlamentarnim izborima ima veliku ambiciju ostvariti pobjede i u nekoliko najvećih gradova. Uz Zagreb, u prvom su mu planu još Osijek i Split.

Međutim, u gradu pod Marjanom moglo bi biti velikih problema. HDZ o imenu svog kandidata za splitskoga gradonačelnika, navodno, još nije donio konačnu odluku, iako se u stranačkim kuloarima već spominje nekoliko imena za tu poziciju. U stranci bi se, kako doznajemo, trebalo provesti i interno istraživanje o tome koji kandidat najbolje kotira. No, ono što je glavni HDZ-ov problem pred utrku za lokalne izbore jest priličan kaos koji vlada u njihovoj splitskoj organizaciji.

Tamo već dugo imamo problema i s njima se ne možemo dogovoriti oko najjednostavnijih stvari. Svi brinu neke svoje interese – rekao je jedan istaknuti član stranke. I on spominje veliko nezadovoljstvo koje u vrhu stranke vlada zbog aktualnoga gradonačelnika Opare, ali i zbog sukoba u splitskom HDZ-u koji se raslojio na nekoliko klanova. S obzirom na to da se u HDZ-u očekuje nastavak unutarstranačkih izbora, očito je da će se voditi žestoka bitka i za poziciju šefa splitskog ogranka. Iako je postojao plan da se unutarstranački izbori, čiji je prvi dio održan u ožujku kada je izabrano vodstvo stranke, nastave najesen, po svemu sudeći zbog koronakrize realnije je očekivati da se taj proces nastavi nakon lokalnih izbora.

Postoji i mogućnost da HDZ dio svojih organizacija, i to onih u kojima postoje problemi, raspusti i prije lokalnih izbora, te da imenuje povjerenike. U tom kontekstu u stranci se spominjala mogućnost raspuštanja stranačkih organizacija u Zagrebu, Lici i Istri, no ako je suditi prema stanju u splitskom HDZ-u, nije isključeno da se i kod njih posegne za takvim rješenjem. Naime, prema onome što pričaju HDZ-ovci, tamo su tri glavne struje koje se bore za prevlast. Cijeli čanak pogledajte ovdje.

hr Sun Sep 27 2020 10:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f0464b2daf72dc82a8b466a/80

Epidemiolozi u Zagrebu javili dobru vijest o praćenju kontakata oboljelih

Oboljele i kontakte koje imaju u vlastitoj skrbi, doznaje se, upisuju u digitalnu platformu.
Nakon što je ministar zdravstva Vili Beroš prije nekoliko dana izrazio nezadovoljstvo angažmanom liječnika obiteljske medicine u nadzoru oboljelih od koronavirusa i njihovih kontakata, čini se da su se stvari počele mijenjati, piše Index.

Kako večeras doznaje Index, epidemiolozi iz gradskog zavoda primijetili su znatno aktivnije sudjelovanje liječnika obiteljske medicine, koji su počeli bolje nadzirati ne samo bolesne nego i kontakte, i to sve prijavljivati u sustav. 

Oboljele i kontakte koje imaju u vlastitoj skrbi, doznaje se, upisuju u digitalnu platformu. Epidemiolozi koji zovu kontakte te mladi pomagači koje epidemiolozi nadziru provjeravaju je li osoba koju kontaktiraju već upisana u platformu, a danas su primijetili kako je puno veći broj oboljelih već upisan nego što je bio slučaj ranije. 

Kada epidemiolozi nazovu kontakte, doznaju da su liječnici obiteljske medicine upisali i njihove kontakte koji su u istoj ambulanti, što značajno olakšava posao epidemiolozima, doznali smo večeras, a sve bi trebalo pridonijeti tome da se epidemiolozi mogu bolje fokusirati na oboljele i na pacijente iz zdravstvenog sustava i iz socijalne skrbi, javlja Index.
hr Thu Oct 29 2020 21:57:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e284bdb29111ca80b8b45ca/80
Foto: Pixabay

Iz Grada poručili: 'Radno mjesto evidentičara uplata roditelja postoji od 1991. godine'

Jednostavnom pretragom Službenih glasnika lako je pronaći čak dva Zaključka gradonačelnika Ive Baldasara (SDP) gdje daje suglasnost za zapošljavanje upravo na ovo isto radno mjesto u ovom istom vrtiću, poručili su.
Javnost je uzburkala informacija o radnom mjestu EVIDENTIČARA UPLATA RODITELJA u splitskim vrtićima. O svemu su se oglasili iz Grada, a što su poručili pročitajte u nastavku:

- Radno mjesto u Dječjem vrtiću Marjan - evidentičar uplata roditelja koje se popunjava radi odlaska djelatnice u mirovinu – izazvao je proteklih dana veliki interes javnosti. Činjenica je kako je to radno mjesto definirano Pravilnikom o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada Dječjeg vrtića Marjan kao i sva ostala radna mjesta u sistematizaciji te kako datira od 1991. kad su se od jedinstvene jedinice „Tatjana Martinić“ izdvojile četiri zasebne jedinice i to: Dječji vrtić Marjan, Dječji vrtić Grigor Vitez, Dječji vrtić Cvit Mediterana i Dječji vrtić Radost.

Može li se danas, 2020. godine zvati drukčije, sigurno da može i u prijedlogu novog Kolektivnog ugovora za koji je nakon 14 godina progovore pokrenula upravo ova Gradska uprava, ide se upravo u smjeru da se sva radna mjesta u računovodstvu iste razine i stručne spreme nazivaju računovodstveno-financijski radnici koji će uz sve dosadašnje poslove obavljati i nove poslove vezane za preustroj financijske računovodstvene službe i novih zahtjeva implementiranih programa. Da su se neke bivše uprave potrudile pregovarati sa svim sindikatima ranije, da nisu odgađali takve odluke i zakidali radnička prava, danas vrtićke ustanove ne bi imale Kolektivni koji je istekao, a za ovo, što god tko mislio ipak neophodno radno mjesto, imali bi moderniji naziv. 

No u svemu, posebno čudi današnja histerična objava nekog SDP-ovog člana u kojoj kaže kako dana suglasnost za zapošljavanje u DV Marjan „poprima i povijesne razmjere jer se jedno od radnih mjesta naziva: 'Evidentičar uplata roditelja', vjerojatno presedan u hrvatskom jezikoslovlju“. HA HA. 

Jednostavnom pretragom Službenih glasnika lako je pronaći čak dva Zaključka gradonačelnika Ive Baldasara (SDP) gdje daje suglasnost za zapošljavanje upravo na ovo isto radno mjesto u ovom istom vrtiću. I još jedno na istoimeno radno mjesto u DV Radost. 

Licemjerje na kakvo smo navikli od SDP-a, koji u svom mandatu nije napravio ništa značajno u politici predškolskog odgoja Grada Splita. Jer da je, da su recimo izgradili ili dogradili bar jedan vrtić, danas liste neupisane djece ne bi vjerojatno niti postojale.  

Eto tu je razlika između SDP-a koji za vrijeme svog mandata sigurno nije razmišljao dugoročno i između ove Gradske vlasti koja je krenula u dogradnju vrtića Ružmarin, kupnju, opremanje i otvaranje prvog vrtića na Kili, izjednačavanje cijene redovnog programa u svim vrtićima na području Splita. Detalje poput otvaranja dodatnih vrtićkih skupina, dva EU projekta kojima su osigurana popodnevna smjena, treći odgajatelji za djecu s posebnim potrebama i stručno osoblje poput logopeda i defektologa, zatim redovna ulaganja u podizanje vrtićkog standarda, vrtićke objekte i igrališta nećemo puno isticati, jer smatramo to našim redovnim obavezama na koristi naše djece, stoji u priopćenju.

hr Thu Oct 29 2020 20:17:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f86a8856f52df24138b45df/80
Foto: Zadarski list

Capak: 'Čitav niz mjera postoji, ne najavljujem ih i ne znači da će stupiti na snagu'

Otkrio je da Hrvatska može ići i preko trenutnih 10.000 testiranih osoba dnevno.
U RTL-u Danas gostovao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. Na pitanje koje još mjere se mogu uvesti u borbi protiv koronavirusa, rekao je da su oni u nedjelju predstavili mjere koje su u utorak stupile na snagu, a danas je četvrtak. 

"Mjere su tek na početku. Sasvim sigurno nekoliko dana, dok ne vidimo kakvi su efekti tih mjera, nećemo uvoditi nove", odgovorio je i dodao da imaju još "čitav spektar mjera". 

"Dodatno ograničavanje broja ljudi koji se okupljaju, dodatno ograničenje radnog vremena, dodatno ograničenje broja ljudi koji mogu sudjelovati na sportskim natejecanjima, treninzima i tako dalje. Dakle, čitav niz još mjera postoji. Ja ih ne najavljujem i ne znači da će stupiti na snagu", rekao je za RTL Danas.

Lockdown?

Rekao je da "apsolutno nije" jedini razlog financije u državi zato što se Stožer ne odlučuje za novi lockdown. "To je samo jedan od elemenata. Epidemiolozi imaju potrebu da donose zabrane i zatvaraju jer se na taj način smanjuju kontakti, a to je najefikasniji način suzbijanja Covid infekcije", kazao je i dodao da tu postoji čitav niz "socijalnih, psiholoških, financijskih" i svih drugih aspekata o kojima Vlada mora voditi brigu. 

"Mi uvijek razmišljamo da dodatno zašarafimo, ali Vlada je ta koja mora voditi brigu o tome. To nije naš posao epidemiloga nego onih koji donose odluke moraju o tome voditi računa", rekao je i dodao da Hrvatska nema tako veliki rast kao što imaju druge, susjedne, zemlje i zemlje EU. 

"Imamo Skandinavce koji su tradicionalno dobri, ali većina ovih zemalja centralne i zapadne Europe ima ogroman rast. Naš rast nije tako velik i mi mislimo da su naše mjere dobre i balansirane. I da su ove mjere koje smo donijeli dobre i da će dati efekta", rekao je za RTL.

Hoće li Hrvatska ići preko 3000 novozaraženih na dan?

Na pitanje očekuje li da će Hrvatska ići na više od 3000 novozaraženih dnevno kazao je da misli da je realno "da u sljedećih nekoliko dana brojka dođe do 3000". "Ali nakon toga puno više, po meni, više neće rasti", kazao je. 

"Tijekom ljeta smo imali 30 do 35 posto asimptomatskih. Danas mislimo da ih imamo nešto manje, oko 25 do 13 posto. Trenutno imamo aktivnih 14.000 slučajeva i 987 hospitaliziranih, to je oko 7 posto. 7 do 10 posto je realno da su teži slučajevi koji zahtjevaju hospitalizaciju. I imamo 71 na respiratoru, to je 0,5 posto od ukupno aktivnoh slučajeva u Hrvatskoj", kazao je. 

Otkrio je da Hrvatska može ići i preko trenutnih 10.000 testiranih osoba dnevno. "Imamo još oko 20 do 25 posto prostora jer u nekim su županijama brojke manje pa i testiraju manje", kazao je i dodao da smo u "Zagrebu na rubu izdržljivosti". 

"Jer Zagreb sada ima ogromne brojke", kazao je i pohvalio ljude koji danu i noću rade kako bi obradili uzorke. 

"Jučer smo napravili gotovo 2000 testova i to je na granici izdržljivosti. Naši aparati podnose u dvije smjene oko 1500, a napravljeno je 2000", kazao je i dodao da još uvijek šire kapacitete i najavio da dolaze i brzi antigenski testovi za RTL.

hr Thu Oct 29 2020 20:04:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f26a89bdaf72d26508b4568/80
Foto: DalmacijaNews

Pauk: 'Indexovi tekstovi o Hajduku i Torcidi čisto su ispoljavanje mržnje, zavisti i jala'

'Ovaj kontinuirani govor mržnje prema nama Splićanima i navijačima Hajduka je nešto najdegutantnije što sam ikad pročitao', poručio je Martin Pauk
- Ponašanje Indexovih novinara i kolumnista prešlo je sve mjere. Potaknuti izjavama osnivača istog portala Matije Babića, okuražili su se i bestijalno počeli vrijeđati Torcidu, Split i sve navijače Hajduka - započeo je svoj Facebook status splitski gradski vijećnik Martin Pauk pa nastavio:

- Prvo je prošle godine njihov novinar Vladimir Matijanić napisao kako je 'Torcida opasni kult' i kako nije bitno čine li ju 'ustašofili ili šutljiva većina opkoljena bučnim i agresivnim ekstremistima'.
Odmah nakon toga je osnivač portala dobio poruku transparentom preko Ulice Domovinskog rata na kojem je pisalo "Matija Babić - Arkan", na što je on izjavio kako mu taj nadimak - laska.

Treći čin neumjesnog prozivanja Splićana došao je dan nakon veličanstvene proslave 70. rođendana navijačke skupine kad je Vojislav Mazzocco napisao kako "Torcida zapišava grad svojim muralima kao što agresivni džukac mokraćom upozorava druge mužjake da se izgube s teritorija". Ogavno.

Šećer na kraju je novinar istog portala Gordan Duhaček koji je danas 'zamjerio' Mazzoccu da je bio preblag kad je Torcidu usporedio s džukelama, te je nazvao navijače Hajduka, citiram, "ustaškim nasilnim retardima", a Hajduk "patetičnim i konvertitskim klubom".

Ako je i od Indexa, previše je. Ovaj kontinuirani govor mržnje prema nama Splićanima i navijačima Hajduka je nešto najdegutantnije što sam ikad pročitao. Bez imalo zadrške indexovci vrijeđaju, etiketiraju i ocrnjuju ljude na temelju pripadnosti određenoj društvenoj skupini, što je itekako kažnjivo po zakonu, a da ne govorim kako nemilo krše novinarsku etiku.

Indexovi tekstovi o Hajduku i Torcidi nemaju nikakve veze s novinarstvom, već su čisto ispoljavanje mržnje, zavisti i jala. Sramite se, poručio je Pauk.
hr Thu Oct 29 2020 19:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .