Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/587b7edb1eea8f69fa8b463a/80
Foto: ABC

Udruge onkoloških pacijenata središnje i istočne Europe dogovorile suradnju

Kako bi uspješnije utjecale na političku volju, skretanje pozornosti na važnost borbe protiv raka i učinkovitost onkološke skrbi, udruge onkoloških pacijenata u regiji središnje i istočne Europe dogovorile su na sastanku u Opatiji suradnju u razmjeni najboljih praksi, podataka, iskustva i znanja, kao i rad na zajedničkom razvoju projekata i programa u učinkovitijem suočavanju s jednim od najvećih javnozdravstvenih problema regije.

Sastanak onkoloških udruga središnje i istočne Europe pod nazivom "Joint Action of Cancer Patient Organizations" (JACPO) održan je u Opatiji od 27. do 30. lipnja.

Glavna tema sastanka bila je izgradnja kapaciteta onkoloških udruga pacijenata za jednakopravnu suradnju sa stručnim onkološkim društvima kako na nacionalnim tako i na regionalnoj razini, a okupio je predstavnike onkoloških pacijenata iz dvanaest zemalja, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Poljske, Slovačke, Slovenije, Srbije, te Rumunjske.

U Izvješću IHE-a iz 2016. zemlje središnje i istočne Europe istaknute su kao one s najmanjim izdvajanjima za zdravstvo uopće i onkološku skrb, te kao zemlje u kojima je dostupnost inovativnih lijekova i liječenja raka niska.

Polazeći od činjenice da je breme raka jedan od najvećih javnozdravstvnih problema zemalja regije, te smatrajući kako je ono ujedno i izazov za svako društvo s kojim se niti jedna zemlja ne može boriti sama, ideja je okupljenih na sastanku da bi zemlje trebale surađivati u borbi protiv raka, na temelju slične povijesti i sličnih socioekonomskih uvjeta.

"Udruge onkoloških pacijenata u regiji središnje i istočne Europe djeluju u različitim uvjetima jer su razlike u onkološkoj skrbi vidljive i na nacionalnim razinama, a još su očitije na regionalnoj razini", priopćili su organizatori, Koalicija udruga u zdravstvu i udruge okupljene u platformi Onkologija.hr.

Upozoravaju kako su nacionalne onkološke mreže udruga i savezi različiti, organizirani formalno ili neformalno, te se njihov utjecaj na nacionalnoj razini i doživljaj glasa pacijenata uvelike razlikuju. Nadalje, postoje velike razlike na nacionalnim razinama u količini i kvaliteti komunikacije i suradnje sa stručnim onkološkim društvima, a sudjelovanje udruga onkoloških pacijenata, nacionalnih mreža i saveza u istraživanju raka i participiranje u planiranju i pružanju onkološke skrbi minimalno je.

Kako bi ojačali svoje kapacitete suradnjom na nacionalnoj i regionalnoj razini, organizacije onkoloških pacijenata koje su sudjelovale na sastanku JACPO-a sastavile su i supotpisale dokument Stavovi o suradnji, u kojemu su između ostalog dogovorile razmjenu najboljih praksi s ciljem uspješnijeg utjecanja na političku volju i skretanja pozornosti na važnost borbe protiv raka i učinkovitost onkološke skrbi.

Kako bi se omogućilo stavljanje ishoda onkološkog liječenja važnih za pacijente u bit razvoja sveobuhvatne onkološke skrbi, istaknuta je važnost suradnje i dijeljenja informacija na nacionalnoj i regionalnoj razini, te usmjerenost na plasiranje relevantnih podataka u smislu edukacije pacijenata, obitelji pacijenata, udruga pacijenata, nacionalnih mreža i saveza o postkliničkim ishodima liječenja, njihovu prikupljanju i dijeljenju.

Kako bi osigurale da se jasnije čuje glas pacijenata, organizacije sudionice sastanka JACPO-a uključit će se u izgradnju i jačanje nacionalnih onkoloških mreža i saveza udruga i pomoći organizacijama iz drugih zemalja u kojima takve mreže i savezi ne postoje, te će u tu svrhu međusobno dijeliti iskustva i znanje, zajednički razvijati projekte i programe ili osigurati jedne drugima tehničku pomoć.

Sve organizacije sudionice sastanka JACPO-a pokušat će razviti snažne odnose i suradnju s nacionalnim onkološkim stručnim društvima i ostalim dionicima kako bi utjecale na smanjenje bremena raka na društvo, te će se angažirati u izgradnji zajedničke internetske platforme, počevši s prikupljanjem nacionalnih podataka o ishodima onkološkog liječenja važnima za pacijente, koji će biti prezentirani 4. veljače 2019., u povodu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv raka.

hr Sat Jun 30 2018 17:02:34 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
http://www.dalmacijanews.hr/files/5baa7086cb557a0fa98b4ba8/80
Foto: Screenshot YouTube

Europi prijeti nova pošast! Susjedi u panici, granični nadzor pojačan zbog 'majmunskih boginja'

Sumnja se da su virus u zemlju donijeli putnici koji su stigli iz Nigerije

Europi prijeti nova pošast, barem ako je vjerovati srpskom ministarstvu zdravlja, koje je u ponedjeljak naložilo mjere pojačanog nadzora na graničnim prijelazima zbog nove opake bolesti, piše Blic.rs. 

Radi se o tzv. 'majmunskim boginjama', ili stranim nazivom 'Monkeypox', virusnom oboljenju za koje trenutno ne postoji cjepivo. Slučajevi ove bolesti dosad su potvrđeni u Velikoj Britaniji. 

Sumnja se da su virus u zemlju donijeli putnici koji su stigli iz Nigerije. 

"Majmunske boginje" su rijetka virusna zoonotska bolest koja se javlja uglavnom u središnjoj i zapadnoj Africi, a čovjek se zaraziti može konzumiranjem životinjskog zaraženog mesa ili kontaktom. 

Prijenos ove bolesti s čovjeka na čovjeka je rijedak, ali ne i nemoguć. Takvi slučajevi mogući su pri kontaktu s kožnim lezijama zaražene osobe, ili velikih respiratornih kapljica tijekom dužeg kontakta licem u lice, pišu vijesti.hr.

hr Tue Sep 25 2018 19:30:39 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba89a93cb557ad9b28b4862/80
Foto: Grad Split

Split, Zadar, Osijek, Rijeka i Slavonski Brod predstavili projekte francuskim poduzetnicima

Hrvatska delegacija upoznala je predstavnike francuskih tvrtki s gospodarskim prilikama u hrvatskim gradovima, prioritetnim gradskim projektima te mogućnostima koje se nude stranim ulagačima

Gradonačelnici Rijeke, Splita i Zadra Vojko Obersnel, Andro Krstulović Opara i Branko Dukić, zamjenik gradonačelnika Slavonskog Broda Hrvoje Andrić i pročelnik upravnog odijela za gospodarstvo Grada Osijeka Tomislav Krolo, u pratnji pomoćnice ravnatelja Agencije za investicije i konkurentnost Božice Lapić, sa suradnicima predstavili su 21. rujna 2018. gradske projekte francuskim poduzetnicima.

Izaslanstva hrvatskih gradova došla su u Pariz na poziv Gerarda Wolfa, predsjednika Radne skupine MEDEF International, organizacije koja predstavlja francusku udrugu poslodavaca i njenih 700 tisuća tvrtki u svijetu. Susret hrvatskih gradova s francuskim poduzetnicima zajednički su organizirali Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Parizu i MEDEF International. 

Hrvatska delegacija upoznala je predstavnike francuskih tvrtki s gospodarskim prilikama u hrvatskim gradovima,  prioritetnim gradskim projektima te mogućnostima koje se nude stranim ulagačima. Predstavljanju su prisustvovali predstavnici francuskog Ministarstva europskih i vanjskih poslova kao i Ministarstva ekološke tranzicije i solidarnosti, a iz privatnog sektora tridesetak francuskih tvrtki kao što su Alstom, Bouygues, Suez, Decathlon, Eiffage, Saur.

U raspravi nakon predstavljanja investicijskih potencijala hrvatskih gradova najveći interes pokazan je za projekte iz područja infrastrukture i gradnje, željezničkog i cestovnog prometa, energetike, informacijskih i komunikacijskih tehnologija.

Nakon prezentacije projekata gradonačelnici su održali niz pojedinačnih sastanaka s predstavnicima francuskih poduzeća, a u poslijepodnevnim satima posjetili su Organizaciju za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD) gdje su se upoznali s aktivnostima ove međunarodne organizacije glede poboljšanja života u gradovima.  

hr Mon Sep 24 2018 10:04:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba89908cb557a44af8b4987/80
Foto: Ilustracija / Pixabay

Nigerijski pirati oteli hrvatskog pomorca

Švicarska brodarska tvrtka Massoel potvrdila je napad na svoj teretni brod Glarus u nigerijskim vodama. Brod je prevozio pšenicu od Lagosa do Port Harcourta

Nigerijski gusari oteli su u subotu 12 članova posade švicarskog teretnog broda, među kojima i jednog hrvatskog državljanina.

Švicarska brodarska tvrtka Massoel potvrdila je napad na svoj teretni brod Glarus u nigerijskim vodama. Brod je prevozio pšenicu od Lagosa do Port Harcourta. - piše Index

- Gusari su se uspeli dugim ljestvama i prerezali žicu na palubi. - javlja AFP. Potom su uništili veći dio komunikacijske opreme na brodu i oteli 12 članova posade. 

Sedmero talaca su Filipinci te po jedan iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Ukrajine i Rumunjske, objavila je nigerijska agencija za pomorsku upravu i sigurnost. (NMASA).

- Još uvijek se smatraju nestalima. - rekao je čelnik NMASA-e Sunday Umoren. 

Iz švicarske tvrtke kažu da su obavijestili obitelji otetih. "Tvrtka surađuje s vlastima i stručnjacima kako bi osigurala brzo i sigurno oslobađanje talaca", kaže se u priopćenju. 

Sindikat pomoraca: Sve se rješava u tajnosti

Index je kontaktirao Sindikat hrvatskih pomoraca kako bi pokušali dobiti više informacija o otmici. 

- U kontaktu smo s kolegom iz Švicarske koji vodi sindikat Nautilus. Nikakvih novih informacija u odnosu na ono što je dosad objavljeno u medijima nema. Imamo informacije koje je BBC objavio, dakle ime broda i nacionalnosti članova posade. To kompanija očito pokušava riješiti na jedan, recimo to tako, tih način. Tako se takve situacije najčešće i rješavaju. - kazao je za Index glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan.

Dodaje da se takve situacije najčešće rješavaju pregovorima s otmičarima. "Ne vjerujem da Ministarstvo vanjskih poslova zna puno više od nas, to kompanija pokušava riješiti", dodao je.

Kaže i da ne posjeduje informacije o hrvatskom pomorcu i njegovom identitetu.

- Otmice i klasično piratstvo se u zadnje vrijeme nisu često događali. Sada se to dogodilo i to je malo neobično. Bit će interesantno vidjeti zbog čega se ovo dogodilo. Brodovi budu i pod pratnjom i naoružani i zaštićeni - zašto je ovdje to ovako ispalo, ostaje za vidjeti. - zaključio je Melvan.

hr Mon Sep 24 2018 09:58:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba510c1cb557a8ea08b4b40/80
Foto: Njemačka policija

Hrvat u Njemačkoj krao kovanice iz WC-a: Kupio kuću i Lexus

Hrvat Stjepan K. iz Njemačke osumnjičen je, piše Bild, da je godinama krao kovanice iz WC-a na minhenskom kolodvoru.

U nekoliko godina je, piše njemački medij, tako došao do 425.000 eura u kovanicama. Riječ je o slučaju o kojem se pisalo još prošle godine kad je muškarac uhvaćen. Sad mu je počelo i suđenje.

Na početku suđenja 63-godišnjak nije želio ništa kazati. Tužiteljstvo Hrvata tereti da je novac iz aparata krao između 2013. i 2017. godine.

Sumnjiči se i da je u svemu imao pomoć supruge Jadranke J. koja je radila za istu kompaniju, a koja mu je, kako se sumnja, dala ključeve od aparata. 57-godišnjakinja je opovrgla optužbe.

Stjepan, koji je inače čistač, od tog je novca navodno kupio kuću u Hrvatskoj i Lexus.

Cijela prevara se otkrila nakon što je u uređaj ugrađen elektronički brojač kovanica, a onda se uskoro otkrio manjak.

U listopadu 2017. godine policija je u pretrazi njihove kuće pronašala 12.000 eura u novčanicama, piše index.hr

hr Fri Sep 21 2018 17:40:08 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet

Pročitajte još . . .