Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/587b7edb1eea8f69fa8b463a/80
Foto: ABC

Udruge onkoloških pacijenata središnje i istočne Europe dogovorile suradnju

Kako bi uspješnije utjecale na političku volju, skretanje pozornosti na važnost borbe protiv raka i učinkovitost onkološke skrbi, udruge onkoloških pacijenata u regiji središnje i istočne Europe dogovorile su na sastanku u Opatiji suradnju u razmjeni najboljih praksi, podataka, iskustva i znanja, kao i rad na zajedničkom razvoju projekata i programa u učinkovitijem suočavanju s jednim od najvećih javnozdravstvenih problema regije.

Sastanak onkoloških udruga središnje i istočne Europe pod nazivom "Joint Action of Cancer Patient Organizations" (JACPO) održan je u Opatiji od 27. do 30. lipnja.

Glavna tema sastanka bila je izgradnja kapaciteta onkoloških udruga pacijenata za jednakopravnu suradnju sa stručnim onkološkim društvima kako na nacionalnim tako i na regionalnoj razini, a okupio je predstavnike onkoloških pacijenata iz dvanaest zemalja, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Poljske, Slovačke, Slovenije, Srbije, te Rumunjske.

U Izvješću IHE-a iz 2016. zemlje središnje i istočne Europe istaknute su kao one s najmanjim izdvajanjima za zdravstvo uopće i onkološku skrb, te kao zemlje u kojima je dostupnost inovativnih lijekova i liječenja raka niska.

Polazeći od činjenice da je breme raka jedan od najvećih javnozdravstvnih problema zemalja regije, te smatrajući kako je ono ujedno i izazov za svako društvo s kojim se niti jedna zemlja ne može boriti sama, ideja je okupljenih na sastanku da bi zemlje trebale surađivati u borbi protiv raka, na temelju slične povijesti i sličnih socioekonomskih uvjeta.

"Udruge onkoloških pacijenata u regiji središnje i istočne Europe djeluju u različitim uvjetima jer su razlike u onkološkoj skrbi vidljive i na nacionalnim razinama, a još su očitije na regionalnoj razini", priopćili su organizatori, Koalicija udruga u zdravstvu i udruge okupljene u platformi Onkologija.hr.

Upozoravaju kako su nacionalne onkološke mreže udruga i savezi različiti, organizirani formalno ili neformalno, te se njihov utjecaj na nacionalnoj razini i doživljaj glasa pacijenata uvelike razlikuju. Nadalje, postoje velike razlike na nacionalnim razinama u količini i kvaliteti komunikacije i suradnje sa stručnim onkološkim društvima, a sudjelovanje udruga onkoloških pacijenata, nacionalnih mreža i saveza u istraživanju raka i participiranje u planiranju i pružanju onkološke skrbi minimalno je.

Kako bi ojačali svoje kapacitete suradnjom na nacionalnoj i regionalnoj razini, organizacije onkoloških pacijenata koje su sudjelovale na sastanku JACPO-a sastavile su i supotpisale dokument Stavovi o suradnji, u kojemu su između ostalog dogovorile razmjenu najboljih praksi s ciljem uspješnijeg utjecanja na političku volju i skretanja pozornosti na važnost borbe protiv raka i učinkovitost onkološke skrbi.

Kako bi se omogućilo stavljanje ishoda onkološkog liječenja važnih za pacijente u bit razvoja sveobuhvatne onkološke skrbi, istaknuta je važnost suradnje i dijeljenja informacija na nacionalnoj i regionalnoj razini, te usmjerenost na plasiranje relevantnih podataka u smislu edukacije pacijenata, obitelji pacijenata, udruga pacijenata, nacionalnih mreža i saveza o postkliničkim ishodima liječenja, njihovu prikupljanju i dijeljenju.

Kako bi osigurale da se jasnije čuje glas pacijenata, organizacije sudionice sastanka JACPO-a uključit će se u izgradnju i jačanje nacionalnih onkoloških mreža i saveza udruga i pomoći organizacijama iz drugih zemalja u kojima takve mreže i savezi ne postoje, te će u tu svrhu međusobno dijeliti iskustva i znanje, zajednički razvijati projekte i programe ili osigurati jedne drugima tehničku pomoć.

Sve organizacije sudionice sastanka JACPO-a pokušat će razviti snažne odnose i suradnju s nacionalnim onkološkim stručnim društvima i ostalim dionicima kako bi utjecale na smanjenje bremena raka na društvo, te će se angažirati u izgradnji zajedničke internetske platforme, počevši s prikupljanjem nacionalnih podataka o ishodima onkološkog liječenja važnima za pacijente, koji će biti prezentirani 4. veljače 2019., u povodu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv raka.

hr Sat Jun 30 2018 17:02:34 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c12c9660e4938b8468b4610/80
Foto: BBC

Pronađen u skladištu: Policija likvidirala Cherifa Chekatta, ubojicu iz Strasbourga

Strasbourgom su navečer opet odjekivali pucnjevi. Francuski mediji javljaju da je ubijen napadač na božićni sajam Cherif Chekatt.

Policija je ubila Cherifa Chekatta, čovjeka koji je izveo krvavi napad u središtu Strasbourga, javljaju francuski mediji. 

Vijest je objavio Le Figaro, pozivajući se na policijske izvore. Ubila ga je policijska patrola oko 21 sat koja ga je pronašla u jednom skladištu skladištu u Rue du Lazaret na broju 74.

- Otvorio je vatru na snage sigurnosti koje su uzvrtile - rekao je izvor iz polciije prenosi Le Figaro.

Uskoro će se javnosti obratiti ministar unutarnjih poslova.

Stezanje obruča

U četvrtak su elitne policijske snage tragale za Cherifom Chekattijem, ulazeći u svaku kuću u četvrti Neudorf. Teško naoružani policajci sa štitovima i automatskim oružjem napredovali su u skupinama u ulici Epinal, ulazeći u kuće.

- Riječ je o provjeri kakvih je bilo nekoliko u zadnjih 36 sati. Ovo nije potjera i ne želi ništa predviđati, pustimo da se istraga nastavi", rekao je za vrijeme trajanja akcije, ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner u Senatu.

- Provjere se obavljaju na više mjesta. Zasad ništa ne upućuje da je osoba za kojom tragamo na tom mjestu", potvrdio je ranije danas policijski izvor odgovarajući na upit AFP-a.

Drugi policijski izvor je rekao da se operacija vodila u okviru istrage, ali njezina neposredna zadaća nije uhićenje osumnjičenika. Oko 17 sati je bila pred završetkom.

Velik broj policijskih vozila bio je na ulicama četvrti kako bi zaustavila promet. Prolaznicima i novinarima koji su bili ondje upućen je poziv da napuste mjesto kojemu su redarstvene snage zapriječile pristup, piše dnevnik.hr


hr Thu Dec 13 2018 22:04:59 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c12a6070e4938a9448b4674/80

Stravičan zločin u Bihaću: Otac ubio troje maloljetne djece pa sebe

U Bihaću je ubijeno troje maloljetne djece, a muškarac je izvršio samoubojstvo. Mediji su objavili neslužbene informacije da se radi o ocu koji je ubio troje djece, pa potom i sebe.

U Bihaću u naselju Mali Lug pronađena su tijela troje maloljetne djece i odraslog muškarca. Policija Unsko-sanskog kantona potvrdila je događaj za portal Klix.ba.

- Prema prvim informacijama radi se o ubojstvu troje djece, a muškarac je izvršio samoubojstvo", rekao je za Klix.ba Mujo Koričić, načelnik MUP-a Unsko-sanskog kantona.

Brojne policijske ekipe su upućene na mjesto zločina, a više informacija bit će poznato nakon obavljenog  očevida.

Prema neslužbenim informacijama riječ je o ocu koji je ubio svojih troje maloljetne djece, a potom presudio i sebi, piše dnevnik.hr

hr Thu Dec 13 2018 19:34:10 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c10bae20e4938c5448b45a4/80
Foto: Twitter

Krvavi napad u Strasbourgu: Troje mrtvih i najmanje 13 ranjenih

Motiv krvavog napada još nije poznat

Do napada je došlo na božićnom sajmu na jednom od glavnih trgova u Strasbourgu, Place Kleberu. Prema jutrošnjim informacijama francuskih medija, u napadu su poginule 3 osobe dok ih je najmanje 13 ranjeno. - javlja Dnevnik

Policija je također potvrdila da je napadač identificiran te da se radi o 29-godišnjaku, a francuski mediji pišu da je ime napadača Cherif C. Francuske vlasti objavile su je napadač otprije poznat policiji jer se nalazi na Fiche S popisu, tj. popisu ljudi koji predstavljaju sigurnosni rizik.

Napadač je rođen u Strasbourgu te je u utorak ujutro izbjegao uhićenje zbog pljačke i pokušaja ubojstva. Motiv krvavog napada još nije poznat. 

Francuski ministar unutarnjih poslova tijekom noći je poručio kako su granične kontrole pojačane, baš kao i sigurnosne mjere na božićnim sajmovima diljem zemlje. 

Francuska je u najvišem stupnju tzv. Vigiprate plana, sustava za sprečavanje ovakvih napada; objavljeno je da će biti aktivirane pojačane granične kontrole, kao i kontrole tijekom blagdanskih manifestacija u gradovima diljem zemlje. Za napadačem traga 350 specijalaca. - piše Dnevnik

hr Wed Dec 12 2018 08:38:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
http://www.dalmacijanews.hr/files/5842e61e1eea8f1b118b46b8/80
Foto: Facebook

Napad iznutra u stilu holivudskih filmova: Hakeri ukrali desetke milijuna dolara iz banaka

Nepoznate osobe postavile su osobna računala, Raspberry Pie i USB diskove u urede banaka i povezale ih s računalima, a kriminalci su preko njih dobili pristup bankarskoj računalnoj mreži.

Banke ulažu milijune dolara u zaštitu računalnih sustava od napada hakera i kibernetičkih kriminalaca, no kako vidimo na primjeru nedavnih napada na banke u istočnom dijelu Europe, ni najbolja zaštita ne može pomoći u slučaju od napada iznutra. Takve napade iznimno je teško izvesti jer je potrebno postaviti hardverske uređaje u samu banku i vjerojatno ni u samim bankama nisu vjerovali da će im se jednog dana netko samo ušetati u urede i postaviti maliciozni uređaj koji će se povezati s bankovnim sustavom jer je više riječ o scenariju iz nekih holivudskih filmova, napominju na ZDnetu, piše Zimo.

Sigurnosni stručnjaci iz kompanije Kaspersky nedavno su istraživali napade i krađu desetaka milijuna dolara iz osam banaka (riječ je o bankama iz istočne Europe, no ne spominju se konkretne zemlje) te su se iznenadili kada su otkrili način kojim su se kriminalci služili. Ti napadi nisu izvedeni na klasičan način – phisherskim prijevarama zaposlenika, probijanjem sigurnosne zaštite i slično, već su napravljeni zahvaljujući uređajima koji su postavljeni u regionalnim i centralnim uredima tih banaka.

DarkVishnya

Prvi korak pri ovakvim napadima jest fizički stupiti u poslovnice i povezati sam uređaj s mrežom banke – u ovim slučajevima korišteni su jeftini laptopi, Raspberry Pi i maliciozni USB diskovi. Uređaji se spoje preko USB-a ili čak Etherneta, nakon čega se kriminalci s udaljene lokacije mogu povezati s njima. Putem postavljenih i povezanih uređaja skeniraju se lokalne mreže, mrežni serveri i druga računala s otvorenim pristupom mreži banke – sljedeći stupanj napada uključuje postavljanje malwarea u mrežu banke, nakon čega slijedi pražnjenje računa.

Napadi su zabilježeni tijekom prošle i ove godine, a Kaspersky ih je istraživao pod kodnim imenom DarkVishnya. Nakon provedene istrage upozorili su da ovakve napade nije nemoguće izvesti čak ni u bankama u kojima se velika pozornost posvećuje sigurnosti i zaštiti od hakerskih napada. Naime, u urede banaka pristup imaju kandidati za posao, predstavnici klijenata i partnera, pa čak i osobe za održavanje i čišćenje te se kriminalci mogu predstaviti kao neka od tih osoba i pokušati povezati hardver s bankovnom mrežom.

Laptop je, naravno, teško sakriti, no Raspberry Pi ili USB jednostavno se može sakriti pod neki stol ili među gomilom kablova, tako da ih je teško otkriti i upravo su se takvim taktikama služili kriminalci koji su napali banke.

hr Mon Dec 10 2018 15:50:53 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet

Pročitajte još . . .