Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5cb08bd129111cb7438b456b/80

Na tržištu sve više jeftinih lažnih pršuta

Na tržištu na kojem je više uvoznih nego domaćih suhomesnatih specijaliteta nije jednostavno odabrati pravi pršut
Za razliku od istarskoga koji nosi oznaku izvornosti, krčki, drniški i dalmatinski pršut imaju oznaku zemljopisnog podrijetla te ih se može proizvoditi i od uvoznog svinjskog buta. Premda svi oni imaju službenu zaštitu, na tržištu se i dalje može naći jeftine lažne pršute.

Drniški pršut proglašen je šampionom. Osim njega, na našem su tržištu službeno zaštićeni istarski, dalmatinski i krčki pršut. Takvu vrhunsku deliciju, kažu stručnjaci, može proizvesti samo spoj tradicije i moderne tehnologije. Da bi bio spreman za tržište, treba mu najmanje godinu dana. No ne proizvodi ga se dovoljno za vlastite potrebe. Na godinu 400 tisuća komada, a čak 60 posto pršuta uvozimo. - piše HRT

Konzervansima, bojilima, pojačivačima okusa ili aromama, u pravom pršutu - mjesta nema. No problem domaćih pršutara je nedostatak butova koji se najčešće uvoze iz Austrije, Poljske, Mađarske. Postavlja se pitanje, ako je but uvezen, a sušen prema dalmatinskoj ili istarskoj recepturi, je li taj proizvod 100% domaći?

- Ako se oslonimo na Hravtsku proizvodnu onda ćemo jako maolo imati prušta jer je problem od 1000 butova možemo izabrati samo 300 - kaže Vlado Pranjić, proizvođač pršuta iz Dalmacije.

Osim problema s nedostatkom sirovine, pršutare u proizvodnji i plasiranju proizvoda ometa i crno tržište. Pozivaju mjerodavnu inspekciju da istraži podrijetlo pršuta koji se lažno deklariraju, a najčešće se prodaju u restoranima.

Na europskom tržištu oznake zaštite izvornosti bolje su prepoznate nego na hrvatskome. Kod nas se najčešće gleda cijena proizvoda, pa tako nerijetko kupujemo cjenovno dostupnije uvozne takozvane industrijske pršute. A na tržištu - svega. Od visoko kvalitetnih, katkad i podcijenjenih, do uvoznih, prepakiranih, lažno deklariranih, nekvalitetnih i zdravstveno neipravnih proizvoda. Poput pršuta koji se prodavao u Kninu a bio je zaražen trihinelom.
hr Sun May 05 2019 09:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/589214f3b473980f008b45d2/80
Foto: Ilustracija

Od ponoći teku rokovi za parlamentarne izbore, kampanja kreće 18. lipnja

Liste i kandidature moraju DIP-u prispjeti najkasnije do ponoći, 16. lipnja.
Na stranicama DIP-a, od ponoći su dostupni i obrasci za kandidature i za prikupljanje potpisa. Kako bi bile pravovaljane, za neovisnu, odnosno listu grupe birača, treba skupiti 500 potpisa, a za kandidate nacionalnih manjina 100. Stranke ne moraju prikupljati potpise za svoje liste.

Kako bi što brže i točnije ispunili obrasce, DIP je pozvao političke stranke, koalicije i neovisne liste da koriste program off-line kandidature koji bez naknade, također od ponoći mogu preuzeti sa stranice www.izbori.hr.

Liste i kandidature moraju DIP-u prispjeti najkasnije do ponoći, 16. lipnja. DIP potom ima rok od 48 sati da ih pregleda i utvrdi ispunjavaju li sve uvjete. Kad utvrdi pravovaljanost, objavit će zbirnu listu i tada kreće službena izborna promidžba.

hr Wed Jun 03 2020 09:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed74d0c6f2ab8d6538b4571/80

Drama u Badnjavicama ne jenjava - mještani tvrde: 'Na isti je način prošle godine uništen i Vemića priboj!'

U cijelom slučaju dogodio se manjak komunikacije. Mještani razočarani i gnjevni, vlast u općini 'pere ruke', a Hrvatske vode tek najavljuju sanaciju od 4 tisuće kuna.
Sve dok stvari ne postanu 'kristalno jasne' neće se smiriti ni srce Proložana koji strahuju od ekocida na Badnjavicama. Improvizirano kupalište, na kojem su svoje životne trenutke provodile generacije, u rukama je radnika koji su, barem prividno, već napravili veliku štetu. Bijelo kamenje prekrila je zemlja koju Hrvatske vode objašnjavaju kao sanaciju i spas od havarije. Mještani u to ne vjeruju. Općinska vlast 'pere ruke poput Pilata', a razočarano mnoštvo traži odgovore.

Svoj glas su digli već jučer, mirnom šetnjom 'pokazali su zube' i nagovijestili kako će, samo preko njih mrtvih, Badnjavice otići u prošlost.

Zabrinutost i gnjev, osjećaji su koji se miješaju i otkrivaju nešto dosad manje pisano. Naime, prije nešto više od godinu dana slična se situacija dogodila s Vemića pribojem. Središnji dio korita trebao je biti odstranjen, a Hrvatske vode su ga nasule i uništile kupalište. Sada voda, i kada ima najveći obujam, na tom mjestu nema ni pola metra dubine.

- Rečeno nam je da ta sanacija donosi uklanjanje opasnosti za kupače koja je i postojala. Sanacija je donijela kompletnu izmjenu izgleda priboja, koje više ne služi kao kupalište, govori nam u dahu Rudi Kokić, planinar i ekolog te jedan od osnivača pokreta 'Spasimo Badnjavice'. 


Problem je, nastavlja nam dalje, što se u slučaju Badnjavica dogodio manjak komunikacije. Čudno mu je što i nitko nije upućen u nikakve radnje Hrvatskih voda.

Štoviše, jučer se grupama proširio odgovor Hrvatskih voda u kojem najavljuju kako su radovi u Badnjavicama tek sanacija nakon koje će se sve biti vraćeno u prvobitno stanje. Navedeno je kako je iznos radova tek 4 tisuće kuna + PDV

- Svi znamo koliko je jedan dan bagera. Ovo je smijurija, tek je jedan od komentara na objavu. Ni drugi se ne razlikuju.

- Ne znam što je uvredljivije u odgovoru Hrvatskih voda. Ili opis radova na način da se tvrdi kako su bageri pripremili pristup betonskoj pregradi, kako oni zovu naš priboj ili je smiješnija tvrdnja da radovi koštaju 4 tisuće kuna, mišljenje je još jedne revoltirane sumještanke.

Sasvim normalno, poučeni prijašnjim iskustvom pokušavaju spriječiti katastrofu.
- Zahtjev je jasan, želimo sačuvati prirodne ljepote koje imamo u njihovom izvornom stanju, ali želimo i sigurnost samog prostora za ljubitelje prirode i same kupače. Nadamo se da u suradnji s općinom i Hrvatskim vodama ćemo iznaći najbolje rješenje bez devastacije prirode, zaključuje nam Rudi Kokić.

Štoviše, apsurdno je da su u slično vrijeme baš krenuli i radovi na pristupnim cestama što bi ovaj turistički brend još malo 'poguralo' na karti ponude u Imotskoj krajini. S druge strane, nastavi li se ovakva 'bezglava komunikacija', Proložani bi tek mogli gledati jezero puno zemlje i mulja u skoro vrijeme.

I dalje čekamo uvid u službenu dokumentaciju radova. Čim ga Hrvatske vode pošalju, objavit ćemo ga.
hr Wed Jun 03 2020 09:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ecd2d706f2ab8493b8b4759/80
Foto: D.N.

Upravo vijeće KBC-a danas odlučuje o ostavci ravnatelja Julija Meštrovića

Po svemu sudeći, ovaj radoholičar i među doktorima i javnosti cijenjen pojedinac ostat će na čelu ovog splitskog kompleksa.

Ostaje li Julije Meštrović na čelu splitskog KBC-a svima će biti jasno danas poslijepodne nakon sjednice Upravnog vijeće KBC-a koje odlučuje o sudbini ravnatelja. Meštrović je na početku svibnja dao mandat na raspolaganje.

Po strani takvog čina čak su dvije zamjene pacijenata koje su se dogodile u jeku koronavirusa. Prva je bila iz Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj, a druga je bila s mnogo težim 'razmjerima katastrofe' jer je, nakon zamjene, došlo do smrti jedne od štićenica Doma. Preminula starica tako je dvadesetak dana bila u tuđem grobu, a oplakivala je i kriva obitelj.

Po svemu sudeći, ovaj radoholičar i među doktorima i javnosti cijenjen pojedinac ostat će na čelu ovog splitskog kompleksa jer iza njega, ističu kolege, stoje samo sati neumornog rada i želje te ostvarenih planova za boljitak bolnice.

Stručno vijeće KBC-a jednoglasno je, prije tri tjedna, podržalo Meštrovića, a sudbinu će odrediti Upravno vijeće od četiri člana na čelu s Nevenom Ljubičićem, bivšim ministrom zdravstva. Naime, HDZ-ovom Tomislavu Prljeviću mandat je istekao pa tako vijeće nema petog člana.


hr Wed Jun 03 2020 08:52:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5eb4f64e6f2ab8e3178b45a2/80

Sezona pred slomom: Iznajmljivači prepolovili cijele, ali rezervacija i dalje nema

Cijene svojih vrhunskih apartmana osjetno je snizila još prije mjesec dana, objavila to na portalu za putovanja Airbnb, ali reakcije nema.
Prve su rezervacije stigle još lani krajem listopada. Novi virus u Kini malo je usporio buking, ali, činilo se i dalje da hvarskoj iznajmljivačici slijedi još jedna odlična sezona. S virusom u Europi rezervacije su stale, a onda počeli pljuštati otkazi.

- Prije korone bili smo puni do polovice srpnja, a nisam sigurna da više išta možemo očekivati. Hvar ovisi o aviogostima, a nama su konkretno gosti ponajprije bili Britanci i Amerikanci, koje je koronavirus ponajviše i pogodio. Nešto smo imali i Skandinavaca, Kanađana i Australaca te gostiju iz Dubaija, Emirata, Brazila i sl., ali Nijemaca ili Austrijanaca jako malo, a gosta iz Češke, Mađarske ili Slovenije nijednom, kaže  A. B. B. (podaci poznati redakciji), koja se ne nada da bi domaći mogli biti spas.

Cijene svojih vrhunskih apartmana osjetno je snizila još prije mjesec dana, objavila to na portalu za putovanja Airbnb, ali reakcije nema.

- Nisam ni očekivala da domaći reagiraju, oni obično i ne bukiraju odmor na Jadranu preko portala, ali snižavanje cijena nije probudilo zanimanje ni vani. Jako me zabrinjava i činjenica da je moj oglas na Airbnbu lani u svibnju pregledan 500, a sada samo 100 puta, iskrena je sugovornica, koja je lanjske ljetne cijene praktički prepolovila. Apartman za dvoje, za koji je lani bez problema postizala cijenu od 150 eura za noćenje, sada nudi za 90 eura, a ako gosti ostaju dulje od sedam dana, cijena pada još 25 posto.

S velikim apartmanom za šestero, praktički jednim katom kuće, lani je u srpnju i kolovozu postizala cijenu od 350 eura za noć, a cijena zbog korone je 200 eura, plus popust za dulji boravak. Ispod toga, kaže, nema računa ni otvarati jer bi samo gomilala troškove.

A u proteklom razdoblju već ih je itekako bilo. Samo u uređenje kuhinje velikog apartmana i PVC stolariju uložila je ovog proljeća oko 10.000 eura. Uoči lanjske sezone, pak, na adaptaciju triju kupaonica potrošila je 10.000 eura te još 17.000 na kompletnu rekonstrukciju malog apartmana.

- Mora se ulagati, bez toga više nema gostiju. Prije adaptacije iznajmljivali smo sobe za od 100 do 150 kuna po osobi na noć, bili bismo puni samo 20 dana, a sezona nam je trajala maksimalno mjesec i pol. Nakon adaptacije goste imamo već od kraja ožujka sve do kraja listopada, a svaki mjesec puni smo praktički 25 dana, otkriva Hvaranka za Večernji list.
hr Wed Jun 03 2020 08:33:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .