Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58762b931eea8f60df8b46cb/80
Foto: Pixabay

U Europi sve više žena bez djece

U studiji se uspoređuje stopa neplodnosti europskih žena rođenih između 1900. i 1972.

Broj žena bez djece u Europi je u porastu, osobito na njezinu jugu, gdje je iz godine u godinu sve više ekonomskih poteškoća, pokazalo je francusko istraživanje. 

Ta je brojka još uvijek manja od najniže, zabilježene početkom 20. stoljeća, no francuski Nacionalni institut za demografska istraživanja tvrdi da bi, ako je suditi po aktualnom trendu, mogla biti premašena. 

U studiji se uspoređuje stopa neplodnosti europskih žena rođenih između 1900. i 1972. 

Po podacima francuskoga Nacionalnog instituta za demografska istraživanja svaka četvrta žena rođena u prvome desetljeću 20. stoljeća nije imala djece, a u populaciji žena rođenih nakon 1970. svaka šesta ili oko 14 posto. 

Prvi svjetski rat u kojemu je smrtno stradalo puno mladih muškaraca u dobi za ženidbu te ekonomska kriza tridesetih godina prošlog stoljeća koja je stanovnike najsiromašnijih europskih zemalja prisilila na odlazak na rad u bogatije države, objašnjenje su za manji broj majčinstava početkom 20. stoljeća. 

S povećanim ekonomskim rastom i uspostavljanjem socijalne skrbi, stopa neplodnosti značajno se smanjila. 

Do 1975. ili takozvanog "baby-booma", svaka je žena u prosjeku rodila 2,1 dijete, a među onima koje su rođene četrdesetih godina prošlog stoljeća, tek svaka deseta nije imala djecu. 

Od tada fertilitet nije u porastu, ističe Institut, upozoravajući na najnižu stopu neplodnosti u Europi dosad. U brojkama to izgleda ovako: svaka žena rođena sedamdesetih godina 20. stoljeća. prosječno ima 1,7 djece.

- Učinkovita kontracepcija, odluka o rađanju djeteta u kasnijoj životnoj dobi, sve više nestabilnih brakova i razvoda, želja za sigurnim i dobro plaćenim radnim mjestom te rastuća ekonomska nesigurnost" bez sumnje su utjecali na navedene brojke, stoji u priopćenju Instituta. 

Stopa neplodnosti najbrže je rasla na jugu Europe, preciznije u zemljama poput Grčke, Italije i Španjolske u kojima bi, po predviđanju francuskog Instituta svaka četvrta žena rođena sedamdesetih godina prošlog stoljeća mogla ostati bez potomaka. 

U navedenim zemljama u kojima je iz godine u godinu sve više poteškoća, osobito kad je riječ o zaposlenju i o nejednakosti spolova zbog čega je teško pomiriti brigu o obitelji, kućanskim i poslovnim obvezama, stopa bi mogla i dalje rasti te dosegnuti brojke iz razdoblja nakon Prvoga svjetskog rata, predviđa Institut.

U demografiji, fertilitet ili plodnost je broj živorođene djece u odnosu na broj žena u plodnom razdoblju. 

Razina fertiliteta ovisi o spletu različitih faktora: bioloških (dobna struktura stanovništva, udio žena sposobnih za rađanje, sterilitet, razdoblje laktacije i dr.), sociološko-ekonomskih (obrazovanje, religija, tradicija, kontrola rađanja, stupanj urbanizacije, način proizvodnje i dr.) te psiholoških (želja za reprodukcijom i slično).

hr Wed Jan 11 2017 13:56:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/5aec90052af47ff6ac8b460f/80
Foto: PIXABAY

Sljedeći tjedan održava se Međunarodno natjecanje u znanju studenata farmacije i medicine

Natjecanje će se održati na Medicinskom fakultetu u Splitu 11. i 12. svibnja, a u njemu sudjeluju studenti završnih godina studija farmacije i medicine. Sastoji se od ukupno 32 natjecatelja koji dolaze s osam različitih fakulteta iz pet različitih sveučilišnih gradova - Zagreb, Sarajevo, Mostar, Novi Sad, Split.
Tema natjecanja je: “Primarna zdravstvena zaštita- suradnja liječnika i ljekarnika“, a organizatori tvrde kako su svjesni da je upravo ta grana zdravstva temelj zdravlja svakog pacijenta. Također, većina studenata nakon stjecanja diplome prvo radno mjesto odrađuje upravo u tom sektoru. 

Dosadašnja natjecanja u znanju na području biomedicine i zdravstva u Splitu su imala lokalni karakter što su potaknuti interesom odlučili promijeniti. 

Svim natjecateljima i njihovoj pratnji (studenti i profesori) osiguran je smještaj te hrana i piće, a cijeli događaj ima i humanitarni aspekt pa je u projekt uključena i humanitarna udruga „Marijini obroci“ tako će svi sudionici imati priliku donirati novac ili se prijaviti za volonterske aktivnosti.

Tim koji osvoji najviše bodova proglasit će se pobjednikom uz izdatak bogate novčane nagrade u vrijednosti od 3000kn. 

Drugi najbolji tim dobit će utješnu novčanu nagradu od 1000 kn. 

Oba finalna tima dobit će posebna priznanja u obliku diplome za 1./2. mjesto potpisane od strane stručnog povjerenstva. 

U stručnom povjerenstvu će biti:

Prof.dr.sc. Mirjana Rumboldt, dr.med- specijalistica obiteljske i školske medicine, Split 
Doc.dr.sc. Maja Ortner Hadžiabdić, mag.pharm- specijalistica kliničke farmacije, Zagreb 
Jurica Nazlić, dr.med- specijalist kliničke farmakologije KBC-a Split 
Doris Rušić, mag.pharm- asistentica na Katedri za farmaciju, Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu 
Josipa Bukić, mag.pharm- asistentica na Katedri za farmaciju, Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu 
Sanja Žužić Furlan, dr.med- specijalistica obiteljske medicine, Split 

Svi sudionici dobit će zahvalnicu za sudjelovanje uz poklon paket i bijelu kutu dugih rukava. 

Organizacijski tim se sastoji od 8 studenata te dio već ima iskustva u organizaciji dvodnevnih natjecanja u znanju. Organizacijski tim djeluje u sklopu dvije udruge studenata: CroMSIC Split (udruga studenata medicine) i Pharmaliella (udruga studenata farmacija)

hr Fri May 04 2018 18:53:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ae8186f2af47f11a58b458e/80

Izum mladih Hrvata: Naočale kojima se možete vratiti u prošlost

Povratak u daleku prošlost postao je moguć zahvaljujući dvojici prijatelja koji su kroz virtualne naočale rekonstruirali povijest.

Naoko obična kartonska kutija je inovacija dvojice prijatelja koja nam omogućava da otputujemo daleko u prošlost.

Ideja je nastala još u njihovim školskim danima. Kao tada znatiželjna djeca na izletu pitali su se kako je ovaj prostor nekad izgledao.

- Tu su knjige i udžbenici u kojima piše kako to izgleda, oslikano je krasno, ali ne mogu uvijek nositi udžbenik sa sobom na izlet da gledam kako je izgledalo prije. Tako smo zapravo i došli na ideju. Naša inovacija pomaže ljudima pomoći ljudima vizualizirati prošlost, odnosno 2000 godina staru Pulu - govori Mateo, jedan od autora projekta.

Turisti oduševljeni

- Jako je zanimljivo, posebno kada ne znaš kako je to nekad izgledalo. Sad imam potpuno novu perspektivu ovog mjesta. Fascinantno! - govori Benie iz Belgije.

- Po put u životu koristim ovakvu vrstu tehnologije na otvorenom. Odlična ideja, posebno kad čovjek želi znati više o odredištu - smatra Belgijanac Jan.

- Daje vam taj osjećaj prošlosti, kao da ste tamo imate autentično iskustvo - govori Sulafa iz Sudana.

U korak s globalnim trendovima, ovaj dvojac, prošlost je pretvorio u budućnost turizma, piše dnevnik.hr.

hr Tue May 01 2018 09:34:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ae5dce32af47f77948b4855/80
Foto: Institut Plavi svijet

Istraživanje u sjevernoj Dalmaciji: Pogledajte impresivne fotografije dubina kod Kornata i Dugog otoka

Tijekom dva dana terenskog rada, Istraživački tim Instituta Plavi svijet opazili su pet skupina dobrih dupina

Istraživački tim Instituta Plavi svijet protekla je dva dana proveo istražujući  dobre dupine (Tursiops truncatus) u sjevernoj Dalmaciji. Istraživanja se provode u višegodišnjoj suradnji s javnim ustanovama „Nacionalni park Kornati“ i  „Park prirode Telaščica“. 

Tijekom dva dana terenskog rada, Istraživački tim Instituta Plavi svijet opazili su pet skupina dobrih dupina – na krajnjem jugu Kornatskog akvatorija i uz zapadnu obalu Dugog otoka, unutar područja Parka prirode Telaščica. 

Prikupljeni podatci pridonijet će utvrđivanju prostorne rasprostranjenosti i sastava pojedinih zajednica dobrih dupina na ovom području te stjecanju novih saznanja o njihovoj međusobnoj povezanosti i interakcijama. 

Osim impresivne ljepote krajolika, Istraživački tim se divio i bogatoj bioraznolikosti područja pa su uz veliki broj dupina, fotoaparatom zabilježili i mnoge druge zanimljive morske organizme. 

hr Sun Apr 29 2018 16:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ae4b7a72af47f77948b47ec/80

Znanstvenici na životu održali mozak svinje bez tijela

Američki znanstvenici objavili su da su uspjeli 36 sati na životu održati mozak svinje izvan tijela zahvaljujući sustavu za cirkulaciju kisikom bogatog tekućine, prenijele su u subotu agencije

Znanstvenici koje je vodio neuroznanstvenik sa sveučilišta Yale Nenad Šestan kažu da mozak nije bio svjestan i dodaju da bi njihov pothvat mogao pomoći istraživanju rada mozga i proučavanju eksperimentalnih terapija za bolesti od raka do demencije, piše britanski list Guardian u petak, piše tportal.hr.

Istraživanje, o kojem je izvijestio časopis MIT Technology Review, a o njemu je Šestan govorio na skupu Nacionalnog instituta SAD-a za zdravlje (NIH) u ožujku, u znanstvenoj zajednici izazvalo je podijeljene reakcije.

Anna Devor, neuroznanstvenica s kalifornijskog sveučilišta u San Diegu, ocijenila je za MIT Technology Review, da bi ono moglo pomoći istraživačima u utvrđivanju veza između moždanih stanica i omogućiti im da slože "atlas mozga".

No drugi su brzo istaknuli da to ne znači da ljudi u bliskoj mogućnosti mogu očekivati da će prevariti smrt te da nije moguće transplantirati mozak u novo tijelo.

- Mozak te životinje ničega nije bio svjestan, snažno sam uvjeren u to - rekao je na skupu NIH-a Šestan.

No napomenuo je da se postavlja puno etičkih pitanja. "Hipotetski, netko može uzeti tu tehnologiju i poboljšati je, te vratiti nečiju moždanu aktivnost. To je obnavljanje ljudskog bića. Ako bi ta osoba imala pamćenje, potpuno bih se prestravio".

Frances Edwards, profesorica neurodegeneracije s londonskog University Collegea, rekla je za list Guardian da bi istraživanje moglo biti korisno istraživačima, ali nije vjerojatno da bi se ono moglo replicirati na ljudima te je odbacila zamisao o transplantacijama.

- Bio bi golem, uvelike nemoguć korak da se do ove točke dođe s ljudskim mozgom. I kod svinje i kod čovjeka, cijeli je mozak dostupan samo po smrti, ali kod svinje uzimate zdravu životinju i možete kontrolirati kada i kako će uginuti i odmah uzeti mozak. On mora biti ohlađen u roku od nekoliko minuta i ponovno zagrijan kada se opskrbi kisikom - rekla je.

To ne bi bilo moguće kod ljudi, rekla je i napomeula da bi, u slučaju kada bi kod čovjeka bila proglašena moždana smrt, "do trenutka kada bi mozak bio dostupan ovaj bio uvelike oštećen".

Mediji su prenijeli da su Šestan i njegovi kolege uporabili više od 100 svinja kojih su mozgove dobili iz klaonice. Istraživači su potom koristili sofisticirani sustav pumpi, grijača i umjetne krvi pod imenom BrainEx kako bi stanice održali na životu uspostavljajući cirkulaciju tekućina s kisikom kroz organ.

To nije prvi put da je mozak životinje održan na životu izvan tijela. Prethodno je to postignuto sa zamorcima, a Edwards napominje da su moždano deblo i srca glodavaca, uključujući miševe, također održavani izvan tijela.


hr Sat Apr 28 2018 20:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost

Pročitajte još . . .