Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d52b35029111c2f468b4570/80

Alkarić: Duša, majka i čuvarica Vučkovića dječje alke - Milica Vučković Mikaka

S koljena na koljeno u Sinju se prenosi ljubav prema viteškoj igri Alci, ali odmah nakon blagdana Velike Gospe, u Brnazama, u zaseoku Vučkovići, ima 64 godine održava se Dječja Vučkovića alka
Samozatajna, skromna i jednostavna, a s druge strane uvijek spremna pomoći, prihvatiti na tisuće gostiju i vješto skrivati umor koji jednostavno ne izostaje. Baš je takva junakinja današnje priče iz zaseoka Vučkovići u Brnazama koji će ovog vikenda postati malena metropola Hrvatske Milica Vučković poznatija kao Mikaka.

Sve priče uvijek imaju neku početnu točku, trenutak kada je sve krenulo, a ova to zapravo i nema na klasičan način. Svoje začetke priča o Mikaki ima doslovno s rođenjem jer ljubav je to koja se genetski kreirala, ljubav koja je krenula s prvim koracima i ljubav koja nije mogla proći nezapaženo iako Milica i nije za previše medijske pulpe jer, kako kaže, to je ono što ona voli i to ne zahtijeva pažnju kamera i radijskih diktafona.

Ova 65-godišnjakinja je od 1986. godine krenula sa šivanjem alkarskih odora za svoje Vučkoviće. Dobra duša ovog zaseoka svoj trud u najvećoj je mjeri poklanjala, a sve do 2014. godine na Trkalištu malene alke koristila se njezina odjeća. Tada je Udruga "Vučkovića dječja alka" uzela trideset kompleta odore alkarskog momka, 35 komada odore za alkarića i pet nošnji za malene alkaruše. S danom dolaska nove opreme Mikaka je dobila ulogu čuvarice iste.

- Već tradicionalno svake godine dočekam mnoštvo visokih dužnosnika i gostiju na Dječjoj Vučkovića alci. Čuvam i spremam alkarsku odoru, a ljudi me vole i poštuju. Svi znaju tko je Mikaka u Vučkovića - ponosno nam govori omiljena spremačica u sinjskoj Osnovnoj školi Marka Marulića koja će, kako kaže, posao zbog odlaska u mirovinu morati napustiti.
Cijeli radni vijek provela je u toj školi, od daleke 1978. godine, a uvijek je s istim žarom i zadovoljstvom dočekuju i ispraćaju generacije i generacije učenika. Sramežljivo nam kaže i Milica kako su dolazili i roditelji mnoge djece pa govorili da oni stalno pričaju o nekoj dobroj spremačici, da je zaslužila nagradu grada Sinja, na što bi im ona odgovorila da ni ne pomišljaju na nikakvo predlaganje za istu.

Uvijek nasmijana brzo je postala miljenica svog naroda, ali i simbol najpoznatije Dječje alke u Cetinskoj krajini jer, s dužnim poštovanjem prema svima, bez Mikake se u Vučkovićima jednostavno ne može. Štoviše, sve što Mikakino oko vidi ona jako brzo pretvori u vlastiti rad pa smo tako, u njezinoj obiteljskoj kući, naišli na brojne takve predmete poput puški, kubura i kopalja i sve to od prirodnog i domaćeg materijala uz mnogo truda i volje i sati provedenih u izradi.


Milica je i strastvena obožavateljica Sinjske alke, a zanimljivo je kako, od svoje prve godine života, do dana današnjeg nije propustila gledanje Alke na Alkarskom trkalištu:
- To je u genima. I moja teta je s 92 godine išla gledati alku na Alkarsko trkalište. To je za nas bio život, nešto posebno. Nije jednostavno bilo propuštene Alke i do kada god budem mogla hodati pratit ću svaku Alku - kaže Mikaka.

Posebna je stvar u njenom životu bila, a i još maleni motiv da zavoli konje baš toliko velikom ljubavlju ta da su, dok je još bila malena curica, iz Alkarskog društva stigli u njezinu kući i uzeli jednog konja. Čuvala ga je ona i na Alkarskom trkalištu i bila ponosna što je baš on bio dio Sinjske alke.

I ove će godine, 64 put po redu u službenoj organizaciji, maleni alkarići pohitati centrom zaseoka Vučkovići gađajući u alkarsku metu, a ponovno će domaćini i gosti moći na djelu, van onog svakodnevnog rada oko Alke tijekom cijele godine, vidjeti Milicu Mikaku. Njenu važnost u cijeloj kompleksno organizacijskoj priči iz Brnaza uvidio je i sponzor, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić pa ju je jednom prilikom tako nazvao "šeficom". Baš je zbog tog događaja mnogi i dan danas tako nazivaju.

Dobivala je od Dječje alke i mnoga priznanja, plakete za ustrajan rad i medalje u vidu alki, ali ono što Mikaka znači za ovo viteško nadmetanje ne može se okruniti nikakvom krunom. Žrtva je to koja nema cijenu. Nek joj sretno i uspješno bude i dalje!


hr Tue Aug 13 2019 16:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed532496f2ab8024f8b45c0/80

“Profesore dragi, nije to isto“: Pristižu reakcije HDZ-ovaca na Grčićevu izjavu o slabom ulaganju u Dalmaciju

Branko Grčić izjavio je danas kako su slaba ulaganja u Dalmaciju i komentirao lošu iskoristivost fondova Europske unije.
Županijski odbor HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije reagirao je priopćenjem kojeg prenosimo u cijelosti.

- Gospodin Grčić izjavio je danas kako su slaba ulaganja u Dalmaciju i komentirao lošu iskoristivost fondova Europske unije. Tu poruku šalje baš iz županije koja je po službenoj statistici u 2019. povukla najviše sredstava iz EU fondova.

Bivši ministar je očito pobrkao i godine u kojima je bio ministar, pa je uspjehu svoje Vlade pripisao čak i Pelješki most i niz drugih projekata koje je realizirala ova Vlada na čelu s predsjednikom Plenkovićem. No, zbog istine dužni smo informirati javnost o činjenicama, pa krenimo redom:

Vlada SDP-a ostavila je Hrvatsku na 9 posto ugovorenosti sredstava i 1 posto isplaćenosti sredstava EU fondova. Danas je Vlada Republike Hrvatske na čelu sa Andrejom Plenkovićem na 94 posto ugovorenosti i 36 posto isplaćenosti. Odličan rezultat postiže se i na lokalnoj razini. Splitsko-dalmatinska županija je u prošloj godini unutar Operativnog programa konkurentnost i kohezija ugovorila najviše sredstava sa iznosom od 2 milijarde kuna. Za 56 projekata energetske obnove javnih i stambenih zgrada odobreno je 65,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj. Do 30. travnja 2020. ugovoreno je 5,4 milijarde kuna iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova od čega 5,3 milijarde u mandatu ove Vlade.

Po vrijednosti ugovorenih bespovratnih sredstava najveći projekti su:
- Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split-Solin – 975,31 milijuna kuna
- Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Kaštela-Trogir – 803,22 milijuna kuna
- Centar za gospodarenje otpadom u SDŽ – 322,5 milijuna kuna
- Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Sinj – 211,6 milijuna kuna

Sve ove brojke rezultat su kvalitetnog rada i lokalnih zajednica i Vlade Republike Hrvatske te i sami svjedočimo da EU fondovi uistinu mijenjaju Hrvatsku.“, stoji u priopćenju HDZ-a.

Reakcija zastupnika Bačića

Na Grčićevu izjavu reagirao je i Ante Bačić, a bivšeg ministra prozvao je na društvenim mrežama.

9% SDPova i 94% HDZova VLADA, PROFESORE DRAGI, NIJE TO ISTO 👎

Zna li Branko Grčić što govori? Čuje li sebe? Ili se želi dodvoriti svojemu šefu Davoru Bernardiću koji ne poznaje EU fondove, niti EU integracije.
Valjda kako bi njima prikrio fijasko koji je doživio tijekom jučerašnjeg glasovanju svoje gradske organizacije, koja ga nije predložila za saborsku listu. Grčić ne zna ni kojom institucijom Hrvatska predsjeda, pa je tako u svom današnjem nastupu zaključio da Hrvatska predsjeda Europskim vijećem, za što bi na fakultetu momentalno pao na ispitu 👎
Hrvatska predsjeda Vijećem EU-a.

O Grčićevoj sposobnosti najbolje govori činjenica kako je u vrijeme njegovog ministarskog mandata Hrvatska ugovorila svega 9 posto od dostupnih sredstava iz europskih fondova, dok je u Splitsko-dalmatinsku županiju uloženo EU sredstava u vrijednosti jedva 100 milijuna kuna. Za vrijeme HDZ-ove Vlade, za koju Grčić tvrdi kako je nesposobna - 5,3 milijarde kuna je ugovoreno za projekte na području Splitsko-dalmatinske županije.
Pri tome će ostati upamćen kao ministar koji je za svoju nesposobnost okrivio ,,komplicirani softver” za EU fondove.
Toliko o Grčiću, SDP-u i njihovoj sposobnosti da vode državu“, napisao je Bačić.


hr Mon Jun 01 2020 18:53:02 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed5313e6f2ab8444f8b45c8/80
Foto: Twitter Vlade RH, Šibenik IN

Vili Beroš nositelj HDZ-ove liste u desetoj izborne jedinice, Ivan Malenica predvodi devetu!

Plenković je kazao kako je pokrenut i proces opoziva Josipe Rimac.
Vili Beroš nosit će listu HDZ-a u X. izbornoj jedinici, a za glasove birača od Like do Sinja borit će se Ivan Malenica. Oba ministra, oba visokoškolovane uzdanice stranke koje će u Dalmaciji pokušati doći 'do srca' građana koji su razočarani brojnim aferama i drugim zanimljivostima vezane uz plavu HDZ-ovu boju.

- Raspravili smo situaciju i koja se tiče Josipe Rimac i cijelog slučaja. Predsjedništvo je najoštrije osudilo te aktivnosti i zadužili smo županijske organizacije da hitno pokrenu stegovne postupke protiv svih involviranih.

HDZ je privržen borbi protiv korupcije i ne želimo da neodgovorno ponašanje pojedinaca utječe na sliku HDZ-a među hrvatskim biračima, kazao je Plenković o najnovijoj aferi koja je potresla Hrvatsku.
hr Mon Jun 01 2020 18:48:22 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed529bc6f2ab8024f8b45ac/80
Foto: HRZ

Požar na Braču opet gase zračne snage

Zračne snage angažirane u gašenju požara na otoku Braču te potrazi za nestalom osobom na Šolti

Jedan Canadair CL-415 i jedan Airtractor AT-602 iz sastava 855. protupožarne eskadrile 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) iz vojarne „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku upućeni su u popodnevnim satima u akciju gašenja požara na lokaciji Milna-Rt Ražanj na otoku Braču. Na istom požarištu zračne snage djelovale su i prije dva dana.

U isto vrijeme letačka posada helikoptera Mi-8 MTV1 iz sastava 395. eskadrile 93. krila HRZ-a iz vojarne „Knez Trpimir“ iz Divulja upućena je u akciju potrage i spašavanja za nestalom osobom na otoku Šolti. Zajedno s posadom u potrazi sudjeluju i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja, a pretražuje se šire podučje naselja Srednje Selo. Ovo je šesta akcija od početka godine u kojoj sudjeluju pripadnici 395. eskadrile.

Od početka godine, pripadnici zračnih protupožarnih snaga su, zaključno s 31. svibnja 2020. godine, sudjelovali u gašenju 71 požara (po 23  u Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj, 18 u Zadarskoj, šest u Dubrovačko-neretvanskoj i jednog u Primorsko-goranskoj županiji).

U ovogodišnjim akcijama gašenja požara sveukupno su zračne protupožarne snage ostvarile oko 190 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 7100 tona vode.


hr Mon Jun 01 2020 18:16:47 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a397566b9e03e772e8b45a8/80
Foto: Vlada Republike Hrvatske

Ministar Ćorić o svojoj ulozi u projektu vjetroelektrane: 'Nema govora o pogodavanju bilo kome!'

Poštuje se najviši ekološki standard, rekao je ministar.
Vjetroelektrane su jedan od predmeta istrage u sklopu koje je među ostalima uhićena donedavna državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac. Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić je nedugo po stupanju na tu dužnost poništio rješenje kojim se tražila dodatna studija o utjecaju projekta Krš-Pađene na ekološku mrežu.

- Svaka odluka Ministarstva od 10. lipnja 2017. kad sam postao ministar prije svega je duboko promišljena, s druge strane konzultirane su sve nadležne institucije. U konačnici, ova odluka je prošla na dvije razine i sudske procese. Ovakvo rješenje Ministarstva zaštite okoliša i energetike tužila je Zelena akcija 2018. godine. Upravni sud je donio odluku kojom daje pravo Ministarstvu. Na tu odluku se Zelena akcija žalila, Visoki upravni sud je prošle godine negdje u proljeće ponovio da je Ministarstvo donijelo ispravnu odluku, kazao je ministar Ćorić uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a, piše HRT.

Dodao je kako je i ovo rješenje kao i ostala išlo za tim da se poštuju najviši ekološki standardi te da će tako biti onoliko dugo koliko on bude ministar.

- Nema govora o pogodovanju bilo kome. Ovdje govorimo o tome da smo prije svega zaštitili interes Republike Hrvatske, kazao je Ćorić.

hr Mon Jun 01 2020 17:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .