Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d52b35029111c2f468b4570/80

Alkarić: Duša, majka i čuvarica Vučkovića dječje alke - Milica Vučković Mikaka

S koljena na koljeno u Sinju se prenosi ljubav prema viteškoj igri Alci, ali odmah nakon blagdana Velike Gospe, u Brnazama, u zaseoku Vučkovići, ima 64 godine održava se Dječja Vučkovića alka
Samozatajna, skromna i jednostavna, a s druge strane uvijek spremna pomoći, prihvatiti na tisuće gostiju i vješto skrivati umor koji jednostavno ne izostaje. Baš je takva junakinja današnje priče iz zaseoka Vučkovići u Brnazama koji će ovog vikenda postati malena metropola Hrvatske Milica Vučković poznatija kao Mikaka.

Sve priče uvijek imaju neku početnu točku, trenutak kada je sve krenulo, a ova to zapravo i nema na klasičan način. Svoje začetke priča o Mikaki ima doslovno s rođenjem jer ljubav je to koja se genetski kreirala, ljubav koja je krenula s prvim koracima i ljubav koja nije mogla proći nezapaženo iako Milica i nije za previše medijske pulpe jer, kako kaže, to je ono što ona voli i to ne zahtijeva pažnju kamera i radijskih diktafona.

Ova 65-godišnjakinja je od 1986. godine krenula sa šivanjem alkarskih odora za svoje Vučkoviće. Dobra duša ovog zaseoka svoj trud u najvećoj je mjeri poklanjala, a sve do 2014. godine na Trkalištu malene alke koristila se njezina odjeća. Tada je Udruga "Vučkovića dječja alka" uzela trideset kompleta odore alkarskog momka, 35 komada odore za alkarića i pet nošnji za malene alkaruše. S danom dolaska nove opreme Mikaka je dobila ulogu čuvarice iste.

- Već tradicionalno svake godine dočekam mnoštvo visokih dužnosnika i gostiju na Dječjoj Vučkovića alci. Čuvam i spremam alkarsku odoru, a ljudi me vole i poštuju. Svi znaju tko je Mikaka u Vučkovića - ponosno nam govori omiljena spremačica u sinjskoj Osnovnoj školi Marka Marulića koja će, kako kaže, posao zbog odlaska u mirovinu morati napustiti.
Cijeli radni vijek provela je u toj školi, od daleke 1978. godine, a uvijek je s istim žarom i zadovoljstvom dočekuju i ispraćaju generacije i generacije učenika. Sramežljivo nam kaže i Milica kako su dolazili i roditelji mnoge djece pa govorili da oni stalno pričaju o nekoj dobroj spremačici, da je zaslužila nagradu grada Sinja, na što bi im ona odgovorila da ni ne pomišljaju na nikakvo predlaganje za istu.

Uvijek nasmijana brzo je postala miljenica svog naroda, ali i simbol najpoznatije Dječje alke u Cetinskoj krajini jer, s dužnim poštovanjem prema svima, bez Mikake se u Vučkovićima jednostavno ne može. Štoviše, sve što Mikakino oko vidi ona jako brzo pretvori u vlastiti rad pa smo tako, u njezinoj obiteljskoj kući, naišli na brojne takve predmete poput puški, kubura i kopalja i sve to od prirodnog i domaćeg materijala uz mnogo truda i volje i sati provedenih u izradi.


Milica je i strastvena obožavateljica Sinjske alke, a zanimljivo je kako, od svoje prve godine života, do dana današnjeg nije propustila gledanje Alke na Alkarskom trkalištu:
- To je u genima. I moja teta je s 92 godine išla gledati alku na Alkarsko trkalište. To je za nas bio život, nešto posebno. Nije jednostavno bilo propuštene Alke i do kada god budem mogla hodati pratit ću svaku Alku - kaže Mikaka.

Posebna je stvar u njenom životu bila, a i još maleni motiv da zavoli konje baš toliko velikom ljubavlju ta da su, dok je još bila malena curica, iz Alkarskog društva stigli u njezinu kući i uzeli jednog konja. Čuvala ga je ona i na Alkarskom trkalištu i bila ponosna što je baš on bio dio Sinjske alke.

I ove će godine, 64 put po redu u službenoj organizaciji, maleni alkarići pohitati centrom zaseoka Vučkovići gađajući u alkarsku metu, a ponovno će domaćini i gosti moći na djelu, van onog svakodnevnog rada oko Alke tijekom cijele godine, vidjeti Milicu Mikaku. Njenu važnost u cijeloj kompleksno organizacijskoj priči iz Brnaza uvidio je i sponzor, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić pa ju je jednom prilikom tako nazvao "šeficom". Baš je zbog tog događaja mnogi i dan danas tako nazivaju.

Dobivala je od Dječje alke i mnoga priznanja, plakete za ustrajan rad i medalje u vidu alki, ali ono što Mikaka znači za ovo viteško nadmetanje ne može se okruniti nikakvom krunom. Žrtva je to koja nema cijenu. Nek joj sretno i uspješno bude i dalje!


hr Tue Aug 13 2019 16:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d8890ab29111c46908b4571/80

Održana druga plivačka utrka na otvorenim vodama "Pozdrav litu 2019"

Mještani Krila Jesenice ispratili ljeto 2019. plivačkim natjecanjem rame uz rame s najboljim hrvatskim plivačima

U akvatoriju ispred plaže u Krilu Jesenice, u organizaciji Sportske udruge Nova Generacija 7 iz Podstrane i Hotela Krilo, održano je drugo izdanje plivačke utrke na otvorenim vodama Pozdrav litu 2019. Utrci je pristupilo dvadesetak natjecatelja uglavnom iz lokalnih plivačkih, triatlon te klubova daljinskog plivanja.

Na programu su bile tri dužine i to od: 500 metara, 1.500 metara te 3.000 metara. Među sudionicima našla su se i neka poznata imena hrvatskog daljinskog plivanja poput Karle Šitić, jedine hrvatske olimpijke u daljinskom plivanju koja je u ovogodišnjem CRO CUP-u zauzela drugo mjesto, zatim Grge Mujana, aktualnog pobjednika CRO Cup-a te državnog prvaka na 5.000, 7.500, 10.000 i 16.000 metara, ujedno prvog domaćeg pobjednika Faros maratona nakon više od 30 godina.

Uz njih su nastupile i dvije mlade snage hrvatskog daljinskog plivanja: Ivana Prižmić, državna prvakinja na 7.500 m te juniorska i mlađe seniorska prvakinja na 5.000 m i Nina Jokić, trećeplasirana u ovogodišnjem CRO CUP-u te mlađe juniorska prvakinja Hrvatske na 5.000 m. 

hr Mon Sep 23 2019 11:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b0c11712af47fa3028b470e/80

Od iduće godine bez štapića za uši, plastičnih vrećica i slamki

Plastični pribor za jelo, tanjuri, slamke, štapići za miješanje napitaka, držači za balone, spremnici za hranu i čaše od stiropora samo su neki od proizvoda koje će Hrvatska zabraniti već 2020.

Ministarstvo zaštite okoliša novim Zakonom o održivom gospodarenju otpadom, koji planira donijeti u drugom kvartalu 2020., onemogućit će stavljanje na tržište dijela jednokratnih plastičnih proizvoda, ekskluzivno doznajemo.

Na popisu su štapići za uši, pribor za jelo, tanjuri, slamke, štapići za miješanje napitaka, držači za balone, spremnici za hranu, napitke i čaše od stiropora i proizvodi od oksorazgradive plastike koja se kasnije raspada u okom nevidljivu mikroplastiku. Popis proizvoda može biti i proširen, ovisno o rezultatima mjera za smanjenje potrošnje kao što su vrećice.

Naime, 1. siječnja 2019. počela je primjena mjera smanjenja potrošnje laganih i vrlo laganih vrećica te su proizvođači i prodavatelji obvezni dostaviti podatke Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost o količini stavljenih vrećica na tržište. U svibnju 2020. imat ćemo i rezultate provedbe ovih mjera kao što su obvezna naplata laganih vrećica i edukacija građana. Rok koji je EU dala za zabranu ovih proizvoda je 3. srpnja 2021.

Prema podacima Hrvatske gospodarske komore, koja se protivi ovakvoj zabrani, u industriji plastike i gume lani je radilo 8200 radnika u 700 tvrtki. Proizvodnja se od 1990. do prošle godine povećala za 50%. Prije dvije godine izvezli smo plastike koja vrijedi 437 milijuna dolara. Također, na stranicama HGK objavili su podatak da je analiza europskoga udruženja PlasticsEurope pokazala da, ako bi ukinuli plastičnu ambalažu kod hrane, težina pakiranja bi se učetverostručila, potrošnja energije porasla bi 50 posto, bilo bi 60 posto više otpada i dvostruko više emisije stakleničkih plinova, pišu 24sata.

hr Mon Sep 23 2019 10:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d886c8429111c688f8b4580/80

Zbog milijun kuna duga veledrogeriji Medika: Ovršena Opća bolnica u Kninu

Uskoro bi se isto moglo dogoditi i bolnicama u Dubrovniku, Vinkovcima i Sisku, odnosno svima onima čije najstarije fakture nisu plaćene tri godine

Općoj bolnici u Kninu upravo je ovršen račun zbog duga od oko milijun kuna veledrogeriji Medika. Ova je veteranska bolnica zapravo prva “žrtva” tužbi koje su veledrogerije prije dva mjeseca najavile, a onda i uputile sudovima, ne bi li naplatile oko 2,6 milijardi duga za već davno isporučene, a neplaćene lijekove.

Uz kninsku bolnicu uskoro bi se isto moglo dogoditi i bolnicama u Dubrovniku, Vinkovcima i Sisku, odnosno svima onima čije najstarije fakture nisu plaćene gotovo tri godine. Spomenuta veledrogerija tužila je za naplatu duga inače čak dvadesetak bolnica, odnosno one koje fakture nisu platile više od godinu dana.

Premda u Mediki nisu bili raspoloženi za izjave, ravnateljica OB-a Knin dr. Kristina Bitunjac potvrdila je za Jutarnji list blokadu bolničkog računa, ali kaže da su financijski problemi već dugo ogromni i teško se rješavaju postojećim limitom.

- U stalnom smo kontaktu sa županijom koja nam, srećom, izlazi u susret kad treba riješiti financijske probleme, a nadam se da će tako biti i ovoga puta. Teško funkcioniramo jer su limiti nedostatni i nepromijenjeni premda su, primjerice, plaće povećane već ranije 9 posto, a sada od rujna još 7 posto. Sve to moramo podmiriti, a onda dobavljači ostaju prikraćeni, premda s pravom traže naplatu onoga što su isporučili - kaže dr. Bitunjac. Dodaje da se nada da će se i za ovaj problem s financijama ipak naći izlaz.

No, kninska bolnica nije jedina u financijskoj dubiozi zbog lijekova jer, primjerice, OB Dubrovnik duguje samo jednoj veledrogeriji više od 54 milijuna kuna, a najstarija faktura u ladici je već 1090 dana. Vinkovačka bolnica duguje 26 milijuna, a neke račune nije platila 1104 dana. Rekorderi u neplaćanju su i OB Varaždin, Pula, Sisak, Koprivnica...

hr Mon Sep 23 2019 08:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/56491920b118e1a01d8b483b/80

Prvi dan jeseni okupan kišom: Tijekom cijelog tjedna bit će promjenjivo

Na pitanje kako izgleda pravi jesenski dan većina će odgovoriti tmuran, siv, oblačan i kišan, a upravo takav, školski početak jeseni je pred nama
Novo godišnje doba, donosi nam novu promjenu vremena. Prevladavat će oblačno s povremenom kišom, lokalno i obilnijom.

Na moru će uz to puhati i umjereno i jako jugo. Uz južinu će osjetno porasti jutarnja temperatura, tako da nam tijekom jutra više neće biti hladno.
U Dalmaciji oblačno s kišom ili pljuskovima, lokalno i izraženijim nevremenom. Puhat će umjereno do jako jugo, a temperatura do najviše 25 stupnjeva. Vrijeme nije za kupanje, ali more je i dalje dosta toplo.

Tijekom utorka će se razvedravati, ali će već u srijedu poslijepodne ponovno biti oblačnije s kišom. Puhat će uglavnom umjeren sjeverozapadnjak, uz obalu bura. Sredinom tjedna opet jugo. Tako da će prvi jesenski tjedan protjecati u nestabilnom vremenu.

hr Mon Sep 23 2019 07:04:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .