Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b54bf3bcb557a32378b47ea/80
Foto: Pixabay

Najveći mitovi o održavanju čistoće doma

Oko teme „čistoća“ kruže raznorazni mitovi – od kojih su neki pogrešni. Međutim, što je istina, a što ne? To ćemo vam otkriti…
Treba li prati piletinu prije kuhanja? Ubija li doista sapun bakterije? Kad je riječ o higijeni, kolaju razne priče i pričice. Mnoge od toga su preuzete od naših baka i djedova – bez da se netko pitao jesu li istinite ili ne. Stoga smo odlučili malo „raščistiti“ tu temu… 

1. Fenomati za ruke su higijenski 

POGREŠNO!  Posljednjih godina su se posvuda proširili fenomati za ruke po javnim toaletima – jer se tako ruke posuše „ekološki prihvatljivije“ od brisanja papirom. Međutim, je li to i higijenski „prihvatljivije“? Istraživanje Sveučilišta Westminster pokazalo je da nije! Dapače, kad fen počne raditi, raspršuje bakterije naokolo do tri metra daljine – a kod brisanja papirnatim ručnicima virusi se šire tek 25 cm daleko, piše miss7.  

2. Toalet je najprljavije mjesto u kući

POGREŠNO!  Puno je veći izvor bakterija spužvica za suđe. Daska za toalet je suha i hladna, a bakterije vole vlažna i topla mjesta. Vlaga i ostaci hrane na spužvi potiču rast bakterija – čak ih je 400 puta više nego na daski u toaletu! 

3. Prljavština nastaje sama od sebe

POGREŠNO! Sigurno ste se već pitali otkud sva ta prašina u vašem stanu? Većinu prljavštine stvaramo mi sami. Kad bi se prašina pogledala pod mikroskopom, otkrili bismo mrtve stanice kože, kosu i niti tkanine. Čovjek gubi oko 40.000 stanica kože svake minute – stoga nas to i ne čudi previše. To objašnjava zašto je stan prljaviji nakon što odu gosti – više ljudi, više prašine! 

4. Sirovu piletinu uvijek treba oprati 

POGREŠNO!  U piletini se može razviti salmonela – stoga je pranje prije kuhanja kontraproduktivno. Naime, mlaz vode, odnosno kapljice koje lete naokolo, proširit će salmonelu. Dovoljno je staviti meso u tavu i dobro ispržiti kako bi se pobili svi uzročnici bolesti. 

5. Mrlje se skidaju jedino vrućom vodom 

POGREŠNO!   Mnogi ljudi pri čišćenju poštuju pravilo: što je više vruće, to bolje – jer tako nestaju bakterije i mrlje. To nije istina! Naime, većina sredstava za čišćenje djeluju s hladnom vodom. Kod pranja posuđa topla voda ima smisla, zato jer se masnoća bolje topi. 

6. Sapun ubija bakterije 

POGREŠNO!  Ne ubija ih, nego pomaže da se isperu sa kože. Zbog toga antibakterijski sapuni nemaju nikakve posebne svrhe – dapače, štetni su za okoliš. Već 30 sekundi pranja ruku s normalnim sapunom - uz pravilno trljanje – otklonit će 99,9 posto svih bakterija. 

7. Jedino antibakterijska sredstva dobro čiste

POGREŠNO! Većina mikroorganizama su bezopasni – stoga su antibakterijska sredstva nepotrebna. Pošto uništavaju bakterijsku ravnotežu - a posljedica može biti stvaranje rezistentnih bakterija – štetna su za okoliš. Ako ne čistite prirodni kamen (npr. mramor), drveni parket ili gumene dijelove, sredstvo za čišćenje na bazi octa sasvim je dovoljno. 

8. U zamrzivaču umiru sve bakterije 

POGREŠNO!  Na temperaturi od -18 stupnjeva bakterije se „zamrznu“ – ne mogu se razmnožavati, ali nisu mrtve. Kad otopimo namirnicu, bakterije ponovno živnu. Na sobnoj temperaturi se udvostručuje broj bakterija svakih 20 minuta. 

9. Ostrugane teflonske tave izazivaju rak 

POGREŠNO!   Teflonske tave s vidljivim ogrebotinama štetne su tek na temperaturama višim od 260 stupnjeva. Tek tada počne sloj tvari zvane politetrafluoretilen ispuštati otrovnu paru. Takve temperature postižu se tek ciljanim zagrijavanjem pa se u tom slučaju preporučuju gusnate tave. 

10. Kuhinjske daske za rezanje su pune bakterija 

POGREŠNO!  Ako ih se redovito i temeljito očisti, drvene i plastične daske za rezanje mogu se bezbrižno koristiti. Drvo zbog smole i eteričnih ulja ubija klice, a određene vrste drveta sadrže i tanin koji ubija klice. Osim toga, drvo se brzo suši, pa to dodatno ubija bakterije. Plastične daske za rezanje mogu se oprati u stroju za pranje posuđa – tamo temperature oko 60 stupnjeva ubiju bakterije. 


hr Sat Jul 28 2018 14:06:53 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8d962c2af47f80088b45bb/80

Želite smršavjeti? Izbjegavajte ova alkoholna pića

Ljudi pomno paze na kalorije koje unos hranom, ali katkad zaborave na druge stvari koje konzumiraju u danu

Ponekad hrana nije najveća prepreka pri mršavljenju, već ono što pijemo. 

Kava, ledeni čajevi, energetska pića i alkohol sadrže kalorije koje se brzo mogu nakupiti. To uzrokuje debljanje i pojavljivanje mrskog sala na mnogim mjestima na tijelu, a posebno na trbuhu. 

Mnoga alkoholna pića uopće nemaju naznačene nutritivne vrijednosti pa ni ne znate točno što unosite u organizam. Imajte na umu da alkohol, osim kalorija, sadrži i šećer, a to je kombinacija za neželjenje kilograme.

Jedan od glavnih razloga zbog kojih alkohol uzrokuje debljanje je što ga tijelo sporije procesira, a sve dodatne kalorije koje pritom unosite se pohranjuju u masno tkivo.

Drugi razlog je što alkohol sadrži više kalorija nego što mislite. U pivu se nalazi oko 150 kalorija, dok je u pićima poput martinija 210. Ako to pomnožite s tri, shvatit ćete da ste unijeli kalorija koliko sadrži jedan obilniji obrok.

Ako vam je cilj smršavjeti, a povremeno si ipak želite priuštiti alkohol, neka to bude votka ili čaša crnog vina. Slatka pića, pivo i kokteli sadrže puno više kalorija i stvaraju nadutost. - piše Index.hr.

hr Tue Oct 23 2018 21:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bcf62700e493827118b45fb/80
Foto: Prometne zgode i nezgode

Kinez stigao unajmljenim autom beogradskih tablica pa Splićanima ostavio poruku

Svjestan mogućih posljedica ostavio je ceduljicu na automobilu i objasnio o čemu se radi...
Mnogo je primjera netrpeljivosti između Hrvata i Srba, a čini se kako je ovaj turist iz Kine s istom i upoznat.

Naime, unajmio je automobil u Srbiji i s beogradskih tablicama stigao u Split. Svjesan mogućih posljedica, a nije prvi put da se takvo nešto ili bar slično dogodilo u gradu pod Marjanom, ostavio je ceduljicu na automobilu i objasnio o čemu se radi... 
- Molim vas, nemojte mi ukrasti registracijsku pločicu. Molim vas. Iz Kine sam, žao mi je, unajmio sam auto u Srbiji. Hvala. - napisao je. 


Inače, fotografija je objavljena na Facebook stranici "Prometne zgode i nezgode". 
hr Tue Oct 23 2018 20:03:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bcf56bf0e49380f008b4b09/80

Što se događa u tijelu kada popijemo gazirano piće?

Osim što tijelo "napada" poveća količina šećera, istodobno djeluje tako da organizmu "oduzima" vitamine i minerale

Gazirana pića obiluju fruktoznim šećerom i praznim kalorijama pa ih svakako trebalo izbjegavati piti učestalo.

Farmaceut Niraj Naik prije nekoliko godina upozorio je da jedno gazirano piće može učiniti mnogo više štete nego što mislimo. 

Prvih deset minuta

Tijelo "pogađa" poveća količina šećera, kao da ste pojeli 10 jušnih žlica šećera, ali nećete osjetiti promjene u svom organizmu zahvaljujući djelovanju fosforne kiseline. Osim što tijelo "napada" poveća količina šećera, istodobno djeluje tako da organizmu "oduzima" vitamine i minerale. Osim nezdravog djelovanja iznutra, tamno gazirano piće ostavit će i neugodne mrlje na zubima. Ako ih često pijete, vaši zubi će potamnjeti.

Nakon 20 minuta

Razina šećera u krvi raste i prouzročuje pojačano izlučivanje inzulina. Jetra reagira tako da pretvara šećer u masne zalihe.

Nakon 40 minuta

Dolazi do apsorpcije kofeina. Krvni tlak raste, a kao odgovor na to jetra distribuira više šećera u krvotok. Receptori za adenozin u mozgu su sada blokirani i sprečavaju osjećaj umora i pospanosti.

Nakon 45 minuta

U tijelu se događa pojačano izlučivanje dopamina koji stvara osjećaj sreće, sličan onome kada osoba konzumira heroin. - prenosi Večernji list.

hr Tue Oct 23 2018 19:13:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bcf3e170e493873128b45af/80
Foto: Facebook

"Kako je Flegmarin postao kapetan": Predstavljanje romana Magdalene Mrcele

U programu sudjeluju će sudjelovati glumica Ana Perković, profesor glazbene umjetnosti Ivan Bošnjak i glazbenik Bruno Jakobljević, a moderatorica će biti Vesna Žižić
U Gradskoj knjižnici Solin održat će se predstavljanje romana "Kako je Flegmarin postao kapetan" autorice Magdalene Mrčele, dobitnice književne nagrade "Zvonko" za najbolji neobjavljeni prozni rukopis za djecu i mlade 2017.godine.


Predstavljanje će se održati u petak, 26. listopada u Teatrinu GK Solin s početkom u 19 sati. 
U programu sudjeluju će sudjelovati glumica Ana Perković, profesor glazbene umjetnosti Ivan Bošnjak 
i glazbenik Bruno Jakobljević, a moderatorica će biti Vesna Žižić.
hr Tue Oct 23 2018 17:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .