Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/53a7ffa91799422c219e69a5/80
Foto: Ante Čizmić / CROPIX

Dinko Bogdanić neće biti vršitelj dužnosti intendanta HNK Split

Nakon burne raspravena Gradskom vijeću, prijedlog za imenovanjem Dinka Bogdanića za vršiteljem dužnosti intendanta HNK Split nije prošao. Za Bogdanića je bilo 16 ruku podrške, 12 protiv, te 6 suzdržanih
Nešto iza devet sati počela je sjednica splitskog Gradskog vijeća.Prisutan je 32 vijećnik. Nisu došli Željko Kerum, Jure Šundov i Duje Sučić.U tijeku je rasprava o razrješenju intendanta Tonča Bilića. Izvjestitelj je Siniša Kuko, pročelnik za kulturu, umjetnost i staru gradsku jezgru. Ljubicu Vrdoljak zanima koja prava zadržava Bilić iz članka 10, odnosno pod kojim uvjetima je otišao, a Dašu Dragnić da se da zaključak poslovanja, odnosno izvješće o poslovanju HNK Split.

Luka Podrug (HČSP):

- Koji su uvjeti? Povuci se, ali eto ostani ravnatelj Splitskog ljeta, pa usput i dirigiraj.Tako je radila Mani Gotovac balalajke u Vili Dalmaciji, pa me zanima je li to nastavak poznate prakse.  Vjerojatno ste i vi dobivali informacije o samovolji Bilića, da ne kažem rasipanju. Moramo znati što ostavlja - pitao je Podrug.

Srđan Gjurković (HNS):

- Činjenica da to što ostaje Bilić na čelu Splitskog ljeta je sporazumna, te da nije rastanak u sukobu. Intendant se pokazao kvalitetnim u umjetničkom djelu svojega posla i da se sve radi na dobrobit grada - istaknuo je.

Podrug je replicirao da se radi na dobrobit, ali nečijih džepova.Gjurković je najviše branio intendanta Bilića govoreći da je dobro radio i da ne znači da je kazalište rastureno.

Ljubica Vrdoljak je odgovorila Gjurkoviću da nije mogao rasturiti kazalište, jer nije ni bio ovde

- Imamo sreću što je dirigirao na drugim mjestima. Neka ode, ali neka ode praznih džepova - kazala je Vrdoljak. Dogradonačelnik Goran Kovačević je kazao da Grad nema nikakvih obveza što se tiče financijskog dijela, te da se pravo iz stavka 10 odnosi na pravo korištenja godišnjeg odmora.

"Bilić je uništio dobre međusobne odnose"

Maja Dvornik s liste don Ivana Grubišića je, poštujući činjenicu da je Bilić umjetnički dobro radio, istaknula da bi bilo u redu da imaju ispred ipak brojke koje ostaju. 

Danira Matošić Matičević je predložila, suprotno prijedlogu Borisa Ćurkovića, da na svakog pitanja ide odgovor izvjestitelja.

- Nismo brži kada se skupljaju pitanja, pa izvjestitelj odgovara - primijetila je Matošić Matičević.

Inga Tomić Koludrović, predsjednica Kazališnog vijeća također je došla da bi upoznala vijećnike s problematikom. Inače, upoznala je vijećnike s činjenicom da se odrekla naknade u radu Kazališnog vijeća.

- Sporazumni raskid ugovora na ovaj način je dobar što se tiče financijskih obveza Grada.

Dug je 3,5 milijuna kuna. Nije smanjen, a rashodi su povećani za 9,92 posto. Povećani su jer su uključeni iznosi dio priprema za program za nadolazeću sezonu.Čini nam se da je ovo najoptimalnije rješenje.

Čeka se izbor još dva člana Kazališnog vijeća. Jedan iz redova umjetnika, a jedan iz Radničkog vijeća pokazuje i da  međuljudski odnosi unutar kuće dobri i trebat će raditi dosta vremena da se nađu dobra rješenja - kazala je.

Luka Podrug je pitao jesu li kao Kazališno vijeće dobili sav troškovnik i sav uvid u poslovanje HNK Split. Ljubica Vrdoljak je kazala da je bar Duško Mucalo uspostavio dobre međuljudske odnose, a da je Bilić i to uništio.

Tomić Koludrović je kazala da Kazališno vijeće HNK Split nije odgovorno ni nadležno za Splitsko ljeto, a to su pitanja koja zanimaju Podruga. Gradonačelnik Ivo Baldasar je kazao da je Ministarstvo to koje imenuje ravnatelja Splitskog ljeta, a ne Grad. 

- Tako da se nije radilo o trgovini, koju spominjete. Jedino je pitao da ne tražimo od njega da odustane od ravnateljstva, da bi se Splitsko ljeto moglo i realizirati - kazao je Baldasar.

Gojko Čepo iz redova SDP-a je kazao da ovo nije tematska rasprava o kazalištu i da se pitanja trebaju sažeti.

- Osjećam se malo i maltretirano od strane pojedinih vijećnika - kazao je Čepo. Ćurković je dobacio ''osjećaji su tu..''

Petar Škorić, predsjednik Kluba vijećnika HDZ je kazao da trebaju znati pravo stanje stvari.
Čepo je kazao da mu nedostaje bivša predsjednica Gradskog vijeća Nevenka Bečić koja je imala niži prag tolerancije na rasprave.

- Ja ću se poslovnika držati, pa makar sjednica trajala do navečer - kazao je Ćurković. Baldasar je kazao da Splitsko ljeto sufinancira:

- Sporazumni raskid je nastao jer nismo bili zadovoljni ni s financijskom stranom ni operativnom. Nije ni Bilić bio zadovoljan, pa smo se dogovorili da umjesto da idemo na sud. Ugovor mu je davao veliku prednost, ali se svega svjesno odrekao. Ništa nije konzumirao. Početak i kraj cijelog sukoba su novci koje Grad nema, odnosno za umjetničke dosege koje je on spominjao mi nemamo novce - kazao je gradonačelnik. Baldasar je ponovio da dug iz mandata Mucala nije vraćen, ali novi nije stvoren.

- Svoje poslovanje Bilić je doveo na nulu - istaknuo je.

Podrug zatražio ostavku Inge Koludrović Tomić

Dodao je da bi Grad trebao dozvoliti zapošljavanje, da bi se pojačali sastav ansambla, funkcioniraju sa 60 posto kapaciteta. Nakon jednosatne rasprave, jednoglasno je Tonči Bilić razriješen s mjesta intendanta.

Inga Tomić Koludrović pojašnjava zašto je Dinko Bogdanić najbolji kandidat za vršitelja dužnosti.

- Znam da ćete spomenuti visoku stručnu spremu, ali po zakonu, vršitelj dužnosti ne mora imati visoku stručnu spremu. Ne postoji viša stručna sprema za baletnog umjetnika - kazala je među ostalim.
Petar Škorić je naveo da mu nije jasno zašto su odlučili za Bogdanića koji je tu kratko vrijeme. Smatra da bi Hari Zlodre bio bolji kandidat.

Hrvoje Marušić iz redova HDZ-a je kazao da mu je nelogično zašto se bira svjesno čovjek koji ne može konkurirati za intendanta.

- Ne znamo iz životopisa je li uopće pohađao školu. Čovjek s takvim životopisom se dovede na Gradsko vijeće i mi bi trebali glasovati - kazao je Marušić.

Tomić Koludrović je kazala da su svjesno išli na to biraju v.d.koji neće kalkurirati s idejom intendanta.

- Vodili smo se i uštedom. Bogdanić je zaposlenik HNK, a Zlodre nije zaposlenik. Bogdanić ima srednju stručnu spremu, ima status umjetnika i umjetničku karijeru iza sebe - odgovarala je Tomić Koludrović.

Prisnažio je dogradonačelnik Goran Kovačević o iznimnom i međunarodnom ugledu Bogdanića.

- Ne postoji nikakva zakonska prepreka da bi svojim obrazovanjem obnašap  funkciju v.d., na svom umjetničkom nivou postigao je takve međunarodne uspjehe da bi kao Grad trebali biti ponosni - kazao je Kovačević.

Ljubica Vrdoljak iz redova HDZ-a je kazala da mora ispunjavati formalno pravne uvjete, te da zakon ne poznaje funkciju vršitelja dužnosti.

- Koju je srednju školu završio? Po mojim informacijama, nema redovnu srednju školu. U njegovu umjetničku sposobnost ne sumnjam. Vi nama tumačite da ste izabrali nekoga da ne bi bio izabran za ravnatelja? - pitala je Vrdoljak.

Boris Ćurković je pročitao članak Zakona o kazalištu, koji poznaje funkciju v.d. 

- Znači li to da moj čistać može postati v.d.direktor, samo zato što nije zainteresiran za tu funkciju ubuduće - kazala je.

Vrdoljak je opet istaknula da je Bogdanić  osuđeni zlostavljač

- Od pet premoijera, jedna je njegova, a ostale četiri su Almire Osmanović, a sve je naplatio - kazala je Vrdoljak.

Podrug je kazao da očekuje ostavku Inge Tomić Koludrović.

- Što da je ovo, profesorice, napravio Kerum? Vi nama držite lekcije? Je li vas stid vama koji nam prodajete priču o moralu. Vrijedi ona stara latinska da što je dozvoljeno Jupiteru, nije volu . Ako je netko određene seksualne orijentacije, priopadnik vaše lijeve opcije ---- prekinut je Podrug negodovanjem vijećnika.

Savjetnik za kulturu Igor Baković je kazao da je sramota kako se raspravlja, a na to je Hrvoje Marušić iznerviran reagirao prema Bakoviću da izađe iz vijećnice.Predsjednik Vijeća je prekinuo sjednicu na 15-ak minuta.

Goran Sučić zatražio Podrugovu ispriku

U nastavku sjednice prvi se za riječ javio Podrug.

- Želja mi je bilo ukazati na licemjerje. Nemam ništa protiv ničije seksualne orijentacije, zanima me koji lobi gura ovakve kandidate. Čuo sam i skandaloznu činjenicu da Bogdaniću ističe mandat 1.srpnja, ali i upozorio da ste počeli sjednicu sa tri člana Kazališnog vijeća -  nastavio je Podrug.

Goran Sučić iz redova SDP-a je tražio ispriku Podruga.

- Tonovi koji su se čuli od strane Podruga su najniža razina i ograđujem se od izrečenih riječi. Dijeliti ljude prema orijentaciji, lijevo i desno je ispod razine. Zahtijevam ispriku Podruga - kazao je Sučić.

Podrug je kazao da se spreman  ispričati.

- Ali, ja protestiram upravo zbog neravnopravnosti. Zamislite da je Kerum bez obrazovanja postavio nekoga tko je osuđen zbog zlostavljanja nad jednom ženom? Govorim o licemjerju lijeve inteligencije - odgovorio je Podrug.

Inge Tomić Koludrović je odgovorila.

- Nisam navikla na ovakav napad na ovoj razini, a pogotovo što se mene ideološki etiketira  ili na neki drugi način je nedopustivo. Nalazim se u poziciji izvjestitelja na sjednici Gradskog vijeća, nije mjesto da mu odgovorim na personalnoj razini - kazala je profesorica.

Vratila se na bit rasprave, a to je imenovanje Bogdanića v.d.intendanta.

- Pitali  smo ga za insinuaciji o nasilju. Riječ je o tužbi koja je povučena. Mislim da Podrug kao pravnik zna što radi s insinuacijama i koja je razlika - odgovorila je Tomić Koludrović.

Maja Dvornik je pak poručila da se iz životopisa ne vidi ništa o obrazovanju Bogdanića, ni druge činjenice.

- Dajte da vidimo srednju baletnu školu - kazala je.

Baldasar: Naškodili su Mucalu, danas to radimo Bogdaniću

Baldasar je zamolio da se sjete rasprava o Dušku Mucalu.

- Uvijek me bilo sram kako se raspravljalo. Naškodili su mu kao čovjeku, a to danas isto radimo Dinku Bogdaniću. Činjenica je da je on veliki umjetnik. Naš prijedlog je tehničke prirode, vi ste vijećnici, nitko vam nema pravo upadati u riječ ( aluzija na Bakovića).

Radi se o potpisivanju dvije plaće, i drugih tehnikalija. On je pristao na našu zamolbu pristao biti tehničko lice. Govorite o osobi koja može imati posljedice na ovo što govorimo - apelirao je Baldasar.

Opet se javila Vrdoljak kazavši da je Mucalo ispunjavao sve uvjete za intendanta, pa se umjetnički osporavao, pa  i jednog pravnika koji je bio jedan od najboljih intendanata.

Baldasar je kazao da Bogdanić ima uvjete za v.d.intendanta, te da će za mjesec i po dana raspravljati o intendantu. Kompetentan je za vršitelja dužnosti. 

Predložio je Podrug Mucala, a Baldasar je kazao da bi rado, ali bi opet naškodili Dušku Mucalu.

- Zar ne postoji osoba s odgovarajućom stručnom spremom? Koje potvrde ima Bogdanić? - javio se i Tomislav Prljević (HDZ).

Petar Škorić smatra da je pljuska djelatnicima da se bira osoba koja ne ispunjava osnovne formalne uvjete.

- Čuli smo i da Bogdaniću istječe mandat, pa ni razlog o smanjenju troškova ne drži vodu. Predlažemo da Kazališno vijeće održi telefonsku sjednicu i ponude novog kandidata, pa ćemo nakon tematske sjednice KK Split izabrati - predložio je Škorić.

Baldasar je opet pitao zašto rade problem oko premoštavanja perioda mjesec dva. Bogdanić je priznati umjetnik i pedagog.
- Mogu jedino sebe predložiti, ali ni to nije rješenje vrtiti se u krug - kazao je Baldasar.

Tomić Koludrović je pojasnila i zašto se održala sjednica Kazališnog vijeća sa tri člana, te da je Joško Belamarić odsutan. Imali su zakonsku obvezu sastati se i predložiti vršitelja dužnosti zbog odlaska Bilića.

- Konzultirali smo se s Belamarićem. On je prisustvovao telefonski, raspravljao i mejlom potvdio svoju suglasnost - kazala je profesorica.

Marijana Puljak je sumirala stvari što se tiče izbora vršitelja dužnosti i orazovanja.

- Po zakonu, vršitelj dužnosti bira se na isti način kao i intendant. HNK i Bogdanić imaju  presudu i proglašeni su krivim za maltretiranje i vrijeđanje balerine. Uz to istječe mu ugovor 1.srpnja. Ista situacija je bila i s Anom Lederer za zagrebački HNK pa je osporena odluka - podvukla je Puljak.

Vojko Božulić iz redova SDP-a je kazao da nema kaznene presude protiv Bogdanića.

Javio se za riječ i Jure Šundov, koji se pridružio sjednici nakon kašnjenja.

- Napraviti ovako nešto u vrijeme mandata Željka Keruma, a i mene, možete misliti što bi bilo.
Zamolio bih vijećnike da jedino paze kakvu štetu nanose riječima izgovorenima o nekome. I odgovornosti u svetom domu splitske vlasti.

Razumijem i gradonačelnika da mora donijeti odluku. Ja sam potpisao ugovor s Bilićem jer sam morao donijeti odluku i stati iza nje. HGS će podržati sa svojim vijećnicima, ukoliko ovaj nije prijedlog u suprotnosti sa zakonom kao što je iznijela Marijana Puljak . Dignut ćemo ruku za vaš prijedlog, ali ako je pred vijećnicima, a nije u skladu sa zakonom, vi ćete trpjeti posljedice. Mi odluku donijeti moramo - kazao je Šundov.

Ivica Grubišić Gire je predložio da se točka o imenovanju v.d. Bogdanića povuče s dnevnog reda.

Škorić je u ime vijećnika HDZ-a zatražio petominutnu pauzu za konzultacije.

U nastavku sjednice izvjestitelj Siniša Kuko je kazao da nema ništa sporno, prema pravnim savjetima, u imenovanju Dinka Bogdanića za vršiteljem dužnosti.

- Članak 7. o Zakonu o upravljanju javnim ustnova je lege generalis u odnosu na Zakon o kazalištu u ovoj situaciji i ja stojim iza ovoga s punim povjerenjem u službe - kazao je Kuko.

Dogradonačelnik Kovačević je opet prisnažio da je imenovanje v.d.intendanta u skladu s propisima i apsolutno stoje iza toga.- Ne želimo više dozvoliti da se baca sjena na zakonitost prijedloga koji dolaze pred vijećnike. Svi stojima iza toga da je prijedlog u skladu sa zakonom - podvukao je Kovačević.

Puljak je replicirala čitanjem članka 25. Zakona o kazališta je da imenovanje vršitelja dužnosti obavlja bez natječaja, ali se obavlja na isti način kao intendant. 

- Sjetit ću se Sanadera koji bi mrtav hladan rekao stručne službe su dale svoje mišljenje, i glasajte - odgovorio je Ćurković.

Marušić je kazao da se iskrivljuju pravne činjenice.

- Ne može v.d. biti amnestiran od onoga što vrijedi za intendanta. Možda je teška riječ laži, ali je o iskrivljavanju. Nije utemeljeno na zskonu, moralu i zdravom razumu - kazao je Marušić.

Nakon burne rasprave, prijedlog za imenovanjem Dinka Bogdanića za vršiteljem dužnosti intendanta HNK Split nije prošao. Za Bogdanića je bilo 16 ruku podrške, 12 protiv, te  6 suzdržanih.

Ivo Perkušić neće biti ravnatelj GKM-a


Marija Tudor je jednoglasnom podrškom, sa 31 glasom prisutnih vijećnika, imenovana za ravnateljicu Gradskog kazališta lutaka.

Ana Gruica u ime Kazališnog vijeća mladih razlaže kako je došlo do prijedloga Ive Perkušića za ravnateljem Gradskog kazališta mladih. Detaljno izlaganje u kojem je predvidjela sva  je prekidao Luka Podrug, ali je nastavila.Posebno je apostrofirala deset godina radnog iskustva, te od koga su tražili sve potvrde, pa je opet prekidana i od drugih vijećnika.

- Ajmo smirit balun, ka i Mandžukić šta će večeras napravit! Gospođa je predvidjela da ćete puhati i na hladno, pa vas o svemu izvještava. Maloprije ste se žalili da nemate informacija o kandidatu (Bogdaniću), sad imate sve  i pustit ću je po Poslovniku - kazao je Ćurković.

Prvi se javio Srđan Gjurković.

- Koliko god neke vijećnike iritiralo, dobro da je elaborirano na ovakav način. Kandidat koji je predložen ima radno iskustvo. Oliver Frljić nema radni staž, ali ima radno iskustvo pa je imenovan intendantom HNK Rijeka. Sve je po zakonu - kazao je Gjurković.

Podrug je kazao da želi znati od stručnih službi grada može li osoba koja nema pet godina radnog staža imati pet godina iskustva. Ne želi, kaže, odgovor od Gruice.- Meni je žao što Podrug nije slušao pažljivo izlaganje. Radno iskustvo je šira kategorija i europske norme priznaju radno iskustvo. Žao mi je ako sam vas svojim stavom uvrijedila - odgovorila je Gruica.

Ćurković je pročitao razliku radnog staža i radnog iskustva, a Marušić je kazao da se radno iskustvo dokazuje radnim stažem.Rasprava se vodi o radnom stažu.

- Molim vas nemojte dopustiti izvjestiteljici da meni odgovara jer ne pitam nju, nego stručne službe - uporan  je bio Podrug.

Maja Dvornik je ocijenila sramotnim izbor ravnatelja GKM-a na ovaj način.

- Podignut ću tužbu pred Ustavnim sudom! Nemojmo raditi lakrdiju, doveli smo splitsku kulturu na najniže razine - kazala je Dvornik među ostalim.

Gruica je stala u obranu Perkušića.

- Ima deset godina iskustva na funkciji urednika Radio Dalmacije. Žao mi je da pojedinci ne znaju razliku između radnog staža i radnog iskustva - rekla je Gruica.

Tomislav Prljević je tražio pojašnjenje o sjednici GKM i potvrdi staža Perkušića.

- Ne mogu i neću vam dati potvrdu o pet godina staža, jer se ne traži staž, nego iskustvo. Perkušić ima deset godina iskustva - kazala je Gruica.

Dvornik je kazala da  ni financijska konstrukcija više ne stoji, zbog odlaska Perlica iz okrilja GKM.- Glumački ansambl je navijački izlazio u javnost s tvrdnjama o najboljom programu. Među ansamblom su i dvoje članova Kazališnog vijeća, što je i neetično i neprofesionalno. Tražim i da Gruica odstupi iz Kazališnog vijeća - nabrajala je argumente Dvornik.

Gruica je kazala da je i s tim istupom pokazano kako vlada dobra atmosfera među glumcima GKM.  
Dvornik je kazala da baš nema pravo na takav način navijati.

- Morate prema svim kandidatima biti isti, a dok to ne vidite ne možete nam ni dijeliti lekcije o pravu ni drugim stvarima - kazala je Dvornik.

"I drugi članovi Kazališnog vijeća imaju svoju glavu" 

Šundov se složio s Dvornik. Marijana Puljak je podvukla sve činjenice koje su prethodile izboru perkušića kao kandidata.

- Ostavka predsjednika Kazališnog vijeća, potom potpredsjednika, vaše sazivanje koje je upitno je li legalno, otvoreno navijanje, odlazak Perlica.. Sjednica je prenošena online..Neka se Kazališno vijeće povuče, nek se natječaj ponovi. Vršitelja dužnosti.imamo do izbora intendanta, i kazalište može funkcionirati  do tada - kazala je Puljak.

Odgovorila je Gruica da što se tiče navijanja, da se to valjda odnosi na nju.- Ali i drugi članovi Kazališnog vijeća koje ste vi birali, imaju svoju glavu - ustvrdila je.

Podrug je stalno inzistirao da Gruica ne odgovara na pitanja, i da se njoj ne obraća. Nakon stanke, Gruica je kazala da Kazališno vijeće povlači prijedlog Perkušića za ravnatelja Gradskog kazališta mladih.

Nakon burne rasprave oko Gradskog kazališta mladih, preostale točke su prošle gotovo jednoglasno.Izdvojimo od imenovanja, koja su, ponavljamo, prošla glatko, da je Danira Matošić Matičević s liste Marijane Puljak izabrana za predsjednicu Komisije za urbanizam, umjesto Borisa Ćurkovića koji je izabran za njenog zamjenika.

Igor Novaković je razriješen dužnosti člana Kazališnog vijeća Mladih, a na njegovo mjesto je došao Toni Miljak. Robert Raponja je zamijenio Tonća Šitina u Kazališnom vijeću HNK Split, Jakov Prkić u Socijalnom vijeću Ranka Milića.

Sjednica je završena u 13 i 20 sati.Nakon pauze na rasporedu je tematska sjednica o KK Split.

OBJAVLJENO U 7,15:


Sjednica Gradskog vijeća, prekinuta u večernjim satima 11. lipnja nakon rasprave o tendama na splitskoj Rivi nastavlja se danas s početkom u 9 sati. Pred vijećnicima je ostalo 14 točaka za raspraviti, među kojima su pet vezane za splitska kazališta. 

Tonči Bilić razriješit će se dužnosti intendanta HNK Split, a do izbora novog čelnika za vršitelja dužnosti trebao bi se imenovati Dinko Bogdanić.Za očekivati je da će vijećnici tražiti objašnjenje po kojoj osnovi Bogdanić, nakon odlaska Bilića, može ostati zaposlenik teatra kao v.d. Što se tiče nacionalnog kazališta,

Tonći Šitin razriješit će se dužnosti člana Kazališnog vijeća HNK Split, a na njegovo mjesto predložen je Robert Raponja, redatelj i profesor na osječkoj Akademiji.Na dnevnom redu je i imenovanje Marije Tudor za ravnateljicu Gradskog kazališta lutaka. Također, i imenovanje Ive Perkušića  ravnateljem Gradskog kazališta mladih. Iako se očekuje da će javnost konačno saznati odgovore na sva pitanja oko izbora talentiranog glumca, problema oko potvrde ne bi smjelo biti jer uživa podršku i vladajućih čiji je favorit, ali i dobrog dijela oporbe.

Još jedna točka dnevnog reda odnosi se na GKM, a ta je razrješenje Igora Novakovića iz Kazališnog vijeća na čije će mjesto Toni Miljak. Od ostalih točaka koja se mahom tiču formalnosti izdvojimo da je Danira Matošić Matičević s liste Marijane Puljak predložena za predsjednicu Komisije za urbanizam, umjesto Borisa Ćurkovića koji je predložen za njenog zamjenika.

Nakon završetka nastavka sjednice, održat će se posebna tematska sjednica o KK Split.Javnost bi tako trebala znati u kakvoj se trenutno situaciji nalazi trofejni klub s Gripa. Predočit će se tako da ih je u posljednjih osam godina Grad financijski podupro s gotovo 18 milijuna kuna, ali i iznijet će se i druge bitne stvari za klub. 
hr Mon Jun 23 2014 07:15:41 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e5029f929111cea448b470d/80
Foto: Facebook

Ante Pranić u društvu s Juričanom: "Osim u Zagrebu korupcija cvijeta u Dalmaciji"

Gradonačelnik Vrgorca pohvalio je Juričanov rad...

Gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić družio se s Dariom Juričanom te susret zabilježio fotografijom. 

Fotografiju je podijelio na svom Facebook profilu uz objavu:

- Cijenim kreativan rad gospodina Juričana. Osim u Zagrebu korupcija cvijeta u Dalmaciji. Posebno sada pred proljeće kada se zahukta bespravna gradnja. Siguran sam da “Pajde” s jug Hrvatske jedva čekaju tvoj dolazak. - napisao je. 


hr Fri Feb 21 2020 20:05:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e50273929111cab488b45db/80
Foto: Screenshot / N1

Ministar zdravstva donio odluku o osnivanju karantene protiv koronavirusa

Karantena će trajati sukladno zdravstvenim procjenama. Ova odluka stupila je na snagu danas

Ministar zdravstva Vili Beroš donio je danas odluku o osnivanju karantene kao preventivne sigurnosne mjere za zaštitu građana od potencijalne ugroze koronavirusom, na prijedlog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Karantena je osnovana u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, a u njoj će boraviti osobe za koje se utvrdi ili postoji sumnja da su bile u doticaju s oboljelim osobama ili osobama za koje ima naznaka da su zaražene koronavirusom prilikom boravka u sredinama koje se smatraju izvorištima zaraze. - piše Index

Karantena će trajati sukladno zdravstvenim procjenama. Ova odluka stupila je na snagu danas.

- Do danas, na sreću, u Hrvatskoj nema zaraženih i oboljelih osoba od koronavirusa. Međutim, ne želimo ništa prepuštati slučaju u zaštiti hrvatskih građana od ove ugroze. Iskustvo iz susjedne Italije i nekih drugih sredina traži od nas da 'pušemo i na hladno', pa sam stoga odlučio, uz sve do sada poduzeto, osnovati karantenu kao još jednu dodatnu preventivnu mjeru. - rekao je ministar Beroš.

hr Fri Feb 21 2020 19:53:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/56f8ea6a0890d2c0268b6188/80
Foto: Ilustracija

Liječnika sve manje: Ne mogu ni na bolovanje jer ih nema tko zamijeniti

U Zadru su i danas upozorili da taj nedostatak više ne mogu pokrivati jer rade u neizdrživim uvjetima
Samo obiteljskoj medicini u Hrvatskoj nedostaje nekoliko stotina liječnika. U Zadru su i danas upozorili da taj nedostatak više ne mogu pokrivati jer rade u neizdrživim uvjetima.

Liječnik koji je iz Amerike došao raditi na otok Ist već dvije godine nije bio na godišnjem odmoru.

Velimir Vuk, liječnik na otoku, rekao je da je u Hrvatskoj mnogo krajeva i otoka nezaštićeno kada se liječnik razboli ili mora ići na stručno usavršavanje.

Ima i gorih primjera. Liječnica na Ravi je radila s išijasom, pa čak i s upalom pluća jer ju nije imao tko zamijeniti. A bit će još teže, upozoravaju ovi liječnici.

Damir Biloglav, obiteljski liječnik, rekao je da će u idućih pet godina oko 500 obiteljskih doktora otići u mirovinu, a da ih je trenutačno na specijalizaciji svega 160.

Prema svemu sudeći, za koju godinu neće svi pacijenti imati obiteljskog liječnika. Već sada postoje tzv. timovi bez nositelja, posebno u udaljenijim područjima. To znači da dislocirani liječnik u ordinaciju dolazi onda kada može. Takvih ordinacija u Hrvatskoj je već 180. - piše HRT
hr Fri Feb 21 2020 18:56:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e4ff88d29111c9a458b46b7/80
Foto: Grad Split

"Siromaštvo u urbanim sredinama": Stotinjak stručnjaka sudjelovalo na konferenciji o siromaštvu

Konferencija se održava drugu godinu zaredom, na inicijativu četiri najveća hrvatska grada Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka

Stotinjak stručnjaka s područja socijalne skrbi iz Hrvatske okupilo se u Splitu 20. veljače povodom obilježavanja svjetskog Dana socijalne pravde na konferenciji pod nazivom Siromaštvo u urbanim sredinama. Konferencija se održava drugu godinu zaredom, na inicijativu četiri najveća hrvatska grada Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka, čiji su predstavnici službi socijalne skrbi sudjelovali u radu konferencije. Prvo izdanje održalo se u Zagrebu prošle godine, a domaćin druge konferencije bio je Grad Split.


- Cilj ovog susreta je razmjena iskustva i zajednički iskorak u radu svih nas koji se bavimo ovom temom - kazala je zamjenica gradonačelnika Splita Jelena Hrgović Tomaš u svom uvodnom obraćanju te se zahvalila svima koji sudjeluju u raspravi o jednom značajnom dijelu socijalne skrbi ne samo u Splitu nego i u Republici Hrvatskoj.

Konferencija je, kako je kazala Hrgović Tomaš, koncipirana u dva dijela. U prvom dijelu su dionici s lokalne razine koji su postali nacionalno prepoznatljivi dali svoj doprinos u onom najosnovnijem, a to je svakodnevni kontakt s korisnicima socijalnih usluga, a u drugom dijelu su predstavljene socijalne politike upravnih odjela četiri najveća grada u Hrvatskoj s ciljem pregleda raznolikosti usluga i planiranja daljnjih aktivnosti.

- Ovakva konferencija iznošenja iskustava i primjera dobre prakse nas dovodi do toga da donosimo zaključke i prijedloge što treba unaprijediti i na kojem polju možemo donijeti još bolje mjere kako bi što više pomogli sugrađanima i kako bi odgovorili izazovima koji se nameću – rekla je pročelnica UO za zdravstvo, socijalnu skrb i demografiju Magda Vrvilo koja je bila u ulozi domaćina splitske konferencije. Prema njenim riječima, svi koji rade na području socijale u lokalnim samoupravama, provode Zakon o socijalnoj skrbi po kojem se sugrađanima osigurava čitav niz mjera pomoći u svakodnevnom životu. – No, danas živimo u vremenu kada se ne radi samo o materijalnoj pomoći, a cilj ove konferencije je i ukazivanje na snagu svih koji provode razne usluge kako u našem gradu, tako i u drugim sredinama – naglasila je Vrvilo.

Donacija hrane u porastu

Konferenciju je u prvom dijelu programa otvorila predstavnica Ministarstva poljoprivrede Iva Skelin Paulić koja je predstavila aktivnosti koje Ministarstvo provodi u cilju izgradnje sustava doniranja hrane. Donacija hrane u Hrvatskoj je u porastu i u odnosu na prošlu godinu za oko 3 milijuna veća, a to je evidentirano nakon što je Ministarstvo poljoprivrede izradilo IT sustav,  tzv. platformu „e-doniranje“ na kojoj donatori ukucavaju svoje viškove hrane i preko centralnog upravitelja informacija se širi posrednicima. 

Ravnateljica Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije s. Vlatka Topalović predstavila je paletu usluga Caritasa koje obuhvaćaju razne kategorije korisnika, djecu, žene žrtve zlostavljanja u programu Sigurna kuća, ovisnike i beskućnike, korisnike prehrane i bonova pomoći i dr. na području cijele Nadbiskupije

Edita Maretić Dimlić, ravnateljica Ustanove DES predstavila je rad ove zaštićene radionice za osobe s invaliditetom s posebnim naglaskom na rad pučke kuhinje za 500 korisnika. Ova Ustanova jedina je takva od Pule do krajnjeg Juga Hrvatske, a obzirom da sukladno zakonu zapošljava više od 50% osoba s invaliditetom i ima veliku ulogu u zaštiti od siromaštva ove teško zapošljive skupine. 

Građanska solidarnost

Đordana Barbarić ispred Udruge MoSt predstavila je dvadesetogodišnji rad na polju civilnog sektora s marginaliziranim skupinama ovisnika, siromašnih, beskućnika itd. te istakla vrijednost akcije A di si ti? kao primjer građanske solidarnosti. Svojim radom na polju civilnog sektora dokazan su akter na području socijale izvan granica Splita.

Ispred Crvenog križa Split Mirela Zorić progovorila je o prednostima projekta Fead kojeg provode na području grada Splita, uz redovne aktivnosti usmjerene u velikoj mjeri socijalno ugroženima. 

Rad udruge mladih SKAC Split predstavila je Doris Nazor koja je izdvojila primjere akcija 72 sata i Agenti dobrote koje su samo protekle godine uključile više od 700 volontera u različitim akcijama pomoći socijalno ugroženima.

Drugi dio konferencije

U drugom dijelu konferencije o siromaštvu u urbanim sredinama govorili su pročelnici gradova nositelja inicijative Zagreb, Split, Rijeka i Osijek, s ciljem razmjene iskustava i promišljanja daljnjih aktivnosti za unaprjeđenje nacionalnog programa socijalne skrbi koji će biti primjenjiv ne samo na velike gradove, nego i manje sredine koje su manje stručno kapacitirane za pružanje usluga socijalne skrbi. 

Romano Kristić iz UO za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka predstavio je Socijalni program Grada Osijeka za iskorjenjivanje svih oblika siromaštva i naglasio važnost socijalnih partnera u civilnom sektoru. 

Karla Mušković iz Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke govorila je o mjerama u sustavu socijalne skrbi s posebnim naglaskom na nužnost planiranja stambene politike zbrinjavanja ugroženih. Romana Galić iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom okupljene je upoznala sa Socijalnim programom Grada Zagreba u borbi protiv siromaštva, kao i o velikom problemu nedostatka radne snage, posebno medicinskih djelatnika i njegovatelja u sustavu socijalne skrbi. 

Zaključno izlaganje imala je Magda Vrvilo iz Upravnog odjela za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju, koja je predstavila aktivne mjere u sklopu socijalnog programa Grada Splita, s posebnim naglaskom na projekt umirovljeničke kartice Moj zlatni Split i pozitivna iskustva provedbe projekta Zaželi.

U zaključnoj raspravi sudjelovali su svi izlagači i stručna javnost koja je pratila konferenciju, gdje je istaknuto kako je najvažniji faktor poboljšanja rada institucija i drugih pružatelja usluga u međusobnom umrežavanju i ubrzanju administrativnih procesa. Otvoreno je niz pitanja o daljnjem radu, a unatoč različitosti sredina pojavljuju se zajednički problemi na koje treba u narednom razdoblju pokušati odgovoriti.

hr Fri Feb 21 2020 16:31:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .