Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58e7eaecb47398da098b45b3/80

SDP: "Župane, dosta je stihije u gospodarenju otpadom"

Tko je mijenjao dokumentaciju o nabavi i zašto javnosti nije poznato, SDP će o istome pitati Župana na sjednici Županijske skupštine sazvanoj za sljedeći tjedan
Rješenjem Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave poništene su izmjene Dokumentacije o nabavi za projektiranje I izgradnju Regionalnog centra za gospodarenjem otpadom u Lećevici kao nezakonite, te je još jednom po tko zna koji put prolongiran datum početka izgradnje, a time i njegovo otvaranje. - kaže Danijel Kukoč, županijski vijećnik i Predsjednik Savjeta za zaštitu okoliša SDP Split u priopćenju. 

Tko je mijenjao dokumentaciju o nabavi i zašto javnosti nije poznato, SDP će o istome pitati Župana na sjednici Županijske skupštine sazvanoj za sljedeći tjedan.

- Prema hodogramu aktivnosti koji je predstavljen na tematskoj sjednici županijske skupštine u 6. mjesecu 2019. godine prethodno savjetovanje sa zainteresiranom javnosti za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici trebalo je biti raspisano u 7/2019, javni natječaj u 8/2019, ugovor za projektiranje i građenje sklopljen u 5/2020, projektiranje i građenje završeno u 5/2022, probni rad, tehnički pregled i uporabna dozvola izdani do 12/2022. - ustvrdio je.

Kukoč tvrdi da RCGO Lećevica neće biti izgrađena do kraja 2022.

- Ovi rokovi se ne poštuju, a isti su i potpuno nerealni, da ne kažemo nebulozni, te je danas sasvim sigurno da RCGO Lećevica neće biti izgrađen do kraja 2022. g. - kaže.

U više navrata, kako kaže, upozoravali su da je "gospodarenje otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji prepušteno stihiji, da se na sustavan način njime nitko ne bavi I da će sve kulminirati katastrofom, situacijom da će sav otpad u Dalmaciji ostati na ulicama kako je bilo u Napulju 2011. godine i da ćemo se ponovno gušiti u smradu odnosno da ćemo otpad morati skupo negdje odvoziti, a naravno sve na trošak građana kojima će cijena odvoza otpada višestruko porasti. Možda se tek tada netko zabrine I upite gdje smo pogriješili."

- Ponovno upozoravamo da prema Planu dinamike zatvaranja odlagališta neopasnog otpada u Hrvatskoj svi deponiji u našoj županiji moraju biti zatvoreni do kraja 2022. godine. Odlagališta u županiji imaju kapacitet za zaprimanje otpada do 2022 godine ako se količina otpada ne bude mijenjala.

Kako do tada RCGO Lećevica neće biti izgrađen, sav otpad s područja županije od Makarske do Kaštela trebao bi se odlagati na Karepovac što znači da će Karepovac postati regionalno odlagalište otpada.
Zašto se nitko u Gradu Splitu o tome ne zamisli? Vjerojatno nema tko. Oni ne mogu niti sami sebi izdati dozvolu za reciklažno dvorište, a proteklu godinu  Split je završio na slavnom 358. mjestu u državi po odvajanju otpadom s čak 3,74 % ovako zbrinutog otpada.

O ne brizi za ovaj važan dio gospodarstva dovoljno govori činjenica da je jedan od zaključaka županijske skupštine s tematske sjednice o gospodarenju otpadom iz lipnja 2019 godine bio je da će Župan imenovati operativno tijelo radi kontinuiranog praćenja izvršavanja obveza jedinica lokalne samouprave na svom području, u oblasti gospodarenja otpadom.

Operativno tijelo nije niti konstituirano niti se ikad sastalo. To dovoljno govori o brizi Župana za Splitsko-dalmatinsku županiju. - stoji priopćenju. 

Nadalje upozoravaju kako već dvije godine županijska tvrtka Regionalni centar čistog okoliša koja bi se trebala baviti ovim pitanjima nema direktora i očigledno je potkapacitirana za bavljenje ovako važnim gospodarskim pitanjem.

- Gospodarenje otpadom je prvoklasno gospodarsko pitanje, ali i pitanje kvalitete života na nekom području. Gospodarenje otpadom je sustav koji donosi nova radna mjesta, racionalno gospodarenje sirovinama i razvijanje zelene industrije. Vrijeme je da se Sustavom gospodarenja otpadom u Splitu I Splitsko-dalmatinskoj županiji počne sustavno baviti I da se koncept gospodarenja otpadom sustavno promijeni prema kružnoj ekonomiji. - kaže.

"Zakazali su si dionici ovoga procesa"

- Dakle još jednom ponavljamo posrijedi je čista stihija bez jasne vizije tko, što i kada treba obavljati, zadovoljava se forma, a sadržaja nema, zakazali su svi dionici ovoga procesa, ne poštuju se obveze niti rokovi i jasno je da će sve kulminirati u narednim godinama kada ćemo imati smeće na ulicama dalmatinskih gradova, drastično poskupljenje cijene odvoza komunalnog otpada, te plaćanje visokih penala zbog neispunjavanja preuzetih obveza. - zaključio je
hr Fri Jul 24 2020 10:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f3032e6daf72d28638b456a/80
Foto: Dalmacija News

Zoran Milanović na Alki: 'Iako sam iz Zagreba, razumijem Alku zbog mog oca Stipe!'

Predsjednik se prisjetio prvih doživljaja uz Alku i djetinstva u Sinju.
Državni vrh danas se sastao u Sinju. Predsjednik Zoran Milanović, pokrovitelj Sinjske Alke na kraju natjecanja čestitao je slavodobitniku i uručio njemu i njegovu alkarskom momku prigodne darove. Održao je i kratki govor u kojem se posebno osvrnuo na budućnost.

- Od Alke ne mogu pobjeći, niti želim. Nju mogu u potpunosti razumjeti samo ljudi koji su odavde. Ja sam iz Zagreba, ali razumijem Alku jer je iz Glavica moj otac Stipe, kazao je Milanović.

Spomenuo se i svojih dječačkih dana uz Alku, a citirao je i Dinka Šimunovića.
- Cetinjani žive mirno jer moraju, jer nema nitko s njima da se bori. Turci su otišli davno, ali ostavili su im borbu za slavom.

U djetinjstvu je, kaže, sjedio na konju i bio mu je to jači osjećaj nego kada je uzeo ocu auto, bez njegova znanja.

- Sinjani, sritno!, zaključio je predsjednik Hrvatske.

Poput predsjednika, na otvaranju Alke, bio je kratak i vojvoda Boško Ramljak.

Ramljak je istaknuo kako će narod pobijediti koronavirus uz zagovor Gospe Sinjske.
- Pandemija će ostaviti negativne posljedice na ekonomiju Hrvatske i cijelog svijeta. Hvala Andreju Plenkoviću i njegovoj Vladi na svemu što radi za oporavak gospodarstva i očuvanju radnih mjesta.

Ramljak je zahvalio Plenkoviću što je pružio ruku pomirenja u Kninu, zahvalio je i Gordanu Jandrokoviću, a posebno je istaknuo govor Zorana Milanovića.
- Tako se ponašaju i govore pravi pobjednici, dodao je Ramljak.

General Ante Gotovina bio je u fokusu govora Boška Ramljaka. Kazao je da je odmah nakon rata istaknuo najvažniju poruku - kako rat pripada prošlosti, a ne budućnosti.
hr Sun Aug 09 2020 19:33:34 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f302d85daf72d79618b4596/80
Foto: Dalmacija News

305. Alka, nakon Bare, ponovno u Hrvace: Ivo Zorica slavodobitnik sa 7 punata

Slavodobitnik 305. Alke postao je Ivo Zorica koji je pobijedio i na ovogodišnjoj Bari. Skupio je ukupno 7 punata.
Najavljivani toplinski udar imao je odjek i u Sinju. Visoke temperature pojačavale su dojam viteštva u Sinju jer rijetke su godine kada alkarske svečanosti prođu bez 'temperaturnog blagoslova'. Sinj je postao središte cijele Hrvatske, a alkari i alkarski momci živa povijest koja će se prenositi s koljena na koljeno sve dok bude Sinjana.

Od ranog jutra cijeli Cetinski kraj odisao je tradicijom i veličanstvenim koloritom, centar grada već nekoliko dana je uređen starinskim predmetima i hrvatskim znamenjem,  a alkari su koplja naoštrili na Bari i Čoji. Prvo natjecanje pripalo je Ivi Zorici, a drugu titulu odnio je Petar Tomašević.

Slavodobitnik 305. Alke postao je Ivo Zorica koji je pobijedio i na ovogodišnjoj Bari. Skupio je ukupno 7 punata.

Četiri pogotka 'u sridu' obilježila su prvu trku, ali i nesvakidašnje ponavljanje Nenada Marića kojemu su, u regularnoj trci, procijenjeni neregularni uvjeti. Pogođeno je ukupno 25 punata.
U najmanji krug pogodili su Ante Runje, Frano Talaja, Ivica Filipović Grčić i Nenad Marić.

U drugoj trci mnogo se toga promijenilo. Pet puta koplje nije odnijelo alku, a Ivo Zorica je došao do 5 punata nakon pogotka 'u sridu'.

U trećoj je trci Zorica pogodio 'u dva' i ponovno slavio. Bio mu je to prvi slavodobitnički plamenac u karijeri, uz četiri Bare i tri Čoje.

Državni vrh danas se sastao u Sinju. Predsjednik Zoran Milanović, pokrovitelj Sinjske Alke na kraju natjecanja čestitao je slavodobitniku i uručio njemu i njegovu alkarskom momku prigodne darove. Održao je i kratki govor u kojem se posebno osvrnuo na budućnost.

Vrijedi istaknuti kako je javni program, u čast slavodobitnika Alke, zbog situacije koronavirusa otkazan. Nema ni svečane večere u Alkarskim dvorima, a poseban protokol odvijao se i prije samog natjecanja. Bez obzira na sve, u Sinju je bilo veličanstveno i na ponos pradjedova. Nek se slično, barem po posebnim epidemiološkim mjerama, ne ponovi više nikad!
hr Sun Aug 09 2020 19:08:35 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f3021d3daf72d35628b4568/80
Foto: N1/Screenshot

Državni vrh u Sinju komentirao poruke iz Srbije, Plenković najavio odlazak u Varivode

Na prijemu uoči Alke državni vrh komentirao je poruke koje dolaze iz susjedne Srbije zbog proslave Oluje u Kninu.

Komentirajući kritike srpskih dužnosnika na odlazak Borisa Miloševića u Knin, predsjednik Zoran Milanović kazao je da nije pratio komentare iz Srbije.

- Žao mi je ako su to rekli, nisam pratio što su govorili. To je naša stvar u Hrvatskoj. Ako im nije po volji, žao mi je, mislim da smo dali sve od sebe i više od toga."

- Ovo je naša zemlja i bit će onakva kako se mi dogovorimo. A dogovaramo se dosta dobro. Vlada vodi unutaranju i vanjsku politiku, Vlada je važnija, predsjednik je tu da pomogne", rekao je Milanović komentirajući i odnos s premijerom: "Naš odnos je korektan. Mi smo bili različite političke opcije, pitanje je koliko različite, a s Vladom imam područja u kojima moramo surađivati. Bit će to ok, ja se nadam."

Andrej Plenković: Izgledno je da bih krajem rujna otišao u Varivode

Komentirajući novu Vladu rekao je: "Formirali smo parlamentarnu većinu u kojem su predstavnici srpske manjine sastavni dio te većine. Mislim da je dobro i normalno da je potpredsjednik Vlade iz reda SDSS-a došao na obilježavanje Oluje. Poslane poruke su primjerene početku nove faze, prije svega odnosa hrvatskog naroda i srpske manjine u Hrvatskoj. Šaljemo signal o uključivom društvu koje zna što je to pomirba. Na tom tragu dobro je da g. Pupovac kao čelnik SDSS-a ode u Škabrnju. Sve su to geste i iskazivanje pijeteta prema žrtvama koje to nedvojbeno zaslužuju."

Dodao je da sve što rade, rade radi hrvatskog društva i da će inzistirati na dijalogu sa Srbijom, prvenstveno što se tiče zaštite prava Hrvata kao manjine u Srbiji i da budu adekvatno zastupljeni na raznima izvršne vlasti, sukladno bilateralnom sporazumu, piše N1.

- Odabrali smo parlamentarnu većinu s ljudima s kojima smo već surađivali, koja će biti homogena, podržavati Vladu, a to podrazumijeva i nakon 25 godina od kraja rata nove korake i geste koje zrcale Hrvatsku kao samosvjesnu državu koja je riješila sve strateške ciljeve i svojim političkim potezima može biti primjer ostalima", istaknuo je Plenković.

Rekao sam da ću obaviti određene geste, iskazati poštovanje prema žrtvama u Domovinskom ratu. To je već puno puta napravio Tomo Medved u brojnim mjestima gdje su stradali Hrvati. Ove godine on će biti u Gruborima, a izgledno je da bih ja krajem rujna otišao u Varivode."

"Hrvatska pokazuje žilavost, poruke s druge strane nisu na toj razini"

Gordan Jandroković je u Sinju komentirao najavu predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca da će otići na komemoraciju hrvatskim žrtvama u Škabrnji:

Drago mi je da je to najavio. Možda se trebalo dogoditi i ranije, ali s obzirom na bol, brojne ubijene, radi se o ispravnom i dugoročno korisnom koraku za sve."

Ne smatra da Srbija svojim oštrim porukama otežava proces pomirenja: "Ne mogu ga ugroziti. Ako bude odgovornosti i pameti, Hrvatska će ići naprijed. Hrvatska pokazuje žilavost i otpornost, a poruke s druge strane nisu na toj razini, no mi smo neovisna država, gradimo svoje društvo, treba nastaviti u ovom smjeru."


hr Sun Aug 09 2020 18:19:41 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed529b56f2ab8fc4e8b45b3/80
Foto: HRZ/Marinko Karačić

Tri požara kod Šibenika: U gašenju sudjeluju i zračne snage

Sedam protupožarnih aviona sudjeluje u gašenju požara na lokaciji Vrpolje-Vrsno, Žaborić te na području Primoštena

Četiri Canadaira CL-415 i tri Airtractora AT-802 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućena su u akciju gašenja požarišta Vrpolje-Vrsno, Žaborić te na području Primoštena.  

Sukladno prioritetima i stanju na požarištima zračne će snage preusmjeravati snage i djelovanja.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (15. lipnja) do zaključno 8. kolovoza 2020. zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 22 požara (11 u Šibensko-kninskoj, šest u Splitsko-dalmatinskoj, tri u Zadarskoj te po jedan u Dubrovačko-neretvanskoj i Ličko-senjskoj županiji).

Sveukupno su zračne protupožarne snage u akcijama gašenja požara ostvarile više od 140 sati naleta pri čemu je izbačeno oko 4400 tona vode.

Uz gašenje požara provedeno je i 17 protupožarnih izviđanja sa protupožarnim avionima u županijama priobalja, dok je u izviđanju područja procijenjenih kao visokorizična za izbijanje požara tim besposadnih zrakoplovnih sustava "Orbiter 3B" bio angažiran osam puta.


hr Sun Aug 09 2020 17:07:28 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .