Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a7df2d22af47f91038b46a6/80

Muči vas kronični kašalj? Evo koji su mogući uzroci

Kašljanje je rutinska tjelesna funkcija, ali kada traje dulje vrijeme, može početi smetati u svakodnevnom životu i postati zabrinjavajuće

Kronični kašalj je kašalj koji traje dulje od 8 tjedana kod odraslih ili 4 tjedna kod djece. Uobičajeni uzroci uključuju astmu, alergije, gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB) ili bronhitis. Manje uobičajeno, može biti znak ozbiljnijeg stanja, poput problema sa srcem ili bolesti pluća, piše Život i stil.

Evo koji su uzroci i simptomi kroničnog kašlja, načini liječenja i kada treba posjetiti liječnika.Što uzrokuje kronični kašalj?

Neki od uobičajenih uzroka kroničnog kašlja:

Astma: javlja se kada su gornji dišni putovi posebno osjetljivi na hladni zrak, alergene u zraku ili vježbanje. Jedna vrsta astme uzrokuje kronični kašalj

Bronhitis: kronični bronhitis uzrokuje dugotrajnu upalu dišnih putova koji mogu uzrokovati kašalj. To može biti dio bolesti dišnih putova pod nazivom kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) koja se obično javlja kao nuspojava pušenja

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB): nastaje kada se kiselina iz želuca vraća u grlo. Rezultat može biti kronična iritacija u grlu koja dovodi do kašlja. 

Dugotrajna posljedica infekcije: ako je osoba imala teške infekcije, kao što je upala pluća ili gripa, mogu osjetiti dugotrajne učinke koji uključuju kronični kašalj. Iako je većina simptoma nestala, dišni putevi ostaju upaljeni još neko vrijeme. 

Curenje nosa: također poznato kao sindrom gornjih dišnih putova, curenje nosa je rezultat sluzi koja kaplje niz stražnji dio grla. To iritira grlo i aktivira refleks kašlja

Lijekovi koji snižavaju krvni tlak: mogu uzrokovati kronični kašalj kod nekih ljudi

Manje uobičajeni uzroci kroničnog kašlja uključuju:

Aspiracija: medicinski pojam kada hrana ili slina pada u u dišni put umjesto hrane. Višak tekućine može sakupljati bakterije ili viruse i dovesti do iritacije dišnih putova

Bronhiolitis: često utječe djecu i uzrokovan je virusom koji uzrokuje upalu bronhiola

Cistična fibroza: uzrokuje višak sluzi u plućima i dišnim putevima, što može uzrokovati kronični kašalj

Srčana bolest: ponekad kašalj i kratkoća daha mogu biti simptomi bolesti srca ili zatajenja srca. To se zove srčani kašalj. Osoba s tim stanjem može primijetiti da se kašalj pogoršava kada leže potpuno ravno

Rak pluća: iako rijetko, trajni kašalj može biti znak raka pluća. Osoba s tom bolešću također može osjetiti bol u prsima, kao i krv u ispljuvku

Kada posjetiti liječnika zbog kroničnog kašlja?

Kronični kašalj može postati medicinski hitno stanje. Ako uz kronični kašalj primijetite i ove simptome, javite se liječniku:

- temperatura viša od 39.5 
- iskašljanje krvi
- bol u prsima
- kratkoća daha

Ako kronični kašalj ometa svakodnevne aktivnosti, to često zahtijeva daljnji pregled liječnika. Drugi simptomi na koje morate obratiti pažnju su:

- gubitak apetita
- iskašljavanje puno sluzi
- umor
- noćno znojenje
- neobjašnjivi gubitak težine
hr Wed Apr 25 2018 16:25:39 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58e4c54ab473980e008b458c/80
Foto: Pixabay

Postoji li veza između šparoga i raka?

Istraživanje objavljeno u časopisu Nature zastrašilo je sve ljubitelje šparoga pa su se mnogi zapitali utječe li ova biljka na širenje raka.

Ne postoji istraživanje koje se izravno bavi povezanošću raka dojke i šparoga. Zapravo su se istraživači bavili asparginom, aminokiselinom koja se nalazi u šparogama. Istraživanja pokazuju da je on neophodan za preživljavanja raka, a nalazi se u mnogim biljkama i namirnicama životinjskog podrijetla.

Što je asparagin?

Asparagin je neesencijalna aminokiselina koja je prvi put izolirana iz soka od šparoga. Neesencijalne aminokiseline poput asparagina mogu se sintetizirati u tijelu i ne moraju se konzumirati u prehrani. Provedeno je istraživanje koje je proučavalo utjecaj aspgarina na širenje stanica raka dojke, nije se radilo o šparogama. Slična studija iz 2014. radila je istraživanje u kojoj se povezuje razina asparagina i stanica raka dojke, a jedna nedavna studija istraživala je kako asparagin utječe na limfne stanice.

Aspagarin je povezan s drugom aminokiselinom, glutaminom. On je nužan zapreživljavanje i rast stanica raka. Bez dovoljno glutamina stanice raka neće preživjeti. Prema istraživanju, asparagin je u stanju zaštititi stanice raka od umiranja zbog gubitka glutamina.

Asparagin potiče metaboličke procese koji omogućuju rast svih stanica, uključujući i stanice raka.

Na kraju su istraživači utvrdili da kod raka dojke i drugih vrsta karcinoma rezultati ukazuju na to da konzumiranje šparoga može biti korisno u borbi protiv raka. S obzirom da se ovi spojevi ne nalaze isključivo u šparogama, treba ih pronaći u drugom povrću, piše zivotistil.hr

hr Fri Mar 22 2019 12:54:55 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bae06f3cb557ab2c28b46d6/80
Foto: Pixabay

Ovo povrće i voće ima najviše pesticida

Najbolje bi bilo jesti voće i povrće za koje znate tko ga uzgaja i gdje raste
S prvim zrakama proljetnog sunca prirodno se javlja potreba da očistimo tijelo od toksina i nahranimo ga vitaminima i mineralima. Otići ćemo na tržnicu i doma se vratiti s vrećicama punim sezonskog voća i povrća, sretni što ćemo pripremiti zdravi obrok. No, ako ne znate gdje raste povrće i voće koje jedete ili ga sami ne uzgajate, važno je znati koji plodovi sadrže najviše pesticida pa birati ili organsko ili ih jesti u ograničenoj količini. U svakom slučaju, bolje je jesti i takvo voće i povrće, nego ga ne jesti nikako, piše zivotistil.hr
  • jabuke
  • jagode
  • špinat
  • celer
  • rajčice
  • kruške
  • višnje
  • krumpir
  • grožđe
  • nektarine
  • breskve
  • kelj
hr Fri Mar 22 2019 12:51:54 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c94c58229111ca9168b45d6/80

'Rentat ću ja vlastitog brata': Splitski dvojac opjevao pripreme za sezonu

Sina&Sina s Radio Dalmacije opjevali su proljeće u Dalmaciji.
U maniri pravih društvenih kroničara splitski dvojac posvetio je pjesmu "Proljeće" pripremama za još jednu turističku sezonu, ima tu i potkornjaka koji "gric po gric" izjedaju Marjan, ali i nezaobilazne splitske Rive. U svakom slučaju, proljeće na jugu saželi su u manje od minute i pol.
 
Dalmacija u niskom startu iščekuje masovniji dolazak turista, a Sina&Sina imaju plan kako do što više "eurića". Dok se euri ne počnu slijevati, vrijeme je za - Rivu, cvike, Gucci. A kad gosti navale, plan im je "rentati i vlastitog brata". Posla ima, naravno, i za tetku.

Poslušajte najnoviji uradak Sine&Sine. 


hr Fri Mar 22 2019 12:22:54 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c949c6729111c8e188b456e/80
Foto: Pixabay

Trik Jamieja Olivera za savršene pržene lignje

Jamie Oliver na svojem YouTube kanalu već nekoliko godina dijeli savjete za idealnu pripremu omiljenih jela. Među njima je i rado viđen favorit na brojnim hrvatskim stolovima – pržene lignje.
Britanski chef na reže lignje na kolutiće. Naprotiv, unutrašnju stranu očišćene lignje nježno će zarezati tupim nožem, a potom uvaljati u brašno koje je “začinio” sa solju, paprom, origanom te mljevenim sjemenkama komorača, piše punkufer.hr

Svaki komad lignje će prekriti ovom mješavinom te otresti višak brašna.

Duboki lonac napunit će biljnim uljem i čekati da isto dosegne temperaturu od 170 Celzijevih stupnjeva. Ako nemate termometar, Jamie Oliver predlaže da u ulje bacite tanku krišku krumpira. U trenutku kad će zlatno smeđi krumpir isplivati na površinu lonca – ulje će biti spremno za prženje. 

U ulje prvo stavlja krakove koje se peku otprilike 90 sekundi, dok će ostatak lignji staviti u ulje na otprilike polovicu toga vremena jer je njima potrebno manje za termičku obradu. 

Zlatnosmeđe komade lignji izvadit će iz ulja te staviti na papir za upijanje masnoće, a potom će one veće komade narezati na kolutiće.

Prženje lignje će poslužiti s majonezom koju je začinio s čili papričicama. 

Kako Jamie Olvier peče savršeno hrskave, a sočne lignje, pogledajte u YouTubevideu.


hr Fri Mar 22 2019 09:27:33 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .