Trump najavio “povijesno povećanje” obrambenog proračuna za 9,2 posto

Američki predsjednik Donald Trump najavio je  “povijesno povećanje” proračuna za vojsku za više od 9 posto, usprkos tome što su Sjedinjene Države dovršile svoje ratovanje u Iraku i Afganistanu, te još uvijek imaju najjaču vojsku na svijetu.

SAD već sad ima najjaču vojsku na svijetu, te na naoružanje troši gotovo koliko i idućih 14 država zajedno, prenio je Washington Post rezultate Međunarodnog instituta za strateške studije za 2016. godinu.  

Trump će u prvom prijedlogu proračuna za iduću fiskalnu godinu povećati iznos sredstava Pentagona za 54 milijarde dolara, a isti će iznos smanjiti u neobrambenim područjima, poput izdvajanja za inozemnu pomoć, rekao je u ponedjeljak službenik Bijele kuće za proračun. 

Predsjednik nema zadnju riječ kod proračuna, pa će njegov plan za vojsku biti predan Kongresu koji, iako ga kontroliraju njegovi republikanci, ne mora nužno prihvatiti njegove namjere. Pregovori o proračunu sa zastupnicima mogli bi trajati mjesecima. 

Trump je otkrio da njegov plan proračuna uključuje “povijesno povećanje proračuna za obranu kako bi se obnovila potrošena vojska Sjedinjenih Država”. 

“Ovo je povijesni događaj i poruka svijetu u ovim opasnim vremenima o američkoj snazi, sigurnosti i odlučnosti. Moramo osigurati da naši hrabri vojnici i vojnikinje imaju alate koje trebaju kako bi spriječili ratove, a da kad su pozvani da se bore u naše ime, da učine samo jedno: pobjede”, rekao je američki predsjednik.

Prošlog petka je u govoru konzervativnim aktivistima na godišnjoj konferenciji CPAC-a obećao “jedno od najvećih vojnih osnaživanja u američkoj povijesti”. 

Novi obrambeni proračun

Takvo povećanje sredstava za vojsku neočekivano je zbog toga što SAD nije uključen ni u jedan veliki rat iako su njegove specijalne i zračne snage aktivne u borbi protiv Islamske države u Iraku i Siriji. 

Službenik upoznat s prijedlogom otkriva da će Trump od Pentagona zahtjevati više novaca za izgradnju mornarice, vojno zrakoplovstvo, te “snažnu prisutnost na ključnim međunarodnim morskim putevima i prolaznim točkama” poput Hormuškog tjesnaca i Južnog kineskog mora, što bi moglo pojačati tenzije između Washingtona, te Irana i Kine. 

Trump je ranije otkrio da će povećati broj aktivnih vojnika sa sadašnjih 480 tisuća na 540 tisuća, a broj marinaca s 23 na 36 bataljuna, tj. za oko 10 tisuća marinaca više. Mornaricu planira pojačati s 276 na 350 brodova i podmornica, a broj taktičkih zrakoplova s 1100 na 1200.  No nije otkrio gdje planira pozicionirati nova pojačanja, te za što će ih koristiti. SAD je proteklih godina zatvorio neke od svojih vojnih baza.

Američki je predsjednik najavio i razvoj proturaketne i kibernetske obrane, a prošlog je tjedna za Reuters rekao kako “SAD zaostaje u nuklearnim sposobnostima”, te da će u toj sferi vratiti svoju državu na vrh. 

Veliki rezovi u ostalim područjima

Proračun za obranu za prošlu fiskalnu godinu bio je 584 milijardi dolara, tvrdi Kongresni ured za proračun, pa bi Trumpovo planirano obećanje od 54 milijarde dolara predstavljalo rast od 9,2 posto. Iduća fiskalna godina počinje u listopadu. 

Službenici upoznati s Trumpovim prijedlogom tvrde da će povećanje izdvajanja za obranu dijelom biti financirano nauštrb izdvajanja za State Department, Agenciju za zaštitu okoliša (EPA) i druge neobrambene programe. 

“Napravit ćemo više s manje, te učiniti vladu oslonjenu i odgovornu narodu”, dodao je. 

Drugi službenik tvrdi kako rezanje proračuna State Departmenta može ići do 30 posto, što bi izazvalo njegovo veliko restrukturiranje i eliminaciju nekih programa. SAD na State Department i inozemnu pomoć godišnje troši oko 50 milijardi dolara. 

Više od 120 umirovljenih američkih generala i admirala u ponedjeljak je pozvalo Kongres da u potpunosti financira američku diplomaciju i inozemnu pomoć, tvrdeći da je osnaživanje diplomacije, uz obranu, ključno za američku sigurnost. 

Nancy Pelosi, najviše pozicionirana demokratkinja u predstavničkom domu, tvrdi da je Trumpov plan o rezanju sredstava za federalne agencije kako bi ih oslobodio za Pentagon dokaz kako ne stavlja interese američkih radničkih obitelji na prvo mjesto. 

“Rez od 54 milijardi dolara ostavit će dalekosežnu i dugotrajnu štetu na našu sposobnost da zadovoljimo potrebe američkog naroda, te da dobijemo poslove budućnosti”, istaknula je Pelosi. 

“Predsjednik predaje američko vodstvo u inovacijama, obrazovanju, znanosti i čistoj energiji”, dodala je.

POSLJEDNJE DODANO: