Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/59a69aa2b9e03ed9608b4583/80

Drugi tjedan Kaštelanskog kazališta: Pregršt kreativnosti i dobre umjetnosti

Drugi vikend 7.Dana Kaštelanskog kazališta donosi zanimljiv program za istinske ljubitelje dramske umjetnosti,ali i vesele humoristične trenutke, dok nedjelja kao i inače obuhvaća program vezan za djecu igrokazima i radionicama. Ulaz za predstave je 20 kuna.
Subota, 9.9.2017. u 18h, radionica Wood and stone souvenirs/ LM jewerlyWood and stone souvenirs
Radionica gline i oblutaka. Prvo se izrađuju figurice od gline koje bi se bojale skupa s kamenčićima iz mora te sve skupa ljepili na kamen. Materijali glina i oblutka su sve prirodni materijali. Radionica je posebno zanimljiva za djecu od 7 do 10 godina.

Još jedna radionica u subotu gdje će mlada Splićanka, 
 Loriana Marović pokazati svoje vještine u izrađivanju nakita za vlastiti brand LM jewerly.  Želja za kreativnim radom Loriani je došla je sasvim slučajno. Jednog Božića željela je svojim prijateljicama poklonit nešto posebno i ručno izrađeno, i tad je krenula sa izradom narukvica i ogrlica. Ljubav prema nakitu prerasla je u posao i nakon 3 godine  se odlučila da svoj rad prodaje i po štandovima i suvenirnicama.  Narukvice su lagane, nosive i zimi i ljeti, mogu se močiti bez ikakve brige da će im se nešto dogoditi. Sve su narukvice personalizirane jer kupac bira boju privjeska i boju konopčića ili perli.

Ulaz na obe radionice je besplatan. 

Također u subotu možete pogledati odličnu predstavu, 
Teatra VeRRdi,Othello-nezakonita liturgija

Redatelj i dramaturg je Zlatko Paković, a djelo Othello kaže:

Shakespeareovu tragediju “Othello” držim najsuvremenijim dramskim komadom hic et nunc. Ona potiče na promišljanje ključnoga problema Europe i njezine politike spram afričkih i bliskoistočnih imigranata, poglavito muslimana, koji se, bježeći iz svojih domova od sigurne smrti u ratu – kojemu je stožer hegemonska ideologija bijelog kršćanina – pokušavaju domoći europskih, azurnih obala. Tu ih dočekuju ograde od žilet-žice, kroz koje je u Mađarskoj, u našem susjedstvu, nedavno puštena i električna struja. 

U nedjelju, u 17 sati 
"Čudotvorna slika", Udruga Sveti Jerolim,Kaštel Gomilica, a u 18 sati  radionica,Dunja Puača-izrada nakita

Dunja je ručno rađen nakit od raznoraznih metala koji izrađuje jedna Dunja prezimena Puača, oblikovateljica suvremenog nakita. Dizajn nakita nije bio Dunjin izvorni put, ona je još i magistra ekonomije, ali je uvijek bio njena tajna ljubav. Služi se raznim tehnikama, od kojih za neke misli da možda ni ne postoje u knjigama, jer su nastale u procesu snalaženja. Metal je njena omiljena igračka i to mjed, srebro, bakar, a ponekad aluminij te inox. Voli stvarati sve i svašta, a u trenucima kada ne stvara razmišlja o stvaranju. Dunja pronalazi ljepotu i inspiraciju pretežno u moru, prirodi i antici. Ali, zapravo nikad ne zna što će ju sljedeće inspirirati. Svaki komad nakita Dunja radi s velikom pažnjom za detalje. Svaki je komad od početka do kraja izrađen u njenom studiju. Kompletna obrada se obavlja ručno jedan po jedan komad, na taj način osiguravajući da je svaki komad jedinstven.Facebook komentari

hr Fri Sep 08 2017 22:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a928a842af47f16118b4569/80
Foto: PIXABAY

U 82. godini preminula Adela Jugović, dugogodišnja kostimografkinja šibenskog kazališta

U subotu u poslijepodnevnim satima nakon duđe bolesti preminula je Adela Jugović, dugogodišnja krojačica i kostimografkinja HNK u Šibeniku.

- Hvala joj za prijateljstvo, suradnju i uvijek dobro raspoloženje. Počivala u miru – napisao je na svom Facebook profilu producent šibenskog kazališta Željko Koloper Keke, piše Šibenik.in

U Šibenskom kazalištu je radila još od početaka, a brojni sugrađani se na društvenim mrežama opraštaju i prisjećaju zajedničkih trenutaka.

Facebook komentari

hr Sun Feb 25 2018 11:06:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a9283f02af47f340f8b45b7/80
Foto: PIXABAY

Alergija na kravlje mlijeko: Dobiva li vaše dijete dovoljno kalcija?

U današnje vrijeme često se događa da dijete 'pati' od alergija koje uključuju isključenje pojedinih namirnica iz njegove prehrane
Najbolji način nadoknade kalcija u djetetovoj prehrani iz koje je isključeno kravlje mlijeko je dati mu zamjenu za isto, bilo da se radi o sojinom, ili nekom drugom biljnom napitku (rižino, zobeno ili bademovo mlijeko).

Ono što je važno napomenuti da je najbolja zamjena za kravlje mlijeko upravo napitak napravljen od mahunarke - sojino mlijeko obogaćeno kalcijem, piše klokanica.hr

Uz alergiju na kravlje mlijeko često se dijagnosticira alergija i na soju, onda su alternative druga biljna "mlijeka", međutim tada treba znati da ova mlijeka imaju vrlo niski udio bjelančevina i masti, zbog čega djetetovu prehranu istima treba obogatiti.

Osim mlijeka, kalcij je sadržan i u namirnicama kao što su zeleno lisnato povrće (kelj, kupus, špinat, blitva) te rabarbara, repa, brokula, zatim mahunarke i proizvodi od mahunarka (posebno tofu), zob, sušeno voće (smokve, šljive), orašasti plodovi, losos, srdela i morski plodovi, no iz nekih biljnih izvora iskoristivost je manja zbog pojedinih spojeva koji ometaju apsorpciju (fitinska kiselina u zelenom lisnatom povrću i mahunarkama).

Budući da djeci treba veća količina nutrijenata s obzirom na rast i razvoj, a s druge strane ne mogu pojesti veće količine navedenih namirnica, djeci koja ne piju mlijeko, uz zamjenu za mlijeko povremeno se preporučuje dati suplementaciju tekućim kalcijem (kalcij citrat). 


Facebook komentari

hr Sun Feb 25 2018 10:38:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a927df42af47f08108b4586/80
Foto: PIXABAY

Crno vino može pomoći borbi protiv propadanja zuba i bolesti desni

Crnom vinu dosad se pripisivao niz dobrih učinaka na zdravlje, od jačanja rada srca do snižavanja rizika od šećerne bolesti, a novo istraživanje sugerira da sadrži tvari koje mogu pomoći u borbi protiv propadanja zuba i bolesti desni.

Znanstvenici su otkrili da sastojak vina poznat kao polifenol pomaže borbi protiv štetnih bakterija u usnoj šupljini, prenosi BBC.

No stručnjaci upozoravaju da to ne znači da se sada crno vino mora piti u većim količinama.

Ranija istraživanja sugerirala su da su zdravstvene koristi od polifenola povezane s time da se radi o antioksidansima koji štite tijelo od štetnih slobodnih radikala, a novija istraživanja pokazuju da polifenoli mogu osnažiti zdravlje djelujući u suradnji s 'dobrim' bakterijama u probavi.

U okviru istraživanja čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Agriculture and Food Chemistry znanstvenici su proučavali mogu li polifenoli iz vina koristiti zdravlju usne šupljine.

Znanstvenici su uspoređivali učinke dva polifenola iz crnog vina u odnosu na sjemenke grožđa i ekstrakt crnog vina na bakterije koje se zalijepe za zube i desni i izazivaju naslage na zubima, karijes i bolesti desni.

Utvrdili su da polifenoli iz vina i ekstrakti smanjuju sposobnost bakterija da se prilijepe no polifenoli su bili učinkovitiji.

U kombinaciji sa Streptococcusom dentisani - za kojeg se vjeruje da je oralni probiotik koji stimulira rast dobrih bakterija polifenoli su bili čak i bolji u blokiranju patogenih bakterija.

To bi otkriće moglo voditi u nove mogućnosti dentalnog liječenja.

Znanstvenici priznaju da je ograničenje njihova istraživanja to da je provedeno izvan ljudskog tijela na stanicama koje su simulirale tkivo desni. Oni također napominju da metaboliti koji se stvaraju probavom polifenola, koja počinje već u usnoj šupljini mogu biti odgovorni za neke učinke uočene studijom.

Stručnjaci upozoravaju da konzumiranje većih količina crnog vina među ostalim oštećuje zubnu caklinu.

Facebook komentari

hr Sun Feb 25 2018 10:13:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a91542f2af47f850d8b45f4/80

Postoji dobar razlog zašto nikad ne smijete ostaviti uključen Wi-Fi tijekom noći

U moru korisnih savjeta oko korištenja pametnih telefona, jedan se posebno izdvaja i trebalo bi ga ozbiljno razmotriti.

Koliko puta ste se pitali trebate li vaše uređaje tijekom noći, dok spavate, držati spojenima na internet? Razlog zbog kojeg to ne biste trebali činiti jako je logičan, piše N1.

Naime, stručnjaci upozoravaju da to ne biste trebali činiti zbog baterije koju wi-fi tako nepotrebno iscrpljuje i nanosi joj trajnu štetu.

Sličan problem možete imati i zbog uključenog Bluetootha. Tako, naime, odlaze dragocjeni "postoci" baterije - bez ikakve potrebe.

Facebook komentari

hr Sat Feb 24 2018 13:35:20 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .