Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/586be96e1eea8f80bc8b4580/80
Foto: Pixabay

Veliko otkriće: Imenovan novi ljudski organ!

Znanstvenici su uspjeli klasificirati jedan sasvim novi organ u ljudskom tijelu i to jedan koji se dugo skrivao u našem probavnom sustavu, a bio je praktički pred očima znanstvenika cijelo vrijeme.

Iako je struktura ovog organa poznata, njegova funkcija još uvijek je misterij za znanstvenike pa bi njegovo proučavanje moglo biti ključno za liječenje abdomenalnih i probavnih bolesti.

Novi organ nazvan je Mezenterij, nalazi se u našem probavnom sustavu te se dugo mislilo kako se sastoji od fragmentiranih i odvojenih struktura. No, posljednja istraživanja popkazala su da se zapravo radi o jednom sasvim novom organu, prenosi N1.

Dokazi o postojanju novog organa objavljeni su u časopisu The Lancet Gastroenterology & Hepatology.

- Sada možemo reći da imamo organ koji nije bio priznat dosad - rekao je Calvin Coffey, istraživač sa Sveučilišta Hospital Limerick u Irskoj.

- Anatomski opis koji je napravljen prije više od 100 godina bio je netočan. Ovaj organ nije fragmentiran nego je vrlo kompleksan. Radi se o jednoj neprekinutoj strukturi - kazao je Coffey.

Definicija ovo novog organa počela se uvoditi na sveučilišta diljem svijeta, a ovaj organ uveden je i u medicinske knjige.

Pred liječnicima i studentima medicine velik je zadatak, a to je pronaći funkciju novog organa i otkriti koju ulogu mezenterij ima kada su u pitanju bolesti abdomena, piše ScienceAlert.

Facebook komentari

hr Tue Jan 03 2017 21:58:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/587c9e281eea8fdaff8b4594/80

Antacidi u trudnoći možda povezani s astmom u djece

Ustanovili su da su lijekovi za žgaravicu povezani s 46-postotnim povećanjem rizika za astmu u djece

Uzimanje lijekova za žgaravicu u trudnoći možda povećava rizik od razvoja astme u djece, piše New York Times.

Znanstvenici iz Škotske i Finske analizirali su podatke osam ranije provedenih studija u koju je bilo uključeno čak 1,6 milijuna pacijenata. Rezultate su objavili u časopisu Journal of Allergy and Clinical Immunology. 

Ustanovili su da su lijekovi za žgaravicu povezani s 46-postotnim povećanjem rizika za astmu u djece. 

Razlog te povezanosti nije  u potpunosti razjašnjen, ali neke studije provedene na životinjama upućuju na to da se antacidi možda prenose u probavni trakt, ostavljajući neke prehrambene alergene neprobavljenima, a oni se onda prenose na plod. 

No budući da ni u jednoj od navedenih studija u obzir nisu uzeti ostali faktori koji mogu utjecati na pojavu astme, autori priznaju da nisu dokazali da upravo antacidi utječu na razvoj te bolesti. 

"Želučani refluks je čest u trudnoći", kaže dr. Aziz Sheikh, profesor na sveučilištu u Edinburghu i jedan od autora studije. "Kod većine žena na refluks se može utjecati promjenom životnog stila ili prehrane". 

Potrebno je provesti dodatna istraživanja kako bi se objasnila čvršća veza između antacida i astme, no dotad znanstvenici savjetuju da se, ako je već nužno koristiti lijekove za žgaravicu u trudnoći, uzimaju umjerene količine. 

Facebook komentari

hr Mon Jan 16 2017 11:20:07 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/587ba1fd1eea8f09fc8b45c1/80
Foto: Pixabay

Slijepo crijevo nije beskorisno: Važan je imunosni organ

Za razliku od umnjaka od kojih i danas možemo imati više štete i boli nego koristi, ljudski crvuljak je, čini se, puno više od nepotrebne 'tempirane bombe' u abdomenu

Jedna od prvih stvari koju naučite na satu biologije u školi je da ljudski organizam ima brojne zakržljale organe - crvuljak ili slijepo crijevo, trticu, umnjak - koji su nam u evoluciji prestali biti od koristi jer smo se prilagodili novome načinu života, no američki znanstvenici nedavno su potvrdili raniju pretpostavku po kojoj slijepo crijevo i nije tako beskorisno kako smo vjerovali, piše Huffington Post. 

Za razliku od umnjaka od kojih i danas možemo imati više štete i boli nego koristi, ljudski crvuljak je, čini se, puno više od nepotrebne 'tempirane bombe' u abdomenu.

Štoviše, nova studija pokazala je da služi za obavljanje vrlo važne biološke funkcije. Apendiks, crvuljak ili slijepo crijevo nenametljivo pomaže u tome da se pod kontrolom održi imunosni sustav. 

Funkcionalnost apendiksa dugo je zbunjivala znanstvenike. Charles Darwin vjerovao je da je riječ o atavizmu iz prošlosti kada je našim precima služio za probavljanje biljne hrane. Ta se pretpostavka kasnije nametnula kao vodeća hipoteza. 

No studija čiji su rezultati objavljeni prošli tjedan upućuje na to da slijepo crijevo nema nikakve veze s probavom, već je važan sekundarni imunosni organ, odnosno 'skladište' crijevnih bakterija koje potiču obranu organizma od raznih bolesti. 

Još 2007. grupa znanstvenika iznijela je pretpostavku po kojoj crvuljak možda služi kao 'skladište' dobrih bakterija, a danas dr. Heather Smith s američkog sveučilišta Midwestern u Arizoni ima više dokaza koje iznesenoj pretpostavci idu u prilog. Ono pomaže u obnovi crijevne flore nakon bolesti poput dizenterije i kolere.

Dr. Smith je istaknula da se u njemu nalaze rezerve dobrih bakterija koje čekaju svoj trenutak da uđu u digestivni trakt i popune mjesta koja su upražnjena zbog bolesti. S kolegama je proučila 533 vrste sisavaca iz životinjskoga svijeta, provjeravajući imaju li apendiks. Ustanovili su da kod onih životinja kod kojih se taj organ razvio, kasnije gotovo nikad nije u potpunosti ni nestao, što je, po njihovu mišljenju snažan argument koji upućuje na to da je svrhovit. 

Detaljnije studije pokazale su da su životinje s crvuljkom imale veću prosječnu koncentraciju urođenih limfoidnih stanica ili limfocita u tkivu koje organizam štite od infekcija. 

A što je s očuvanjem imuniteta kod onih kojima je slijepo crijevo operativnim zahvatom uklonjeno?

"Ne brinite", kazala je dr. Smith za Time. "To samo znači da će vam trebati nešto više vremena da se oporavite nakon što ste oboljeli."

Crvoliki izdanak, crvuljak je dio crijeva koji nalikuje prstu na rukavici i odvaja se od debelog crijeva na mjestu neposredno iza tankog crijeva koje se naziva slijepo crijevo.Facebook komentari

hr Sun Jan 15 2017 17:26:48 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/587b45421eea8f56f28b4780/80
Foto: Ilustracija

Marihuana utječe na pojavu shizofrenije i drugih psihoza, a nema dokaza da liječi rak

Studija američke Nacionalne akademije znanosti, inženjerstva i medicine proučavala je za što je marihuana dobra, ali i kako šteti, a utvrdila je da loših strana ipak ima više nego dobrih

Marihuana dokazano ublažava vrtoglavicu nakon kemoterapije te gotovo sigurno ublažava kroničnu bol i pomaže da zaspete. Bila je učinkovita i u liječenju grčeva kod multiple skleroze te mišićne ukočenosti, piše Daily Mail.

Nema dokaza koji potvrđuju da liječi epilepsiju, rak, sindrom iritabilnog crijeva, određene simptome Parkinsove bolesti ni da pomaže ljudima prilikom rješavanja ovisnosti. Istraživači su pozvali ljude da se dobro informiraju o marihuanu kanabisu i kanabinoidima prije nego ih počnu uzimati, jer u slučaju neodgovornog korištenja oni mogu pogoršati zdravlje, prenosi index.

Zaključci studije su:

1. Postoje snažni dokazi da marihuana povećava rizik od razvoja shizofrenije i drugih vrsta psihoza, posebice kod redovitih konzumenata.

2. Povećava rizik od prometnih nesreća, no nema dokaza da povećava i rizik od nesreća i ozljeda na radu.

3. Snažni dokazi ukazuju da je povezana s težim respiratornim simptomima i češćim napadima kroničnog bronhitisa.

4. Povezana je i s kasnijim ovisnostima, poput onih o alkoholu, cigaretama i drugim drogama.

5. Nema dokaza da utječe na razvoj depresivnih poremećaja.

6. Malo je dokaza da utječe na rezultate u školi, povećava nezaposlenost

7. Kod trudnica je konzumiranje marihuane povezano s manjom porođajnom težinom djeteta, no ne i s komplikacijama u trudnoći, a nema dokaza ni da je povezano sa sindromom iznenadne dojenačke smrti.

8. Nema dokaza koji povezuju marihuanu s rakom pluća, prostate, grlića maternice i jednjaka.

9. Postoje određeni dokazi da je povezana s infarktom, posebno kod ljudi s visokim rizikom od srčanih bolesti. 

Facebook komentari

hr Sun Jan 15 2017 11:40:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/58775c951eea8f86e88b459f/80

Silicij je tajanstveni treći element Zemljine jezgre

"Naša ispitivanja pokazuju da se preostalih pet posto jezgre većinom sastoji od silicija", rekao je japanski znanstvenik
Japanski znanstvenici tvrde da je silicij preostali i tajanstveni element u Zemljinoj jezgri, čime su, ako su u pravu, razriješili jednu od najdubljih zagonetki planeta.

Odavno je postignut konsenzus da se središte Zemlje sastoji od 85 posto željeza i 10 posto nikla, a za preostalih pet posto glavni su kandidati bili sumpor, kisik i silicij.

Japanski geofizičar Eiji Ohtani sa sveučilišta Tohoku i njegovi kolege tvrde da je najvjerojatnije u pitanju silicij.

Ohtanijev tim provodio je eksperimente s legurama željeza i nikla pomiješanima sa silicijem i u laboratoriju ih podvrgnuo uvjetima, visokoj temperaturi i tlaku, kakvi vladaju u Zemljinoj jezgri.

Otkriveno je da dobiveni rezultati odgovaraju seizmološkim podacima, odnosno seizmičkim valovima kakvi se javljaju u jezgri.

"Naša ispitivanja pokazuju da se preostalih pet posto jezgre većinom sastoji od silicija", rekao je Ohtani.

Dodao je kako je malo vjerojatno da u Zemljinoj jezgri ima kisika, kao što ga je vjerojatno bilo u početku stvaranja Zemlje, jer kisik i silicij teško mogu egzistirati zajedno na istom mjestu.

Zemlja je sastavljena od tri glavna sloja, vanjske kore, gdje žive ljudi, plašta koji uglavnom čini magma i drugi polutvrdi materijali, te od jezgre. A jezgru dodatno čine dva sloja, vanjski od tekućeg željeza i nikla i unutarnji, vrući sloj od željeza.


Facebook komentari

hr Thu Jan 12 2017 11:45:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost

Pročitajte još . . .