Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ac0fac72af47fde5f8b459c/80
Foto: putovnica.net

U Ludbregu se 600 godina čuvaju relikviji Predragocjene Krvi Isusove

Tko čuva relikvije Kristove muke i smrti? Gdje je koplje kojim je Isus proboden na križu?
Napunili smo se Duha Svetoga i sa sobom ponijeli puninu življenja i radošću ispunjeno srce – zapisao je jedan od stotine tisuća hodočasnika koji su se u Ludbreg, gradić na sjeveru Hrvatske, došli pokloniti relikviji Predragocjene Krvi Isusove koja se čuva u župnoj crkvi.

Prema predaji, 1411. godine u kapelici ludbreškog dvorca Batthyany svećenik koji je slavio misu posumnjao je u istinsku Kristovu prisutnost u euharistijskim prilikama pa se, kad je prelomio hostiju, u kaležu pojavila prava krv koja se izlila po oltaru. Prestrašen, sačuvao je dio krvi u staklenoj posudici i sakrio je, čuvajući tajnu sve do pred smrt, kad ju je otkrio drugom svećeniku. Glas o relikviji brzo se proširio i počela su prva svjedočanstva o čudesnim ozdravljenjima. Papa Leon X. čudo je potvrdio bulom izdanom 1513. godine. Na jednoj od crkvenih freski Mirka Račkoga vidi se kako papa nosi relikviju ulicama Rima. Među hodočasnicima bio je i car Josip II.

- Često nam dolaze ljudi u nevoljama koje pritišću njihove duše i srca. Žele svoje patnje sjediniti s Kristovim. Broj hodočasnika iz godine u godinu raste, najviše ih je u rujnu pa za vrijeme korizme i sad u uskrsno doba. Svetište je posebno po tome što je euharistijsko, čudo je ovdje nastalo upravo u euharistiji koja je vrhunac kršćanskog života. Narod ovamo dolazi produbiti svoju vjeru, a to je i bila nakana pape Leona X. koji je želio da svi koji dolaze u Ludbreg produbljuju svoju vjeru uz Isusovu euharistijsku prisutnost – kaže mons. Josip Đurkan, koji svetištem upravlja 32 godine. Prisjeća se svjedočanstva mladića iz Brezničkog Huma koji je s 20 godina obolio od teškog oblika leukemije. Majka je molila i dovela ga u svetište, i u roku od pola godine mladić je, kaže župnik, ozdravio. Inače, Hrvatski sabor 1739. godine zavjetovao se da će, prestane li harati kuga, u Ludbregu sagraditi kapelu u čast Krvi Isusove u obliku kapele Božjega groba u Jeruzalemu, koji je jedan hrvatski franjevac iz Dubrovnika kao kustos Svete zemlje obnavljao 1555. godine. Zamisao je bila da vjernici koji nemaju priliku otputovati u Jeruzalem, dođu u Ludbreg. Gradnja zavjetne kapele Hrvatskog sabora, udaljene oko kilometar od župne crkve, počela je tek 1994. godine, a dovršena je 1996.hr Sun Apr 01 2018 17:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adb12292af47fb68d8b4598/80

Završena akcija čišćenja cageballa na Dračevcu

Nakon što je ovaj dio grada bio poprilično zapušten, u današnjoj akciji dobio je sasvim novo ruho
Upravo je završila akcija čišćenja cageballa na Dračevcu. Taj dio grada bio je poprilično zapušten. Velika trava i raslinje zarobili su cageball, zidovi su bili prljavi i išarani, koševi razrderani bez mreže, a oko kontejnera hrpa rasutog smeća.

Tako to bijaše sve do danas dok se Udruga "Istok Splita" i Gradski kotar Mejaši na čelu s predsjednikom Vicom Mihanovićem nisu udružili i odlučili očistiti ovaj zapušteni dio.

Zidovi su obojani, trava pokošena, a sređen je i prostor oko kontejnera. Uz to, postavljenje su i nove mreže za koš s obzirom da su obruči bili bez nje. 

Cageball je vrijednosti oko 80 000 kuna te mnogo znači za djecu i mlade s Dračevca koja se napokon mogu igrati kako zaslužuju. 
hr Sat Apr 21 2018 12:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adaf4912af47f608a8b465a/80
Foto: PIXABAY

Za 20 dana vodovod koji unapređuje mrežu u Smokovjencima i Međinama

Iz Vodovoda Dubrovnik obavijestili su o radovima na poboljšanju vodoopskrbe na području Župe dubrovačke.

Naime, u naseljima Smokovjenci i Međine Vodovod je započeo radove na rekonstrukciji mjesne mreže i priključnog vodoopskrbnog cjevovoda. Umjesto dotrajalih cijevi u Smokovjencima sada se postavljaju nove PEHD cijevi u dužini od 110 metara, dok se u naselju Međine gradi novi priključni cjevovod od pocinčanih cijevi u dužini od 70 metara, piše DuList.hr

– Ovim radovima želi se poboljšati vodoopskrbu na području Župe dubrovačke te unaprijediti postojeći sustav na moderne standarde. Dovršetak radova očekuje se kroz 20-ak dana, a ukupna vrijednost ove investicije je oko 265 tisuća kuna – poručili su.

hr Sat Apr 21 2018 10:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adaf2fa2af47f4b898b468d/80
Foto: PIXABAY

U nedjelju kod Branimira starta 23. izdanje biciklijade Zadar - Vir

Svi oni koji su makar jednom vozili biciklijadu Zadar – Vir, a dosad ih je bilo više od šest tisuća na 22. održane biciklističke manifestacije, znaju kakva ih zabava očekuje na najvećem biciklističkom i obiteljskom rekreativnom happeningu u Zadarskoj županiji.

Na stotine biciklista i ljubitelja biciklizma svih uzrasta, kao i uvijek, startat će na 23. virskom proljetnom biciklističkom izdanju kod Branimira u Zadru s ciljem na Trgu svetog Jure, gdje ih sve nakon ugodne vožnje čeka okrjepa i zabava s „Tempo bandom“.

Start biciklijade je u nedjelju, 22. travnja u 10 sati; organizira je destinacijska kompanija „Vir turizam“ u suradnji s Biciklističkim klubom „Zadar“, virskim općinskim poduzećima „Čisti otok“, „Vir zaštita“ i „Vir održavanje“, zadarskom Prometnom policijom i Službom hitne medicinske pomoći te uz sponzorstvo Općine Vir koja je utemeljitelj biciklijade Zadar – Vir, piše eZadar.hr

Za one najsretnije na izvlačenju brojeva prijave osigurane su vrijedne nagrade: kompleti biciklističke opreme i oko 3.500 kuna vrijedni Mountain Bike.

Pogled na prognozu vremena za nedjelju također nudi vrlo lijepu sliku: očekuje se sunčano i vedro vrijeme s više nego ugodnih 17˚ tijekom prijepodneva i u popodnevnim satima.

hr Sat Apr 21 2018 10:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adaf17d2af47fb68d8b4573/80
Foto: PIXABAY

Akcije "Hodanjem do zdravlja" i "Volonteri u parku" na Kolovarama

U sklopu programa danas će se održati javnozdravstvene akcije „Hodanjem do zdravlja" i „Volonteri u parku", od 10 do 12:30 sati pored zgrade Zavoda za javno zdravstvo Zadar na Kolovarima. Djeca će moći isprobati „Poligon za tjelesnu aktivnost" ili se okušati u potrazi za skrivenim blagom

U Zadarskoj županiji počinje provedba programa "Živjeti zdravo" čiji je cilj povećanje svijesti o rizičnim ponašanjima za razvoj kroničnih nezaraznih bolesti te unaprijediti i očuvati zdravlje osoba u Hrvatskoj, piše eZadar.hr

1. Javnozdravstvena akcija „Hodanjem do zdravlja“ i „Volonteri u parku“, koja će se održati 21. travnja 2018. (subota) od 10:00 do 12:30 pored zgrade Zavoda za javno zdravstvo Zadar, Kolovare 2, Zadar. Namijenjena je široj javnosti, te uključuje:

- akciju „Hodanjem do zdravlja“, koja započinje okupljanjem svih zainteresiranih pored zgrade Zavoda. Odvijat će se pod stručnim vodstvom kineziologa, te će se uz prethodno razgibavanje hodati ulicom Kolovare do Punta Bajlo i natrag do polazišta.

- za djecu koja dođu u pratnji roditelja organizirat će se igre u sklopu aktivnosti „Volonteri u parku“. Djeca će moći isprobati „Poligon za tjelesnu aktivnost“ ili se okušati u potrazi za skrivenim blagom iz prirode uz stručno vodstvo. Za sve zainteresirane biti će osigurani edukativni i promidžbeni sadržaji.

hr Sat Apr 21 2018 10:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .