Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/59eb5743b9e03e058a8b45e6/80

Uređaji vam otkazuju nekoliko mjeseci nakon kupnje? Možda nešto ne radite kako treba!

Nakon što kupimo novi uređaj, najčešće nam treba manje od godinu dana prije nego što s njime počnu problemi. Radi li se o trgovačkim trikovima ili našim pogreškama? Što god odgovor bio, evo par savjeta uz koje ćete svoj novi smartfon, tablet ili laptop koristiti puno dulje
Ako pitate veliku većinu korisnika, najveći problem stvaraju 'baterije koje se brzo prazne'. Prvi i glavni razlog kratkog života baterije je, nažalost, neznanje vlasnika. Moderne Li-Ion baterije eonima su ispred starih koje smo praznili od vrha do nule, što znači da nije problem ako ih koristite 20 minuta nakon punjenja do sto posto i onda uređaj ponovno spojite na punjač. Mrski 'memory efekt' ovdje, realno, ne postoji, već ga mijenjaju ciklusi, odnosno 'putevi' od sto posto do nula posto kapaciteta. Svaka baterija traje oko 1100 ciklusa, što znači da češćim punjenjem učinkovito produljujete životni vijek vašeg uređaja, piše t portal.

Jeftini punjači i jeftine baterije

Nikada ne kupujte jeftine baterije i punjače - ako nemaju ugrađeni kontroler, oni ugrožavaju vaš uređaj. Također izbjegavajte 'ultra brze' punjače koji navodno pune vaš uređaj do sto posto u manje od sat vremena. Ako imate ogromnu košuljicu za uređaj, predlažemo da ju skinete kada mobitel odlučite napuniti. Neki modeli se zagrijavaju pri punjenju, što znači da radom pri povišenim temperaturama skraćujete životni vijek uređaja. Ukratko - ako možete, izvadite uređaj iz košuljice prije punjenja.

Kad smo već kod pražnjenja baterije laptopa ili telefona, stručnjaci tvrde da ponekad treba 'ići do kraja'. Pražnjenje baterije do nula posto poželjno je svaka tri mjeseca, s time da se nakon spuštanja na nulu uređaj treba odmah napuniti do sto posto. Time izbjegavamo probleme koje uzrokuje ekstremno punjenje ili pražnjenje (od nule do sto).

Ne ostavljajte monitor na suncu

Koristite li monitor ili ekran laptopa, najbolje je kloniti ih od sunca. Produljeno izlaganje sunčevoj svjetlosti može negativno utjecati na kvalitetu slike, prije svega boja.

Budite jako oprezni pri prijenosu uređaja - ne hvatajte vaš laptop za ekran. Kad smo već kod toga, brišite ekran i to  platnenom krpom. Nipošto ne koristite sredstva za brisanje proizvoda - oni sadrže kemikalije koje mogu ozbiljno oštetiti ekran vašeg skupocijenog uređaja. Za kraj, jedna očita - ako imate nešto na tipkovnici laptopa, ne zatvarajte ga. Čak i malo strano tijelo može oštetiti osjetljivu staklenu površinu ekrana.

Čistite svoje uređaje - maknite prašinu i sitni otpad

Ako svoj smartfon nosite u torbici, njegovi ulazi napunit će se prašinom i sitnim smećem. Ovo često zna uzrokovati probleme s punjenjem i vezom između USB-a i telefona. Da biste to riješili, ugasite uređaj, uzmite spajalicu ili čačkalicu i vrlo pažljivo izvucite otpad iz ulaza za punjač. 

Da biste potrebu za čišćenjem uređaja sveli na minimum, razmislite o spremanju uređaja u posebnu futrolu.

Isto pravilo, makar puno ažurnije i detaljnije, vrijedi za prijenosnike. Ako se vaš laptop naglo zagrijava ili se ventilator bez razloga vrti svom silom, vrijeme je za malo čišćenja. Ako niste maher u čiščenju laptopa, odnesite ga na servis i predajte ga u sigurne ruke servisera.

Facebook komentari

hr Wed Nov 22 2017 08:35:24 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a353084b9e03e70268b466c/80

Kolači vam ne uspijevaju? Sedam je mogućih razloga za to!

Problem koji brojne početnike u kuhinji dovodi do odustajanja u pripremi kolača je njihov loš ishod. Naime često se događa da iako recept pratite u cijelosti od koraka do koraka nakon pečenja rezultat nije zadovoljavajući nego dapače potpuna katastrofa. Otkrivamo najčešće greške zbog kojih vam vaši kolači ne uspijevaju
1. Umjesto praška za pecivo koristite sodu bikarbonu i obrnuto 
Prašak za pecivo je napravljen od sode bikarbone, no njihova struktura i tekstura je posve različita kao i učinak koji imaju u pojedinim receptima. Soda bikarbona samo reagira i proizvodi ugljični dioksid kada je pomiješana s kiselim sastojcima poput čokolade, jogurta, kiselog mlijeka ili octa. Prašak za pecivo pak proizvodi ugljični dioksid kada se pomiješa s vodom, piše zadovoljna.hr.

2. Izbjegavanje prosijavanja suhih sastojaka
U brojnim receptima naznačeno je kako suhe sastojke treba prosijati prije dodavanja u smjesu, no brojni ga preskaču. Ovaj korak je važan jer prosijavanjem brašna uklanjamo moguće grudice u tijestu, dok prosijavanje praška za pecivo osigurava da se na površini kolača ne stvaraju rupice.

3. Otvarate vrata pećnice za vrijemepečenja
Otvaranjem vrata pećnice dolazi do puštanja topline vani koja uzrokuje propast kolača. To se događa jer smjesa u sredini ostaje svježa i potrebno joj je točno naznačeno vrijeme da se cijela pretvori u željenu teksturu, puštanjem topline dolazi do ispuhavanja toplog zraka iz smjese i ona pada. Ovo pravilo se posebno odnosi na kolače i biskvite bez brašna.

4. Predugo miješate tijesto 
U posljednje vrijeme sve više se koriste automatizirane miješalice čijim pak opcijama treba ovladati prije negoli se upustite u njihovo korištenje. Naime presnažno promiješano tijesto stvorit će mjehuriće zraka koji će nakon pečenja samo splasnuti. Pravilo je da šećer i maslac trpe snažno miksanje dok druge sastojke valja umiješati ručno.

5. Zaboravljate protresti kalup s tijestom 
Posebno naznačeno u gotovo svakom receptu je savjet da tijesto nakon što ga izlijete u kalup protresete, brojni ovo izbjegavaju, a za posljedicu dobiju površinu kolača koja je kvrgava. Ovaj savjet je vrijedan jer treskanjem tijesta, posebno onog koje je debelo i ljepljivo, istjerujete mjehuriće zraka što spriječava da kolač splasne i ostane s rupom u sredini.

6. Bjelanjke naglo dodajete u smjesu miksanjem
Greška koju brojni rade u nastojanju da što prije završe s pripremom kolača je naglo dodavanje istučenih bjelanjaka u smjesu. Naime na ovaj način bjelanjci postaju vodenasti, gube pjenastu strukturu zbog čega tijesto nakon pečenja u sredini ostaje vlažno i svježe. Bjelanjke treba u smjesu dodavati žlicom malo po malo na samom početku i potom nježno umiješati ostatak.

7. Predugo ostavljate žutanjke i šećer bez miješanja
Brojni recepti posebice za torte započinju prvim korakom miksanja žutanjaka sa šećerom, no posve lagan pothvat već u startu može prouzrokovati lošu teksturu biskvita. Naime šećer se veže na žutanjke i stvaraju se kristali koje je teško izmiksati i pretvoriti u glatku teksturu, osim toga svi naredni sastojci teško se vežu u homogenu smjesu.

Facebook komentari

hr Sat Dec 16 2017 15:45:36 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a352e20b9e03ede278b45f5/80

Winnie the Pooh slavi 90. rođendan u londonskom muzeju V&A

"Winnie the Pooh: istraživanje klasika" ime je nove izložbe u londonskom Victoria and Albert (V&A) muzeju posvećene jednom od najdražih dječjih likova, medvjediću Winnieju.

S više od 230 izložaka, orginialnih rukopisa i interaktivnih elemenata, izložba vodi posjetitelje na put u magični svijet dječaka Christophera Robina, glavnog lika serije knjiga i autorovog sina.

Cilj je izložbe, koja će biti otvorena do travnja 2018., baciti novo svjetlo na petogodišnju umjetničku suradnju između Christopherovog oca A.A. Milnea (1882-1956.) koji je stvorio priče o "Winnie-the-Poohu" i ilustratora E.H. Sheparda (1879-1976.).

"Postoji malo kreativnih odnosa koji su uspjeli do te mjere zabljesnuti bezbrojne generacije čitatelja, poput ovog odnosa dječjeg pisca i ilustratora", kaže V&A o Milneu i Shepardu.

Među najvrednijim dijelovima izložbe su Milneov originalni rukopis priče "House at Pooh Corner", brojni Shepardovi crteži u olovci te plišane igračke Pooha i ostalih.

Ističe se i rukom oslikan keramički servis za čaj darovan princezi Elizabeti, današnjoj britanskoj kraljici, 1928.


Facebook komentari

hr Sat Dec 16 2017 15:45:08 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a352b8eb9e03e8a298b458d/80

Kako podmiriti troškove maturalnog plesa: Maturanti iz Jelse imaju genijalnu ideju

Maturalni ples poseban je način obilježavanja kraja jednog velikog životnog razdoblja pa nije čudo da četvrtaši o njegovoj organizaciji razmišljaju gotovo čitavu školsku godinu. Ovaj važan događaj iziskuje i značajna financijska sredstva, a s obzirom na trenutne ekonomske prilike, za roditelje to zna biti poveći trošak. No, maturanti iz Jelse dosjetili su se načina to kako im to olakšati – organiziraju svoj Advent.

Maturanti Srednje škole Hvar područna jedinica Jelsa organiziraju u subotu događaj kojega su nazvali ‘Advent s maturantima’. Sve počinje u 17 sati, a prodavat će na pjaci kobasice, kuhano vino te održati bogatu tombolu, piše srednja.hr.

- Došli smo na ideju da napravimo nekakav događaj s ciljem zarade za maturalni ples te također da obogatimo božićnu ponudu turističke zajednice Jelsa. Organiziramo ga mi maturanti i sami smo došli na ideju, a kako živimo u malom mjestu shvatili smo da je upravo Božić idealan blagdan za ovakav ‘pokret’, kaže maturant Antonio Buj, jedan od organizatora.

Dodaje, program maturalnog plesa uvijek je sličan i troškovi su podosta veliki: od benda, večere, fotografa pa do same dekoracije prostora u kojemu će se sve i odvijati.

– Napravio sam događaj i na Facebooku jer smatram da je ta mreža dovoljan medij za oglašavanje. Također smo napravili i plakate za populaciju koja nije na Facebooku. Reakcije su vrlo pozitivne te se nadamo da će se odazvati mnogo ljudi i pomoći nam u sakupljanju sredstava za maturalni ples, rekao je Antonio.

Poduzetni duh ovih maturanata iz Jelse svakako valja pohvaliti, jer ovo nije jedina akcija čiji su organizator.

– Inače volimo se angažirati oko mnogo stvari te smo nedavno proveli akciju sakupljanja hrane i higijenskih potrepština za centar za beskućnike – udrugu Most iz Splita, kaže za kraj Antonio.

Facebook komentari

hr Sat Dec 16 2017 15:25:02 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a351615b9e03eab278b4611/80

Božićno drvce od izronjenog otpada kao simbol problema morskog otpada

“Čisti Božić i Bistra Nova Godina 2017” u organizaciji Udruge podvodnih aktivnosti Rostrum

UPA Rostrum je i ove godine, već tradicionalno, 16. prosinca organizirao veliku božićnu akciju čišćenja podmorja “Čisti Božić i Bistra Nova Godina”. Na akciji je sudjelovalo oko 100 ronioca iz cijele Hrvatske, a sveukupno je bilo uključeno preko 140 volontera.

“Božićnu akciju čišćenja podmorja smo odlučili provesti na omiljenom splitskom kupalištu Jadran na Zvončacu jer je upravo ova lokacija svojevrsni poligon za obuku naših mladih ronilačkih snaga. Tijekom zarona koje obavljamo unutar obuka redovito se suočavamo s iznenađenjima slučajnih kupača i prolaznika zbog činjenice koliko smeća se nalazi pod morem, ali i nad vrstom predmeta koje izronimo tim prigodama.

Ovom akcijom smo htjeli napraviti nešto drugačije, baš u ovo predbožićno vrijeme kada fokus i interes javnosti sigurno nisu na akcijama čišćenja, kao što je slučaj u sezoni. Nama zima ne čini razliku jer mi ronimo i sudjelujemo u akcijama tijekom čitave godine, pa tako i u ovom zimskom period. Akciju smo završili izradom božićnog drvca od izronjenog otpada koji je simbol problema morskog otpada na najfrekventnijim kupalištama, ali i svojevrsno upozorenje kako se nemarno ponašanje prema moru tijekom sezone zadržava dugo pod morem, pa čak i u vrijeme Božića, kada o moru i kupanju najčešće ne razmišljamo. Nadamo se kako će božićno drvce s vremenom postajati manje, no trenutno postaje sve veće, toliko da smo razmišljali prijaviti našu božićnu strukturu u Guinnessovu knjigu rekorda.

Čast nam je što se našem pozivu odazvalo preko 100 ronioca iz čitave Hrvatske, ali i šire, te sveukupno preko 140 volontera. Iz Mostara nam je stigao ERK Leut, iz Sarajeva KPA Explorer. Pridružili su nam se ronioci od sjevera do juga Hrvatske – članovi KPA Marsonia iz Slavonskog Broda, KPA Vodomar iz Duge Rese, KPA Karlovac, RK AdriatiCro iz Zagreba, RK Sveti Roko iz Bibinja, DPS Zagreba te CPI Navalis Pag. Tu su i lokalni klubovi koji su nam se pridružili u akciji - KŠR Nebojšija, RK Giričić, REK Solin i Podstrana, Udruga veterana 4. gardijske brigade te HVIDRA", pojasnili su organizatori, članovi UPA Rostruma.

Udruga podvodnih aktivnosti Rostrum okupila je 2016. godine iskusne ronioce i istinske ljubitelje mora te od tada iza sebe ima veliki niz akcija čišćenja podmorja. Kroz tekuću 2017.godinu, UPA Rostrum je sudjelovao na oko dvadesetak akcija čišćenja, dok se u njihovoj organizaciji svakako ističe eko akcija na otoku Prviću te na splitskoj Matejuški akcija pod nazivom « Ronimo za Jadran ».

Facebook komentari

hr Sat Dec 16 2017 13:48:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .