Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ace32362af47f91718b46f7/80

Izmjenama Zakona dječji doplatak za još 150 tisuća djece

-Vladine izmjene Zakona o doplatku za djecu, socijalna su, ne i demografska mjera koja građane neće motivirati na drugo ili treće dijete, ustvrdila je u utorak saborska oporba, dok su vladajući zastupnici istaknuli kako je to prvi, ali važan korak, kojim se sada otvara mogućnost da pravo na doplatak dobije još 150 tisuća djece.

Dječji doplatak trenutno koristi 292 tisuće djece, ovim izmjenama tu će mogućnost dobiti 150 tisuća nove djece, istaknula je Marija Puh (HNS) u Hrvatskom saboru govoreći o Vladinu prijedlogu da se dohodovni cenzus za ostvarivanje prava na dječji doplatak podigne sa 50 na 70 posto proračunske osnovice, odnosno sa 1663 kune po članu kućanstva na 2328 kuna. Slijedom toga, pravo na dječji doplatak dobilo bi još 94 tisuće obitelji, odnosno oko 150 tisuća djece.

Izmjene koje predlaže Vlada imat će značajan socijalni učinak u cilju prevencije siromaštva djece i njihovog socijalnog isključivanja, vrlo su značajna mjera iz sfere obiteljske i pronatalitetne politike odnosno demografskog razvoja, tumači državna tajnica u Ministarstvu demografije, obitelji i mladih Margareta Mađerić, napominjući da bi izmjene trebale stupiti na snagu 1. srpnja, dakle za mjesec dana.

 Vladinu argumentacija oporbeni zastupnici ne prihvaćaju, tvrdeći da malo radi na zaustavljanju negativnih demografskih trendova.

 

Ministarstvo već tri mjeseca bez demografa

Te su izmjene samo socijalna, ne i demografska mjera, neće utjecati na to da se građani odluče na drugo ili treće djete, radi se tek o manjoj vatrogasnoj mjeri, rekli su nezavisni Mirando Mrsić i SDP-ova Marija Alfirev. Zakon pokazuje nedovoljnu spremnost za prave reforme, Ministarstvo je prije tri mjeseca napustio demograf, pa nije čudno da predsjednica države gubi strpljenje, proziva ministricu i premijera, saziva tematsku sjednicu Vlade o demografiji, dodaje Alfirev.

 Hrvatska sada treba suvislu demografsku politiku, rekla je Anka Mrak Taritaš (Glas), a Sonja Čikotić najavljuje da Most neće podržati Vladin, nego će u proceduru poslati svoj prijedlog, s porukom da je svako dijete i svaka obitelj važna i imaju razloga ostati u Hrvatskoj.

Negativni demografski trendovi nisu od jučer, no ova Vlada se trudi promijeniti ih, uzvratila je Mađerić.

Ovo je prvi, ali važan korak, početak rješavanja gorućih problema, dodao je Milorad Batinić (HNS), navodeći kako je za demografsku obnovu nužna sinergija države te regionalne i lokalne samouprave.

Ovo jest demografska mjera, i to dobra, kaže Ante Babić (HDZ), suglasna da je demografska politika reforma svih reformi.

hr Tue May 29 2018 20:38:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/583000801eea8fc4d08b4597/80
Foto: Facebook Kolinda Grabar-Kitarović

Predsjednica kritična spram izbornika: 'Ja bih drukčije postavila igru, no risk, no profit!'

Predsjednica Grabar Kitarović tvrdi kako bi drukčije postavila igru naše reprezentacije u odnosu na izbornika Dalića

Nakon teške pobjede nad Azerbajdžanom pred novinare je izašla i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je novinarima rekla kako je očekivala bolju i agresivniju Hrvatsku na startu kvalifikacija.

"Bilo je OK. Do nedjelje će se oni bolje uigrati. Vjerujem da će biti bolja i dinamičnijautakmica. Vidjeli ste da smo bili dominantni, a oni su od dvije šanse iskoristili jednu. Mislim da je previše igrača bilo u zaleđu, u poleđini, na sredini terena de facto. Ja bih ih više isturila u napad. Mislim da trebamo biti agresivniji, a znate kako ja mislim: 'No risk, no profit'. Treba nekad malo i riskirati."

Uz Vatrene će, tvrdi predsjednica, biti i u Budimpešti, piše vijesti.hr

"Naravno da idem u Mađarsku! Očekujem puno bolju utakmicu i pobjedu!"

hr Fri Mar 22 2019 09:09:30 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bd57ceb0e4938de168b4687/80
Foto: PIXABAY

Podignuta optužnica protiv svjedoka koji su gledali kako Daruvarac tuče djevojku, na sudu pričali da nisu ništa vidjeli

Podignuta je optužnica protiv četvero svjedoka brutalnog premlaćivanja djevojke u zadarskom kafiću od strane Darka Kovačevića Daruvarca.

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podiglo je optužnicu protiv četvero svjedoka zbog lažnog svjedočenja na suđenju Darku Kovačeviću Daruvarcu zbog brutalnog premlaćivanja djevojke u zadarskom kafiću.

Optužnicom se 27-godišnjakinji, 27-godišnjaku, 40-godišnjakinji i 26-godišnjakinji stavlja na teret da su 9. siječnja 2019. na ročištu nadležnog suda u Zadru; iako su kao svjedoci upozoreni da su dužni govoriti istinu, da ne smiju ništa prešutjeti te da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo, u vezi događaja od 13. lipnja 2018. kada je u caffe baru okrivljenik udarao oštećenicu; iskazali da nisu vidjeli kada je okrivljenik udarao oštećenicu, iako su bili svjesni da to nije istina, budući da je na snimci video nadzora caffe bara vidljivo da su svi bili u neposrednoj blizini okrivljenika i oštećenice u vrijeme dok je okrivljenik više puta udario oštećenicu, kako rukama, tako i nogama u glavu i tijelo, javlja Dnevnik

hr Thu Mar 21 2019 20:09:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c93dd2629111c91168b45ba/80
Foto: Pixabay

Poziv za veliku volontersku akciju na Marjanu u subotu

Okupljanje volontera je u 9 sati..

Pozivaju se svi volonteri koji su sudjelovali na velikim volonterskim akcijama na Marjanu 2014. i „Turskoj kuli“ 2015. ( svi sportski klubovi koje koordinira Splitski savez sportova, sve udruge a posebno one s nazivom „Marjan“, političke stranke, HGSS, Crveni križ, studenti svih fakulteta, đaci viših razreda srednjih škola te svi pojedinci koji su ljubitelji Marjana, da sudjeluju u još jednoj velikoj akciji čišćenja i uređenja našeg lijepog Marjana koja će se održati na njegovoj sjevernoj strani od Instituta do Bene.

Okupljanje volontera održat će se kod rampe kod Instituta u subotu u 9 sati gdje će ih dočekati predsjednik Povjerenstva za Marjan - prof. Mirko Rušćić s njegovim članovima, te koordinator Operativne radne grupe za Marjan.

Savjetujemo svim volonterima da ponesu sa sobom rukavice, kapu, prikladnu odjeću i obuću te bocu s vodom.

Prema meteo izvještajima očekuje se  vedro i toplo vrijeme.

Sve poslove volontera (najviše prikupljanje ispilanih i otpalih grana) obavljat će se po uputama i nadzor glavnog koordinatora operativne radne grupe g. Nenada Ružića.

Marenda za volontere je u 13 h.

hr Thu Mar 21 2019 19:51:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c93d14b29111ca9138b4683/80
Foto: Pixabay

U Splitu besplatno pregledajte svoje autosjedalice!

U nedjelju 24. ožujka 2019. od 12 do 14 sati na parkiralištu Ispitnog centara HAK-a u SPLITU, Park Mladeži b.b. (iznad Školskog poligona) udruga Roda organizira besplatan pregled dječjih autosjedalica.

Mole se roditelji, koji žele obaviti pregled, da svoj dolazak najave na broj telefona 098 965 08 60 i rezerviraju termin kako bi se na taj način izbjegli duža čekanja. No, rado će iz udruge Roda pregledati i one koji se nađu u prolazu, samo ih u tom slučaju mole za strpljenje.

Pregled prvenstveno služi da bi roditelji mogli provjeriti jesu li pravilno postavili autosjedalicu u svoje vozilo i smještaju li pravilno svoje dijete u nju. Naime, autosjedalice smanjuju rizik pogibije djeteta u sudaru do 70 %, a rizik ozbiljne ozljede za više od 90 % no samo ako se pravilno koriste.

Međutim, u Hrvatskoj se broj pravilno korištenih autosjedalica kreće od 10 % do 20 %, a to su brojke koju volonterke i volonteri udruge Roda ovakvim pregledima nastoje povećati.

Kako bi savjeti o pravilnoj upotrebi autosjedalica bili što učinkovitiji, Roda moli vozače koji dolaze na pregled da, ako je to moguće, sa sobom donesu upute proizvođača sjedalice te da svakako dovedu i svoje dijete.

Osim samog pregleda, Rodini savjetnici i savjetnice za autosjedalice roditeljima i ostalim vozačima/icama dijelit će savjete i informacije o važnosti i pravilnom korištenju autosjedalica, te odgovarati na sva pitanja. Pozvane su i sve trudnice sa svojim partnerima, ako im treba savjet u odabiru prve autosjedalice.

hr Thu Mar 21 2019 19:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .