Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5835cae61eea8fa0e08b4629/80
Foto: Promotivne fotografije

Upoznajte Sandru Poljak, mladu splitsku pjevačicu koja sklada i pjeva u mjuziklima

Splićanka će svoje pjevačko umijeće za nekoliko dana pokazati i u engleskom gradu Doveru

Kada djevojka od šesnaest godina sanja svjetla pozornice, gledajući turbo popularne pjevačice na malim ekranima sa prepoznatljivim šalabahterom i receptom za uspjeh, onda je to nešto što se smatra normalnim i nimalo iznenađujućim, ali ako netko tako mlad krene u taj svijet "okrenuvši pilu naopako" i svoj put gradi tako da glas školuje, sklada svoje prve skladbe na stihove klasike hrvatske književnosti i pjevajući u mjuziklima, onda ta priča dobija sasvim novu, interesantniju dimenziju. Iz tog razloga smo odlučili predstaviti javnosti jednu lijepu, mladu, i nadasve skromnu djevojku Sandru Poljak iz Splita koja svoj glazbeni put gradi upravo onako kako i treba, marljivo, kontinuirano i bez težnje za instant uspjehom i  po svaku cijenu.

Sandra, kako bi se ti predstavila našim čitateljima?

- Vrlo jednostavno, učenica sam drugog razreda Prve gimnazije u Splitu (jezični smjer), imam šesnaest godina, obožavam glazbu, pjevanje, skladanje i naravno jezike. Već nekoliko godina članica sam glazbene udruge "Hit factory" koju vodi poznati skladatelj Ernest Pelaić koji mi je puno pomogao da pronađem neki svoj put koji je doduše još uvijek na samom početku ali mislim da dobro znam kamo idem i jako me to veseli.

Kako je došlo do ideje da napišeš glazbu na stihove A.G. Matoša ?

- Pa često razgovaram i radim sa barba Ernestom i on mi je na neki način dao naslutiti da u meni prepoznaje skladateljski talent. Bodrio me i nagovarao da pokušam nešto napisati. I eto već sam skladala nekoliko po meni lijepih pjesama, a za skladbu "Jesenje veče" A.G. Matoša sam odlučila snimiti i pjesmu i spot. Aranžman je napisao i sve instrumente odsvirao Ernest Pelaić koji mi je velika podrška u svemu kao i naravno moji dobri roditelji kojima sam neizmjerno zahvalna što me podržavaju u svim mojim idejama. 

Naravno, i dalje pišem nove skladbe koliko mi to dopušta vrijeme pošto istovremeno jako mnogo radim sa još dvije cure na ulozi male vragolanke Crystal u mjuziklu „ Little shop of horrors“ , u prijevodu „Mali dućan strave“  autora Alana Menkena i Howarda Ashmana. Naravno tu su i obveze u mojoj školi koja je iznimno zahtjevna, ali sve ja to stignem pošto sam jako uporna. Eto pokušavam, a nadam se i uspijevam sve te moje ljubavi uporedo odrađivati.

Kako je jednoj šesnaestogodišnjakinji raditi u mjuziklu?

- Pa mogu reći da sam jako zavoljela mjuzikl kao glazbeno–glumačku formu. Iznimno smo mnogo proba odradili proteklih nekoliko mjeseci ali na zadovoljstvo svih dalo je i mnogo rezultata. Imali smo premijeru i još pet predstava u HNK u Splitu pred prepunim gledateljstvom. Za nekoliko dana idemo na poziv iz Engleske u grad Dover gdje ćemo održati dvije predstave u suradnji sa Astor College

Moram reći da sve to ništa nebi bilo moguće bez mnogobrojnih ljudi koji su dali sve od sebe da projekt mjuzikl u konačnici bude tako uspješan pa bih samo htjela spomenuti njih par koji su nas mjesecima uvježbavali kao što su profesorica Olga Granić i Snježana Kaštelan, te profesor Marijo Krnić. I naravno hvala i svim ostalima koje ne bih sada uspjela sve pobrojati, a koji su isto tako mnogo zaslužni za uspjeh mjuzikla.

Kako vidiš svoje bavljenje glazbom u budućnosti?

- Idem korak po korak. Nikud ne žurim, mlada sam. Želja mi je nakon srednje škole upisati glazbenu akademiju. Naravno pjevati i pisati. Nisam opterećena brzim uspjehom. Ja ću se jako truditi a on ako dođe dobrodošao je, uz nježan osmijeh nam je rekla mlada Sandra Poljak.


hr Wed Nov 23 2016 17:59:45 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adb27042af47f78888b46c7/80
Foto: Instagram/Anasplate

Kako je to biti vegan: "Veganizam podrazumijeva način života, a ne samo izbor prehrane"

Ana je veganka već tri godine, a svakodnevno sprema različitu hranu koju dijeli sa svojim pratiteljima na Instagramu
Ljeto se polako bliži, a velika većina krenula je vježbati i hvataju "zadnju slamku spasa" prije nego dođu na plažu. Na putu do teretane često odustanemo pa tražimo alterativnu zamjenu, a to ponekad može biti i prehrana. Što se tiče zdrave prehrane nije ju lako održavati, a par savjeta odlučili smo potražiti od Ane Jagarinec, koja je već tri godine veganka i sama priprema užinu i ručak. Posjetite profil na Instagramu, Anasplategdje možete pronaći različite recepte. 

Prvo smo Anu pitali da nam objasni što to znači biti vegan

Definiciju ''veganizma'' vrlo je lako pronaći i ona se danas koristi češće nego ikada, a podrazumijeva način života, a ne samo izbor prehrane, kao što mnogi danas misle. Veganizam je, stoga, životni stil kojim se teži isključiti i smanjiti eksploataciju i iskorištavanje životinja u svrhe ishrane, odijevanja, testiranja ili zabave. Vegani ne jedu meso niti ostale proizvode životinjskog podrijetla poput mlijeka i mliječnih proizvoda, ribe, jaja i slično.

Koliko je teško raditi užinu, ručak svaki dan i je li skupo biti vegan? 

- Već tri godine svako jelo većinom pripremam sama. To je bio potpuno moj izbor i stvorio je kod mene jednu dobru naviku i pripremu za život. Isprobala sam brojne recepte, koristila i pokušala dijete i na kraju došla do spoznaje o namirnicama koje mi najviše odgovaraju, a njih je stvarno puno!

Biti vegan nije teško, ali u početku je izazov, posebice ako se prije toga vaša prehrana temeljila isključivo na bjelančevinama iz namirnica životinjskog podrijetla.


- Mislim da je sve stvar navike pa tako i ovo. Veganska prehrana je skupa ako ju želite učiniti skupom, to jest ako odabirete proizvode koji nisu neophodni za uravnotežen i zdrav život. Ako odlučite kupovati organsko ili ako kupujete dodatke prehrani bez kojih zaista možete – platit ćete više. Također, bitno je istaknuti da su ustrajnost i priprema ključ - dok ta promjena ne postane navika. Ne uspjeti se pripremiti znači pripremiti se za neuspjeh - upravo to me vraća na put kada se osjećam demotivirano u bilo kojoj situaciji, a ne samo u prehrambenim i životnim navikama. Priznajem da biti vegan, iako ne volim nikakva etiketiranja, zahtjeva trud i ustrajnost, ali svaki dan sam zahvalna što činim to za sebe i za one oko sebe.

I za kraju, možete li s nama podijeliti dva recepta koja bi se svima mogla svidjeti..

Ljubičasta superfood smoothie zdjelica

U blender stavimo:

1/2 banane
1 žlicu chia sjemenki
1 žlicu praha sjemenki konoplje
2 žlice zobenih pahuljica
1 šalicu sojinog mlijeka
2 velike jagode
1/2 šalice zamrznutih borovnica

Na kraju ukrasimo s drugom polovinom banane, još jagoda, orašastim plodovima (orasima, indijskim oraščićima, lješnjacima i bademima), malo sjemenki suncokreta i chia sjemenkama i, na kraju, goji bobicama! 

Tahini dressing

1 žlica tahinija
1 žličica jabučnog octa
1 žličica soka od limuna
1 žličica maslinovog ulja
1 žličica prehrambenog kvasca
Prstohvat češnjaka u prahu
Prstohvat soli i papra (dodajte ako želite)
Po želji: možete dodati i druge začine kao što su kumin, origano itd.

Kako napraviti:
U maloj zdjeli kombinirati tahini s toplom vodom da ga razrijedi (smjesa će se zgušnjavati s vremenom) i dobro promiješati. Dodajte sve ostale sastojke i začine i kombinirajte dok se ne formira glatka smjesa. Moja je bila gusta u ovom trenutku pa sam dodala još tople vode dok nisam dobila pravi dressing. Savršen za preliti po hrani ili kombinirati u salatama. Uživajte! 

hr Sat Apr 21 2018 15:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adaef602af47fb68d8b4569/80
Foto: PIXABAY

Predstavljen priručnik ‘Kako pronaći posao i pobijediti nezaposlenost?’

U Gradskoj knjižnici Sinj splitski pravnik Marlon Macanović jučer, 20. travnja predstavio je svoj motivacijsko – pravni priručnik ‘Kako pronaći posao i pobijediti nezaposlenost?’.

Autor knjige i sam je prošao kroz dugotrajni period nezaposlenosti, nešto više od dvije godine, pa je koristeći vlastita iskustva i znanja prikazao brojne načine za pronalazak zaposlenja te pojasnio metode za osiguranje nužne egzistencije tijekom perioda nezaposlenosti, piše ferata.hr

"U knjizi sam objavio koje su metode nužne za osiguranje egzistencije tijekom tog perioda nezaposlenosti. Ja sam pokazao opseg prava obveza radnika za vrijeme trajanja nezaposlenosti i sve one stvari na koje treba paziti (otkazni rok, javne natječaje, molbe, životopise…). Pojasnio sam kako osnovati vlastitu firmu ili obrt, ako osoba ide putem samozaposlenja te ukazao na neke mjere koje daje Hrvatski zavod za zapošljvanje", kazao nam je Marlon Macanović.

Ovaj priručnik je, kaže, pisao oko 3 mjeseca.

"Svjesno sam išao na jedan mali format. Knjiga ima 50 stranica jer sam htio da bude brza, protočna i da ljudi imaju informacije na jednom mjestu."

hr Sat Apr 21 2018 09:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5603bc833bb0d94f0c8b45be/80

Veliki spektakl: Joksimović u Splitu proslavio rođendan s osam tisuća obožavatelja

U Spaladium Areni, 46-godišnji Željko Joksimović izveo je svoje hitove, koje je publika otpjevala s njim.
Svoj 46. rođendan koji je proslavio 20. travnja, Joksimović je proveo zajedno sa svojim fanovima u Spaladium Areni. Jedan od najpopularnijih glazbenika u regiji rođendan je proslavio velikim koncertom okružen s osam tisuća ljudi, a u dvoranu mu je stigla i rođendanska torta.

Joksimović je pjevao pred tisuće obožavatelja, a oni su zajedno s njim pjevali njegove najveće hitove.

Ovo je drugi put da nastupa u najvećoj splitskoj dvorani, prvi put to je bilo 2014. godine na Dan žena.
hr Sat Apr 21 2018 09:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8fd3b92af47f640b8b4580/80
Foto: Pixabay

Đir po gradu: Gdje izaći ovaj vikend?

U nastavku vam donosimo pregršt različitih mjesta, a na vama je da odaberete ono koje je po vašem ukusu.
SUBOTA

NEXT Day & Night Club - ROYAL PARTY

Vanilla Club Split - Saturday night fever

Central the Club - Music Therapy

Velvet Club - DOUBLE TROUBLE

Judino Drvo Club - SIT DOWN RECORDINGS PRES. SASCHA DIVE

Klub Quasimodo - LOLLIPOP (OPROŠTAJNA)

Labirint Club (ex. Kameleon) - Solin - Best of balkan music

Moon bar - MOONDANCE

Jazzbina - MALO WHISKEY MALO COCA COLA

Kavana-Disco Kauri - SHOWTIME BY GALLARDO

Zenta Club - UBIJMO DOSADU - RADIONICA FACE PAINTING

Kocka - METAL QWIZ + SLUŠAONA

Split Circus - BEZDAN I GOSTI: 20 GODINA POSTOJANJA

Pivarij Burger&Beer - SUBOTA u #PIVARIJ-u

Adriatic Social Club - PROLJEĆE

Michel - SMILE BEND

Wine & Cheese Bar Paradox - BRUNO MIČETIĆ TRIO
 

NEDJELJA
 

NEXT Day & Night Club - Tombola

Kavana ProCaffe - Acoustic večer
hr Sat Apr 21 2018 09:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .