Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d552b1729111c8f4a8b456a/80

FOTO Tisuće vjernika proslavilo blagdan Velike Gospe u SInju

Ovogodišnja proslava blagdana Velike Gospe u Sinju je pod sloganom "Pruži nam i sad svoju ruku", a u propovijedi nadbiskup Barišić pozvao je medije na izdizanje iz rubrike "Crne kronike"
Fanfare su označile skidanje Gospine slike s oltara, a tokom cijele procesije ulicama grada Sliku su nosili franjevci, časne sestre, alkari i alkarski momci, predstavnici civilnih i braniteljskih udruga, vojske, policije i vatrogasaca te predstavnici mnogih kulturnih udruga. 

Uz mnoštvo vjernika i hodočasnika iz cijele Dalmacije i susjedne Bosne i Hercegovine svečanoj euharistiji nazočili su i uglednici iz javnog i političkog života predvođeni sinjskom gradonačelnicom Kristinom Križanac i splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom. U Sinju je bio i premijer Andrej Plenković, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, saborski zastupnici Davor Ivo Stier, Ivan Šipić, Miro Bulj Nikola Grmoja. dožupan Luka Brčić, vodstvo VAD-a na čelu s vojvodom Boškom Ramljakom i predsjednikom VAD-a Stipom Jukićem te brojni drugi uzvanici.


Svečana euharistija služena je pod geslom „Pruži nam i sad svoju ruku“ stavljajući u prvi plan Gospu kao pomoćnicu i u današnjem svijetu koji je, kako je rekao nadbiskup Barišić, pojedinca doveo u situacije "daleke blizine" zbog napretka modernih komunikacija.

- Kakva je slika nas današnjeg svijeta i društva, obitelji i čovjeka? Jedan složeni mozaik raznobojnih fragmenata kojeg je tešpko opisati. Digitalna komunikacija daje slike našeg društva i svijeta, slike koje vidimo najčešće nam govore o sivoj pozadini i tamnoj strani društva i svijeta. Skandalima, kriminalu, korupciji, nepotizmu, nepravdi, trgovini ljudima, krađama, nasilju nad djecom. Očite su ove pojave i ima toga u našoj stvarnosti, ali je li to potpuna i stvarna slika društva ili je tek riječ o onoj kako je "loša vijest prava vijest, a dobra vijest loša vijest". Ne možemo ne zamijetiti da se skandali bolje prodaju, a o dobru se premalo govori. Često se prešućuju vijest o dobru koje kola u venama čovjeka, koji je slika Božjega stvoren dobar i za dobro - istaknuo je u svojoj propovijedi Barišić govoreći kako su upravo Marija i milosrdni Samarijanac primjer dobročinitelja.

- U svijetu i našem društvu ima puno dobra, lijepa i istinita. Dobro ne dolazi do izražaja, ali po svojoj naravi dobru ni ne treba ocjena i aplauz svijeta. Dobro govori samo od sebe, ima izvor u Bogu i nikada ne može nestati. Nikada se ne može poistovjetiti samo s materijalnim dobrima. Našu ljudskost odlučuje to što smo učinili drugima, a ne to što posjedujemo. Dobrota otvara put, a sebičnost gradi ograđene utvrde. Mi ljudi smo bića koja uče pa zato nije mudro za naše danas i sutra sve dobro ignorirati - rekao je Barišić.


Pozvao je splitsko-makarski nadbiskup i medije da se što više okrenu objavama dobra:
- Dobročinitelji su blago svijeta i Majke uznesene na nebo. Oni pozivaju medije i pojedinca da se udalje od senzacionalizma i da se izdignu iz rubrike "Crne kronike". Pozivaju da mediji i pojedinci nadglasaju glas tame - kazao je Barišić kojemu su na svečanoj svetoj misi koncelebrirali sinjski gvardijan fra Ante Čovo, župnik fra Perica Maslać te brojni drugi svećenici.

Na kraju propovijedi istaknuo je i kako se u današnjem društvu baš zbog previše vijesti o lošim stvarima dolazi do činjenice kako čovjek postaje egoističan:
- Naša kuća može biti lijepa i velika, bogata i puna materijalnog dobra, ali ako su u braku, obitelji i u društvu odnosi poremećeni to onda nije dom, nego građevina bez duše, zemlja bez neba.
Još ako svakodnevno slušamo vijesti o kriminalu i svakakvim krađama, sve će nas to učiniti učenicima beznađa, rezultatom slučajnog kaosa koji postaju hladni i neosjetljivi za druge i pojedinci koji brinu samo za vlastite interese - zaključio je Barišić i pozvao sve da Marija bude putokaz u životu.


Na kraju slavlja vjernicima se obratio gvardijan sinjskog Svetišta, fra Ante Čovo koji je zahvalio svima te imao poruke za političare, branitelje i mlade. Političarima je poručio da "ne zatvaraju nebo nad hrvatskim čovjekom", braniteljima da je njihova žrtva najveća te da se "ne boje pokazati svoju ranjenu ruku i nogu, pokazati bol jer su povezani s nebom". Posebno je odjeknula poruka za mlade kojima je rekao da ostanu ondje gdje ih je Bog zasadio:
- Bog vam je dao talente i poslao vas, ne u Irsku, Švedsku i Finsku, nego u Hrvatsku. Odlaskom iz domovine zatvarate nebo jer osiromašujete Lijepu našu darovima i sposobnostima. Materijalizam neka ne kupi za vas jednosmjernu kartu jer nema ljepšeg, ugodnijeg i duhovnijeg života od života u Hrvatskoj - kazao je gvardijan i dobio dugotrajan pljesak.

Slavlje je uzveličao župni mješoviti zbor pod ravnanjem fra Jure Župića i č.s. Jelene Mijić, a fanfare su svirali članovi Gradske glazbe Sinj.

U poslijepodnevnim satima svete mise će se služiti u 14, 15 i 16 sati, a večernju svetu misu na Trgu dr. Franje Tuđmana od 18 sati predvodit će provincijal fra Marko Mrše.hr Thu Aug 15 2019 13:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dcad6a329111c34e88b4577/80
Foto: FB Grad Split

Iz Grada upozoravaju građane: "Budite oprezni i pazite na sebe i svoju imovinu!"

Alarmatno stanje u Dalmaciji
Na službenoj Facebook stranici Grada Splita, građanima su se obratili upozorenjem zbog vremenskih neprilika koje trenutno haraju Dalmacijom.

U objavi stoji:

Poštovani sugrađani, 

na području našeg grada na snazi su izuzetno nepovoljni vremenski uvjeti. Naši vatrogasci dosad su imali desetak intervencija, srećom radi se samo o materijalnoj šteti. 

I dalje postoje opasnost od oštećenja vozila, rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala i polomljenih grana, a zbog najavljenih količina oborina moguće su i poplave. 

Sve su službe na terenu. Budite oprezni i pazite na sebe i svoju imovinu!

Također, iz Ravnateljstva civilne zaštite poručuju:

Do ovog trenutka zabilježili smo oštećenja na oko 15 vozila, nastala uslijed pada stabala, grana i naleta ostalih predmeta.

Obzirom da se, prema najavljenoj vremenskoj prognozi, krajem dana očekuju još jači udari vjetra, savjetujemo građanima da, ukoliko je moguće, vozila parkiraju na zaštićenim mjestima, kako bi izbjegli mogućnost oštećenja, budu oprezni prilikom sudjelovanja u prometu i prate vremensku prognozu, te da u slučaju jakog vjetra ne izlaze iz domova ukoliko ne moraju.

hr Tue Nov 12 2019 16:59:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dcad53329111c66e88b4568/80

Stranka Pametno: Županija već šest godina izlaže srednjoškolce opasnosti!

Sramotno je da se srednjoškolci Splitsko-dalmatinske županije, pri prvom jačem nevremenu redovno nalaze u opasnosti, koje im prijete zbog opasne fasade Zdravstvene škole.

Split, 12. studenog 2019. Županija treba odmah krenuti u hitnu sanaciju fasade Zdravstvene škole u Šoltanskoj ulici u Splitu.

Škola je izgrađena 2013. godine kada je utvrđeno da krov prokišnjava, a samo godinu dana kasnije podzemne vode su poplavile njezine prostorije. Osim toga, prije dvije godine olujni vjetar je srušio fasadu sa sjeverne strane. Zbog orkanske bure sredinom ožujka ove godine odlomila se velika fasadna ploče s istočne strane. 

Danas je na školi ponovno popustila fasada; opasni komadi počeli su padati izravno pred školskim ulazom.

- Stotine učenika i prolaznika redovno se nalazi u izravnoj opasnosti zbog nemara sustava. Dijelovi fasade Zdravstvene škole godinama otpadaju. Danas je odgođena nastava i pravo je čudo što još nitko nije nastradao. Pozivamo Tomislava Đonlića pročelnika županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport da preuzme odgovornost zajedno sa županom Blaženkom Bobanom te da krenu u hitnu sanaciju i prestanu čekati da se dogodi nesreća. Županija svake godine ima višak sredstava u proračunu, a u isto vrijeme izlaže građane opasnosti što je totalni apsurd. Ne mogu životi biti ugroženi zbog aljkavosti sustava. Samo zahvaljujući brizi ravnateljice i djelatnika škole koji su postavili zaštitnu ogradu, a koja ipak nije dovoljna za potpunu sigurnost, za sada nije došlo do tragičnih posljedica. Inzistiramo na hitnoj reakciji nadležnog odjela Županije, u cilju zaštite građana i njihove imovine, kazao je županijski vijećnik stranke Pametno Igor Skoko.  


hr Tue Nov 12 2019 16:52:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dcad44329111ccce78b4597/80

Crveno upozorenje na području Dalmacije: Očekuje nas tjedan vremenskih neprilika

Jadran je danas pod crvenim upozorenjem

Državni hidrometeorološki zavod izdao je prioćenje u kojem navodi kako nas ovaj tjedan čeka iznimno nepovoljno vrijeme.

U nedjelju se nad zapadnim Sredozemljem razvila ciklona koja će idućih dana jačati, odnosno tlak će u njezinom središtu sve više padati. Sa svojim glavnim centrom zadržavat će se uglavnom nad Sardinijom i Korzikom, no unutar tog prostranog, relativno stacionarnog polja sniženog tlaka razvijat će se i manje ciklone, takozvane ciklone kćeri . Jedna takva razvit će se i nad Jadranom u utorak navečer. A potom će se tijekom srijede premještati preko Jadrana i Hrvatske.

U Hrvatskoj će najviše biti pogođena obala, unutrašnjost Istre i Dalmacije te gorska Hrvatska.

Uz to će na Jadranu i u gorju od utorka do četvrtka biti i vrlo vjetrovito, uglavnom uz jako i olujno jugo. Udari vjetra u utorak mogu dosezati vrijednosti između 20 i 30 m/s (od 70 do 110 km/h). S premještanjem ciklone te visokim valovima za očekivati je i poplavljivanje pojedinih riva. A uz mokro tlo te jak vjetar potencijalnu opasnost mogu prouzročiti i stara i bolesna stabla kojima najviše prijeti rušenje tijekom navedenih vremenskih uvjeta.

Iz Ravnateljstva civilne zaštite poručuju: 

Do ovog trenutka zabilježili smo oštećenja na oko 15 vozila, nastala uslijed pada stabala, grana i naleta ostalih predmeta.

Obzirom da se, prema najavljenoj vremenskoj prognozi, krajem dana očekuju još jači udari vjetra, savjetujemo građanima da, ukoliko je moguće, vozila parkiraju na zaštićenim mjestima, kako bi izbjegli mogućnost oštećenja, budu oprezni prilikom sudjelovanja u prometu i prate vremensku prognozu, te da u slučaju jakog vjetra ne izlaze iz domova ukoliko ne moraju.


hr Tue Nov 12 2019 16:48:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5db13bc129111c30c58b4593/80

Miro Bulj gostovao u 'Bujici':"Želim li poraziti Plenkovića, mora pasti Kolinda!"

Nakon što mu je predsjednik Sabora, Goran Jandroković, zabranio da dva dana govori u Hrvatskom saboru, Bulj je svoje mišljenje o tome rekao u emisiji "Bujica"

Na Z1 televiziji u emisiji 'Bujica' gostovali su general Željko Sačić i zastupnik MOST-a Miro Bulj, koji su podsjetili kako ih je  predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nazvala marginalcima, a Gordan Jandroković, predsjednik Sabora – provincijalcima.

Nakon što mu je Gordan Jandroković zabranio govoriti u Hrvatskom saboru puna dva dana, zastupnik Mosta Miro Bulj u Bujici je rekao ono što misli:

“Dobio sam više glasova u svome selu, nego Njonjo u cijelome Zagrebu, a sada mi ne da govoriti o četniku Vučiću i njegovom prijateljstvu s Plenkovićem!”

“Želimo li poraziti Plenkovića, prvo mora pasti Kolinda! I predsjednica i premijer rade na ulasku Vučićeve Srbije u EU”, rekao je general Željko Sačić, član predsjedništva Hrvatskih suverenista.

Ovo je već drugi puta da je voditelj pozvao Bulja, nakon što mu je u Saboru zabranjeno govoriti.

“Učinit ću to svaki puta, kada Njonjo nekome pokuša začepiti usta,” rekao je voditelj.

General Sačić je prošle godine bio jedan od organizatora prosvjeda protiv dolaska Aleksandra Vučića u Zagreb, a Miro Bulj pitao ga je na Trgu sv. Marka kada će u hrvatsku Glinu?

U Bujici su gostovali kako bi i sada rekli što misle o pozivu kojeg je Plenković, zajedno s europskim pučanima uputio srbijanskom predsjedniku na Izborni kongres EPP-a 20. studenoga u Zagrebu.

I Bulj i Sačić podržavaju dr. Miroslava Škoru u utrci za predsjednika Hrvatske. Čvrsto stoje uz njegovu ideju da se na granice pošalje Hrvatska vojska, kako bi pomogla policiji u borbi protiv ilegalnih migranata…

Bulj je jasno i glasno rekao kako se Grabar Kitarović i Milanović, umjesto migrantskom krizom i drugim ozbiljnim problemima, bave vrijeđanjem ‘Rijeke’ i ‘Hajduka’.

Sačić je pak komentirao i lažne ankete kojima se “pumpa” Mislava Kolakušića, koji također nema ništa protiv dolaska Vučića u hrvatski glavni grad, na dan kada će se u Vukovaru komemorirati žrtve Veleprometa i Ovčare…

hr Tue Nov 12 2019 15:28:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .