Podbjel: biljka koja liječi kašalj, dišne puteve i zacjeljuje rane

Tusilago farfara – latinski je naziv ove ljekovite biljke koja se još u antičko doba koristila protiv bolesti dišnih organa.

DRUGI NAZIVI : lepuh, konjsko kopito, repušina

OPIS I NAČIN SUŠENJA

Cijela biljka je ljekovita, a namjena je različita. Žute cvat glavice  beremo dok su u pupu, one prvo izlaze vani. Sušimo ih vrlo naglo, da ne potamne jer tada gube vrijednost. Glavice podbjela su suhe kad sva vlaga iziđe iz njih. Nakon branja cvat glavica u ožujku i travnju, beru se listovi. Listovi su srcoliki, podsjećaju na konjsko kopito, odozgo su kožasti, tamnozeleni. Naličje je obraslo srebrnobijelim vunastim dlačicama zbog čega je ova biljka i dobila ime pod-bjel. Njihovo branje moramo sačekati dok ne dosegnu veličinu dlana, a to je u svibnju ili lipnju. 

Najčešća primjena ove biljke  je kod bolesti dišnog sustava, kašlja, bronhitisa, astme

Latinska riječ tussis znači kašalj, a ago znači djelovati, znači biljka je dobila naziv upravo po svojoj ljekovitosti. Prilikom upale dišnih organa  dobro je listovima obložiti cijelo poprsje, što omogućuje bolje znojenje, a time snižavanje temperature.

Podbjel je biljka koja jača tek, liječi probavne organe i čisti krv. Oblog od listova podbjela pomaže kod glavobolje i migrene. Zgnječeni svježi listovi koriste se kao oblozi kod upale vena. Dobar je protiv artritisa, gihta i reume. Oblozi pomažu kod zacjeljivanja rana, ekcema, lišaja, alergija, kurjih očiju, opeklina te bolesti crvenog vjetra.

ČAJ OD PODBJELA

Jednu žlicu usitnjenih suhih cvjetova ili listova podbjela prelijemo s 2,5 dl kipuće vode. Ostavimo stajati 5 minuta pokriveno. Procijedimo, zasladimo medom ili šećerom i pijemo tri puta dnevno.

SIRUP OD PODBJELA

U staklenku slažemo red svježih cvjetova, red tamnog šećera, pa tako dok ne napunimo staklenku. Zatvorimo i ostavimo na toplom mjestu 30 dana. Nakon toga procijedimo, spremamo u tamne boce na hladno i mračno mjesto. Sirup koristimo 3 puta dnevno po jednu veliku žlicu protiv kašlja.

UPOZORENJE

Zbog alkaloida pirolizidina trebaju ga izbjegavati trudnice, dojilje i ljudi s oboljelom jetrom.Preporuka je ne koristiti čaj duže od 5 tjedana. 

POSLJEDNJE DODANO: