Dodajte đumbir u vodu s limunom i tijelo će vam biti zahvalno

Dobro je svaki dan popiti čašu vode s limunom kako bi se potaknuo metabolizam, a tijelo opskrbilo vitaminom C, no još je bolje ako u vodu dodate žličicu naribanog svježeg đumbira (oko dva grama) ili đumbira u prahu. 

Dobit ćete napitak koji potiče cirkulaciju, jača imunitet, detoksicira tijelo, smanjuje upale u organizmu i mučnine, ukoliko ih imate.

Bioaktivni sastojak đumbira je đinđerol, zbog kojeg đumbir i ima tako ljutkasti okus. Đinđerol prevenira infekcije i ima antikancerogeni učinak. 

Istraživanje objavljeno u časopisu Arthritis and Rheumatology pokazalo je da đumbir ima protuupalno djelovanje koje može biti od koristi sportašima nakon napornih treninga.

Ispitanici koji su imali bolove u koljenima svakodnevno su uzimali 2 grama sirovog đumbira, što je rezultiralo 25 posto manjim upalama nakon izvođenja teških tjelesnih vježbi.

Druga studija, objavljena u časopisu Saudi Medical Journal, otkrila je da tri grama đumbira dnevno snižava loš kolesterol (koji može dovesti do kardiovaskularnih bolesti, srčanog i moždanog udara), regulira šećer u krvi i ublažava menstrualne grčeve. 

Đumbir zagrijava tijelo, potiče znojenje – na taj način pomaže nam da izbacimo otrove i budemo otporniji na viruse, no i ima još jedan sjajan učinak – diže libido.

Želite li pak sportski napitak koji će vas okrijepiti nakon treninga, u čašu vode dodajte žličicu đumbira, malo soli i malo meda. Đumbir ublažava grčeve u mišićima, sol nadoknađuje elektrolite, a med energiju. – piše Život i stil

POSLJEDNJE DODANO: