Dramsko uprizorenje Muke Gospodnje u Imotskom

U Imotskom se, već tradicionalno na Cvjetnicu, organizira uprizorenje “Muke Gospodina našega Isusa Krista“. To dramsko uprizorenje organizira se po devetnaesti put. Projekt je to koji je itekako zaživio s građanima Imotskog, o čemu svjedoče i mnogobrojni pokazatelji. Spomenimo samo neke zanimljive podatke: u čitavom dramskom prikazu sudjeluje nekoliko stotina statista i glumaca amatera, uz jednog jedinog profesionalnog glumca; svi su oni prikladno kostimirani kako bi se u potpunosti oživio onodobni prikaz duha vremena; dramske pripreme čitavog uprizorenja traju tjednima, uz redove probe, koje ove godine nisu omele ni nepovoljne vremenske prilike.

Svakako jedan od najzaslužnijih osoba za realizaciju čitavog projekta posljednjih godina je i imotski gvardijan i župnik fra Kristijan Stipanović. Kao zanimljivost istaknimo i to kako je pretprošle godine, zbog opravdane spriječenosti jedinog profesionalnog glumca Tomislava Martića, čak i odigrao ulogu Isusa u ovom dramskom uprizorenju. Posebno uspješno, reći će mnogi, tako da se izostanak profesionalnog glumca nije ni osjetio.

Fra Kristijan je za naš portal iznio dojmove čitavog projekta: – Uprizorenje Muke Gospodina našega Isusa Krista, koje se već tradicionalno održava na Cvjetnicu u našem gradu, poseban je događaju životu našeg grada i njegovih stanovnika. To je dramski događaj koji na jedan klasičan i slikovit način uvodi vjernike u otajstvo Velikog tjedna, odnosno Isusovu muku, smrt i uskrsnuće. Taj prikaz Živih slika muke Isusove svaku osobu dotakne na jedan jedinstven, možemo slobodno kazati dublji način te ona s više žara pristupa otajstvima koje slavi. Osoba tako postaje potresenija, uživljenija i na poseban način razmišlja o zadnjim trenucima Isusova života. Stoga se upravo i ova stara, kamena gradska jezgra Imotskog dobro uklopila u ove ambijentalne scene prikaza. Iako je glavnina osoba koje svake godine sudjeluju u ovom prikazu ostala ista, ipak bude svake godine po netko novi, netko bude spriječen ili bolestan pa je sve to potrebno uhodati na probama. Također, svake je godine sve više sudionika, posebno u onim masovnim scenama prikaza, gdje je potrebno dobiti onaj dojam mase, svjetine koja osuđuje Isusa. Naravno da i to predstavlja dodatan posao za osobe zadužene za izradu kostima.

Što Muka Gospodina našega Isusa Krista znači za Imotsku krajinu?

– Prije svega ovo je jedan veliki projekt u koji je uključeno više od 400 ljudi. Svatko od nas raduje se i pridonosi na svoj način, a Muka je čin ljubavi da svi vjernici koji dođu dožive na poseban i upečatljiv način ono što je Isus proživio. Svatko tko je imao doprinos kako bi se ova Muka održala morao je uložiti vlastito slobodno vrijeme i svima nam je drago da smo se trudili oko toga. Jednostavno, to vam je kao i kad čitate knjigu, a onda pogledate film. Vizualno je uvijek upečatljivo, a ja želim da se svim vjernicima ova Muka ureže u srca, a to se najbolje može postići kroz žive slike – izjavio je fra Kristijan za naš portal.

Ovo dramsko uprizorenje svake godine uživo prati nekoliko tisuća ljudi na imotskim ulicama. Spomenimo kako su ove godine najavljeni mnogobrojni dolasci hodočasničkih skupina iz Splita, Zadra, Šibenika, Dubrovnika te iz susjedne Hercegovine. Stoga se i ove godine očekuje lijepa posjećenost čitavog projekta.

Za one koji ne mogu biti izravno prisutni u Imotskom, naš je portal i ove godine pripremio izravan prijenos za sve koji žele popratiti ovaj događaj s početkom u 20:30 h.

POSLJEDNJE DODANO: