Pusić: Hrvatskoj je u interesu imati dobre odnose s Rusijom

Na odnosima treba raditi i naravno da će biti poteškoća, smatra Pusić.

– Takve ogromne stvari, ogromne tragedije ne nestaju. Ne nestaju. One će uvijek isplivavati na površinu i to treba biti jasno. Potpuno je jasno da sve strane to počinju koristiti i u političke svrhe, a ne samo u svrhu rješavanja zločina iz 90-ih. Neki minimum povjerenja mora postojati da bi se osiguralo da cijela stvar ostane u drugom vremenu, da se ne zagađuje novo vrijeme s tim problemima.

Što se Ukrajine tiče, sadašnji premijer Plenković je do neki dan bio izvjestitelj Parlamenta za Ukrajinu.

– Naravno da je Hrvatskoj u interesu da pokušavamo, s obzirom na našu veličinu i položaj, imati normalne odnose sa svim velikim silama. Mislim da se vidi i prostim okom da se one politički sukobljavaju baš na našem teritoriju jugoistoka Europe. To je generalna poteškoća koju smo imali, a to je osmisliti odnos s Ruskom federacijom.

Veleposlanika za Rusiju nismo imali od 2014., a političari redom, pa i Pusić, ponavljaju da se nisu mogli dogovoriti oko toga tko će to biti.

– Sama ideja teritorijalne mirne integracije ne vidim da je bogohulna. Moskva se osjetila povrijeđenom. Mi imamo interes imati dobre odnose s Rusijom, i treba nekoga snažnog poslati kao veleposlanika u Moskvu. S tom gestom bi počeli popravljati odnose. Ne mislim da za ljubav odnosa s nekim važnim zemljama treba izjednačiti stavove, ali bi se trebala popraviti pozicija takvim potezima – kazala je Pusić za N1.

POSLJEDNJE DODANO: