Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e0e5f6e29111c3e4e8b45f1/80
Foto: Screenshot/HRT

Sučeljavanje na HRT-u: Kako ocjenjujete večerašnje nastupe predsjedničkih kandidata?

Već drugo sučeljavanje ovaj tjedan
Ovoga tjedna već drugi put imali smo priliku gledati aktualne predsjedničke kandidate na sučeljavanju, ovaj put na HRT-u. Tako su negdje manje od dva sata Milanović i Grabar Kitarović imali vremena za “uhvatiti” potencijalne birače.

Gledateljima se prvo predstavio Zoran Milanović.

- Bit ću ustavobranitelj, borit ću se da se poštuju prava svih građana i borit ću se da se poštuje Ustav. Borit ću se protiv pošasti s kojom bitku polako gubimo, a to je korupcija. Radi se o grubom lopovluku, otimanju tuđega. Sadašnja Vlada, aktualna predsjednica, pokazuju da ne razumiju razliku između javnog i privatnog, što je borba protiv sukoba interesa i što je borba protiv korupcije. Vladu je korupcija praktički prepolovila. Predsjednica je na ovu debatu došla sa skupa koji je organizirao čovjek optužen za višestruka kaznena djela. Ja se tako neću ponašati.”

A potom Kolinda Grabar Kitarović.

- Probijala sam mnoge staklene stropove. Bila sam prva žena ministrica vanjskih poslova, prva veleposlanica RH u SAD-u, prva pomoćnica glavnog tajnika NATO-a i sada sam predsjednica RH već pet godina. Živim s vama, na terenu učim vaše probleme i trudim se biti ono što sam uvijek željela, a to je predsjednica svoga naroda, predsjednica svih državljana Republike Hrvatske. Imam ogromne veze u svijetu, jedna sam od prvih državnica koja se susrela s predsjednikom Trumpom. Odmaknut ću se od povijesti i ideoloških pitanja i apsolutno razgovarati s vama o tome kako osigurati bolji život u Hrvatskoj za sve, rekla je predsjednica na uvodnom predstavljanju.”

Zatim je uslijedilo pitanje o demografiji i gospodarstvu na koje je Milanović odgovorio:
- Dijalog, dijalog i dijalog. Kad sam bio premijer u dijalogu sa sindikatima i društvenim skupina bilo je razgovora koji nisu riješeni. Mislili smo da je potrebno produžiti radni vijek na 67 godina, ali tamo nekad za više godina. Morat ćemo naći kompromis, mirovinski stupovi neće biti dugoročno rješenje. Država će morati u mirovinskom sustavu brinuti o ljudima koji rade.“

Grabar Kitarović rekla je:
- Vi ste 2014. godine uveli zakon kojim se od 2038. godine ide u mirovinu s 67 godina. Naravno, razlike u Hrvatskoj s obzirom na ostatak EU su velike, pogotovo kad je riječ o očekivanom životnom vijeku, a onda ste se predomislili.”

Potom je uslijedilo pitanje o poreznim opterećenjima i kako guše gospodarstvo. 
- Nismo mi nadležni za ova pitanja. Moja vlada je smanjivala porez na plaću, a ova vlada je smanjila porez na dobit, što pozdravljam. S druge strane, vratili smo porez na dividendu. Porezi nisu previsoki, problem su visoki parafiskalni nameti.“, rekao je Milanović.

- Porezna opterećenja svakako su prevelika. Čini se da sam ja prekontroverzna osoba u Hrvatskoj. Od početka mandata ja se zalažem za smanjenje poreza i parafiskalnih nameta“, rekla je Grabar Kitarović.

Pitanje oko autocesta..
- Ne znam, jer tada nisam bila u izvršnoj vlasti, ali važno je da su Hrvatske autoceste ostale u hrvatskom vlasništvu. Kad razgovarate o strateškim elementima koje država mora imati, to su prometna kontrola, kontrola nad granicama i nad prostorom te kibernetička sigurnost.”, rekla je Grabar Kitarović.

Gospođa Kitarović nakon pet godina na vlasti nije naučila ni shvatila osnove. Što se tiče autocesta, njihov dug je bio realan, to je bilo nešto skupo i da nije bilo vizionarstva Ivice Račana, to ne bismo imali.“, dodao je Milanović.

Što se tiče pitanja o prodaji INE kanididati su imali potpuno drugačije mišljenje.
- Ja podržavam ideju da RH otkupi INU. Tu sam ideju podržala kad je predsjednik vlade rekao da treba otkupiti Inu, zato što držim da su autoceste i energetski sustav strateško pitanje države nad kojim trebamo imati kontrolu. Kasnije se dogodilo da strateški partner nije bio dovoljno ozbiljan, ali i ja i dalje smatram da Hrvatska treba vratit sva vlasnička prava nad Inom, jer tu nije samo samo proizvodnja u Hrvatskoj i energetska neovisnost, tu postoje Inina polja u Siriji i mnoga druga pitanja. Mislim da infrastruktura mora biti u hrvatskim rukama.“, rekla je Grabar Kitarović.

- Najava Andreja Plenkovića da će otkupiti Inu je u rangu najava gospođe Grabar-Kitarović da će se preseliti u Visoku. To su obećanja u rangu 8000 eura za svakoga tko radi u informatici.“, zaključio je Milanović.

Kako mlade ljude vratiti u Hrvatsku...
- Egzodus je počeo 2016. Poljska, Rumunjska i Litva su imale isti problem nakon ulaska u EU. Je li to uništilo te države? Nije. U RH imamo moralane paničare, tu smo, borimo se. vratit će se. Za egzodus se ne može optužiti ni Milanovića ni Kolindu.“, rekao je Milanović.

Grabar Kitarović dodala je kako je egzodus počeo za vrijeme Milanovićeve vlade zbog predstečajnih nagodbi i ovršnog zakona te poručila kako nije moralni paničar.

Uslijedila su pitanja o vanjskoj politici. Tko je najveći saveznik Hrvatske u inozemstvu?
- Za reći da su SAD najveći saveznik Hrvatske trebate biti dezorijentirani. Pogotovo u usporedbi s Njemačkom. Fokus SAD-a sigurno nije na nama, pa naš fokus treba biti na Europskoj Uniji.”, rekao je Milanović.

- Hratska je članica EU i NATO-a, ali najveća saveznica su joj SAD. Ne samo zbog vojnog materijala već i zbog konkretnih prijedloga poput ukidanja viza pitanju sporazuma o dvostrukom oporezivanju.“, rekla je Grabar Kitarović.

Voditelj je zatim pitao Milanovića kako je rekao da je Orban diktator, Vučić predstavnik čaršije, te ušao u trgovinski rat sa Srbijom.
- Nisam ušao u trgovinski rat sa Srbijom. To je bio pritisak na Vučića koji je lagao nama, baš me briga ako sam ja lagao njega, ali to je bio pritisak da izbjegnem da Hrvatska postane hotspot. Opet bi tako postupio. To što su tada radili Kolinda, Hebrang i Karamarko, to je izdaja. Žilet žica je bila cijena koju smo morali platiti. Odnosi s Orbanom? On je autokrat kojem su zatvorena sva vrata na zapadu.“, rekao je Milanović.

Po pitanju džihadista i jesu li opasni...
- Predstavljaju opasnost svima, ali vjerujem da SOA radi svoj posao. Džihadisti u BiH su realnost, to je zemlja u kojoj je puno muslimana, odlaze u Irak i Siriju boriti se i vraćaju se indoktrinirani. Tu ne pomažu standardne mjere provedbe zakona. Grabar-Kitarović je svojim nesmotrenim pričama pokvarila odnose sa zemljom u kojoj su većina muslimani.”, rekao je Milanović.

Grabar Kitarović dodala je:
- U Siriji je dosta državljana BiH koji se bore na strani IS-a. Toj zemlji treba BiH pomoći, zajedno drugim državama EU da kroz razmjenu informacija iz obavještajnog sektora rješimo taj problem.“

O inicijativi “Tri mora” i zašto je bitna za Hrvatsku...
- Nisam protiv inicijativa, nagledao sam ih se kao diplomat, političar, nacionalni lider, ali ovo je jedna od onih koje će prestati, kao i neke druge inicijative. Ide na živce Rusiji i Njemačkoj, a započeta je na inicijativu Washingtona. Prodaje se iluzija da će nekakvi privatni investitori ulagati u LNG terminal u Hrvatskoj. Novac za to je u Bruxellesu.“, rekao je Milanović.

- Ovo nije nikakva parada, najozbiljnija je inicijativa Hrvatske ikada prihvaćena, žao mi je što to ne shvaćate. Ako su novci u Bruxellesu, zašto ih niste iskoristili.“, rekla je Grabar Kitarović.

Ponovno se povuklo pitanje o Lozančiću...
- Zbog uplitanja u političke i izborne procese. Spremna sam dati  izjavu, izvješće i razloge pred Vijećem koje ima zadovoljavajuće sigurnosne certifikate, kako bi se poštovala nacionalna sigurnost.“, rekla je Grabar Kitarović.

- Nije istina da se u išta uplitao. Nakon što ga je Grabar-Kitarović najurila kao zadnjeg kriminalca, Andrej Plenković tog prijestupnika postavlja za šefa službe za zaštitu i spašavanje. Gospođa Kitarović cijelo vrijeme jedno govori, a drugo radi.“, uzvratio je Milanović.

O korupciji u sigurnosnim službama..
- U SOA-i je nestalo pet milijuna kuna, treba vidjeti gdje je nestao taj novac. U drugom mandatu ću pokrenuti nadzor  sigurnosnih službi i provjerit što se događa. U nekim tjednicima vidimo dokumente koji cure, a trebali bi biti u vlasništvu sigurnosnih službi.“, rekla je Grabar Kitarović.

Debata nije mogla proći ni bez pitanja o Bandiću. Voditelj je pitao predsjednicu zašto bi mu nosila kolače u zatvor, ako je optuženik u nekoliko procesa.
- Bandić je optuženik, on nije osuđen. Svatko je nevin dok mu se ne dokaže krivnja. Za to ću se zalagati. On je nevin dok mu se ne dokaže krivnja. Ne stavljajmo ljude na stup srama. Bandića ste branili da je vaš prijatelj. Biste li pomilovali Perkovića i Mustača?“, upitala je Kolinda Milanovića. 

- Ne bih ja nikoga pomilovao. Vi meni govorite o korupciji. Ja imam ovdje pismo koje ste slali Washington Timesu i hvalili Sanadera prije nego što je pobjegao.“, rekao je Milanović.

Treba li hrvatsku vojsku povući iz Afganistana...
- Naša vojska odmah treba otići. Ni Amerikanci ne znaju što da tamo rade. Već sam hrvatske vojnike povlačio iz Sirije. Tamo su bili poniženi, u zemlji gdje bijesni građanski rat. A Grabar-Kitarović to smatra izdajom.“, rekao je Milanović.

- Od 2003. godine do danas poginuo je jedan vojnik. Mi ćemo postupiti kao odgovoran saveznik u NATO-u. Moja je pretpostavka da će povlačenje početi prije nego kasnije, ali razgovarat ćemo o tome sa svojim saveznicima. Većinu ćemo snaga prebaciti na istok Europe, u zemlje poput Kosova.“, rekla je Grabar Kitarović.

Postavilo se pitanje i o istospolnim partnerima i slučaju u Hrvatskoj...
-Udomljavanje u RH je teško, djeci jest potrebna obitelj, ali interes djeteta je iznad svega. Ne znam jesmo li mi kao društvo spremni da istospolni parovi usvajaju djecu, ali sad imamo presudu Upravnog suda i trebamo je poštivati.“, rekla je Grabar Kitarović.

- To je mnogima neprihvatljivo, ali trendovi su nezaustavljivi. Tome se treba s ljudske strane prići. Prije 20 godina ja o tome nisam razmišljao, kao ni o definiciji braka. Nekad se podrazumijevalo da je to muškarac i žena, a danas… Ovo je kaotično desetljeće.“, rekao je Milanović.

Povuklo se i pitanje o stečenoj imovini oko koje su kandidati imali najviše prijepora. Milanović je zamjerio Grabar Kitarović kako je stekla svoju imovinu i spominjao povlaštene kredite, a Grabar Kitarović mu je uzvratila kako je i on dobio povlašteni kredit od 3 posto stope.

Zadnji blok pitanja bio je o predsjedničkim ovlastima, treba li se predsjednik birati u parlamentu ili pak u narodu. 
Grabar Kitarović spomenila je kako je od Milanovića dobila poruku prije nego što je trebala potpisati formiranje Vlade u 2015, a koju je Milanović oštro demantirao.

Debata je završila završnim riječima kandidata i zašto bi birači trebali odabrati upravo njih.
hr Thu Jan 02 2020 22:37:10 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e2eafc129111c76178b45a5/80

Kujundžićev oproštaj: Isprika javnosti za 'šlampavo' ispunjenu imovinsku karticu, ali nema skrivenih imovina

Nakon razrješenja dužnosti, oglasio se Milan Kujundžić čije priopćenje prenosimo u cijelosti.

- Odlazim s mjesta ministra zdravstva u Vladi RH nakon 39 mjeseci na čelu Ministarstva zdravstva.
Mom odlasku prethodio je orkestrirani medijski napad potaknut grupacijskim interesima. 'Povod' za napad je moja imovinska kartica.

Kao što je poznato, nakon formalne nomotehničke omaške u ispunjenju imovinske kartice, pri čemu nije bilo sadržajnog propusta, to jest točno sam naveo sve nekretnine koje imam, jedino nisam precizno naveo broj kvadrata.

Posljednjih dana, u medijima izlazi niz napada i neistina, kojima se diskreditira moj životni rad i dignitet, moja obitelj i prijatelji. Po već viđenom modelu, stvara se negativna percepcija u javnosti bez provjeravanja činjenica ili saslušavanja druge strane.

Sve neistine sam zajedno sa svojim odvjetnikom jučer demantirao na tiskovnoj konferenciji. Isto tako je danas moj odvjetnik uputio u Vladu i Središnjicu HDZ-a detaljno očitovanje o svim nekretninama i zakonitom njihovu stjecanju.

Naravno, isto će biti upućeno i na Povjerenstvo za sukob interesa.

U dogovoru s premijerom odlazim s mjesta ministra zdravstva u Vladi RH i vraćam se na svoje mjesto u Sabor koje sam dobio na parlamentarnim izborima 2016. preferencijskim glasovima, kao i na svoje mjesto u KB-u Dubrava i Medicinski fakultet sveučilišta u Zagrebu.

Sve vrijeme svog mandata radio sam teško, pošteno i najbolje što sam znao te što smatram da je u interesu za našu državu i budućnost.

Uz brojne poteškoće tijekom 39 mjeseci mandata ove Vlade i mog mjesta na čelu MZ donijeli smo novi zakon o zdravstvenoj zaštiti, izuzetno uspješno smo povlačili sredstva iz EU fondova u iznosu oko 2 milijarde Kuna, opremajući brojne bolnice u RH, dvostruko smo povećali broj specijalizacija, povećali plaće zdravstvenim radnicima za 18 %, riješili prioritetne liste čekanja za bolesnike s po život opasnim bolestima, osim u Zagrebu ustrojili smo mrežu intervencijske radiologije za pacijente s moždanim udarom u Splitu, Osijeku i Rijeci, uredili kalendar naručivanja, povećali izvršenost postupaka godišnje za 10-20 %, stabilizirali financijski sustav ne povećavajući naslijeđene dugove u zdravstvu, osigurali sredstva za izgradnju bolnice u Puli i Rijeci, napravili Nacionalni robotski centar, naglašeno povećali fond skupih lijekova, iznimno brzo uvodili inovativne lijekove i metode liječenja, otvorili Dnevnu bolnicu u Zagvozdu i započeli u Metkoviću, napravili nacionalni program protiv raka te prvi u svijetu počeli program za rano otkrivanje raka pluća, gdje su sada oči svih članica EU uprte u Hrvatsku.

Pokrenuo sam nabavu PET/CT uređaja kako bi se država riješila zastarjele tehnologije kao i financijski štetnih odnosa i monopola privatne tvrtke, za što bi Vlada trebala donijeti odluku ovih dana.
Posebice sam ponosan što sam progovorio te zajedno s Vladom i gradom Zagrebom učinio prve korake u izgradnji Nacionalne dječje i sveučilišne bolnice u Blatu.

Još jednom se ispričavam javnosti za 'šlampavo' ispunjenu imovinsku karticu, u kojoj niti jedna imovina nije skrivena, već poradi moje nesmotrenosti su napravljene formalne nomotehničke grješke.

Ovu prigodu koristim zahvaliti svim svojim suradnicima u Ministarstvu zdravstva, Premijeru i cijeloj Vladi!
Također, zahvaljujem i predstavnicima medija koji su u proteklom razdoblju pratili rad Ministarstva zdravstva.

Onome tko dođe na čelo Ministarstva zdravstva želim sreću i uspjeh u radu!

Prof. dr. sc. Milan Kujundžić"

hr Tue Jan 28 2020 16:38:57 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59620d60b9e03e36368b4640/80
Foto: cnn.com

Gradonačelnik čestitao Ivaniševiću povodom prijema u Kuću slavnih

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara uputio je čestitku Goranu Ivaniševiću povodom prijema u Kuću slavnih.
- Poštovani Gorane,

iskrene čestitke povodom prijema u Međunarodnu tenisku kuću slavnih u američkom Newportu. Ovo je fantastično priznanje za bogatu tenisku karijeru započetu na legendarnim teniskim terenima na splitskim Firulama, koja je doživjela svoj vrhunac epskom titulom u Wimbledonu 2001. godine. Upravo je taj događaj, kao i cijela Vaša karijera, potaknuo veliki broj djece i mladih da se uključe u ovaj sport.

Ovim priznanjem, kojim ste postali prvi hrvatski tenisač u Kući slavnih, na briljantan ste način zaokružili veliku karijeru! Želim Vam puno uspjeha u daljnjem radu u tenisu i da nastavite predstavljati naš grad i Republiku Hrvatsku na originalan način kako samo Vi znate.“ 
objavio je gradonačelnik Opara.
hr Tue Jan 28 2020 16:22:36 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5904383bb47398fd5e8b462c/80

Pozitivan demografski rast - sedam milijuna kuna za novorođenčad u 2019.

Grad Split prošle je godine splitskim obiteljima isplatio sedam milijuna kuna naknada za novorođenčad! U 2019. godini 1.440 splitskih obitelji ostvarilo je pravo na naknadu, što je 47 više u odnosu na 2018. godinu.

Podsjetimo, u 2018. godina također je zabilježeno povećanje od 13% u odnosu na 2017. godinu, u kojoj se na prijedlog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare povećao iznos naknade za drugo i treće dijete te svako sljedeće novorođeno. 

Naknada za drugo novorođenče u obitelji tada je povećana s 3.000,00 kuna na 4.000,00 kuna, a naknada za treće i svako sljedeće novorođenče s 3.000,00 kuna povećana je na 55.000,00 kuna i isplaćuje se u jednakim obrocima kroz 10 godina.

Nadamo se kako će se pozitivan demografski rast nastaviti i u ovoj godini te da ćemo se u ovo vrijeme 2021. godine ponovno moći pohvaliti lijepim brojkama.


hr Tue Jan 28 2020 16:18:03 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e304fca29111c12198b45ff/80

Poznat Kujundžićev nasljednik: Vili Beroš novi ministar zdravstva

Vili Beroš dosadašnji je pomoćnik ministra zdravstva, a u Ministarstvo je došao kao neurokirurg iz KBC-a Sestre milosrdnice.
Kako se neslužbeno doznaje iz Vladinig izvora, prof. dr. sc. Vili Beroš novi je ministar zdravstva. 

Beroš je rođen 13. prosinca 1964. godine u Splitu, a osnovnu i srednju školu završio je u Jelsi na otoku Hvaru. Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1989. godine s prosječnom ocjenom 4,83. Još kao student bavio se znanstveno-istraživačkim radom i objavio nekoliko radova. Specijalistički ispit položio je odličnom ocjenom te od tada radi kao specijalist neurokirurg u Klinici za neurokirurgiju Kliničke bolnice „Sestre milosrdnice“.

Poslijediplomski doktorski studij upisao je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu iz područja molekularne biologije. Na istom fakultetu u lipnju 2006. godine obranio je doktorsku disertaciju “Promjene tumor supresorskog gena APC u tumorima središnjeg živčanog sustava”.

Izabran je kao izvanredni profesor u znanstvenom području biomedicinskih znanosti na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom edukacije objavio je u domaćim i međunarodnim znanstvenim i stručnim publikacijama veći broj članaka te je sudjelovao u radu niza domaćih i međunarodnih kongresa i tečajeva iz neurokirurgije i područja bliskim neurokirurgiji (neurologija, fizijatrija, kirurgija). 

2011. godine odlukom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi stekao je naziv primarijus. Aktivno je uključen u rad Referentnog centra za cerebrovaskularne bolesti Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske. Dopredsjednik je Hrvatskog društva za cerebrovaskularnu i endovaskularnu neurokirurgiju.

U ovom trenutku pročelnik je Zavoda za endokranijalnu kirurgiju i kirurgiju dječje dobi, Klinike za neurokirurgiju Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice u Zagrebu. 

Član je Hrvatske liječničke komore, Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog neurokirurškog društva, Hrvatskog vertebrološkog društva, Hrvatskog društva za neurovaskularne poremećaje, Europskog neurokirurškog društva (EANS) i Svjetskog neurokirurškog društva (WANS). 

Stalni je sudski vještak iz područja medicine - neurokirurgije.
hr Tue Jan 28 2020 16:13:23 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .