Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e0e5f6e29111c3e4e8b45f1/80
Foto: Screenshot/HRT

Sučeljavanje na HRT-u: Kako ocjenjujete večerašnje nastupe predsjedničkih kandidata?

Već drugo sučeljavanje ovaj tjedan
Ovoga tjedna već drugi put imali smo priliku gledati aktualne predsjedničke kandidate na sučeljavanju, ovaj put na HRT-u. Tako su negdje manje od dva sata Milanović i Grabar Kitarović imali vremena za “uhvatiti” potencijalne birače.

Gledateljima se prvo predstavio Zoran Milanović.

- Bit ću ustavobranitelj, borit ću se da se poštuju prava svih građana i borit ću se da se poštuje Ustav. Borit ću se protiv pošasti s kojom bitku polako gubimo, a to je korupcija. Radi se o grubom lopovluku, otimanju tuđega. Sadašnja Vlada, aktualna predsjednica, pokazuju da ne razumiju razliku između javnog i privatnog, što je borba protiv sukoba interesa i što je borba protiv korupcije. Vladu je korupcija praktički prepolovila. Predsjednica je na ovu debatu došla sa skupa koji je organizirao čovjek optužen za višestruka kaznena djela. Ja se tako neću ponašati.”

A potom Kolinda Grabar Kitarović.

- Probijala sam mnoge staklene stropove. Bila sam prva žena ministrica vanjskih poslova, prva veleposlanica RH u SAD-u, prva pomoćnica glavnog tajnika NATO-a i sada sam predsjednica RH već pet godina. Živim s vama, na terenu učim vaše probleme i trudim se biti ono što sam uvijek željela, a to je predsjednica svoga naroda, predsjednica svih državljana Republike Hrvatske. Imam ogromne veze u svijetu, jedna sam od prvih državnica koja se susrela s predsjednikom Trumpom. Odmaknut ću se od povijesti i ideoloških pitanja i apsolutno razgovarati s vama o tome kako osigurati bolji život u Hrvatskoj za sve, rekla je predsjednica na uvodnom predstavljanju.”

Zatim je uslijedilo pitanje o demografiji i gospodarstvu na koje je Milanović odgovorio:
- Dijalog, dijalog i dijalog. Kad sam bio premijer u dijalogu sa sindikatima i društvenim skupina bilo je razgovora koji nisu riješeni. Mislili smo da je potrebno produžiti radni vijek na 67 godina, ali tamo nekad za više godina. Morat ćemo naći kompromis, mirovinski stupovi neće biti dugoročno rješenje. Država će morati u mirovinskom sustavu brinuti o ljudima koji rade.“

Grabar Kitarović rekla je:
- Vi ste 2014. godine uveli zakon kojim se od 2038. godine ide u mirovinu s 67 godina. Naravno, razlike u Hrvatskoj s obzirom na ostatak EU su velike, pogotovo kad je riječ o očekivanom životnom vijeku, a onda ste se predomislili.”

Potom je uslijedilo pitanje o poreznim opterećenjima i kako guše gospodarstvo. 
- Nismo mi nadležni za ova pitanja. Moja vlada je smanjivala porez na plaću, a ova vlada je smanjila porez na dobit, što pozdravljam. S druge strane, vratili smo porez na dividendu. Porezi nisu previsoki, problem su visoki parafiskalni nameti.“, rekao je Milanović.

- Porezna opterećenja svakako su prevelika. Čini se da sam ja prekontroverzna osoba u Hrvatskoj. Od početka mandata ja se zalažem za smanjenje poreza i parafiskalnih nameta“, rekla je Grabar Kitarović.

Pitanje oko autocesta..
- Ne znam, jer tada nisam bila u izvršnoj vlasti, ali važno je da su Hrvatske autoceste ostale u hrvatskom vlasništvu. Kad razgovarate o strateškim elementima koje država mora imati, to su prometna kontrola, kontrola nad granicama i nad prostorom te kibernetička sigurnost.”, rekla je Grabar Kitarović.

Gospođa Kitarović nakon pet godina na vlasti nije naučila ni shvatila osnove. Što se tiče autocesta, njihov dug je bio realan, to je bilo nešto skupo i da nije bilo vizionarstva Ivice Račana, to ne bismo imali.“, dodao je Milanović.

Što se tiče pitanja o prodaji INE kanididati su imali potpuno drugačije mišljenje.
- Ja podržavam ideju da RH otkupi INU. Tu sam ideju podržala kad je predsjednik vlade rekao da treba otkupiti Inu, zato što držim da su autoceste i energetski sustav strateško pitanje države nad kojim trebamo imati kontrolu. Kasnije se dogodilo da strateški partner nije bio dovoljno ozbiljan, ali i ja i dalje smatram da Hrvatska treba vratit sva vlasnička prava nad Inom, jer tu nije samo samo proizvodnja u Hrvatskoj i energetska neovisnost, tu postoje Inina polja u Siriji i mnoga druga pitanja. Mislim da infrastruktura mora biti u hrvatskim rukama.“, rekla je Grabar Kitarović.

- Najava Andreja Plenkovića da će otkupiti Inu je u rangu najava gospođe Grabar-Kitarović da će se preseliti u Visoku. To su obećanja u rangu 8000 eura za svakoga tko radi u informatici.“, zaključio je Milanović.

Kako mlade ljude vratiti u Hrvatsku...
- Egzodus je počeo 2016. Poljska, Rumunjska i Litva su imale isti problem nakon ulaska u EU. Je li to uništilo te države? Nije. U RH imamo moralane paničare, tu smo, borimo se. vratit će se. Za egzodus se ne može optužiti ni Milanovića ni Kolindu.“, rekao je Milanović.

Grabar Kitarović dodala je kako je egzodus počeo za vrijeme Milanovićeve vlade zbog predstečajnih nagodbi i ovršnog zakona te poručila kako nije moralni paničar.

Uslijedila su pitanja o vanjskoj politici. Tko je najveći saveznik Hrvatske u inozemstvu?
- Za reći da su SAD najveći saveznik Hrvatske trebate biti dezorijentirani. Pogotovo u usporedbi s Njemačkom. Fokus SAD-a sigurno nije na nama, pa naš fokus treba biti na Europskoj Uniji.”, rekao je Milanović.

- Hratska je članica EU i NATO-a, ali najveća saveznica su joj SAD. Ne samo zbog vojnog materijala već i zbog konkretnih prijedloga poput ukidanja viza pitanju sporazuma o dvostrukom oporezivanju.“, rekla je Grabar Kitarović.

Voditelj je zatim pitao Milanovića kako je rekao da je Orban diktator, Vučić predstavnik čaršije, te ušao u trgovinski rat sa Srbijom.
- Nisam ušao u trgovinski rat sa Srbijom. To je bio pritisak na Vučića koji je lagao nama, baš me briga ako sam ja lagao njega, ali to je bio pritisak da izbjegnem da Hrvatska postane hotspot. Opet bi tako postupio. To što su tada radili Kolinda, Hebrang i Karamarko, to je izdaja. Žilet žica je bila cijena koju smo morali platiti. Odnosi s Orbanom? On je autokrat kojem su zatvorena sva vrata na zapadu.“, rekao je Milanović.

Po pitanju džihadista i jesu li opasni...
- Predstavljaju opasnost svima, ali vjerujem da SOA radi svoj posao. Džihadisti u BiH su realnost, to je zemlja u kojoj je puno muslimana, odlaze u Irak i Siriju boriti se i vraćaju se indoktrinirani. Tu ne pomažu standardne mjere provedbe zakona. Grabar-Kitarović je svojim nesmotrenim pričama pokvarila odnose sa zemljom u kojoj su većina muslimani.”, rekao je Milanović.

Grabar Kitarović dodala je:
- U Siriji je dosta državljana BiH koji se bore na strani IS-a. Toj zemlji treba BiH pomoći, zajedno drugim državama EU da kroz razmjenu informacija iz obavještajnog sektora rješimo taj problem.“

O inicijativi “Tri mora” i zašto je bitna za Hrvatsku...
- Nisam protiv inicijativa, nagledao sam ih se kao diplomat, političar, nacionalni lider, ali ovo je jedna od onih koje će prestati, kao i neke druge inicijative. Ide na živce Rusiji i Njemačkoj, a započeta je na inicijativu Washingtona. Prodaje se iluzija da će nekakvi privatni investitori ulagati u LNG terminal u Hrvatskoj. Novac za to je u Bruxellesu.“, rekao je Milanović.

- Ovo nije nikakva parada, najozbiljnija je inicijativa Hrvatske ikada prihvaćena, žao mi je što to ne shvaćate. Ako su novci u Bruxellesu, zašto ih niste iskoristili.“, rekla je Grabar Kitarović.

Ponovno se povuklo pitanje o Lozančiću...
- Zbog uplitanja u političke i izborne procese. Spremna sam dati  izjavu, izvješće i razloge pred Vijećem koje ima zadovoljavajuće sigurnosne certifikate, kako bi se poštovala nacionalna sigurnost.“, rekla je Grabar Kitarović.

- Nije istina da se u išta uplitao. Nakon što ga je Grabar-Kitarović najurila kao zadnjeg kriminalca, Andrej Plenković tog prijestupnika postavlja za šefa službe za zaštitu i spašavanje. Gospođa Kitarović cijelo vrijeme jedno govori, a drugo radi.“, uzvratio je Milanović.

O korupciji u sigurnosnim službama..
- U SOA-i je nestalo pet milijuna kuna, treba vidjeti gdje je nestao taj novac. U drugom mandatu ću pokrenuti nadzor  sigurnosnih službi i provjerit što se događa. U nekim tjednicima vidimo dokumente koji cure, a trebali bi biti u vlasništvu sigurnosnih službi.“, rekla je Grabar Kitarović.

Debata nije mogla proći ni bez pitanja o Bandiću. Voditelj je pitao predsjednicu zašto bi mu nosila kolače u zatvor, ako je optuženik u nekoliko procesa.
- Bandić je optuženik, on nije osuđen. Svatko je nevin dok mu se ne dokaže krivnja. Za to ću se zalagati. On je nevin dok mu se ne dokaže krivnja. Ne stavljajmo ljude na stup srama. Bandića ste branili da je vaš prijatelj. Biste li pomilovali Perkovića i Mustača?“, upitala je Kolinda Milanovića. 

- Ne bih ja nikoga pomilovao. Vi meni govorite o korupciji. Ja imam ovdje pismo koje ste slali Washington Timesu i hvalili Sanadera prije nego što je pobjegao.“, rekao je Milanović.

Treba li hrvatsku vojsku povući iz Afganistana...
- Naša vojska odmah treba otići. Ni Amerikanci ne znaju što da tamo rade. Već sam hrvatske vojnike povlačio iz Sirije. Tamo su bili poniženi, u zemlji gdje bijesni građanski rat. A Grabar-Kitarović to smatra izdajom.“, rekao je Milanović.

- Od 2003. godine do danas poginuo je jedan vojnik. Mi ćemo postupiti kao odgovoran saveznik u NATO-u. Moja je pretpostavka da će povlačenje početi prije nego kasnije, ali razgovarat ćemo o tome sa svojim saveznicima. Većinu ćemo snaga prebaciti na istok Europe, u zemlje poput Kosova.“, rekla je Grabar Kitarović.

Postavilo se pitanje i o istospolnim partnerima i slučaju u Hrvatskoj...
-Udomljavanje u RH je teško, djeci jest potrebna obitelj, ali interes djeteta je iznad svega. Ne znam jesmo li mi kao društvo spremni da istospolni parovi usvajaju djecu, ali sad imamo presudu Upravnog suda i trebamo je poštivati.“, rekla je Grabar Kitarović.

- To je mnogima neprihvatljivo, ali trendovi su nezaustavljivi. Tome se treba s ljudske strane prići. Prije 20 godina ja o tome nisam razmišljao, kao ni o definiciji braka. Nekad se podrazumijevalo da je to muškarac i žena, a danas… Ovo je kaotično desetljeće.“, rekao je Milanović.

Povuklo se i pitanje o stečenoj imovini oko koje su kandidati imali najviše prijepora. Milanović je zamjerio Grabar Kitarović kako je stekla svoju imovinu i spominjao povlaštene kredite, a Grabar Kitarović mu je uzvratila kako je i on dobio povlašteni kredit od 3 posto stope.

Zadnji blok pitanja bio je o predsjedničkim ovlastima, treba li se predsjednik birati u parlamentu ili pak u narodu. 
Grabar Kitarović spomenila je kako je od Milanovića dobila poruku prije nego što je trebala potpisati formiranje Vlade u 2015, a koju je Milanović oštro demantirao.

Debata je završila završnim riječima kandidata i zašto bi birači trebali odabrati upravo njih.
hr Thu Jan 02 2020 22:37:10 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f45392adaf72d8f7a8b4571/80
Foto: Unsplash

Šibensko-kninska županija drugi dan bez novooboljelih!

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno su 72 osobe.

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije nema novih slučajeva oboljenja od covida, priopćeno je iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Trenutno je u čitavoj županiji osam aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom.

- Četiri osobe se liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji – navodi se iz Stožera.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno su 72 osobe.

U posljednja 24 sata uzorkovano je 11 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

hr Mon Sep 28 2020 11:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f1ff1dedaf72d6d488b4568/80

Šest novih slučajeva u Zadarskoj županiji

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 88 uzoraka, aktivni nadzor provodi se nad 229 osoba, a istekao je za njih 7419.

Na području Zadarske županije 6 je novooboljelih osoba od koronavirusa, izvijestio je Stožer civilne zaštite Zadarske županije.

Među njima su tri ženske i tri muške osobe. Novozaraženi  su s područja Grada Zadra (1), Općine Posedarje (1), Općine Preko (2) i Općine Sv. Filip i Jakov (2), a  svi su kontakti s dosad oboljelim osobama.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 88 uzoraka, aktivni nadzor provodi se nad 229 osoba, a istekao je za njih 7419.

U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima hospitalizirano je 18 bolesnika oboljelih od koronavirusa.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.

hr Mon Sep 28 2020 10:53:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e99601729111c14ee8b45b2/80
Foto: Screenshot / YouTube

Nacionalni stožer civilne zaštite traži od ugostitelja: Stišajte glazbu u kafićima!

Glazba u kafićima uskoro bi mogla biti tiša ne bi li se i tako pokušalo smanjiti širenje koronavirusa.

Glazba u ugostiteljskim objektima uskoro bi mogla biti tiša ne bi li se i tako pokušalo smanjiti širenje koronavirusa.

Naime, kako Jutarnji list, iz Nacionalnog stožera civilne zaštite, uskoro kreću u razgovore s predstavnicima ugostitelja u kojem će se pokušati dogovoriti smanjenje buke u ugostiteljskim objektima, a tome bi trebalo pridonijeti i smanjenje decibela iz zvučnika što bi 'snizilo' ton razgovora posjetitelja, o čemu ovisi kolika će biti snaga širenja virus, javlja Jutarnji list.

Hladnije vrijeme sigurno će povećati broj onih koji će u kafićima i restoranima sjediti u zatvorenim prostorima u kojima je obično glasna glazba, a onda i sami gosti pojačavaju svoj govor. S obzirom na to da se virus korone širi uglavnom kapljično, dijelom i aerosolom, svako pojačavanje govora ili pak vika pomažu mu u širenju.

Po hrvatskim zakonima, ugostiteljski objekti u kojima nije kao obveza u minimalnim uvjetima predviđena glazba, njezina buka može biti samo do 65 decibela što bi bila jačina prosječnog razgovora. Međutim, gotovo je sigurno da je glazba u kafićima ponekad i puno glasnija. Sve su to razlozi zbog kojih stožer namjerava doći do suglasja s ugostiteljima jer u konačnici to i njima samima ide u korist s obzirom na to da u slučaju da se neki kafić registrira kao žarište može se zatvoriti na neko vrijeme.

Razmišljanja stožera podupiru i istraživanja znanstvenika s kalifornijskog sveučilišta po kojima primjerice smanjenje glasnoće za samo šest decibela u prosječnom govoru može imati isti učinak na sprečavanje širenja virusa kao i udvostručenje ventilacije u prostoriji.

Povećanje glasnoće za 35 decibela, što je razlika između šaptanja i vike, odašilje 50 puta više čestica. Naime, šaptanje stvara buku od 35 decibela, običan razgovor od 65, glasan govor 75, a vikanje 100 decibela, što je 30 više od buke koju stvara gradski promet. Inače, buka od 100 decibela najviše je dopuštena u noćnim klubovima po hrvatskim zakonima.


hr Mon Sep 28 2020 10:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ede66a26f2ab8275d8b4599/80
Foto: D.N.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji danas nema novooboljelih!

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 16 osoba pozitivnih na koronavirus, od čega su na respiratoru dvije osobe.
U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Izliječene su četiri osobe - dvije iz Dubrovnika i dvije iz Konavala, stoji u priopćenju Županijskog stožera civilne zaštite.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 16 osoba pozitivnih na koronavirus, od čega su na respiratoru dvije osobe. Od početka pandemije analizirano je 13 983 uzoraka.

U samoizolaciji je 329 osoba, a u posljednja 24 sata nema utvrđenih slučajeva kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 80 slučaja kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.
hr Mon Sep 28 2020 10:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .