Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b9b81edcb557ab8a68b46f5/80
Foto: PIXABAY

Tajne kuhanja: što smo sve mogli naučiti od svojih baka

Otkrivamo vam kako se riješiti neugodnog mirisa češnjaka s prstiju, koliko točno kuhati tjesteninu, kako napraviti baršunasti pire krumpir, ali i još neke druge tajne koje će vam olakšati kuhanje i učiniti vas pravim 'majstorom' u pregači

1. Tjesteninu kuhajte minutu ili dvije manje nego li vam kažu upute na pakiranju. Naime, nakon što dodate vreli umak tjestenina će još dodatno omekšati.  

2. Miris češnjaka s prstiju možete ukloniti brzim i učinkovitim trikom. Kako bi ga se riješili 30 sekundi pod mlazom vode dobro trljajte ruke o žlicu od nehrđajućeg čelika.

3. Kada pečete u dubokom ulju, hranu koju dodajte par minuta držite na vilici, uronjenu u ulje, prije nego li je ispustite u tavu. Na taj će se način malo zapeći i spriječit ćete lijepljenje za dno tave ili za ostalu hranu.

4. Za bolje rezultate prilikom pečenja kolača jaja i maslac ostavite jedno vrijeme (pola sata do sat vremena) na sobnoj temperaturi kako bi se bolje razradili.

5. Svježinu bosiljku možete produžiti ukoliko ga stavite u šalicu s vodom i ostavite na sobnoj temperaturi. 

6. Kako bi karfiol prilikom kuhanja zadržao bijelu boju u vodu dodajte malo mlijeka i soli.

7. Kada radite pire krumpir nakon što ga procijedite vratite ga u vrući lonac, maknite s vatre i pustite da se osuši u toploj posudi još jednu minutu. Nakon toga gnječenjem i dodavanjem vode i mlijeka dobit ćete baršunastu teksturu.

8. Za ublažili okus šparoga ogulite ih uvaljajte u jednak omjer soli i šećera i nakon 10 minuta isperite. Nakon toga pripremite po želji. 

9. Kako biste prilikom cijeđenja limuna ili naranče dobili što više soka, još neoguljeno voće valjajte minutu ispod dlana i nakon toga iscijedite.

10. Kako biste napravili savršenu povrtnu juhu umjesto da sastojke odmah stavite u vodu mrkvu, luk i rajčicu, prvo malo dinstajte na ulju ili maslacu. Na taj način ćete pojačati okus.

11. Svježinu povrću produžit ćete ukoliko ga omotate u vlažni papirnati ručnik i stavite u plastičnu vrećicu, a tek potom u hladnjak. Neke salate tako bi trebale trajati čak i četiri dana duže. 

12. Kako bi znali kada je ulje dovoljno vruće umjesto da ubacujete komadiće hrane i čekate da počnu krčkati u ulje stavite drvenu žlicu i ako se oko nje pojave mjehurići ulje je dovoljno zagrijano.

13. Smeđa riža kuha se znatno dulje nego li bijela, neka čak i 45 minuta. Brže ćete je skuhati ako je noć ranije ostavite da se namače u vodi. Nakon tog postupka vrijeme kuhanja trebalo bi se znatno smanjiti. Isti trik možete probati i s tjesteninom. Tjesteninu ostavite preko noći u vodi i nakon takvog namakanja tjestenina bi se trebala skuhati za 60 sekundi.

14. Ukoliko vam u tavi ponestane ulja, dodajte ga na rub i lagano nagnite tavu. Dok dođe do sastojaka koji su u sredini već će biti zagrijano. 

15. Prije sjeckanja povrća na dasku za rezanje stavite malo soli. Na taj vam način sklisko povrće neće kliziti i lakše ćete ga rezati, piše zadovoljna.hr 

Prilikom kuhanja svakako imajte na umu da su recepti vodič, a ne 'sveto pismo'. Opustite se i eksperimentirajte, a sastojke koje ne volite probajte zamijeniti s nečim drugim. Npr. ukoliko ne volite timijan probajte napraviti isto jelo s origanom. Prije serviranja svako jelo kušajte.

U slast!

hr Fri Sep 14 2018 11:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbb4b3529111cf1528b45ef/80
Foto: Pixabay

Evo što rukovanje može otkriti o ljudima

Ako se čovjek rukuje tako da koristi i drugu ruku, to je znak da prihvaća dominaciju protivnika, ali želi raspravu. Ponizno rukovanje je kada je dlan okrenut prema gore

Rukovanje je puno više od toga što ljudi misle. Može reći mnogo toga o povjerenju, namjeri, kontroli, srahu, zastrašivanju i nedostatku poštovanja. Zbog toga je dobro znati kako čitati ovaj jednostavan, ali informativan znak tijela.

1. Dvostruko rukovanje

Ako se čovjek rukuje tako da koristi i drugu ruku, to je znak da prihvaća dominaciju protivnika, ali želi raspravu. Govori: 'Razgovarajmo o tome' i pokazuje da je iskren i otvoren za komunikaciju. Međutim, ako je druga ruka postavljena na vrh protivnikove, to može značiti nedostatak povjerenja i oblik samoobrane.

2. Dominantno rukovanje

Rukovanje poput hrvača i prebacivanje na ruku protivnika. Dlan okrenut prema dolje pokazuje dominaciju i čak se može smatrati agresivnom. Osoba u osnovi kaže: 'Ja sam šef, nije me briga što misliš, ja ću imati posljednju riječ'. Okretanje ruke prema dolje je znak preuzimanja kontrole nad drugom osobom.

3. Ponizno rukovanje

Obrnuto, dlan okrenut prema gore je 'pokorni' stisak ruke. Ova vrsta rukovanja označava plašljivu ili ljude koji se boje. To znači da čovjek nije siguran i lako može biti dominiran. Ako podsvjesno dopuštate da palac druge osobe bude na vrhu, dajete protivniku kontrolu.

4. 'Mrtva riba'

Ako je stisak ruke mlitav poput 'mrtve ribe', to otkriva nedostatak predanosti, ravnodušnost, pa čak i slabost. Daje poruku da taj čovjek može lako postati pokoran. Ipak, u nekim kulturama kao npr. u afričkim zemljama, mekano rukovanje je pristojan pozdrav dok se čvrsto može smatrati uvredljivim.

5. Hrpa mrkve

Kada se čovjek rukuje i stisne ruku između prstiju pokazuje pasivnost. On kaže: 'Nije me briga. Neću se ni truditi'. No, to također može značiti da taj čovjek jednostavno ne voli fizički kontakt, piše 24 sata


hr Sat Apr 20 2019 18:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/54c3677fb0783594048b5464/80

Evo trika s aspirinom koji će vam pomoći kod uboda pčele ili ose

Ima logike da acetilsalicilna kiselina može pomoći zbog širokog spektra svojeg djelovanja

Ako vas ubode pčela ili osa, odmah malo navlažite andol ili aspirin i stavite na mjesto uboda. Držite tako neko vrijeme - intenzitet boli, otekline i svraba trebao bi biti manji. Možete napraviti i pastu tako da usitnite tabletu i stavite mrvicu vode te dobro pomiješate pa to nanesete na mjesto uboda. Imate li s čime, prije stavljanja tablete izvadite žalac. 

Međutim, stručnjaci tog centra zapitali su se godinama kasnije je li to zaista tako pa su napravili malo istraživanje na tu temu. Pronašli su dobrovoljce koji su bili spremni pretrpjeti bol od uboda ose i pčele. Njih 37 je na mjesto uboda stavljalo pastu napravljenu od aspirina i led, a 19 njih samo vrećice sa ledom. Istraživači su pratili koliko dugo će trajati oteklina, bol i crvenilo. Ispostavilo se da je samo led puno bolji izbor.

Iako je aspirinska pasta kod 57 posto sudionika smanjila oteklinu za 12 sati, samo led se pokazao boljim jer je oteklina splasnula u istom vremenskom razdoblju kod 74 posto dobrovoljaca. I kod trajanja boli se samo led pokazao boljim, iako je i aspirin pomagao. Najveća razlika pokazala se kod trajanja crvenila. Kod upotrebe aspirinske paste je trajalo šest sati, a kod leda dva sata. Istraživači su zaključili da je led bolji izbor kod uboda pčela i osa, prenosi US National Library of Medicine.

Ipak, ako idete negdje u prirodu i ubode vas pčela, teško ćete pronaći vrećicu sa ledom, ali aspirin uvijek možete imati uza sebe, piše 24 sata

hr Sat Apr 20 2019 17:58:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c59cb720e4938739e8b4588/80

Promijenite lozinku na Instagramu, Facebook je opet zabrljao!

Korisnicima je slaba utjeha da je "istraga utvrdila kako te lozinke nisu zloupotrebljavane ili neovlašteno korištene".

Iz Facebooka sve češće stižu vijesti o nekakvom sigurnosnom propustu. Teško je uopće pobrojiti sve probleme s kojima su se u proteklih godinu dana susreli.

Od skandala s Cambridge Analyticom, preko neovlaštenog korištenja korisničkih podataka za prodaju oglasa, do početničke pogreške - pohranjivanja lozinki u tekstualnom obliku.

Upravo je ovaj posljednji propust dobio svoj, za korisnike nepovoljan, epilog.

Naime, kad je u ožujku Facebook priznao kako je čuvao stotine milijuna lozinki svojih korisnika potpuno nezaštićene, u običnom tekstualnom obliku, na svojim serverima te da su iste bile dostupne njihovim zaposlenicima, rijetki su primijetili da se među oštećenim nalaze i korisnici Instagrama.

Prvotna je brojka spominjala desetak tisuća nezaštićenih lozinki korisnika Instagrama. Međutim, ta je brojka u međuvremenu "korigirana". Tako je Facebook priznao kako se zapravo radi o milijunima korisnika Instagrama čije su lozinke bile lako dostupne.

Korisnicima je slaba utjeha da je "istraga utvrdila kako te lozinke nisu zloupotrebljavane ili neovlašteno korištene". Što "zloupotrebljavanje" točno za Facebook znači, nije precizirano.

Kao i svaki put dosad, iz Facebooka ističu kako će o (još jednom u nizu) sigurnosnom propustu obavijestiti zahvaćene korisnike.

No bez obzira na to jeste li i vi među tim "sretnicima" ili ne, promijenite lozinku na svom Instagramu. Za svaki slučaj, piše Zimo

hr Sat Apr 20 2019 17:33:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbb377329111cc9538b4587/80

Ako još niste, voćem možete obojati jaja za Uskrs

Možete ih kuhati i s elastičnim gumicama..

Osim kupovnih boja, jaja možete ukrasiti na brojne druge načine. Svima je poznato bojanje ciklom ili crvenim lukom, al ovo su neki od manje poznatih načina.

Žutu boju možete dobiti kuhajući koru od limuna, čaj od kamilice, korijen celera ili pak žutu mrkvu. Borovnice će dati plavu boju, isto kao i crveni kupus i sok od crnog grožda.



Ako u vodi prokuhate cvjetove ljubičice s limunovim sokom ili čajem od hibiskusa dobit ćete ljubičasta uskrsna jaja, a špinatom i koprivom zelena. Ljubitelji roze u vodi bi trebali prokuhati repu, brusnice ili maline.

Kompoot od trešanja i sok od rajčice dat će ljuski žarko crvenu boju.

Naravno, jaja u različitim prirodnim bojama možete kuhati s elastičnim gumicama koje će na njima ostaviti šare.


hr Sat Apr 20 2019 17:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .