Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b9b81edcb557ab8a68b46f5/80
Foto: PIXABAY

Tajne kuhanja: što smo sve mogli naučiti od svojih baka

Otkrivamo vam kako se riješiti neugodnog mirisa češnjaka s prstiju, koliko točno kuhati tjesteninu, kako napraviti baršunasti pire krumpir, ali i još neke druge tajne koje će vam olakšati kuhanje i učiniti vas pravim 'majstorom' u pregači

1. Tjesteninu kuhajte minutu ili dvije manje nego li vam kažu upute na pakiranju. Naime, nakon što dodate vreli umak tjestenina će još dodatno omekšati.  

2. Miris češnjaka s prstiju možete ukloniti brzim i učinkovitim trikom. Kako bi ga se riješili 30 sekundi pod mlazom vode dobro trljajte ruke o žlicu od nehrđajućeg čelika.

3. Kada pečete u dubokom ulju, hranu koju dodajte par minuta držite na vilici, uronjenu u ulje, prije nego li je ispustite u tavu. Na taj će se način malo zapeći i spriječit ćete lijepljenje za dno tave ili za ostalu hranu.

4. Za bolje rezultate prilikom pečenja kolača jaja i maslac ostavite jedno vrijeme (pola sata do sat vremena) na sobnoj temperaturi kako bi se bolje razradili.

5. Svježinu bosiljku možete produžiti ukoliko ga stavite u šalicu s vodom i ostavite na sobnoj temperaturi. 

6. Kako bi karfiol prilikom kuhanja zadržao bijelu boju u vodu dodajte malo mlijeka i soli.

7. Kada radite pire krumpir nakon što ga procijedite vratite ga u vrući lonac, maknite s vatre i pustite da se osuši u toploj posudi još jednu minutu. Nakon toga gnječenjem i dodavanjem vode i mlijeka dobit ćete baršunastu teksturu.

8. Za ublažili okus šparoga ogulite ih uvaljajte u jednak omjer soli i šećera i nakon 10 minuta isperite. Nakon toga pripremite po želji. 

9. Kako biste prilikom cijeđenja limuna ili naranče dobili što više soka, još neoguljeno voće valjajte minutu ispod dlana i nakon toga iscijedite.

10. Kako biste napravili savršenu povrtnu juhu umjesto da sastojke odmah stavite u vodu mrkvu, luk i rajčicu, prvo malo dinstajte na ulju ili maslacu. Na taj način ćete pojačati okus.

11. Svježinu povrću produžit ćete ukoliko ga omotate u vlažni papirnati ručnik i stavite u plastičnu vrećicu, a tek potom u hladnjak. Neke salate tako bi trebale trajati čak i četiri dana duže. 

12. Kako bi znali kada je ulje dovoljno vruće umjesto da ubacujete komadiće hrane i čekate da počnu krčkati u ulje stavite drvenu žlicu i ako se oko nje pojave mjehurići ulje je dovoljno zagrijano.

13. Smeđa riža kuha se znatno dulje nego li bijela, neka čak i 45 minuta. Brže ćete je skuhati ako je noć ranije ostavite da se namače u vodi. Nakon tog postupka vrijeme kuhanja trebalo bi se znatno smanjiti. Isti trik možete probati i s tjesteninom. Tjesteninu ostavite preko noći u vodi i nakon takvog namakanja tjestenina bi se trebala skuhati za 60 sekundi.

14. Ukoliko vam u tavi ponestane ulja, dodajte ga na rub i lagano nagnite tavu. Dok dođe do sastojaka koji su u sredini već će biti zagrijano. 

15. Prije sjeckanja povrća na dasku za rezanje stavite malo soli. Na taj vam način sklisko povrće neće kliziti i lakše ćete ga rezati, piše zadovoljna.hr 

Prilikom kuhanja svakako imajte na umu da su recepti vodič, a ne 'sveto pismo'. Opustite se i eksperimentirajte, a sastojke koje ne volite probajte zamijeniti s nečim drugim. Npr. ukoliko ne volite timijan probajte napraviti isto jelo s origanom. Prije serviranja svako jelo kušajte.

U slast!

hr Fri Sep 14 2018 11:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba60592cb557ac9b28b474c/80
Foto: Twitter

Facebook testira novu funkciju: 'Pronađite svoju pravu ljubav...'

Facebook Dating vam neće nuditi ljude koje već imate za prijatelje, već ćete moći izraziti ljubavni interes za maksimalno 100 drugih korisnika mreže dnevno i to u krugu od 100 kilometara

Ovih dana Facebook kreće s testiranjem funkcije Facebook Dating, usluge za traženje partnera na mreži. Facebook je lansiranje svojeg online dating servisa najavio na konferenciji F8 u svibnju ove godine, a prvu verziju funkcije testirat će korisnici Facebooka u Kolumbiji.

Prema onome što zasad znamo, algoritmi će nam na Facebooku nuditi potencijalne partnere na temelju svega onoga što Facebook već zna o nama, našim interesima, hobijima i preferencijama. 

Na konferenciji su pojasnili kako bi aplikacija trebala funkcionirati - svaki korisnik moći će putem Facebooka izraziti ljubavni interes za maksimalno 100 drugih korisnika mreže dnevno i to u krugu od 100 kilometara.

Algoritam vam neće nuditi ljude koje već imate za prijatelje, a u postavkama ćete moći podesiti želite li da vam Facebook traži potencijalne partnere među prijateljima vaših prijatelja ili korisnike s kojima nemate zajedničkih prijatelja, piše TechCrunch.

Svojim Dating servisom Facebook 'želi postati najbolje mjesto za online upoznavanje' i 'ostvarivanje pravih ljubavnih dugoročnih veza', a ne puki servis za traženje partnera za jednu noć.

- Htjeli smo napraviti proizvod koji će ljude potaknuti da razmišljaju o tome kako se iza profila kriju stvarni, pravi ljudi. Želimo sustav u kojem će biti naglasak na obziru, ne impulzivnošću. Želimo da korisnici imaju na umu da je čovjek mnogo više od svoje profilne fotografije - objasnili su. 

Isto tako, iz Facebooka su naglasili da nova funkcija neće automatski raditi. Naime, novu funkciju traženja potencijalnih ljubavnih partnera svaki korisnik koji ju želi koristiti morat će prvo sam aktivirati. Facebook ima oko 2,2 milijarde korisnika od kojih se 200 milijuna izjašnjava kao samci, a nova funkcija mogla bi potencijalno biti osobito zanimljiva nešto starijoj konzervativnijoj populaciji koja ima profil na Facebooku, koji nemaju iskustva sa online servisima za traženje partnera, piše 24sata.hr

hr Sat Sep 22 2018 11:04:54 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/56977e7212953f3e048b45a0/80
Foto: Ilustracija Google

Devet odvratnih stvari koje mnogi restorani rade kako bi uštedjeli

Bacanje zamrznutog mesa, peradi ili morskih plodova je veliki financijski gubitak za restoran pa će neki poslužiti takvu hranu i nadati se da nikome neće biti slabo

1. Posluživanje hrane kojoj je istekao rok trajanja

Bacanje hrane kojoj je prošao rok trajanja je ogromni gubitak za svaki restoran. Ponekad voditelji restorana hranu koja izgleda jestivo posluže normalno kao i ostalu hranu. 

2. Kuhinjsko osoblje ne nosi rukavice

Mnogo radnika restorana izbjegava nositi rukavice tijekom pripreme hrane. Istraživanje koje je proveo Food Safety News je pokazalo da čak 62 posto osoblja u kuhinjama prilikom rada sa sirovim mesom nemaju rukavice, te da ne peru ruke nakon rada sa sirovim mesom i prije početka rada s drugim jelima i namirnicama. 

3. Bolesni zaposlenici

Tužna istina je da su i radnici u ugostiteljstvu često potplaćeni, a shodno tome mnogi od njih si ne mogu priuštiti otići na bolovanje, pogotovo ako nemaju spremnu zamjenu. Stoga, jako često se događa da prehlađeni radnici, s gripom ili temperaturom, uredno odrađuju svoje smjene i često prenose bakterije i viruse svojim gostima i drugim radnicima.

4. Čuvanje mesnih i morskih proizvoda na krivim temperaturama

Meso, perad, morski plodovi i mliječni proizvodi nisu uvijek zamrznuti na pravoj temperaturi. Također, nemaju svi restorani generator u slučaju da ostanu bez struje, ili pak proizvodi predugo stoje u zamrzivaču. Unatoč tome, bacanje takve hrane je još jednom veliki financijski gubitak za restoran pa će ponekad nei poslužiti takvu hranu i nadati se da nikome neće biti slabo.

5. Prljavi tanjuri i pribor za jelo

Pranje suđa u perilici cijeli dan je jako skupo. Iako rijetko, bilo je situacija kad su inspektori naletjeli na restorane u kojima su se tanjuri samo brzinski ispirali i brisali te potom odmah vraćali na stolove. 

6. Prljavi stolnjaci i ubrusi

Ljudi prilikom jela znaju biti jako neuredni, a pranje stolnjaka i ubrusa za svakog sljedećeg gosta nije praktično ni isplativo. U mnogim restoranima manje mrlje će se samo istrljati iz stolnjaka, a mrvice očistiti. 

7. Pretakanje kečapa

Postoji pravilo da se to ne smije raditi, ali se baš i ne provodi. Pretakanje kečapa iz više polu-praznih boca u jednu stvara opasnost od prijenosa bakterija.  Samo se sjetite koliko ljudi dnevno dira te boce i koliko njih je opralo ruke. Uz to, ponekad prilikom procesa prijenosa kečapa nisu svi zdravstveni uvjeti zadovoljeni, to jest često se pretakanje ne događa u minimalnim higijenskim uvjetima.

8. Unaprijed pripremljena hrana

U svijetu ugostiteljstva vrijeme je jako bitna stavka kod uspješnosti nekog restorana. Ako gost dugo čeka naručenu hranu, postoji velika šansa da se nikad neće vratiti. Za vrijeme večernje gužve, kuhari, bez obzira na broj gostiju, narudžbe moraju poslati na stol u što kraćem roku. Neki restorani rješavaju ovaj problem da unaprijed skuhaju hranu, kojom potom zagrijavaju u mikrovalnoj pećnici i dodatno 'ukrašavaju' kako bi izgledala svježa. 

9. Grickalice već prije poslužene drugom gostu

Neki restorani i barovi uz piće gostima poslužuju grickalice u malim zdjelicama. Ono što ljudi ne znaju jest da se grickalice drže u velikim kontejnerima u kuhinji te da često osoblje nepojedene grickalice navečer vrati u kontejner te ih sljedeći dan opet poslužuje. Opasnost je činjenica da su grickalice dirali ljudi koji možda nemaju najčišće ruke, piše 24sata.hr

hr Sat Sep 22 2018 09:20:26 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b211d8c2af47f852a8b466f/80
Foto: Getty Images

Teme o kojima ne bi trebali razgovarati na poslu

Uredsko čavrljanje zna biti dobar način za riješiti se stresa i uhvatiti predah od napornog dana. No, o nekim temama ne biste trebali pričati s kolegama.

Večernji.hr donosi popis tema o kojima nije poželjno pričati na poslu.

Ne pričajte o prošlom radnom mjestu 

Ostavite prošlost u prošlosti i koncentrirajte se na aktualne radne zadatke i ciljeve. Ako pljujete po bivšim kolegama ili radnim zadacima i opisu posla, možete se prikazati kao netko tko ne preuzima odgovornost za svoje postupke. To svakako ne želite, posebice ako nije točno.

Zdravstveno stanje

Izbjegavajte govoriti o detaljima vašeg zdravstvenog stanja više nego je to potrebno. Ako vas kolege pitaju kako ste, odgovorite iskreno, no nemojte dijeliti dodatne informacije koje nisu bitne za njih i ne utječu na vaše radne sposobnosti.

Politički stavovi

Na osnovi vaših političkih uvjerenja, koja se možda razlikuju od onih koje vaše kolege imaju, može vas se gledati kroz neku drugu prizmu, koja zaista nije presudna za vašu radnu poziciju. Ono što vi mislite o nekom političaru ili nekim postupcima vladajućih, komentirajte sa svojim prijateljima. Radno okruženje ostavite za teme koje se tiču vašeg radnog mjesta i postizanja zadanih ciljeva, piše N1.


hr Fri Sep 21 2018 19:38:07 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba5082bcb557a947e8b5396/80
Foto: 24Kitchen

Po receptima hrvatskih mama i baka kuhat će milijuni ljudi

U emisiji „David Skoko: Stari gušti, nova kužina“, chef će predstaviti okuse i mirise Istre te otkriti jela svojeg djetinjstva...

David Skoko, chef jednog od najpoznatijih i najpopularnijih hrvatskih restorana „Batelina“ u Banjolama kod Pule, sve je samo ne obični kuhar! Neizmjerni talent, magična osobnost i strast, okosnice su njegovog karaktera koje su ga i dovele u društvo najboljih. David će stati uz bok već daleko poznatim kulinarskim mega zvijezdama kanala 24kitchen poput Jamie Olivera, Anthony Bourdaina, Gordona Ramseya, Marthe Stewart!

U emisiji „David Skoko: Stari gušti, nova kužina“, chef će predstaviti jednostavna, tradicionalna jela koja je začinio svojom kreativnošću. U svakoj epizodi pratit ćemo pripremu jednog cjelovitog obroka koji uključuje predjelo, glavno jelo i desert inspiriran okusima iz djetinjstva. Jela će se uglavnom bazirati na jednostavnim i lako dostupnim namirnicama, koje chef Skoko iznimno poštuje i čiju nutritivnu vrijednost ističe.

Kako pripremiti rajčice punjene skutom, kaparima i slanim inćunima, salatu od gambera s lukom i celerom ili pak prekrasne deserte kao što su fritule s prošekom, skuta s karameliziranim smokvama i još mnogo novih okusa i doživljaja hrane. Bit će tu i istarskih kobasica kuhanih u vinu te labinskih krafa s muškatom i medom te drugih jela koja se prenose generacijama. 

Šira javnost mogla se upoznati s Davidovim radom kada je ugostio, a i zadivio svjetsku gastronomsku legendu i svog idola - Anthony Bourdaina. Uz činjenicu da je riječ o jednom od najoriginalnijih i najkreativnijih kuhara, David Skoko ima i vrlo zanimljivu biografiju. Naime, riječ je o kuharu koji je rođen u obitelji s četiri generacije ribara. Tako nekako je i započela priča o „Batelini“ – malom obiteljskom restoranu kojeg je pokrenuo njegov otac.

Nakon početnog perioda pripremanja „klasične“ hrane, Davidova strast prema kuhanju uzela je maha te je počeo stvarati nevjerojatna inovativna jela, što je njegovom restoranu donijelo titulu najboljeg restorana Hrvatske 2014. godine. Blistava karijera, brojne nagrade i suradnje sa svjetskim poznatim kuharima prepoznate su od strane Fox Networks Group Hrvatska, kao ključne kvalitete chefa koji će najbolje predstaviti hrvatsku kuhinju, piše punkufer.hr



hr Fri Sep 21 2018 17:03:28 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .