Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b9b81edcb557ab8a68b46f5/80
Foto: PIXABAY

Tajne kuhanja: što smo sve mogli naučiti od svojih baka

Otkrivamo vam kako se riješiti neugodnog mirisa češnjaka s prstiju, koliko točno kuhati tjesteninu, kako napraviti baršunasti pire krumpir, ali i još neke druge tajne koje će vam olakšati kuhanje i učiniti vas pravim 'majstorom' u pregači

1. Tjesteninu kuhajte minutu ili dvije manje nego li vam kažu upute na pakiranju. Naime, nakon što dodate vreli umak tjestenina će još dodatno omekšati.  

2. Miris češnjaka s prstiju možete ukloniti brzim i učinkovitim trikom. Kako bi ga se riješili 30 sekundi pod mlazom vode dobro trljajte ruke o žlicu od nehrđajućeg čelika.

3. Kada pečete u dubokom ulju, hranu koju dodajte par minuta držite na vilici, uronjenu u ulje, prije nego li je ispustite u tavu. Na taj će se način malo zapeći i spriječit ćete lijepljenje za dno tave ili za ostalu hranu.

4. Za bolje rezultate prilikom pečenja kolača jaja i maslac ostavite jedno vrijeme (pola sata do sat vremena) na sobnoj temperaturi kako bi se bolje razradili.

5. Svježinu bosiljku možete produžiti ukoliko ga stavite u šalicu s vodom i ostavite na sobnoj temperaturi. 

6. Kako bi karfiol prilikom kuhanja zadržao bijelu boju u vodu dodajte malo mlijeka i soli.

7. Kada radite pire krumpir nakon što ga procijedite vratite ga u vrući lonac, maknite s vatre i pustite da se osuši u toploj posudi još jednu minutu. Nakon toga gnječenjem i dodavanjem vode i mlijeka dobit ćete baršunastu teksturu.

8. Za ublažili okus šparoga ogulite ih uvaljajte u jednak omjer soli i šećera i nakon 10 minuta isperite. Nakon toga pripremite po želji. 

9. Kako biste prilikom cijeđenja limuna ili naranče dobili što više soka, još neoguljeno voće valjajte minutu ispod dlana i nakon toga iscijedite.

10. Kako biste napravili savršenu povrtnu juhu umjesto da sastojke odmah stavite u vodu mrkvu, luk i rajčicu, prvo malo dinstajte na ulju ili maslacu. Na taj način ćete pojačati okus.

11. Svježinu povrću produžit ćete ukoliko ga omotate u vlažni papirnati ručnik i stavite u plastičnu vrećicu, a tek potom u hladnjak. Neke salate tako bi trebale trajati čak i četiri dana duže. 

12. Kako bi znali kada je ulje dovoljno vruće umjesto da ubacujete komadiće hrane i čekate da počnu krčkati u ulje stavite drvenu žlicu i ako se oko nje pojave mjehurići ulje je dovoljno zagrijano.

13. Smeđa riža kuha se znatno dulje nego li bijela, neka čak i 45 minuta. Brže ćete je skuhati ako je noć ranije ostavite da se namače u vodi. Nakon tog postupka vrijeme kuhanja trebalo bi se znatno smanjiti. Isti trik možete probati i s tjesteninom. Tjesteninu ostavite preko noći u vodi i nakon takvog namakanja tjestenina bi se trebala skuhati za 60 sekundi.

14. Ukoliko vam u tavi ponestane ulja, dodajte ga na rub i lagano nagnite tavu. Dok dođe do sastojaka koji su u sredini već će biti zagrijano. 

15. Prije sjeckanja povrća na dasku za rezanje stavite malo soli. Na taj vam način sklisko povrće neće kliziti i lakše ćete ga rezati, piše zadovoljna.hr 

Prilikom kuhanja svakako imajte na umu da su recepti vodič, a ne 'sveto pismo'. Opustite se i eksperimentirajte, a sastojke koje ne volite probajte zamijeniti s nečim drugim. Npr. ukoliko ne volite timijan probajte napraviti isto jelo s origanom. Prije serviranja svako jelo kušajte.

U slast!

hr Fri Sep 14 2018 11:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c3ba1290e4938dc788b45ae/80

Sedam pogrešaka kod pripreme pilećih prsa, većina ljudi ih radi

Kada već imate dobar komad mesa pred sobom, napravite od njega savršeno ukusan, mekan i sočan obrok. Pileća prsa su hrana s kojom mnogi ljudi griješe, evo kako...

1. Uklanjanje kože sa mesa

To je velika pogreška. Naime, pileća prsa su sama po sebi suha jer u njima nema puno masnoće kao u ostalim dijelovima pileta.

Ostavljanje kože na njima tijekom pečenja ili dinstanja, osigurat će da na kraju budu sočnija, a samim time i ukusnija jer vlaga neće ispariti iz njih u tolikoj mjeri. Ako kožu ne volite, jednostavno je prije jela maknite.

2. Ne stavljanje mesa u marinadu

Kako što je već spomenuto, pileća prsa su suha, ali dobra marinada osigurat će da nešto vlage ostane u njima. Osim toga, marinada će im dati fantastičan okus koji će ući i u najdublje slojeve.

Recepata za marinade je puno i svatko može pronaći okus savršen za sebe. Važno je da meso malo odstoji u mješavini začina.

3. Ne udaranje batom po mesu

Kuhari preporučuju batom dobro izudarati pileća prsa kako bi se u njima počeli razbijati proteini jer će na taj način meso biti mekanije. Osim toga, šnicle će postati tanje pa će vrijeme pripreme na štednjaku ili roštilju trajati kraće, prenosi Reader's Digest.

4. Šnicle nisu podjednake debljine

To je vrlo čest propust - šnicle pilećih prsa nisu ravnomjerne debljine posvuda pa se tijekom pripreme dio previše ispeče i tako osuši, a dio ostane dovoljno pečen ili čak pomalo sirov, ovisno o tome kolika je razlika u debljini.

5. Prekuhano meso

Važno je paziti da se pileća prsa u komadu ne ispeku previše. Kuhari rado koriste posebnu vrstu termometra koji se zabode u meso i očitava temperaturu u najdubljim dijelovima mesa. Savjetuju pečenje sve dok unutarnja temperatura ne bude oko 70 stupnjeva.

6. Meso ne odstoji prije jela

Vjerojatno ste primijetili da, izrežete li komad mesa odmah nakon pečenja i stavite na tanjur, iz njega pojačano cure sokovi. Na taj način zapravo meso gubi dragocjenu vlagu što kasnije utječe na okus.

Nakon termičke obrade važno je pustiti meso da se malo 'odmori' jer će se tako sokovi u njemu stabilizirati. Prekrijte ga i ostavite nakratko pa tek onda jedite. 

7. Ne dodavanje umaka

Pileća prsa će uz umak biti sočnija, posebno ako su se malo prepekla. Osim toga, dobar umak doprinosi okusu koji tako postaje još bolji.

Ako malo razmislite, sjetit ćete se da niti jedno meso samo po sebi nema neki fini okus - začini i razni dodaci zaslužni su za to što ga volimo jesti, piše 24sata.hr

hr Tue Jan 22 2019 10:15:12 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c46d2e50e4938c9868b457d/80
Foto: Promo

Josipa Lisac ekskluzivno 13.02. na filmskom platnu u Cinestaru 4DX Mall of Split

Ovo jedinstveno audiovizualno iskustvo je esencija glazbe i emocija, a donosi kultne hitove kraljice rocka u savršenom ambijentu za slušanje i gledanje u kinu! Kad je pogledala ovu jedinstvenu snimku iz studija Croatia Recordsa, izjavila je: “Ovo je fenomenalno, kakva slika, kakav ton!“

Josipa Lisac još jednom ide korak dalje. U Hrvatskoj, jedino u zagrebačkom Kaptol Boutique Cinema i splitskom CineStar 4DX Mall of Split, uoči Valentinova, 13. veljače moći ćete doživjeti jedinstvenu projekciju na filmskom platnu: “Josipa Lisac from Croatia Records studio… tu u mojoj duši stanuješ…”. Riječ je o ekskluzivnoj projekciji kao što to rade popularni svjetski bendovi, a koja se događa samo jednom tako da nema reprizu. Upravo je u tome i čar ovakvog projekta.

Snimka koju ćete moći pogledati u kinu, nastala je u studiju krajem prošle godine kada je Josipa Lisac okupila ekipu sjajnih glazbenika koji ju već godinama prate na koncertima; Davora Črnigoja, Josipa Graha, Borne Šercara i Tonija Starešinića, te je krenula u nesvakidašnji pothvat: snimanje albuma koje je trajalo punih šest sati! Vidjeti sve glazbenike koji snimaju odjednom danas je gotovo nezamislivo. Ako se tome doda činjenica da je uz ekipu snimatelja koju je predvodio sjajni Marko Zeljković, ovaj materijal snimljen po prvi put u studiju s 4K kamerama i u Dolby 5.1 tehnici, možemo reći da ovo glazbeno izdanje može stati uz bok svjetskim izdanjima.

Uz kultne hitove kao „Dok razmišljam o nama”, “Nismo mi bez cilja”, “Gdje Dunav ljubi nebo”, “Danas sam luda”, “Hir”, “Magla”, te uz Josipine omiljene suradnike, nastala je prava čarolija. Upravo su Josipa Lisac, CineStar i Croatia Records odlučili na filmskom platnu i uz vrhunsku audiovizualnu opremu prikazati ovaj sjajan materijal povodom dana zaljubljenih. Nakon toliko godina izuzetne karijere i nepresušne inspiracije, jasno je da je okosnica cijelog njezinog stvaralaštva – ljubav.

Dvanaest pjesama u novim aranžmanima kao presjek Josipine karijere koja traje više od 50 godina uz njezina intimna razmišljanja između pjesama, oduševit će  13. veljače sve ljubitelje njenog lika i djela. Izvan Hrvatske, projekciju će još jedino moći doživjeti publika u CineStaru 4DX Novi Sad.

Ulaznice za ovaj pionirski projekt Josipe Lisac u Zagrebu i Splitu su u prodaji na blagajnama kina, putem iCineStar aplikacije ili online.


hr Tue Jan 22 2019 09:23:26 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c46cae40e4938c8868b457c/80
Foto: Getty

Zašto se osjećamo tako dobro kada kihnemo?

Stručnjaci tvrde da se prije kihanja stvara napetost mišića koja se oslobađa nakon što kihnete i to stvara taj osjećaj ugode.
Znate li onaj osjećaj kada imate potrebu za kihanjem, a ne možete? To je jedan od najiritantnijih osjećaja, a neki ljudi će pokušati sve njima poznate metode da "isprovociraju " kihanje. 

Zašto je kada kihnemo taj osjećaj toliko dobar? 

Stručnjaci tvrde da se prije kihanja stvara napetost mišića koja se oslobađa nakon što kihnete i to stvara taj osjećaj ugode. Slično je, tvrde, kao i kada imate pun mjehur, nemate mogućnost ići odmah u wc pa zadržavate urin još neko vrijeme. I onda ga konačno ispraznite uz duboki uzdah olakšanja. 

To je i onaj osjećaj koji imate nakon vježbanja, kada se osjećate tako dobro i pitate se zašto prije niste počeli vježbati? Za taj osjećaj "sreće" i ugode zaslužni su endorfini koji simuliraju osjećaj ugode u mozgu.  

Ponekad se dogodi da vas ulovi kihanje u nizu? Jednom, dvaput, četiri puta? Nije ništa neuobičajeno, to se događa zato jer je kihanje refleks i ne možemo ga zaustaviti kada jednom krene. Mozgu se šalje poruka da je nešto u nosu što izaziva iritaciju i treba to "izbaciti". Rezultat tih signala jest - kihanje, piše vecernji.hr
hr Tue Jan 22 2019 08:49:27 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bb7b295cb557a24c58b495c/80
Foto: Pixabay

Zagrlite nekog - danas je Međunarodni dan zagrljaja!

Međunarodni dan zagrljaja prvi put obilježen je 1986. godine u Michiganu, a obilježava se na današnji datum - 21. siječnja. Zato danas nekoga zaglite i popravite si dan.

Psiholozi smatraju da nam je dan zagrljaja itekako potreban. Pet do šest zagrljaja dnevno može učiniti život dužim i ljepšim, tvrde. Osim stručnjaka, zaključio je to i američki svećenik Kevin Zaborney koji je 1986. godine današnji dan proglasio Međunarodnim danom zagrljaja.

Zagrljaj je nerijetko predmet znanstvenih istraživanja, a najpoznatije je vodio poznati psiholog Jay Gordon. Rezultati kažu da je grljenje povezano s inteligencijom - vjeruje se da će djeca koju roditelji više grle biti inteligentnija od djece koju roditelji grle manje.

Krilatica psihoterapeutkinje i autorice Virginije Satir glasi: 4 zagrljaja za preživljavanje, 8 za održavanje, a 12 za napredovanje.

Bonton grljenja

Bonton grljenja nalaže da poštujete osobni prostor osobe koju grlite, ali i da zatražite dopuštenje prije zagrljaja. Zagrljaj je neseksualni oblik pokazivanja privlačnosti ili naklonosti, pa grljenje treba biti suglasno s tom činjenicom. I zapamtite - zagrljaj treba biti nježan i topao.

Vrste zagrljaja

Zagrljaji se razlikuju prema položaju ruku i tijela, ali i prema sentimentu koji projicira. Tako razlikujemo 'medjeđi zagrljaj', koji je čvrst i u kojem jedna ruka ide preko ramena, a druga preko struka grljene osobe, koja grli na isti način. Zatim postoji zagrljaj 'slovo A' u kojem su tijela su nagnuta jedno prema drugom, grli se s obje ruke, jednom preko ramena, a drugom u predjelu pazuha druge osobe, a lica su pripijena, tako da obje osobe gledaju u istom smjeru. Tu je i 'čeoni zagrljaj', u kojem ruke idu na ramena druge osobe, a čela se naslanjaju jedno na drugo, pa 'obrazni zagrljaj' kojeg odlikuje nježnost, a grli se stojeći ili sjedeći dok se obrazi istaknuto dodiruju, a ruka obično na drugoj strani lica - i brojne druge varijacije zagrljaja koje čekaju da ih isprobate. 

A za to nema boljeg dana od današnjeg. Zato ne štedite na zagrljajima i naravno, ne zaboravite na bonton, piše N1.


hr Mon Jan 21 2019 21:46:02 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .