Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a2b9aa0b9e03e81208b45af/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Za posao u turizmu pristiglo više od 9.000 prijava

U sklopu Sajma poslova u turizmu, MojPosao je proveo istraživanje o zapošljavanju u turizmu

Od 21. do 28. veljače održan je drugi online Sajam poslova u turizmu na kojem se predstavilo 48 poslodavaca s više od 250 oglasa za posao.  Sajam je posjetilo više od 155.000 tražitelja posla, dok je pristiglo više od 9.000 prijava za posao (17% više nego prošle godine).

U sklopu Sajma poslova u turizmu, MojPosao je proveo istraživanje o zapošljavanju u turizmu. U istraživanju je sudjelovalo preko 300 ispitanika, od kojih je većina (83%) radila u turizmu barem jednu sezonu.

Najpoželjniji posao u turizmu: za stalno u hotelu na području Splitsko-dalmatinske županije

Ispitanici koji imaju iskustvo rada u turizmu, obavljali su sezonski poslove prvenstveno jer im je to struka (36%) te u pauzi između stalnih poslova (35%). Četvrtina ispitanika (28%) radila je u turizmu za vrijeme školovanja kako bi 'popunila' budžet, dok ih je 24% radilo u turizmu nakon završetka školovanja odnosno prije pronalaska stalnog posla.

Najviše ispitanika radilo je na poziciji konobara/ice (31%), zatim kao sobar/ica (28%), recepcionist/ica (19%) te šanker/ica (17%). Najmanje ispitanika radilo je kao promotor (4%) i maser (1%).

S obzirom da bi više od polovice ispitanika (56%) u turizmu radilo na neodređeno, ne čudi da su najpoželjniji poslodavci u turizmu hoteli, koji u najvećoj mjeri nude takvu mogućnost: čak 48% ispitanika najviše bi željelo raditi u hotelu, dok bi u restoranu htjelo raditi njih svega 7%.

Interes za rad u putničkoj ili turističkoj agenciji gaji 17% ispitanika, 3% bi voljelo raditi u trgovini ili suvenirnici, dok bi se 3% ispitanika rado zaposlilo u kafiću. 

Od šest mjeseci do godinu dana voljelo bi raditi 18% ispitanika, a njih 17% najradije bi radilo 3 do 6 mjeseci – odnosno jednu sezonu.

Ispitanici koji žele raditi u turizmu, posao bi voljeli obavljati negdje na obali.

 Najpoželjnija županija za rad u turizmu je Splitsko-dalmatinska - u njoj bi posao željelo dobiti 29% ispitanika. Petina ispitanika (19%) želi raditi u Istarskoj, a 13% u Zadarskoj županiji. U top pet županija nema niti jedne županije kontinentalne Hrvatske. Grad Zagreb je na šestom mjestu, u njemu bi u turizmu voljelo raditi 7% ispitanika.

Čak 90% ispitanika bi ponovno radili u turizmu, a 64% za istog poslodavca

Ispitanicima je glavni uvjet za rad u turizmu bolja plaća (44%), a zatim osiguran smještaj (26%). Svega 18% ispitanika navodi da im nisu potrebni nikakvi posebni uvjeti i da oduvijek žele raditi u turizmu, 5% ih navodi da nemaju druge opcije, dok bi ih isto toliko (5%) radilo u turizmu pod uvjetom da se ne moraju seliti.

Najveći broj ispitanika, njih 78%, kao pozitivnu stranu rada u turizmu navodi stjecanje novih vještina i znanja te upoznavanja novih ljudi (67%). Polovica ispitanika (55%) smatra da su zanimanja iz te djelatnosti zanimljiva i atraktivna, a 38% ih ističe mogućnost boravka na moru. Svega 5% ispitanika smatra kako rad u turizmu nema pozitivnih strana.

Da posao u turizmu može biti edukativan smatraju svi ispitanici. Kao prednosti prvenstveno navode mogućnost učenja stranih jezika (70%) i timski rad (69%). Za 55% ispitanika poslovi u turizmu su dobri jer ih mogu naučiti obavljati više stvari odjednom, slično koliko i radu pod pritiskom (53%). Polovica ispitanika (54%) smatra kako takva zanimanja radnika uče ophodnji s klijentima, te strpljenju (48%).

Čak 90% ispitanika bi ponovno radili u turizmu. Od ispitanika koji ne bi radili u turističkim djelatnostima većina ih to ne bi radila jer smatraju da su plaće u turizmu preniske ili traže (ili bi tražili) stalni posao. Dio ispitanika želi raditi u struci, pogotovo jer je rad u turizmu, kako navode neki ispitanici, pretežak posao.

Od ispitanika koji su već radili u turizmu, njih 64% rado bi ponovno radili za istog poslodavca.  

hr Thu Mar 01 2018 11:37:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/5addc2e22af47f46928b45b7/80
Foto: 123rf

Za trgovce u Šibeniku nema produženog vikenda, svi dućani rade normalno za praznike

Svi dućani trgovačkih lanaca u Šibeniku u petak za Dan antifašističke borbe i u ponedjeljak za Dan državnosti radit će po nedjeljnom radnom vremenu, tako da nema brige za građane gdje će kupiti sve potrebne namirnice tijekom produženog vikenda koji nam slijedi.
Dakle, po nedjeljnom radnom vremenu od 7 do 21 sat bit će otvoreni dućani Tommy, Lidl, Kaufland, Plodine, Djelo i manje-više svi dućani u gradu, a oni kvartovski uglavnom će raditi samo u jutarnjoj smjeni, piše Šibenik.in
hr Thu Jun 21 2018 16:33:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2bb28b2af47f02458b456b/80
Foto: PIXABAY

U Biogradu na Moru održani Regionalni dani EU fondova, slijede i ostali gradovi

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, kao nositelj politike ravnomjernog regionalnoga razvoja u Republici Hrvatskoj i ove godine organizira informativno-edukativna događanja pod nazivom „Regionalni dani EU fondova“. Putem brojnih događaja, koji će biti organizirani u 30 gradova diljem Hrvatske građani će moći dobiti informacije o svim mogućnostima financiranja iz fondova Europske unije.

Drugi po redu „Regionalni dani EU fondova“ održali su se 21. lipnja 2018. godine u Biogradu na Moru u hotelu Ilirija. 

Edukativno-prezentacijski program započeo je pozdravnim govorima pomoćnika ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Dragana Jelića i gradonačelnika Biograda na Moru Ivana Kneza. Nakon formalnog uvodnog dijela uslijedila je prezentacija Ivana Čupića, voditelja LAG Laura koji je predstavio razvojne projekte u Biogradu na Moru sufinancirane iz fondova Europske unije, a ravnatelj Parka prirode Vransko jezero Danijel Katičin predstavio je projekt revitalizacije i povezivanja atrakcija Parka prirode Vransko jezero uz pomoć novca iz EU.

Potom se održala panel diskusija pod nazivom „Biograd na Moru – razvoj turizma i poljoprivrede kroz EU fondove“ na kojoj su raspravljali Ksenija Slivar, voditeljica Odjela za programiranje i vrednovanje programa u Ministarstvu turizma; Branka Palčić, voditeljica Službe za održivo gospodarenje zemljištem i potpore šumarstvu u Ministarstvu poljoprivrede; Ivan Čupić, voditelj LAG Laura i Danijel Katičin, ravnatelj Parka prirode Vransko jezero.

Na kraju programa, održala se i interaktivna radionica „Kako napisati projektni prijedlog i dobiti sredstva iz EU fondova?" na kojoj su sudionici imali priliku sudjelovati u pripremi natječajne dokumentacije. 

Na radionici su se prolazili uvjeti koje je potrebno poznavati prije prijave na natječaj, a potom se na primjeru pokazalo na koji način pravilno ispuniti prijavne obrasce. Radionicu je vodio Antonio Surjan Žanko, stručnjak za pripremu i provedbu EU projekata.

U okviru informativno-edukativnog događanja pod nazivom „Regionalni dani EU fondova“, Ministarstvo organizira i "Sajam EU fondova" koji će se održati 23. lipnja 2018. od 11 do 14 sati na biogradskoj šetnici

Na Sajmu će svi zainteresirani pojedinci imati priliku upoznati poduzetnike od kojih će moći čuti na koji način su ostvarili svoje poslovne ideje i unaprijedili  poslovanje uz pomoć sredstava iz EU fondova. U sklopu izložbenog prostora, sudionici će također imati priliku degustirati, odnosno kupiti izložene proizvode, čuti informacije o uspješnim projektima u njihovom susjedstvu te sudjelovati u EU pitalici i osvojiti razne nagrade. 

Događanje „Regionalni dani EU fondova” namijenjeno je svim građanima zainteresiranima za mogućnosti korištenja fondova Europske unije. Putem interaktivnih radionica, panel diskusija i edukativnih sadržaja, polaznici će uz korisne savjete ujedno imati priliku razmijeniti iskustva i povezati se s predavačima i drugim sudionicima, sa svrhom jačanja suradnje na svim razinama i realizacije što većeg broja projekata, a s krajnjim ciljem poticanja konkurentnosti, stvaranja novih radnih mjesta, smanjenja nejednakosti i jačanja regionalnoga razvoja te unaprjeđenja kvalitete života građana na svim područjima Republike Hrvatske.

hr Thu Jun 21 2018 16:13:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b22a6ed2af47fb5278b47de/80
Foto: PIXABAY

Preko milijun i 300 tisuća kuna za splitske dječje vrtiće

Grad Split, uz tehničku pomoć Razvoje agencije Split - RaST d.o.o., u sklopu prijave na Poziv za prijavu projekata usmjerenih na poboljšanje materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama/dječjim vrtićima kojeg je početkom godine raspisalo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, osigurao je 1.333.952,00 kuna nacionalnih sredstava za sanaciju i popravke kao i za izradu projektno-tehničke dokumentacije za nove vrtiće na Pujankama i Kili, te za dogradnju DV Ružmarin.
Ove godine će se u obnovu postojećih i projektiranje novih objekata dječjih vrtića u vlasništvu Grada Splita uložiti više od pet milijuna kuna.

Program podrške poboljšanju materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama/dječjim vrtićima, u sklopu kojeg su osigurana sredstva, koncipiran je kao odgovor na razvojne prioritete lokalne i područne razine i predstavlja podršku jačanju socijalne kohezije i održivog razvoja kroz ulaganje u projektiranje, izgradnju/nastavak izgradnje ili nadogradnju objekata, sanaciju, rekonstrukciju, adaptaciju objekata ili dijela objekata, opremanje fiksnom opremom, uređenje okoliša, uređenje vanjskih terena te energetsku obnovu objekata dječjih vrtića, tvrde iz Grada Splita.

Sredstvima Programa pomaže se jedinicama lokalne samouprave, osnivačima dječjih vrtića, u provedbi projekata, a ulaganje u objekte dječjih vrtića pridonijet će poboljšanju materijalnih uvjeta kao i podizanju kvalitete pedagoških standarda te ravnomjernijoj dostupnosti programa ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.
hr Thu Jun 14 2018 19:33:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b1bbda62af47fc6248b45ad/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Najuspješniji poduzetnici iz Splitsko-dalmatinske, Primorsko-goranske i Zagrebačke županije

Ovi podaci potvrđuju, zaključuju u Fini, da gospodarsku sliku Hrvatske i dalje karakterizira velika razlika u razvijenosti pojedinih regija

Fina je objavila analizu, odnosno usporedbu rezultata poduzetnika po županijama za 2017. godinu, koja pokazuje da u zemlji gospodarski, uz Grad Zagreb, prednjače tri županije – Zagrebačka, Splitsko-dalmatinska i Primorsko-goranska u kojima je ostvareno čak 80,2 posto od 21,9 milijuna kuna neto dobiti, koliko su ukupno ostvarili poduzetnici. U ove tri županije i Gradu Zagrebu sjedište ima ukupno 59,3 posto poduzetnika (njih 71. 241). - piše Župan.hr

Ovi podaci potvrđuju, zaključuju u Fini, da gospodarsku sliku Hrvatske i dalje karakterizira velika razlika u razvijenosti pojedinih regija – županija, no tu ipak treba uzeti u obzir i činjenicu da se stvarna aktivnost poduzetnika ostvaruje na području širem od njihova administrativnog sjedišta i određene županije.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban ponosan je što mjere koje Županija poduzima kako bi poticala svoje poduzetnike daju konkretne i opipljive rezultate.

- Drago nam je čuti ove podatke koje su rezultat uspješnog rada naših radnih zona, kojih imamo 14 raspoređenih po cijeloj županiji, te mjera kojima u Splitsko-dalmatinskoj županiji kontinuirano financijski potičemo razvoj poduzetništva.  

Upravo je završio jedan takav natječaj za poduzetnike početnike, kojima dajemo sredstva u visini do 50 tisuća kuna, kako bi naši sugrađani i sami pokrenuli svoj privatni biznis te zaposlili nove radnike.

Također, još uvijek je otvoren natječaj za tvrtke koje već posluju, a kojima sufinanciramo kamate kod banaka kako bi dodatno razvijali svoj posao, a time i zapošljavali nove djelatnike.

To su te inicijative koje svakako potiču poduzetništvo i novo zapošljavanje u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a na koje smo izuzetno ponosni. - ističe župan Boban.

Najveći su skok u rezultatima u odnosu na 2016. godinu ostvarili su, pak, poduzetnici Zadarske županije, s 12. mjesta u 2016. godini, na 5. mjesto u 2017. godini i Dubrovačko-neretvanske županije, s 14. na 8. mjesto. Cijeli članak pogledajte ovdje.

hr Sat Jun 09 2018 13:43:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis

Pročitajte još . . .