Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5dac593d29111cfebc8b460f/80
Foto: Pixabay

HDZ Vrgorac poručuje: Pranić zaboravlja i da od brojnih projekata koji su se realizirali u gradu Vrgorcu ne bi bilo ništa bez pomoći Županije i Vlade

Evo što kažu iz HDZ-a...

HDZ Vrgorac uputio je priopćenje povodom zatvaranja odlagališta otpada 'Ajdanovac', a mi ga objavljujemo u cijelosti:

Kako se posljednjih dana u medijima podigla prašina oko zatvaranja odlagališta otpada “Ajdanovac” u Vrgorcu te kako će se vrgorski otpad ubuduće odvoziti na sinjsko odlagalište “Mojanka”, a nastavno tome svjedočili smo i brojnim igrokazima kojih se ne bi posramili ni najveći svjetski kazališni glumci, smatramo kako trebamo javnosti ukazati na bitne činjenice vezane za ovu temu.

Prema Odluci o redosljedu i dinamici zatvaranja odlagališta u RH (NN br 3/19 i 17/19 ispravak), konkretnije u točki III., donesenoj od strane Ministarstva zaštite okoliša i energetike 21. prosinca 2018., a po naredbi Višeg inspektora zaštite okoliša, Čistoća Cetinske krajine trebala je započeti preuzimanje mješanog komunalnog otpada prikupljenog na području Grada Vrgorca, a što se već nekoliko dana odgađa istovar istog zbog perfomansa saborskog zastupnika, a možemo reći i skupljača funkcija, Mira Bulja, mentora gradonačelnika Grada Vrgorca-Ante Pranića.

Ovaj duo, koji se ovih dana obrušio na resorno ministarstvo ali i na Splitsko-dalmatinsku županiju, nazivajući se “kažnjenicima” i ukazivanjem na njihovu nemoć u rješavanju ovog problema, a na sjednicama Sabora, po ovom pitanju sve do unatrag nekoliko dana nismo čuli niti glasa!

Pranić je već najavio kako će kamion sa smećem u ponedjeljak dovesti u Split prije održavanja županijske skupštine, a nije se pohvalio građanima kako on i njegovi suradnici nisu uspjeli povući sredstva iz natječaja za reciklažna dvorišta a za čiju realizaciju je sredstva osigurala Splitsko-dalmatinska županija, u iznosu od gotovo milijun kuna, što je veliki broj Gradova i Općina učinio. I sve to unatoč napomeni od strane Upravnog odjela za komunalne poslove, komunalnu infrastrukturu i zaštitu okoliša za uspostavljanje reciklažnih dvorišta, koje je upućeno 08. kolovoza ove godine na koju gospodin Pranić nije niti odgovorio!

Također, Pranićevo ponašanje je dosta promjenjivo, kao i njegov izbor onih s kojima želi surađivati te njegovo službeno napuštanje MOST-a možemo okarakterizirati isključio kao politički igrokaz, jednako kao i njegovo koketiranje s Buljom- s kojim se navodno razišao, ususret nadolazećim izborima.

Kako gospodin Pranić, svu odgovornost želi prebaciti na Županiju, odnosno ministarstvo-Vladu, trebao bi barem znati da je osnovna dužnost jedinica lokalne samouprave upravo rješavanje komunalnih problema na njenom području.

Uz to, zaboravlja i da od brojnih projekata koji su se realizirali u gradu Vrgorcu ne bi bilo ništa bez pomoći Županije i Vlade, ili tvrtki pod njihovom nadležnošću, te da se u tim situacijama nije nazivao “kažnjenikom” kako to čini sada. 


Nastavno na to, podsjetit ćemo gradonačelnika ali i sve njegove “bukače” kao i njegovog mentora Miru Bulja, na te projekte:

- Obnova srednje škole 3.3 milijuna kuna
- Obnova ginekološke i pedijatrijske ordinacije 400.000 kn
- Obnova laboratorija Doma zdravlja Vrgorac 512.130,00(ugovoreni iznos)
- Nabava biokemijskog analizatora 300.000,00 kn
- HRVATSKE CESTE - 4.5 milijuna kuna (Zapadni ulaz u grad)
- Donacija novih vozila DVD-u Vrgorac (cisterna i kombi)
- Pripremanje dokumentacije za višemilijunski projekt Dom za stare i nemoćne i Centar za alzheimer
- Nabava klima uređaja za OŠ Vrgorac - 63.000,00 kn
- ŽUC - Rekonstrukcija ceste Turići-Stilja 140.000,00 kn, Rekonstrukcija križanja ulice Pčelinjak III i Županijske ceste ŽC6021..i

I tako dalje...

Vjerujemo kako će gradonačelnik, koji je od Zagreba i Splita dobio preko 15 milijuna, a samo u protekloj godini 9 milijuna kuna, i sa svim tim novcima nije uspio riješiti problem otpada, u ponedjeljak umjesto kamiona za smeće i režiranju performansa u Županiju donijeti zahvalnicu za sve projekte koje je relalizirala na području Grada Vrgorca.

hr Sun Oct 20 2019 14:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ece3ef86f2ab83b448b4582/80

SPLITSKO STANJE SMEĆA Korupcija i kriminal odloženi na Duilovu

Iako je uobičajeno vidjeti miješani komunalni i glomazni otpad, naš čitatelj je dokumentirao zanimljiv prizor.

Na splitskom Duilovu inače se nalaze velike količine otpada u blizini posljednje autobusne stanice. 

Iako je uobičajeno vidjeti miješani komunalni i glomazni otpad, naš čitatelj je dokumentirao zanimljiv prizor.

Naime, na odlagalištu su ostavljene bijele kese sa crnim natpisima "kriminal" i "korupcija" u kojima je ostavljeno smeće.

Nije poznato radi li se o posve slučajnom odlaganju ili ovaj prizor pak nosi jednu jaku poruku.

hr Wed May 27 2020 12:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e75bc2929111c62908b4572/80
Foto: Pixabay

Epidemiološka slika u Dalmaciji i dalje dobra: Nema novooboljelih na području Splita, Zadra i Šibenika

Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je oporavljeno 475 osoba.
Tri županije na području Dalmacije i danas su bez novooboljelih od koronavirusa.

Splitsko-dalmatinska županija

Prema izvješću NZJZ-a SDŽ od ukupno 145 obrađenih testova sa područja Splitsko-dalmatinske županije danas nema novooboljelih osoba.

Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je oporavljeno 475 osoba.

14 osoba je hospitalizirano. Nema zdravstvenih djelatnika u samoizolaciji. 4 osobe iz Splitsko-dalmatinske županije nalaze se na respiratoru. U karanteni hotela Zagreb nema nijedna osoba.

Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je zabilježeno 559 slučajeva zaraze koronavirusom.

Zadarska županija

Prema informacijama iz Stožera civilne zaštite Zadarske županije, stanje je nepromijenjeno u odnosu na jučerašnji dan.

Testirano je 29 osoba, svi su nalazi  negativni, a od početka epidemije  testirano je 2780 uzoraka.

U samoizolaciji je jedna osoba.

Šibensko-kninska županija

Četrnaesti dan za redom nema novooboljelih osoba od koronavirusa u Šibensko-kninskoj županiji.

Četiri osobe još uvijek se oporavljaju od bolesti COVID-19, jedna se liječi u KBC Splita ostale tri su na kućnom oporavku. U samoizolaciji je i dalje 57 osoba.

U posljednja dva dana testirane su 3 osobe, a od početka epidemije ukupno je uzeto 2363 uzoraka.U protekla 24 sata na području Policijske uprave šibensko-kninske nije zaprimljena ni jedna dojava o kršenju mjera samoizolacije.
hr Wed May 27 2020 11:49:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ecad34f6f2ab8803c8b456c/80

Udruga putničkih agencija: 'Smanjite cijene ulaznica za nacionalne parkove'

- Jedino tako možemo se upustiti u borbu s konkurentima za svakog gosta, ističe Tomislav Fain, predsjednik UHPA-e.

Izvanredna situacija u svijetu i Hrvatskoj uzrokovana pandemijom koronavirusa onemogućila je redovno poslovanje i nanijela velike gubitke turističkim agencijama i cijelom turističkom sektoru.

Zbog toga je Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) pokrenula inicijativu za smanjenje cijena ulaznica u nacionalne parkove i parkove prirode, piše Index.hr.

- Popuštanjem epidemioloških mjera i otvaranjem granica, nadamo se kako bismo ipak mogli ostvariti određeni turistički promet u ovoj turističkoj sezoni, ali uz uvjet da svi dionici turističke industrije daju svoj doprinos kroz korekciju cijena svojih usluga. Jedino tako možemo se upustiti u borbu s konkurentima za svakog gosta, ističe Tomislav Fain, predsjednik UHPA-e.

Jedna od iznimno važnih inicijativa je smanjenje cijena nacionalnih parkova i parkova prirode s kojom se UHPA obratila Ministarstvu zaštite okoliša i energetike koje je prepoznalo istu te dalo podršku UHPA-inim zahtjevima s kojima su upoznali nacionalne parkove i parkove prirode.

Dva ključna zahtjeva

Inicijativa sadrži dva ključna zahtjeva:

- primjena moratorija na povećanje cijena ulaznica, proizvoda/usluga i naknada u nacionalnim parkovima i parkovima prirode u Hrvatskoj tako da se u 2020. godini zadrže cijene na razini 2019. godine za jednodnevne i višednevne posjete svim kategorijama (pojedincima i grupama, djeci i odraslima) za sve vrste kupnje ulaznica (direktna i online),

- cijene ulaznica za organizirana školska putovanja u glavnoj turističkoj sezoni (lipanj - rujan) ostaviti na razini predsezonskih (siječanj - svibanj) temeljem dane preporuke resornog ministarstva odgojno-obrazovnim institucijama o odgodi putovanja i tijekom ljetnog raspusta s obzirom na trenutnu situaciju.

- Svjesni smo odgovornosti svih dionika hrvatskog turizma te očekujemo da ćemo naići na razumijevanje i podršku nacionalnih parkova i parkova prirode. Da bismo bili sigurni da će gost izabrati upravo Hrvatsku za svoju ljetnu destinaciju, potrebno je uložiti dodatne napore i napraviti određene ustupke. Nemojmo se zavaravati, unatoč vjernosti i našoj gostoljubivosti, cijena će u ovim vremenima sigurno biti presudni faktor, zaključuje Fain.

hr Wed May 27 2020 11:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/55a910c07cb23a0b008b4601/80

HZJZ izdao upute za državnu maturu: Ispiti A i B razine trebaju se razdvojiti, preporuča se i nošenje maski

Pisani ispit provodi se u dovoljno velikoj prostoriji iza zatvorenih vrata i, ako je moguće s otvorenim prozorima.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove upute i mjere vezane uz provedbu državne mature.

Preporuča se da se ispiti A i B razine organiziraju na način da se pišu zasebnim danima kako bi se smanjio broj pristupnika koji u istom terminu dolaze u ustanove, ali i koji koriste javni prijevoz.

Također, preporuka je i da se u jednom danu organizira samo jedan ispit kako bi se mogla  provesti primjerena higijena prostorija i provjetravanje te osigurati dovoljno vremena za ulazak i izlazak iz ustanove.

Oni koji pokažu bilo kakve znakove akutne respiratorne bolesti ili pak oni kojima je utvrđena zaraza COVID-19 nakndano će polagati ispite, u drugom, jesenskom terminu prema uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Svakako je važno temeljito pranje i dezinfekcija mjesta u kojem se održava državna matura te je nužno proces čišćenja obaviti neposredno prije prvog ispita i na kraju svakog radnog dana.

Najmanje pola sata prije dolaska kandidata potrebno je provjetriti prostoriju, a u svim sanitarnim čvorovima treba osigurati sapun i jednokratne ručnike za ruke. Nužno je imati i koš za otpad po mogućnosti s poklopcem koji se mora isprazniti čim se napuni.

Učenike ne treba grupirati pri dolasku te im je važno napomenuti da ponesu sav potreban pribor za ispit. Prije dolaska potrebno je izmjeriti tjelesnu temperaturu.

Na ulazu u ustanovu u kojoj se piše matura potrebno je imati dozator s dezinficijensom kako bi svaki pristupnik mogao dezinficirati ruke. 

Učenici ne bi trebali samo otvarati i zatvarati vrata osim u slučaju krajnje nužnosti.

Pisani ispit provodi se u dovoljno velikoj prostoriji iza zatvorenih vrata i, ako je moguće s otvorenim prozorima. 

Pristupnike na stolu dočekuje vrećica s ispitnim materijalom, kako bi se smanjila interakcija ljudi u istoj prostoriji. Pristupnici ulaze jedan po jedan i sjedaju na svoje ispitno mjesto prema rasporedu koji se nalazi na ulazu u prostoriju.

Pristupnici na radnome stolu smiju imati samo osobnu iskaznicu, pribor za pisanje, vlastitu kemijsku olovku, bočicu s vodom i ispitne materijale. Sve ostale stvari, tipa mobitel, pristupnik stavlja u svoju torbu koju odlaže na za to predviđeno mjesto u ili izvan ispitne prostorije.

Ako zbog zdravstvenog stanja pristupnik treba tijekom pisanja ispita konzumirati hranu ili slatkiše, odlaže ih na stol voditelja ispitne prostorije i po potrebi konzumira izvan ispitne prostorije.

Nakon što je učenik gotov odlaže ispitni materijal na rub stola i dizanjem ruke obavještava dežurnog nastavnika da je završio. Sve što je donio pristupnik odnosi sa sobom kada napušta ispitnu prostoriju (kemijsku olovku, osobnu iskaznicu, pribor za pisanje, bočicu s vodom, lijekove i ostatke hrane/slatkiša).

Nošenje maski ili drugih pokrivala za usta i nos kod pristupnika i svih koji sudjeluju u provedbi ispita državne mature nije nužno ali se preporučuje.

Pristupnici s teškoćama ili težim zdravstvenim smetnjama koji koriste neku drugu vrstu opreme ili pomagala imaju je pravo donijeti i odnijeti sa sobom. Kod polaganja ispita državne mature kod kuće, dežurni nastavnici koji dolaze u kuću pristupnika nose kirurške maske te dezinficijense za ruke.

Posebni uvjeti naznačeni su za učenike s kroničnim bolestima.

Ako zdravstveno stanje učenika dozvoljava nošenje maske, preporučuje se osigurati medicinsku masku, ako ne preporuča se polaganje ispita u izdvojenom prostoru.

Učenike čije zdravstveno stanje zahtijeva češće odlaske u toalet odnosno napuštanje prostorije u kojoj pišu ispit (dijabetes, bolesti urinarnog trakta, upalne bolesti crijeva itd.) treba smjestiti što bliže izlaznim vratima.

hr Wed May 27 2020 11:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .