Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5dac593d29111cfebc8b460f/80
Foto: Pixabay

HDZ Vrgorac poručuje: Pranić zaboravlja i da od brojnih projekata koji su se realizirali u gradu Vrgorcu ne bi bilo ništa bez pomoći Županije i Vlade

Evo što kažu iz HDZ-a...

HDZ Vrgorac uputio je priopćenje povodom zatvaranja odlagališta otpada 'Ajdanovac', a mi ga objavljujemo u cijelosti:

Kako se posljednjih dana u medijima podigla prašina oko zatvaranja odlagališta otpada “Ajdanovac” u Vrgorcu te kako će se vrgorski otpad ubuduće odvoziti na sinjsko odlagalište “Mojanka”, a nastavno tome svjedočili smo i brojnim igrokazima kojih se ne bi posramili ni najveći svjetski kazališni glumci, smatramo kako trebamo javnosti ukazati na bitne činjenice vezane za ovu temu.

Prema Odluci o redosljedu i dinamici zatvaranja odlagališta u RH (NN br 3/19 i 17/19 ispravak), konkretnije u točki III., donesenoj od strane Ministarstva zaštite okoliša i energetike 21. prosinca 2018., a po naredbi Višeg inspektora zaštite okoliša, Čistoća Cetinske krajine trebala je započeti preuzimanje mješanog komunalnog otpada prikupljenog na području Grada Vrgorca, a što se već nekoliko dana odgađa istovar istog zbog perfomansa saborskog zastupnika, a možemo reći i skupljača funkcija, Mira Bulja, mentora gradonačelnika Grada Vrgorca-Ante Pranića.

Ovaj duo, koji se ovih dana obrušio na resorno ministarstvo ali i na Splitsko-dalmatinsku županiju, nazivajući se “kažnjenicima” i ukazivanjem na njihovu nemoć u rješavanju ovog problema, a na sjednicama Sabora, po ovom pitanju sve do unatrag nekoliko dana nismo čuli niti glasa!

Pranić je već najavio kako će kamion sa smećem u ponedjeljak dovesti u Split prije održavanja županijske skupštine, a nije se pohvalio građanima kako on i njegovi suradnici nisu uspjeli povući sredstva iz natječaja za reciklažna dvorišta a za čiju realizaciju je sredstva osigurala Splitsko-dalmatinska županija, u iznosu od gotovo milijun kuna, što je veliki broj Gradova i Općina učinio. I sve to unatoč napomeni od strane Upravnog odjela za komunalne poslove, komunalnu infrastrukturu i zaštitu okoliša za uspostavljanje reciklažnih dvorišta, koje je upućeno 08. kolovoza ove godine na koju gospodin Pranić nije niti odgovorio!

Također, Pranićevo ponašanje je dosta promjenjivo, kao i njegov izbor onih s kojima želi surađivati te njegovo službeno napuštanje MOST-a možemo okarakterizirati isključio kao politički igrokaz, jednako kao i njegovo koketiranje s Buljom- s kojim se navodno razišao, ususret nadolazećim izborima.

Kako gospodin Pranić, svu odgovornost želi prebaciti na Županiju, odnosno ministarstvo-Vladu, trebao bi barem znati da je osnovna dužnost jedinica lokalne samouprave upravo rješavanje komunalnih problema na njenom području.

Uz to, zaboravlja i da od brojnih projekata koji su se realizirali u gradu Vrgorcu ne bi bilo ništa bez pomoći Županije i Vlade, ili tvrtki pod njihovom nadležnošću, te da se u tim situacijama nije nazivao “kažnjenikom” kako to čini sada. 


Nastavno na to, podsjetit ćemo gradonačelnika ali i sve njegove “bukače” kao i njegovog mentora Miru Bulja, na te projekte:

- Obnova srednje škole 3.3 milijuna kuna
- Obnova ginekološke i pedijatrijske ordinacije 400.000 kn
- Obnova laboratorija Doma zdravlja Vrgorac 512.130,00(ugovoreni iznos)
- Nabava biokemijskog analizatora 300.000,00 kn
- HRVATSKE CESTE - 4.5 milijuna kuna (Zapadni ulaz u grad)
- Donacija novih vozila DVD-u Vrgorac (cisterna i kombi)
- Pripremanje dokumentacije za višemilijunski projekt Dom za stare i nemoćne i Centar za alzheimer
- Nabava klima uređaja za OŠ Vrgorac - 63.000,00 kn
- ŽUC - Rekonstrukcija ceste Turići-Stilja 140.000,00 kn, Rekonstrukcija križanja ulice Pčelinjak III i Županijske ceste ŽC6021..i

I tako dalje...

Vjerujemo kako će gradonačelnik, koji je od Zagreba i Splita dobio preko 15 milijuna, a samo u protekloj godini 9 milijuna kuna, i sa svim tim novcima nije uspio riješiti problem otpada, u ponedjeljak umjesto kamiona za smeće i režiranju performansa u Županiju donijeti zahvalnicu za sve projekte koje je relalizirala na području Grada Vrgorca.

hr Sun Oct 20 2019 14:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dd05a1629111c94ef8b4586/80
Foto: Facebook/HGSS Ispostava Kaštela

Brala kadulju na Malačkoj pa ju tražio HGSS

Gospođa se izgubila, ali priča ima sretan kraj

'Danas oko 12h, putem centra 112 dobili HGSS stanica Kaštela dobila je dojavu o nestaloj starijoj osobi na planinarskom domu Malačka. 

Stariju gospođu koja je boluje od dijabetesa, u berbi kadulje zakačio oblak te se izgubila. Zbog bolesti, te vremenskih neprilika bilo je bitno što prije pronaći unesrećenu osobu. Na teren su odmah izašli članovi Hgss_a, vatrogasaca te policije. Osoba je pronađena živa u kratkom vremenskom periodu. 

Ovo je dobar primjer suradnje žurnih službi našega grada. Bravo!', stoji na Facebook stranici HGSS ispostave Kaštela.

hr Sat Nov 16 2019 21:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ae5f4202af47f77948b4892/80
Foto: Dalmacija News

Od 2020. raste minimalac studentima za gotovo dvije kune

Minimalna naknada za obavljanje studentskih poslova za 2020. godinu, od 1. siječnja iduće godine iznosit će neto 25,39 kune po satu što je gotovo dvije kune više nego u 2019. godini.

Nakon što je Vlada objavila Uredbu o visini minimalne plaće za 2020. godinu, kojom se ona povisuje s 3.750 kuna na 4.062 kune u bruto iznosu, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, kojem je na čelu Blaženka Divjak, objavilo je 15. studenoga objavilo Odluku o iznosu minimalne naknade za obavljanje studentskih poslova za 2020.

Trenutačna minimalna studentska satnica iznosi (neto) 23,44 kune, a donesena Odluka je drugo povećanje minimalne naknade od stupanja na snagu navedenoga Zakona u studenome 2018. Ukupni iznos povećanja (uključeno navedeno povećanje) je 3,89 kuna neto.

Iz Ministarstva podsjećaju da, prema Zakonu o obavljanju studentskih poslova, ministar ili ministrica za svaku kalendarsku godinu donosi odluku o iznosu minimalne naknade (neto) po satu, javljaju Vijesti.hr

Također ističu da je "ovo prvi Zakon kojim se na sustavan i cjelovit način regulira institut studentskog rada; uređuju prava i obveze izvođača, posrednika i naručitelja posla; izjednačuje prava redovitih studenata i studentica, dijela izvanrednih studenata i studentica te studenata i studentica na razmjeni".

Zakon uključuje i povećanje satnice od 50 posto za rad noću, nedjeljom i praznicima, pravo na naknadu za prijevoz, pravo na naknadu za topli obrok. Uključuje i reguliranje plaćene pauze od minimalno pola sata (ako student ili studentica radi šest ili više sati dnevno) te kazne i pravila za posrednike i naručitelje posla u slučaju kršenja odredbi.

Uz ulaganje u smještajne kapacitete za studente diljem Hrvatske, u posljednje dvije godine udvostručen je broj socio-ekonomskih stipendija, a po prvi put su uvedene i STEM stipendije, podsjetili su iz Ministarstva. 

Također su napomenuli i da od ove godine Ministarstvo dodjeljuje i stipendije za posebne skupine studenata i studentica, tako da konačna brojka stipendija na godišnjoj razini iznosi: 10.000 stipendija za studente i studentica nižega socijalno-ekonomskog statusa; 3.400 stipendija za studiranje u STEM područjima znanosti te 400 stipendija za posebne skupine studenata i studentica, javljaju Vijesti.hr

hr Sat Nov 16 2019 15:47:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dd007bb29111cc1ed8b45f1/80
Foto: Screenshot/HRT

Prije sedam godina oslobođeni su generali Ante Gotovina i Mladen Markač

Gotovina i Markač oslobođeni su na današnji dan prije sedam godina odlukom žalbenog vijeća Haškog suda

Na današnji dan 2012. godine Haški sud odbacio je zaključke raspravnog vijeća prema kojima su Ante Gotovina i Mladen Markač sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu.

Tada su odbačene i optužbe za prekomjerno granatiranje Knina, Gračaca, Obrovca i Bekonvca.

U Lijepu Našu vratili su se istog dana, a po njih su tada Vladinim avionom otišli bivši ministar branitelja Predrag Matić i ministar obrane Ante Kotromanović.

Na zagrebačkom Plesu dočekao ih je državni vrh, a na Trgu bana Josipa Jelačića deseci tisuća ljudi.


Kada je glavna haška tužiteljica Carla del Ponte 2001. poslala u Zagreb tajnu optužnicu, Gotovina se odlučio na bijeg. Uz veliki pritisak Haškog suda i svesrdnu pomoć hrvatske vlade hrvatski general uhićen je nakon četiri godine.

Gotovini su se u Haagu pridružili naknadno optuženi generali Ivan Čermak Mladen Markač pa je slijedila višegodišnja sudska trakavica jer suđenje je započelo tek 2008. Tužitelji su tražili osuđujuću presudu po više točaka optužnice kojom bi bili uzdrmani temelji legitimnosti Domovinskog rata, odnosno hrvatske borbe za neovisnost.

General Čermak pušten je na slobodu, no Markač i Gotovina drakonski su osuđeni u travnju 2011. na dugogodišnje kazne zatvora. U Hrvatskoj ta je vijest dočekana s ogorčenjem i nevjericom, posebno dio o „udruženom zločinačkom pothvatu u cilju etničkog čišćenja srpskog naroda“. Kada je sudac Theodor Merron, odbacivši sve točke optužbe, poništio nepravednu optužbu i naložio automatsko oslobađanje u Hrvatskoj je nastala euforija nezabilježena još od okončanja oslobodilačke operacije „Oluja“.

Ipak pojedini mediji i čelnici pojedinih nevladinih organizacija, koji su podržavali tezu o „udruženom zločinačkom pothvatu“, a Gotovinu prikazivali kao krivca i uoči presude ga pozivali na pokajanje, nisu bili zadovoljni oslobađajućom presudom, piše HRT

Stoga je poruka mira Ante Gotovine upućena s dočeka na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića imala posebnu važnost za sve koje je oslobađajuća presuda šokirala u pozitivnom ili negativnom smislu.


hr Sat Nov 16 2019 15:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c9b240629111c3e208b45dc/80
Foto: PIXABAY

Zbog jakog vjetra u prekidu neke trajektne i katamaranske linije

Olujno nevrijeme zahvatilo je gotovo čitavu Hrvatsku
Jako i olujno jugo radi probleme u pomorskom prometu te su u prekidu pojedine trajektne i katamaranske linije. 

Linije u prekidu:
  • trajektne: Sućuraj-Drvenik, Dubrovnik-Lopud-Suđurađ, Zadar (Gaženica)-Ist (Kosirača)-Olib-Premuda (Krijal)-Mali Lošinj (putovanje će se izvršiti u nedjelju 17.11.2019. ako vremenski uvjeti dopuštaju).
  • katamaranske: Rab-Lun-Tovarnele (Novalja)-Rijeka, Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Vis, Split-Bol-Jelsa, Split-Rogač-Milna, Split-Hvar-Korčula.
hr Sat Nov 16 2019 14:25:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .