Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5cb208c729111cd0458b45b4/80
Foto: Pixabay

Čak 100.000 kućanstava morat će promijeniti bojler i dimnjak

Razlog zašto će se uz bojlere mijenjati i dimnjaci je jednostavno taj što se kondenzacijski bojleri ne smiju spajati na klasične dimnjake jer nisu otporni na vlagu

Svaki peti bojler u Hrvatskoj trenutačno je turbo bojler, koji se više ne smiju ugrađivati, a ako se neki pokvari, može se popraviti ako postoje rezervni dijelovi. Ako ih nema, bojlere će morati mijenjati kondenzacijskim.

Problem se kotrlja i mogao bi uskoro pogoditi čak 100.000 kućanstava koji imaju turbo bojlere koji će stare bojlere morati mijenjati, a zamjena će u prosjeku stajati 13.000 kuna, i to zato što će se, uz bojler, morati mijenjati i dimnjaci. - pišu 24sata

Slabija učinkovitost grijanja

- EU je propisala da sezonska učinkovitost grijanja ne smije biti niža od 86%, odnosno da se od uloženog goriva i struje toliko mora pretvoriti u toplinu. Svi predstavnici proizvođača plinskih bojlera u Hrvatskoj smatraju da klasični turbo bojleri imaju manju učinkovitost grijanja od 86% i zato se oni više ne prodaju. U velikim su problemima potrošači koji imaju takve bojlere sa spojem u, takozvani, LAF (LAS) dimnjak. Ti se dimnjaci moraju zamijeniti kad se stavljaju novi kondenzacijski bojleri - rekao je Dubravko Duvančić iz Gradske plinare Zagreb i član interesne grupacije iz Hrvatske gospodarske komore.

Razlog zašto će se uz bojlere mijenjati i dimnjaci je jednostavno taj što se kondenzacijski bojleri ne smiju spajati na klasične dimnjake jer nisu otporni na vlagu. Naime, temperatura plinova iz starijih turbo bojlera je oko 110 i više stupnjeva Celzijevih. Kod novijih kondenzacijskih bojlera temperatura dimnih plinova je niža, od 50 do 80 stupnjeva.

Bojler stvara do pet litara vode u dimnjaku

Problem je što se vlaga kondenzira već na 57 stupnjeva Celzijevih, pojašnjava sugovornik, pa se plinovi hlade dok izlaze kroz dimnjak. Pritom se stvara vlaga koja se skuplja na dnu dimnjaka. Razlika klasičnog i kondenzacijskog dimnjaka je u tome što kondenzacijski ima cijev za odvod dimnih plinova otpornu na vlagu, a na dnu dimnjaka ima i odvod za kondenziranu vlagu. A jedan bojler stvara od tri do pet litara vode u dimnjaku na dan.

Problem nastaje sa stambenim zgradama. Ako samo jedan stanar mora zamijeniti turbo bojler kondenzacijskim, tad cijela zgrada mora zamijeniti dimnjak. Po potrošaču, to je oko 3000 kuna samo za rekonstrukciju dimnjaka. Sama zamjena bojlera kondenzacijskim je oko 10.000 kuna.

Hrvatska će za oko dva tjedana u Bruxelles poslati delegaciju koja će tražiti barem odgodu primjene Uredbe koja sve ovo nalaže, a problem su primijetili u Njemačkoj u kojoj je između 200.000 i 300.000 turbo bojlera pa se već razmišlja o zajedničkom nastupu Hrvatske i Njemačke. - pišu 24sata

hr Sat Apr 13 2019 18:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5842e61e1eea8f1b118b46b8/80
Foto: Facebook

Policija upozorava: "Širi se nova e-mail prevara, ne nasjedajte!"

U posljednjih se nekoliko dana javljaju građani koji su na sv oje adrese elektroničke pošte zaprimili sumnjive poruke elektroničke pošte

Policija je ponovno odaslala upozorenje svim građanima oko potencijalnih internetskih prijevara koje ovih dana kruže. 

Kako ističu, u posljednjih se nekoliko dana javljaju građani koji su na svoje adrese elektroničke pošte zaprimili sumnjive poruke elektroničke pošte u kojim ih nepoznate osobe ucjenjuju navodeći kako su na njihova računala ili mobilne telefone instalirali zloćudne računalne programe (malware) putem kojih su ostvarili pristup njihovim osobnim podacima te ih traže određeni iznos u bitcoinima (BTC) kako navedene podatke ne bi javno objavili. - prenosi Zimo

- Molimo građane da ne odgovaraju na takve poruke, te da ažuriraju lozinke za pristup elektroničkoj pošti. - ističu iz policije.

Također, u elektronske sandučiće građana često dolaze poruke s lažne Microsoft domene u kojima se traži da na lažnoj Microsoftovoj stranici unesu svoje korisničko ime i obnove svoju lozinku. U konkretnom slučaju radi se o pokušaju krađe osobnih podataka te počinitelji na ovaj način mogu preuzeti kontrolu nad elektroničkom poštom žrtve.

- Savjetujemo građanima da nikome ne daju svoje korisničke podatke i lozinke niti ih upisuju na sumnjivim internetskim stranicama. Ukoliko su to učinili, potrebno je odmah promijeniti lozinku koja se odnosi na određeni korisnički račun. Ukoliko identičnu lozinku koriste i za druge korisničke račune i internetske usluge, potrebno je odmah promijeniti i te lozinke. - savjetuju iz policije.

hr Wed Apr 24 2019 14:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/588f07b73387e607008b45ba/80
Foto: DalmacijaNews

Split: Požar u podrumskom stanu u Matoševoj ulici, stanari evakuirani

Na teren su izašli vatrogasci JPV-a i DVD-a s tri vatrogasna vozila i kola Hitne pomoći

Iza 12,30 sati izbio je požar u podrumskom stanu u centru Splita, u Matoševoj ulici 15. Na teren su izašli vatrogasci JPV-a i DVD-a s tri vatrogasna vozila i kola Hitne pomoći.

Kako doznajemo, stanari zgrade u kojoj je izbio požar su evakuirani te će biti vraćeni kada bude u potpunosti sigurno. 
hr Wed Apr 24 2019 14:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cc0311629111c345a8b457d/80
Foto: Dalmacija News

Imotski: Kreće naplata ulaznica na jezera i tvrđavu Topanu

Cijene su nešto promijenjene u odnosu na prošle godine

Grad Imotski će od 01. svibnja započeti s naplatom ulaznica na jezera i tvrđavu Topanu. - javlja 

Cijene su nešto promijenjene u odnosu na prošle godine i sada iznose:

–  10 kn po osobi – grupno djeca

–  15 kn po osobi – djeca individualno

–  20 kn po osobi – grupno odrasli

–  30 kn po osobi – odrasli individualno

hr Wed Apr 24 2019 11:49:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bade7c8cb557a8ea08b4ee8/80
Foto: MUP

"Faktori rizika": Policija provodi akciju u prometu

Cilj je prevencija prometnih nesreća i njihovih posljedica kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama

Danas, od 13:00 do 17:00 sati na području PU splitsko-dalmatinske provest  će se akcija u prometu „Faktori rizika“, a sve u cilju prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama.

 Aktivnosti policije tijekom  akcije biti će usmjerene na sankcioniranje najtežih prekršaja kao što su vožnja pod utjecajem alkohola, nepoštivanje dopuštenih brzina, nekorištenje sigurnosnog pojasa i korištenje mobitela za vrijeme vožnje.

Sve sudionike u prometu podsjećamo na obvezu poštivanja odredbi zakona o sigurnosti prometa na cestama, te ih pozivamo da odgovornim ponašanjem doprinesu povećanju razine sigurnosti u cestovnom prometu.

hr Wed Apr 24 2019 10:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .