Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5cb208c729111cd0458b45b4/80
Foto: Pixabay

Čak 100.000 kućanstava morat će promijeniti bojler i dimnjak

Razlog zašto će se uz bojlere mijenjati i dimnjaci je jednostavno taj što se kondenzacijski bojleri ne smiju spajati na klasične dimnjake jer nisu otporni na vlagu

Svaki peti bojler u Hrvatskoj trenutačno je turbo bojler, koji se više ne smiju ugrađivati, a ako se neki pokvari, može se popraviti ako postoje rezervni dijelovi. Ako ih nema, bojlere će morati mijenjati kondenzacijskim.

Problem se kotrlja i mogao bi uskoro pogoditi čak 100.000 kućanstava koji imaju turbo bojlere koji će stare bojlere morati mijenjati, a zamjena će u prosjeku stajati 13.000 kuna, i to zato što će se, uz bojler, morati mijenjati i dimnjaci. - pišu 24sata

Slabija učinkovitost grijanja

- EU je propisala da sezonska učinkovitost grijanja ne smije biti niža od 86%, odnosno da se od uloženog goriva i struje toliko mora pretvoriti u toplinu. Svi predstavnici proizvođača plinskih bojlera u Hrvatskoj smatraju da klasični turbo bojleri imaju manju učinkovitost grijanja od 86% i zato se oni više ne prodaju. U velikim su problemima potrošači koji imaju takve bojlere sa spojem u, takozvani, LAF (LAS) dimnjak. Ti se dimnjaci moraju zamijeniti kad se stavljaju novi kondenzacijski bojleri - rekao je Dubravko Duvančić iz Gradske plinare Zagreb i član interesne grupacije iz Hrvatske gospodarske komore.

Razlog zašto će se uz bojlere mijenjati i dimnjaci je jednostavno taj što se kondenzacijski bojleri ne smiju spajati na klasične dimnjake jer nisu otporni na vlagu. Naime, temperatura plinova iz starijih turbo bojlera je oko 110 i više stupnjeva Celzijevih. Kod novijih kondenzacijskih bojlera temperatura dimnih plinova je niža, od 50 do 80 stupnjeva.

Bojler stvara do pet litara vode u dimnjaku

Problem je što se vlaga kondenzira već na 57 stupnjeva Celzijevih, pojašnjava sugovornik, pa se plinovi hlade dok izlaze kroz dimnjak. Pritom se stvara vlaga koja se skuplja na dnu dimnjaka. Razlika klasičnog i kondenzacijskog dimnjaka je u tome što kondenzacijski ima cijev za odvod dimnih plinova otpornu na vlagu, a na dnu dimnjaka ima i odvod za kondenziranu vlagu. A jedan bojler stvara od tri do pet litara vode u dimnjaku na dan.

Problem nastaje sa stambenim zgradama. Ako samo jedan stanar mora zamijeniti turbo bojler kondenzacijskim, tad cijela zgrada mora zamijeniti dimnjak. Po potrošaču, to je oko 3000 kuna samo za rekonstrukciju dimnjaka. Sama zamjena bojlera kondenzacijskim je oko 10.000 kuna.

Hrvatska će za oko dva tjedana u Bruxelles poslati delegaciju koja će tražiti barem odgodu primjene Uredbe koja sve ovo nalaže, a problem su primijetili u Njemačkoj u kojoj je između 200.000 i 300.000 turbo bojlera pa se već razmišlja o zajedničkom nastupu Hrvatske i Njemačke. - pišu 24sata

hr Sat Apr 13 2019 18:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d8f682229111ce7988b4586/80
Foto: Facebook/Miroslav Škoro

'Škoro je nakon vulgarnog izgreda izgubio pravo da ga se naziva gospodinom'

Zajednica žena HDZ-a optužila je predsjedničkog kandidata Miroslava Škoru za seksizam u kampanji nakon što je on tijekom jednog intervjua postavio pitanje što je kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović radila u njegovom ormaru.
Bio je to njegov odgovor predsjednici koja je izjavila da je on tamburao po Americi i bio u ormaru devedesetih. Evo što je Zajednica žena HDZ-a „Katarina Zrinski“ navela u priopćenju: - Najoštrije osuđuje seksistički ispad Miroslava Škore, koji skandaloznom izjavom da mu je „predsjednica bila u ormaru“ vrijeđa ne samo predsjednicu RH, već cijeli ženski rod.

Ni u najžešćim političkim debatama, barem među pristojnim ljudima, nije prihvatljivo omalovažavati protukandidatkinju samo zato što je žena i iznositi seksističke aluzije.

Škoro je nakon ovoga vulgarnog izgreda izgubio svako pravo da ga se naziva „gospodinom“. U nedostatku argumenta i programa pokušao je predsjednicu diskreditirati na temelju spola, no time je - na vlastitu žalost - samo demonstrirao svoje prostaštvo, primitivizam, iskompleksiranost i manjak osnovne kulture, navode u priopćenju, piše Večernji list
hr Sat Dec 14 2019 20:54:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ae5f4202af47f77948b4892/80
Foto: Dalmacija News

Direktorica radija na nagradnoj igri auto poklonila majci prijatelja, a majci gradske pročelnice izvukla skuter

Na prvi pogled sasvim obična nagradna igra održana u Biogradu na Moru, dobila je neobičan ishod. Nagradnu igru je organizirao biogradski radio BnM. Sretne dobitnike izvlačila je tadašnja direktorica radija i gle čuda, majci svog prijatelja je izvukla automobil, a majci gradske pročelnice - skuter.

"U svijetu se jako puno slučajnosti događa pa eto tako se i ta slučajnost dogodila.Ja ne mogu nikom zabranit da igra. Ne mogu nikog ni nagovorit da igra. Ljudi su igrali, osvojili posrećilo im se", kaže Nikolina Kovačević bivša direktorica radija BnM za Dnevnik NoveTV

Posrećilo se i majci pročelnice u biogradskoj gradskoj upravi koja je osvojila drugu nagradu električni skuter. Sumnju javnosti izazvao je i povod za nagradnu igru. Slavio se 30. rođendan radija iako je zapravo star 27 godina.

"Slavilo se 30 godina radijske frekvencije. Narodu je naravno nepoznata riječ frekvencija i ne koriste je u svakodnevnom govoru te je bilo lako onda preimenovati to u rođendan radija", pojašnjava Kovačević.

Direktorica je u listopadu dala ostavku na radiju. Njezin nasljednik zatekao je, tvrdi, prezaduženu, blokiranu tvrtku u kojoj izvide provodi policijski odjel za gospodarski kriminalitet.

"S blokadom računa koja je svakim danom sve veća. Dug će u konačnici bit oko 800 tisuća kuna, možda i nešto veći. Jako puno je nepodmirenih računa i plaće nisu isplaćivane gotovo četiri mjeseca", kaže Željko Domitrović, novi direktor radija BnM.

Bivša direktorica pak odgovara kako je tvrtku ostavila u plusu.

"800 tisuća kuna je brojka već šesta koju ja čujem. Bile su raznorazni iznos. Onaj tko zna više o tim brojkama neka kaže više. Ja znam kakvo je bilo financjisko izvješće kad sam ja otišla i dala svoju ostavku", ističe Kovačević.

Dok policija provodi izvide direktorica Kovačević tvrdi da su financijski problemi radija počeli kad su njegovi osnivači, grad Biograd te općine Pašman, Sveti Filip i Jakov i Pakoštane odbili davati novac. Gradonačelnik i načelnici danas su nedostupni ili su odbili stati pred kamere NoveTV

hr Sat Dec 14 2019 20:34:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5df5358329111c392d8b4581/80

FOTO: Započeo je advent u Imotskom

Započeo je još jedan 'Tradicionalni hrvatski Božić u Imotskom'
Večeras je i u Imotskom službeno započela još jedna božićna priča. Ove godine je novost to što su gućice na glavnom Imotskom trgu - Trgu Matie Hrvatske. Večer je započela koncertom grupe 'Gabrijel', a grad je pripremo zanimljiv program za svaki dan.Advent će u Imotskom trajati sve do 31. prosinca.

hr Sat Dec 14 2019 20:19:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5df4f2eb29111c0e2a8b4636/80
Foto: HRZ / M. Karačić

Letačka posada HRZ-a prevezla bebu u inkubatoru iz Dubrovnika u Split

Letačka posada 395. eskadrile transportnih helikoptera 93. krila HRZ-a helikopterom Mi-8 MTV1 sudjelovala je u akciji hitnog zbrinjavanja bebe iz Dubrovnika do Splita

Letačka posada 395. eskadrile transportnih helikoptera 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) prevezla je danas bebu u inkubatoru iz Dubrovnika do Kliničkog bolničkog centra Split.

U akciji hitnog zbrinjavanja bebe helikopterom Mi-8 MTV1 posadu su činili kapetan pukovnik Andreas Duvnjak, kopilot natporučnik Ivan Burčul te tehničar letač nadnarednik Dušan Plazonić.

Ista je posada prije ove akcije sudjelovala i u hitnom medicinskom prijevozu jedne pacijentica s otoka Korčule.

Pukovnik Duvnjak kazao je kako je vrijeme bilo dobro te je prijevoz protekao dobro. „Odmah po pozivu poletjeli smo prema Dubrovniku gdje smo unijeli bebu u inkubatoru, a sve do Firula u pratnji je bio i liječnički tim. I ranije sam sudjelovao u prijevozu beba i to su uvijek trenutci koji naš poziv oplemenjuju“, poručio je pukovnk Duvnjak.

Od početka ove godine letačke posade 395. eskadrile transportnih helikoptera sudjelovale su u zbrinjavanju ukupno 507 pacijenata ostvarivši više od 500 sati naleta.


hr Sat Dec 14 2019 15:33:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .