Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a586defb9e03e0d488b45cb/80
Foto: Pixabay

Boca piva jednako deblja kao i vrećica čipsa - i sabotira dijetu

Alkohol sadrži “prazne” kalorije - one s gotovo nikakvom nutritivnom vrijednošću koje nas debljaju, a ne zasite

Jedna od prednosti za koje stručnjaci kažu da izbacivanje alkohola donosi je - mršavljenje. Izbacivanjem alkohola iz svakodnevne upotrebe lakše se riješiti kilograma nakupljenih u vrijeme blagdana, kažu. Alkohol sadrži “prazne” kalorije - one s gotovo nikakvom nutritivnom vrijednošću koje nas debljaju, a ne zasite.

Prema kalkulatoru tvrtke Cancer Research UK, ako svakodnevno popijete veliku čašu vina, izbacivanje toga na jedan mjesec može vam uštedjeti gotovo 10.000 kalorija - to je četiri puta više od preporučenog dopuštenog dnevnog unosa kalorija za prosječnog čovjeka.

Povezan s bolestima

- Alkohol je jedna od namirnica koja nije esencijalna za normalno funkcioniranje organizma, za razliku od hrane. Unos alkohola povezuje se s povećanjem rizika za razvitak niza nezaraznih kroničnih bolesti, a pretjerani unos alkohola ozbiljno oštećuje jetru, povezuje se s razvitkom raka probavnog sustava, kod žena s rakom dojke, te znatno pridonosi nepotrebnom dnevnom kalorijskom unosu. Naime, jedan gram alkohola sadrži 7 kalorija što bi značilo da i boca piva sadrži oko 200 kcal, a dva dcl vina sadrži oko 160 kcal - objašnjava nam nutricionistica Nataša Šoštarić.

Osim kalorija iz alkohola, od ostalih nutrijenata ne dobivamo gotovo ništa. Kalorije nagomilane u alkoholnom piću jednostavniji je unijeti jer piće brže prolazi kroz organizam od krute hrane te ga je moguće unijeti kroz kraći period u većoj količini pri čemu znatno doprinosi dnevnom unosu kalorija i djeluje na povećanje tjelesne mase.

- Alkohol, nakon što se unese u probavni sustav, dolazi do jetre u kojoj se razgrađuje, pri čemu se stvaraju spojevi koji oštećuju jetru. Ako je riječ o duljem povećanom unosu alkohola, može doći do znatnih oštećenja jetrenih stanica, a to naposljetku može dovesti do ciroze jetre, posebice ako osoba ne prakticira pravilnu prehranu i dodatno opterećuje jetru masnom hranom - govori Šoštarić.

Maksimalna mjera

Ni jedna vrsta alkoholnih pića nije zdrava, no umjeren unos alkoholnih pića može povoljno djelovati na smanjenje rizika obolijevanja od srčanih bolesti kod onih koji inače imaju povećani rizik u obiteljskoj anamnezi. Svakako se zdravim osobama ne preporučuje konzumirati alkohol u te svrhe, jer su i dalje negativne posljedice puno veće od pozitivnih. Dnevna makismalna količina koja se preporučuje ženama je jedno serviranje piće, a muškarcima maksimalno dva - 1 serviranje bi bila jedna čaša vina (1 dcl), čaša piva (2 dcl) ili 0,03 dcl žestokog pića.

- Što se tiče samog izbora alkoholnih pića, istraživanja nisu pokazala razliku između konzumacije određenih pića, no malu prednost možemo dati vinima koja sadrže antioksidante poput rezervatrola, no ključ je umjerenost. Ono što svakako možemo istaknuti kao prednost jest socijalni moment kad u piću uživamo s prijateljima te zbog toga djeluje opuštajuće što može pridonijeti smanjenju svakodnevnog stresa - naglašava nutricionistica Šoštarić.

Bolje se spava ako se manje pije, a bogatiji će vam biti i seksualni život

Alkohol vas može učiniti pospanima i iscrpljenima, a redoviti unos alkohola može poremetiti vaš ritam spavanja, prema istraživanju Sveučilišta u Sussexu. Dr. Richard de Visser proveo je studiju s 857 odraslih Britanaca koji su se odrekli alkohola u siječnju. Nakon mjesec dana bez alkohola, 62 posto ispitanika izjavilo je da bolje spavaju, manje hrču i jača im libido. Alkohol vas i dehidrira, što šteti i vašoj koži. Neki ljudi primjećuju da izaziva ispijenost lica. Zamjena alkohola s više vode pogodovat će vašem tenu.

Zašto je mjesec bez alkohola dobar početak?

Nakon blagdanskih uživanja u alkoholu puno ljudi odluči se odreći alkohola u siječnju. Prema udruzi Alcohol Concern, pet milijuna Britanaca sudjelovalo je u akciji ‘Dry January’, odnosno ‘Siječanj bez alkohola’ prošle godine. Gotovo tri četvrtine sudionika manje je pilo i šest mjeseci kasnije.

Previše crnog vina više će štetiti srcu

Fenoli i polifenoli, među koje se ubrajaju i flavonoidi, djeluju kao antioksidanti, a puno ih ima u crnom vinu. Značajan dio zaštitnih učinaka vina pripisuje se povišenju zaštitnog HDL kolesterola. Međutim, treba istaknuti da je u više istraživanja dokazano da konzumiranje većih količina vina, kao i svih drugih vrsta alkoholnih pića, dovodi do velike štetnosti na kardiovaskularni sustav, stoga – prije svega umjereno! Čaša crnog vina je dovoljna da dobijemo korisne antioksidante i uživamo u jedinstvenom okusu, kaže nutricionistica Sanja Ćosić.

Manji trošak u siječnju i više zadovoljstva

Lako mjerljiva korist apstinencije od alkohola je i manji trošak, pogotovo ako pijete svaki vikend. Odlučite li se dulje pridržavati apstinencije, održat ćete snagu i volju zbog dostizanja ciljeva te se ispuniti osjećajem zadovoljstva. - pišu 24sata

hr Fri Jan 12 2018 09:12:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba15406cb557a8ea08b49fa/80
Foto: Pixabay

Ove četiri štetne navike koje "bude" neugodnu žgaravicu

Neugodan osjećaj žarenja u ždrijelu i u donjem dijelu prsišta nazivamo žgaravicom. Ova tegoba muči mnoge, a nastaje kada se želučani sadržaj vrati u jednjak. Uvijek nastaje nakon jela, smatra se simptomom bolesti u probavnom sustavu, a ponekad je jednostavno znak da morate promijeniti svoju prehranu i način života.

1. Jutarnja kava na prazan želudac

Okidač refluksa najčešće je neka hrana koja opušta sfinkter i zbog toga on ne može blokirati vraćanje želučane kiseline u jednjak. Među namirnicama koje to rade nalaze se pića s velikom količinom kofeina poput kave koju nikako nemojte piti na prazan želudac


2. Ispijanje alkohola uz cigaretu

Alkohol i duhan također utječu na sfinkter, ali u ovom slučaju važniji je njihov negativan utjecaj na slinu. Točnije, uzrokuju dehidraciju i smanjenje stvaranja sline pa je zbog toga teže neutralizirati kiseline u želucu i natjerati ih da odu iz njega.


3. Prekomjerna konzumacija žvakaćih guma s pepermintom

Pepermint ima jednak učinak kao i kofein, stoga biste trebali izbjegavati sve što u sebi sadrži ulje peperminta. Čaj, bomboni, razni deserti s okusom peperminta – izbjegnite ih i olakšajte si žgaravicu.



4. Mali noćni zalogaji.

Ako imate žgaravicu, nemojte jesti minimalno dva sata prije odlaska na spavanje i obavezno izbjegavajte jesti u kasne noće sate i potom se vratiti u krevet. Naime, čim legnete želučane kiseline lakše nalaze put do vašeg jednjaka, a ako ste jeli prije spavanja onda će u vašem tijelu započeti proces probave što znači da ćete imati više kiseline u želucu, piše zadovoljna.hr


hr Tue Sep 18 2018 21:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba10240cb557a7ba58b48fd/80
Foto: Pixabay

Najkremastija tjestenina sa sirom priprema se u samo jednoj posudi!

Kuhanjem u jednoj tavi tjestenina će biti još sočnija i kremastija jer će upiti sve okuse, a iako se radi s parmezanom, neće biti preteška ni premasna.

Ovo je najlakši recept za najkremastiju tjesteninu, za čiju je pripremu potrebna samo jedna posuda. Čak se i tjestenina kuha u tavi, zajedno s umakom od parmezana, mlijeka i češnjaka.

Kuhanjem u jednoj tavi tjestenina će biti još sočnija i kremastija jer će upiti sveokuse, a iako se radi s parmezanom, neće biti preteška ni premasna.

Doživljaj konzumiranja tog jela bit će još bolji ako ga jedete ravno iz tave u kojoj je pripremljen. Usput ćete imati i puno manje posuđa koje treba oprati. Vrijeme pripreme najkremastije tjestenine je 10 minuta, dok će samo kuhanje trajati oko 20 minuta. 


Sastojci za četiri porcije:

- 1 žlica maslinova ulja
- 4 češnja češnjaka (samljevenog)
- 5 dl pilećeg temeljca
- 3 dl mlijeka (ili više po želji)
- 2 žlice neslanog maslaca 
- 30 dag tjestenine fetuccini ili spaghetti
- sol i svježe mljeveni papar
- oko 40 grama parmezana
- 2 žlice isjeckanog peršina 

Postupak:

1. Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na vatri srednje jačine. Dodajte češnjak te uz često miješanje ostavite na vatri jednu do dvije minute dok ne pusti miris. 

2. Umiješajte pileći temeljac, mlijeko, maslac i tjesteninu te začinite solju i paprom. 

3. Kada zavrije, smanjite vatru tako da lagano krčka, uz povremeno miješanje, dok tjestenina ne bude kuhana, oko 18 do 20 minuta. Umiješajte parmezan. Ako je umak previše gust, dodajte mlijeka onoliko koliko je potrebno da dobijete željenu gustoću. Tjesteninu po želji ukrasite peršinom te poslužite toplu. 

SAVJETU gotovo jelo možete dodati 2-3 žlice pesto umaka, piše zadovoljna.hr


hr Tue Sep 18 2018 15:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba0cc9acb557a0fa98b480b/80
Foto: PIXABAY

Povodom svjetskog Dana mora organizira se pomorska i ronilačka manifestacija

'Split o' mora' manifestacija je koja će se održati u nedjelju 23. rujna, a predviđa plovidbu brodova te grupno ronjenje.
Obilježavajući doprinos ronilaca i pomoraca o očuvanju mora i podmorja i pomorskih tradicija, a u povodu svjetskog dana mora 22. rujna PIK MORNAR sa ronilačkim i pomorskim udrugama u nedjelju 23.rujna organizira manifestaciju 'Split o' mora'.

U nastavku donosimo program:

NEDILJA U 10 SATI- 'SPLITSKA ATLANTIDA' – RONJENJE NA JEDINSTVENOJ GEOLOŠKOJ LOKACIJI U SPLITSKOM KANALU

NEDILJA U 12 SATI - 'SPLITSKO IDRO' – PLOVIDBA POD JEDRIMA BRODICA TRADICIJSKE GRADNJE U GRADSKOJ LUCI.

NEDILJA U 14 SATI - 'SPLITSKI BRUJET' – TADICIONALNI RIBARSKI OBID ZA BARKARIOLE,

RONIOCE, PRIJATELJE I GOSTE UZ PRIGODNI PROGRAM NA MATEJUŠKI, ZABAVLJAT ĆE KLAPE 'FILIP DEVIĆ' I KOMIŠKI PJESNIK PEPETA TONČA BOŽANIĆ.

hr Tue Sep 18 2018 12:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba0ca81cb557ac9b28b45b5/80
Foto: PIXABAY

Proteinska ledena kava od samo tri sastojka koju obožavaju vježbači

Ako ste se pitali kako spojiti zdravo i ukusno, u nastavku vam donosimo zanimljiv recept.

Većina vježbača obožava proteinske shakeove i kavu. Kava je odličan izbor prije treninga jer podiže energiju, tvrdi Building-Body dok će proteinski shake nahraniti mišiće nakon napornog treninga. Povežite ih u jedan ukusan, osvježavajući napitak koji će fino rashladiti posljednje trzaje ljetnih poslijepodneva.

Priprema je vrlo jednostavna, a potrebna su vam samo tri sastojka.

SASTOJCI:

30 g whey proteina od vanilije

300 ml mlijeka (kokosovo, bademovo…)

kava

PRIPREMA:

1. Skuhajte kavu (najbolje večer prije), pustite da se malo ohladi pa ju ulijte u kalup za led i stavite u zamrzivač. Sigurno ćete biti oduševljeni ovim ukusnim napitkom, tako da preporučujemo da unaprijed pripremite više ledenih kockica kave kako biste ih imali spremne cijeli tjedan.

2. U shakeru pomiješajte proteine i mlijeko. Poželjno je koristiti mlijeko sobne temperature kako bi se kocice leda brže otopile.

3. Ubacite smrznute kockice kave u mlijeko, promiješajte i vaša ledena kava je spremna!

4. Po želji u kavu dodajte čokoladni sirup bez kalorija, listiće kokosa, kakao…

hr Tue Sep 18 2018 12:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .