Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a586defb9e03e0d488b45cb/80
Foto: Pixabay

Boca piva jednako deblja kao i vrećica čipsa - i sabotira dijetu

Alkohol sadrži “prazne” kalorije - one s gotovo nikakvom nutritivnom vrijednošću koje nas debljaju, a ne zasite

Jedna od prednosti za koje stručnjaci kažu da izbacivanje alkohola donosi je - mršavljenje. Izbacivanjem alkohola iz svakodnevne upotrebe lakše se riješiti kilograma nakupljenih u vrijeme blagdana, kažu. Alkohol sadrži “prazne” kalorije - one s gotovo nikakvom nutritivnom vrijednošću koje nas debljaju, a ne zasite.

Prema kalkulatoru tvrtke Cancer Research UK, ako svakodnevno popijete veliku čašu vina, izbacivanje toga na jedan mjesec može vam uštedjeti gotovo 10.000 kalorija - to je četiri puta više od preporučenog dopuštenog dnevnog unosa kalorija za prosječnog čovjeka.

Povezan s bolestima

- Alkohol je jedna od namirnica koja nije esencijalna za normalno funkcioniranje organizma, za razliku od hrane. Unos alkohola povezuje se s povećanjem rizika za razvitak niza nezaraznih kroničnih bolesti, a pretjerani unos alkohola ozbiljno oštećuje jetru, povezuje se s razvitkom raka probavnog sustava, kod žena s rakom dojke, te znatno pridonosi nepotrebnom dnevnom kalorijskom unosu. Naime, jedan gram alkohola sadrži 7 kalorija što bi značilo da i boca piva sadrži oko 200 kcal, a dva dcl vina sadrži oko 160 kcal - objašnjava nam nutricionistica Nataša Šoštarić.

Osim kalorija iz alkohola, od ostalih nutrijenata ne dobivamo gotovo ništa. Kalorije nagomilane u alkoholnom piću jednostavniji je unijeti jer piće brže prolazi kroz organizam od krute hrane te ga je moguće unijeti kroz kraći period u većoj količini pri čemu znatno doprinosi dnevnom unosu kalorija i djeluje na povećanje tjelesne mase.

- Alkohol, nakon što se unese u probavni sustav, dolazi do jetre u kojoj se razgrađuje, pri čemu se stvaraju spojevi koji oštećuju jetru. Ako je riječ o duljem povećanom unosu alkohola, može doći do znatnih oštećenja jetrenih stanica, a to naposljetku može dovesti do ciroze jetre, posebice ako osoba ne prakticira pravilnu prehranu i dodatno opterećuje jetru masnom hranom - govori Šoštarić.

Maksimalna mjera

Ni jedna vrsta alkoholnih pića nije zdrava, no umjeren unos alkoholnih pića može povoljno djelovati na smanjenje rizika obolijevanja od srčanih bolesti kod onih koji inače imaju povećani rizik u obiteljskoj anamnezi. Svakako se zdravim osobama ne preporučuje konzumirati alkohol u te svrhe, jer su i dalje negativne posljedice puno veće od pozitivnih. Dnevna makismalna količina koja se preporučuje ženama je jedno serviranje piće, a muškarcima maksimalno dva - 1 serviranje bi bila jedna čaša vina (1 dcl), čaša piva (2 dcl) ili 0,03 dcl žestokog pića.

- Što se tiče samog izbora alkoholnih pića, istraživanja nisu pokazala razliku između konzumacije određenih pića, no malu prednost možemo dati vinima koja sadrže antioksidante poput rezervatrola, no ključ je umjerenost. Ono što svakako možemo istaknuti kao prednost jest socijalni moment kad u piću uživamo s prijateljima te zbog toga djeluje opuštajuće što može pridonijeti smanjenju svakodnevnog stresa - naglašava nutricionistica Šoštarić.

Bolje se spava ako se manje pije, a bogatiji će vam biti i seksualni život

Alkohol vas može učiniti pospanima i iscrpljenima, a redoviti unos alkohola može poremetiti vaš ritam spavanja, prema istraživanju Sveučilišta u Sussexu. Dr. Richard de Visser proveo je studiju s 857 odraslih Britanaca koji su se odrekli alkohola u siječnju. Nakon mjesec dana bez alkohola, 62 posto ispitanika izjavilo je da bolje spavaju, manje hrču i jača im libido. Alkohol vas i dehidrira, što šteti i vašoj koži. Neki ljudi primjećuju da izaziva ispijenost lica. Zamjena alkohola s više vode pogodovat će vašem tenu.

Zašto je mjesec bez alkohola dobar početak?

Nakon blagdanskih uživanja u alkoholu puno ljudi odluči se odreći alkohola u siječnju. Prema udruzi Alcohol Concern, pet milijuna Britanaca sudjelovalo je u akciji ‘Dry January’, odnosno ‘Siječanj bez alkohola’ prošle godine. Gotovo tri četvrtine sudionika manje je pilo i šest mjeseci kasnije.

Previše crnog vina više će štetiti srcu

Fenoli i polifenoli, među koje se ubrajaju i flavonoidi, djeluju kao antioksidanti, a puno ih ima u crnom vinu. Značajan dio zaštitnih učinaka vina pripisuje se povišenju zaštitnog HDL kolesterola. Međutim, treba istaknuti da je u više istraživanja dokazano da konzumiranje većih količina vina, kao i svih drugih vrsta alkoholnih pića, dovodi do velike štetnosti na kardiovaskularni sustav, stoga – prije svega umjereno! Čaša crnog vina je dovoljna da dobijemo korisne antioksidante i uživamo u jedinstvenom okusu, kaže nutricionistica Sanja Ćosić.

Manji trošak u siječnju i više zadovoljstva

Lako mjerljiva korist apstinencije od alkohola je i manji trošak, pogotovo ako pijete svaki vikend. Odlučite li se dulje pridržavati apstinencije, održat ćete snagu i volju zbog dostizanja ciljeva te se ispuniti osjećajem zadovoljstva. - pišu 24sata

hr Fri Jan 12 2018 09:12:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/534ecbc91799423028e9abf0/80

Znate li što su zapravo neprivlačne niti na banani koje uvijek bacamo?

Banane spadaju među najpopularnije voće, a i oni koji nisu veliki ljubitelji voća bananu će pojesti. No postoji i dio banane koji je mrzak većini, svojevrsne niti koje gulimo i bacamo. No znate li što su zapravo te niti i radimo li dobro time što ih bacamo?

Osim kore, dio banane koji većina nas baca su niti neprivlačne za jesti. Te su niti zapravo vlaknasta tkiva koja imaju važnu ulogu u rastu biljke, odnosno neophodne su za pravilnu preraspodjelu hranjivih tvari u biljci.

Osim što su vrlo korisne, potpuno su i jestive, napominje Nicholas D. Gillitt, sturčnjak za anorgansku kemiju i direktor instituta Dole Nutrition Institute.

Iako sadrže razne hranjive tvari, dodaje Gillitt, banane sadrže premalo ovih vlaknastih snopova, pa njihovom konzumacijom zapravo i nemamo neku preveliku korist, odnosno hranjivost banane ista je bez obzira na to pojedete li neprivlačne niti ili ne, piše Zadovoljna.

hr Fri Jun 22 2018 08:40:58 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ac39e422af47f36668b4577/80
Foto: Ilustracija Pixabay

Djeca 'uče' da se prejedanjem mogu utješiti, upozoravaju stručnjaci

Tješenje hranom nije nasljedno nego naučeno ponašanje, utvrdili su britanski znanstvenici koji upozoravaju roditelje da djecu ne 'uče' da se prejedanjem mogu utješiti, nego da pronađu pozitivnije načine rješavanja emotivnih problema.

Prema istraživanju koje je proveo University College London, a prenosi BBC, okolina je glavni faktor koji utječe na to da djeca s emotivnim problemima jedu previše ili prestanu jesti, odnosno rezultat je roditeljskog ponašanja odnosno davanja uznemirenoj djeci njihove omiljene hrane kako bi se umirila.

 No britanska zaklada Beat koja se bavi poremećajima prehrane poručuje da ne treba kriviti roditelje nego se radi o "nezdravom odnosu prema hrani". Radi se o kompleksnim mentalnim problemima koji nikad nemaju samo jedan uzrok, navodi zaklada i podsjeća da su ranija istraživanja utvrdila da postoji kod nekih ljudi genetska predispozicija za razvoj poremećaja prehrane.

"Umjesto da pronađu pozitivnije strategije kako bi regulirali dječje emocije oni koriste hranu", kaže voditeljica studije dr. Clare Llewellyn.

"Sklonost prejedanju kao odgovoru na negativne emocije mogla bi biti faktor rizika za razvoj pretilosti. A emotivno prejedanje ili prestanak uzimanja hrane mogu biti važni u razvoju poremećaja prehrane poput anoreksije ili kompulzivnog gutanja hrane", kaže ona.

"Razumjeti kako se te sklonosti razvijaju ključno je jer pomaže znanstvenicima da daju savjete kako ih spriječiti ili promijeniti i na što se usmjeriti u budućim istraživanjima".

 U okviru istraživanja, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Pediatric Obesity, praćeno je 398 britanskih blizanaca od kojih je polovica potekla iz pretilih obitelji. Roditelji su ispunjavali upitnike o prehrambenim navikama djece i njihovim emotivnim stanjima.

S obzirom na to da su rezultati pokazali da nema razlika između jednojajčanih i dvojajčanih blizanaca znanstvenici su zaključili da problemi prehrane nisu rezultat genetike nego utjecaja okoline.

Dr. Llewellyn kaže kako su utvrdili da se sklonost tješenju hranom razvija u predškolskoj dobi i stoga u tom razdoblju treba davati roditeljima jasnije savjete o tome kako se ponašati kako bi pomogli djeci kad su uznemirena.

Dr. Llewellyn savjetuje da s djecom, umjesto da ih se umiruje hranom, treba razgovarati otvoreno o njihovim osjećajima a mlađu djecu treba zagrljajima umiriti.

Znanstvenici upozoravaju da je emotivno hranjenje sklonost koja može trajati čitav život.

hr Fri Jun 22 2018 08:30:25 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2c96f12af47f153d8b47d6/80

Provedite ovaj vikend u restoranu Rus u Žrnovnici uz odličnu spizu i povoljne cijene

Domaća spiza i povoljne cijene dobar su razlog da ovog vikenda posjetite restoran Rus u Žrnovnici.
Povoljne cijene i domaća spiza pravi su razlog za posjet restoranu Rus u Žrnovnici. Ovoga vikenda počastite se domaćim pivcem ispod peke (po narudžbi) koji će vas, uz juhu i salatu, stajati 100 kuna, a na meniju je i bogata mesna plata za 100 kuna, kao i pizza za 40 kuna. 

Restoran Rus, smješten uz Rijeku Žrnovnicu, mjesto je koje možete rezervirati i za obiteljske svečanost, poput krštenja i svadbi. Također možete dogovoriti i catering! Dobra spiza je zagarantirana!

Rezervirajte svoje mjesto na broj  091 472 0080! Osoblje restorana Rus vas čeka!
hr Fri Jun 22 2018 08:28:53 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2371d32af47ff3268b48c8/80
Foto: Pixabay

Europljani neposlušni za volanom

Novo istraživanje bacilo je svijetlo na razne loše navike vozača u 11 europskih zemalja pa tako ispada da Nijemci i Šveđani prebrzo voze, dok su Grci za volanom nedisciplinirani i nagli, piše u četvrtak AFP.

Istraživanje cestovnog koncesionara Fondation Vinci Autoroutes pokazuje da je 89 posto ispitanih europskih vozača priznalo da vozi brže od propisanog ograničenja, a najbrži za volanom su se pokazali Nijemci i Šveđani  i njih čak 93 posto priznaje da često ne poštuju pravila o maksimalno dozvoljenoj brzini.

Također u Švedskoj, čak 78 posto vozača priznalo je da ne drži sigurnosni razmak između automobila.

Najnediscipliniraniji su Grci jer njih 49 posto priznaje da često voze bez vezanja sigurnosnog pojasa, a 28 posto sjeda za volan s viškom alkohola u krvi. 

Vozači su često i vrlo nepristojni te njih 71 posto priznaje da su vrijeđali ostale vozače, a 29 posto Poljaka ne ustručava se izaći iz automobila kako bi se svađali.

Prema iskustvima vozača ostalih zemalja, njihovi kolege iz mediteranskih zemalja poput Grčke, Španjolske, Italije i Francuske su "najbezobzirniji".  Između ostalog, čak 63 posto Francuza ne daje žmigavac.

Španjolci slove za najživčanije i njih 66 posto trubi vozačima koji ih nerviraju. S dolaskom ljeta i godišnjih odmora, Europljani imaju velike šanse za sudar jer često tijekom vožnje bulje u mobitele i GPS-ove.

Njih 41 posto namješta GPS tijekom vožnje, 30 posto telefonira ne koristići "hands-free" opremu, a 24 posto ih piše ili čita poruke i e-mailove.

Istraživanje je provedeno između 19. siječnja i 27. veljače ove godine na 11.039 osoba.

(Hina) xvk yps

hr Fri Jun 22 2018 08:14:06 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .