Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5abd1dd82af47f9d558b4631/80
Foto: PIXABAY

Čupavci: Najbolji recept za kolač bez kojeg ne prolazi nijedan blagdan

U nastavku pronađite recept za omiljene biskvitne kocke s čokoladom i kokosom
SASTOJCI ZA BISKVIT
6 jaja
6 velikih žlica brašna (dupkom punih)
4 velike žlice šećera
1,5 dl ulja
pola praška za pecivo

SASTOJCI ZA GLAZURU 
30 dag tamne čokolade
4 dl mlijeka
4 dl slatkog vrhnja

"Čupavci su kolač bez kojih u Hrvatskoj ne prolazi niti jedan blagdan, praznik ili proslava", piše zadovoljna.hr.

DODATNI SASTOJCI
kokos

PRIPREMA BISKVITA ZA ČUPAVCE

1. Pažljivo odvojite žumanjke od bjelanjaka. Pazite da pritom ne razlijete žumanjak po bjelanjcima jer ih onda nećete moći istući u snijeg.

2. Mikserom povežite žumanjke i šećer. Miksajte 2-3 minute ili dok smjesa ne postane svjetložuta i kristali šećera slabo se primjećuju na površini. Tada polako počnite dodavati ulje u nekoliko mlazova, nikako odjednom.

3. Istucite bjelanjke u čvrst snijeg. Ako ćete za to koristiti metlice s kojima ste miksali žumanjke i šećer, obavezno ih prije operite jer na njima ne smiju biti ostaci žumanjaka koji bi spriječili bjelanjke da se povežu u snijeg.

4. Naizmjence u žumanjke dodajte malo brašna i snijega pa pažljivo i polako miješajte. Ponavljajte postupak dok ne potrošite kompletno brašno i snijeg.

5. Upalite pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih. Veliki pravokutni ili kvadratni lim za pečenje dobro namažite maslacem, uljem ili svinjskom mašću, zatim temeljito pospite krušnim mrvicama i naposljetku ulijte smjesu.

6. Kolač pecite oko 30 minuta. Znat ćete da je gotov kada po vrhu poprimi lijepu zlatnožutu boju i odvoji se od rubova lima. Ako niste sigurni je li pečen, ubodite ga po sredini čačkalicom i ako je čačkalica potpuno suha, to znači da je biskvit gotov.

"Ako vam ostane glazure, zgusnite je drugim sastojcima i od nje napravite slasne kuglice."

PRIPREMA GLAZURE ZA ČUPAVCE

Razlomite čokoladu na kockice i stavite je u dublju zdjelu. Dodajte mlijeko i slatko vrhnje pa sve zagrijte na laganoj vatri uz stalno miješanje. Čokolada će se polako topiti, a miješanjem ćete je povezati s mlijekom i vrhnjem.

PRIPREMA ČUPAVACA

Glazura i biskvit moraju se potpuno ohladiti prije završne faze. Razrežite biskvit na kocke. Zatim jednu po jednu nabodite na vilicu ili primite kuhinjskom pincetom pa zamočite u glazuru, zatim uvaljajte u kokos i odložite na pleh. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav biskvit.

SAVJET PLUS:

Ako vam ostane glazure, zgusnite je ostacima kokosa i biskvita, a možete unutra dodati i mljevene kekse ili pak mljevene orašaste plodove poput oraha ili lješnjaka. Što god vam padne na pamet, ubacujte u smjesu dok ne postane dovoljno gusta da je možete oblikovati u male kuglice. Tada je prvo ostavite u frižideru na sat vremena, a zatim krenite na oblikovanje. Kada su kuglice gotove, možete ih uvaljati u kakao ili se opet poslužiti kokosom.

Dobar tek!

hr Thu Mar 29 2018 19:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adb27042af47f78888b46c7/80
Foto: Instagram/Anasplate

Kako je to biti vegan: "Veganizam podrazumijeva način života, a ne samo izbor prehrane"

Ana je veganka već tri godine, a svakodnevno sprema različitu hranu koju dijeli sa svojim pratiteljima na Instagramu
Ljeto se polako bliži, a velika većina krenula je vježbati i hvataju "zadnju slamku spasa" prije nego dođu na plažu. Na putu do teretane često odustanemo pa tražimo alterativnu zamjenu, a to ponekad može biti i prehrana. Što se tiče zdrave prehrane nije ju lako održavati, a par savjeta odlučili smo potražiti od Ane Jagarinec, koja je već tri godine veganka i sama priprema užinu i ručak. Posjetite profil na Instagramu, Anasplategdje možete pronaći različite recepte. 

Prvo smo Anu pitali da nam objasni što to znači biti vegan

Definiciju ''veganizma'' vrlo je lako pronaći i ona se danas koristi češće nego ikada, a podrazumijeva način života, a ne samo izbor prehrane, kao što mnogi danas misle. Veganizam je, stoga, životni stil kojim se teži isključiti i smanjiti eksploataciju i iskorištavanje životinja u svrhe ishrane, odijevanja, testiranja ili zabave. Vegani ne jedu meso niti ostale proizvode životinjskog podrijetla poput mlijeka i mliječnih proizvoda, ribe, jaja i slično.

Koliko je teško raditi užinu, ručak svaki dan i je li skupo biti vegan? 

- Već tri godine svako jelo većinom pripremam sama. To je bio potpuno moj izbor i stvorio je kod mene jednu dobru naviku i pripremu za život. Isprobala sam brojne recepte, koristila i pokušala dijete i na kraju došla do spoznaje o namirnicama koje mi najviše odgovaraju, a njih je stvarno puno!

Biti vegan nije teško, ali u početku je izazov, posebice ako se prije toga vaša prehrana temeljila isključivo na bjelančevinama iz namirnica životinjskog podrijetla.


- Mislim da je sve stvar navike pa tako i ovo. Veganska prehrana je skupa ako ju želite učiniti skupom, to jest ako odabirete proizvode koji nisu neophodni za uravnotežen i zdrav život. Ako odlučite kupovati organsko ili ako kupujete dodatke prehrani bez kojih zaista možete – platit ćete više. Također, bitno je istaknuti da su ustrajnost i priprema ključ - dok ta promjena ne postane navika. Ne uspjeti se pripremiti znači pripremiti se za neuspjeh - upravo to me vraća na put kada se osjećam demotivirano u bilo kojoj situaciji, a ne samo u prehrambenim i životnim navikama. Priznajem da biti vegan, iako ne volim nikakva etiketiranja, zahtjeva trud i ustrajnost, ali svaki dan sam zahvalna što činim to za sebe i za one oko sebe.

I za kraju, možete li s nama podijeliti dva recepta koja bi se svima mogla svidjeti..

Ljubičasta superfood smoothie zdjelica

U blender stavimo:

1/2 banane
1 žlicu chia sjemenki
1 žlicu praha sjemenki konoplje
2 žlice zobenih pahuljica
1 šalicu sojinog mlijeka
2 velike jagode
1/2 šalice zamrznutih borovnica

Na kraju ukrasimo s drugom polovinom banane, još jagoda, orašastim plodovima (orasima, indijskim oraščićima, lješnjacima i bademima), malo sjemenki suncokreta i chia sjemenkama i, na kraju, goji bobicama! 

Tahini dressing

1 žlica tahinija
1 žličica jabučnog octa
1 žličica soka od limuna
1 žličica maslinovog ulja
1 žličica prehrambenog kvasca
Prstohvat češnjaka u prahu
Prstohvat soli i papra (dodajte ako želite)
Po želji: možete dodati i druge začine kao što su kumin, origano itd.

Kako napraviti:
U maloj zdjeli kombinirati tahini s toplom vodom da ga razrijedi (smjesa će se zgušnjavati s vremenom) i dobro promiješati. Dodajte sve ostale sastojke i začine i kombinirajte dok se ne formira glatka smjesa. Moja je bila gusta u ovom trenutku pa sam dodala još tople vode dok nisam dobila pravi dressing. Savršen za preliti po hrani ili kombinirati u salatama. Uživajte! 

hr Sat Apr 21 2018 15:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adaef602af47fb68d8b4569/80
Foto: PIXABAY

Predstavljen priručnik ‘Kako pronaći posao i pobijediti nezaposlenost?’

U Gradskoj knjižnici Sinj splitski pravnik Marlon Macanović jučer, 20. travnja predstavio je svoj motivacijsko – pravni priručnik ‘Kako pronaći posao i pobijediti nezaposlenost?’.

Autor knjige i sam je prošao kroz dugotrajni period nezaposlenosti, nešto više od dvije godine, pa je koristeći vlastita iskustva i znanja prikazao brojne načine za pronalazak zaposlenja te pojasnio metode za osiguranje nužne egzistencije tijekom perioda nezaposlenosti, piše ferata.hr

"U knjizi sam objavio koje su metode nužne za osiguranje egzistencije tijekom tog perioda nezaposlenosti. Ja sam pokazao opseg prava obveza radnika za vrijeme trajanja nezaposlenosti i sve one stvari na koje treba paziti (otkazni rok, javne natječaje, molbe, životopise…). Pojasnio sam kako osnovati vlastitu firmu ili obrt, ako osoba ide putem samozaposlenja te ukazao na neke mjere koje daje Hrvatski zavod za zapošljvanje", kazao nam je Marlon Macanović.

Ovaj priručnik je, kaže, pisao oko 3 mjeseca.

"Svjesno sam išao na jedan mali format. Knjiga ima 50 stranica jer sam htio da bude brza, protočna i da ljudi imaju informacije na jednom mjestu."

hr Sat Apr 21 2018 09:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5603bc833bb0d94f0c8b45be/80

Veliki spektakl: Joksimović u Splitu proslavio rođendan s osam tisuća obožavatelja

U Spaladium Areni, 46-godišnji Željko Joksimović izveo je svoje hitove, koje je publika otpjevala s njim.
Svoj 46. rođendan koji je proslavio 20. travnja, Joksimović je proveo zajedno sa svojim fanovima u Spaladium Areni. Jedan od najpopularnijih glazbenika u regiji rođendan je proslavio velikim koncertom okružen s osam tisuća ljudi, a u dvoranu mu je stigla i rođendanska torta.

Joksimović je pjevao pred tisuće obožavatelja, a oni su zajedno s njim pjevali njegove najveće hitove.

Ovo je drugi put da nastupa u najvećoj splitskoj dvorani, prvi put to je bilo 2014. godine na Dan žena.
hr Sat Apr 21 2018 09:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8fd3b92af47f640b8b4580/80
Foto: Pixabay

Đir po gradu: Gdje izaći ovaj vikend?

U nastavku vam donosimo pregršt različitih mjesta, a na vama je da odaberete ono koje je po vašem ukusu.
SUBOTA

NEXT Day & Night Club - ROYAL PARTY

Vanilla Club Split - Saturday night fever

Central the Club - Music Therapy

Velvet Club - DOUBLE TROUBLE

Judino Drvo Club - SIT DOWN RECORDINGS PRES. SASCHA DIVE

Klub Quasimodo - LOLLIPOP (OPROŠTAJNA)

Labirint Club (ex. Kameleon) - Solin - Best of balkan music

Moon bar - MOONDANCE

Jazzbina - MALO WHISKEY MALO COCA COLA

Kavana-Disco Kauri - SHOWTIME BY GALLARDO

Zenta Club - UBIJMO DOSADU - RADIONICA FACE PAINTING

Kocka - METAL QWIZ + SLUŠAONA

Split Circus - BEZDAN I GOSTI: 20 GODINA POSTOJANJA

Pivarij Burger&Beer - SUBOTA u #PIVARIJ-u

Adriatic Social Club - PROLJEĆE

Michel - SMILE BEND

Wine & Cheese Bar Paradox - BRUNO MIČETIĆ TRIO
 

NEDJELJA
 

NEXT Day & Night Club - Tombola

Kavana ProCaffe - Acoustic večer
hr Sat Apr 21 2018 09:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .