Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5aeb4db52af47ffaaa8b45c0/80

Otočac- Hrvatska vatrogasna zajednica proslavila Dan vatrogastva- za opremu 30 milijuna eura iz EU fondova

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković je u četvrtak na svečanoj sjednici Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ) u Otočcu čestitao svim vatrogascima Dan vatrogastva, posebno domaćinima koji obilježavaju 150 godina DVD-a Otočac, a najavio je da će u vatrogasni sustav biti uloženo 30 milijuna eura iz fondova EU.

Otočac je treći grad u Hrvatskoj s organziranim vatrogastvom, nakon Varaždina i Siska.

Premijer Plenković je istaknuo da je zbog teške prošlogodišnje požarne sezone unaprijeđen sustav svih dijelova  zaštite od požara i ukupnog sustava sigurnosti,  kako bi se požarna sezona i sve ostale ugroze za domaće stanovništvo i turiste dočekalo što kordiniranije i spremnije.

Ulaganjem dva milijuna kuna u Operativno vatrogasno zapovjedništvo Divulje  opremljeno je situacijsko središte za bolju komunikaciju i odlučivanje i bolje funkcioniranje svih sastavnica nacionalne sigurnosti, od vatrogastva, DUZS-a, Civilne zaštite,  gospodarskih subjekata, privatnog i javnog sektora te organizacija civilnog društva i udruga, Hrvatske poljoprivredno- šumarske savjetodavne službe, Crvenog križa, HAKOM-a te Odašiljača i veza, rekao je premijer Plenković.

Kako je dodao iz EU fondova u sustav će se uložiti 30 milijuna eura za nabavu 80 novih vatrogasnih vozila i  za sustave veza- telekomunikacijske i radijske, nabavu  čamaca, šatora, crpki i druge opreme. Od naknade za korištenje šuma u vatrogastvo će se usmjeriti 40 milijuna kuna, radi ujednačavanja opremljenosti dobrovoljnog vatrogastva, posebno tamo gdje nema profesionalnih postrojbi.

Dan vatrogastva, Dan sv. Florijana (4. svibnja)  svima je čestitao i potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević koji je za dobrovoljne i profesionalne vatrogasce rekao kako se „lani na terenu uvjerio da je riječ o herojima Hrvatske u miru“.   Zahvalio je na zaštiti građana, prirode, imovine od vatrene stihije, poplava, obilnog snijega i drugih nedaća pri čemu je spomenuo i pripadnike Hrvatske kopnene vojske, pilote, policajce, Gorsku službu spašavanja, civilne udruge te mještane.

Istaknuo je važnost  Zakona o sustavu domovinske sigurnosti,  te rekao kako je pred nama da se normativno uredi sustav koordiniranog djelovanja svih u izvanrednim situacijama, pa i namjenski organiziranih snaga  OS RH, rekao je Krstičević te je naglasio da „bez zajedništva nitko, ni vatrogasci, ni policija, ni vojska, ni DUZS, ni sustav Civilne zaštite s HGSS-om i Crvenim križem ne mogu obraniti narod od svih ugroza“.

I Krstičević i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavili su novi način koordinacije i kriznog odlučivanja iz Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama, iz kojeg će se moći samostalno donositi odluke i pravovremeno reagirati na terenu.

Za konačno funkcioniranje tog sustava i jasnu podjelu obveza i zapovjedne linije operativnih snaga trebat će usvojiti više zakona, pa i zakon o vatrogastvu, kao i oštrije prekršajne mjere za nepridržavanje preuzetih obveza, posebno u preventivnom radu, rekao je Božinović.  Najavio je i regulaciju nagrađivanja profesionalnog vatrogastva i stimulacije dobrovoljnih, te obećao da ništa od toga neće biti rađeno bez predstavnika Hrvatske vatrogasne zajednice.

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje  Dragan Lozančić je između ostalog najavio više preventivnog rada i dizanje svjesnosti o opasnostima, te ujednačavanja sustava CZ prema onima koji dobro rade, te je vatrogastvo nazvao “udarnom snagom tog sustava, uz HGSS, Crveni križ i Hrvatski zavod za hitnu medicinu”. 

Predsjednik i načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader i Željko Popović iscrpno su iznijeli stanje u vatrogastvu, te su izrazili zadovoljstvo što se redefinira vatrogasni sustav, da bi se izbjegla paralelna nadležnost između DUZS-a i vatrogasne zajednice.  Prema Popovićevom izvješću, prošle je godine bilo 21.000 izvanrednih događaja s 39.500 vatrogasnih intervencija, od čega je  tijekom požarne sezone od 1. lipnja do 31. listopada bilo 1574 požara s 59.777 hektara opožarene površine.

U sustavu je oko 680 milijuna kuna, od čega je 320 milijuna decentraliziranih sredstava, ostalo pune jedinice regionalne i lokalne samouprave, te u sustavu, prema Popovićevim riječima, nedostaje godišnje oko 145 milijuna kuna da bi sve sredine mogle razviti učinkovit sustav vatrogastva, posebno općine i gradovi s malim proračunima.

Sanader je Dan vatrogastva čestitao svima i u ime predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. Između ostaloga založio se i da odlazak vatrogasaca u mirovnu bude po istim kriterijima kao i za pripadnike HV-a i policije.

Za zasluge u vatrogastvu povelje i plakete s likom Gjure Stjepana Deželića i Mirka Kolarića dobilo je desetoro pojedinaca iz deset županijskih vatrogasnih zajednica, a zlatnu, srebrnu i brončanu povelju za najpothvat u prošloj godini DVD Stupnik, te profesionalni vatrogasci Mario Debelić  s Mljeta i Marin Radoš iz Zadra. Dodjeljene su i nagrade pobjednicima za najbolji likovni i literarni rad iz područja vatrogastva te za najbolje fotografije.

hr Thu May 03 2018 19:58:59 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c408fa80e4938e47f8b4591/80

Pametno: Nemojte nam potpuno uništiti Marjan!

Dugogodišnji nemar Javne ustanove i potkornjak doveli su do tragičnog stanja na Marjanu, kažu u stranci Pametno. Ponovili su svoj apel kako radovi i sanacija moraju započeti što prije jer je svaki dan gubitak za šumu i građane grada Splita

Nakon što su još u srpnju prošle godine, prije šest mjeseci, pozvali Javnu ustanovu i Grad na hitnu intervenciju na Marjanu, iz Pametno su danas reagirali na najavljeni proces uklanjanja velikog broja suhih i zaraženih stabala, uvjetovanih već svima poznatim napadom štetnika potkornjaka. Žalosna je inertnost kojom se nadležni bave ovim problemom jer je Marjan blago svih građana, koje je trebalo odgovorno njegovati i održavati. 

- Mi smo, kao i svi građani Splita, posebno osjetljivi na aktivnosti koje se događaju na Marjanu kao jednom od simbola grada i razumijemo strahove i nepovjerenje koje se javilo nakon najave korištenja teške mehanizacije u svrhu probijanja šumskih prometnica i vlaka – ističe Branimir Urlić, gradski vijećnik Pametno i nastavlja – Javna ustanova je loše i nikako gospodarila šumom posljednjih desetljeća. Radovi u svakoj šumi zahtijevaju posebne dozvole i specifično projektiranje, a posebno na području zaštićenog dijela prirode kao što je Marjan. Oni trebaju biti ili predviđeni planom gospodarenja, koji je za Marjan istekao 31.12.2018. ili posebnim projektom koji trebaju odobriti sve nadležne institucije.  

Zato Pametno traži, na uvid cijeloj javnosti, sve dokumente i dozvole za predviđene radove, kao i informaciju tko će biti izvođač radova, na kojem natječaju je izabran ili te aktivnosti tek predstoje. Sve to opet dovodi u pitanje pravovremeno djelovanje i kašnjenje cijelog procesa, a situacija na Marjanu je hitna.

- Od početka pojave ovog problema, koji je u velikom dijelu rezultat nerada i nereda koji je vladao, zalagali smo se za hitnu i sveobuhvatnu akciju u svrhu rješavanja ovog problema. Nakon tematske rasprave Gradskog vijeća o Marjanu očekivali smo brže pokretanje stvari, uz sva upozorenja o ozbiljnosti situacije koja su dolazila od strane šumarskih stručnjaka – dodao je Urlić.

Pametno stoga poziva i nadležna Ministarstva, poljoprivrede i zaštite okoliša, da donesu hitno rješenja iz svoje nadležnosti koja će omogućiti ubrzanje cijelog procesa sanacije Marjana. Ističu kako se ne smije zanemariti posebna pažnja za očuvanje Marjana i želja građana da sudjeluju u spašavanju, u mjeri koliko je to dozvoljeno pravilima zaštite na radu.

hr Thu Jan 17 2019 15:47:18 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c4074fe0e493841808b456a/80

Mogu izazvati i puknuća guma: Deset opasnih rupa u asfaltu na glavnoj prometnoj cesti u sredini TTTS-a

Posebnu opasnost rupe predstavljaju nakon velikih kiša jer su tada ispunjene vodom te nisu vidljive vozačima da bi ih mogli naglim manevrima izbječi.

Na glavnoj i vrlo prometnoj cesti u sredini TTTS-a po kojoj u 24 sata prođe više tisuća, a možda i desetaka tisuća vozila, već nekoliko mjeseci nalaze se velike i opasne rupe u asfaltu prijeteći gumama i sigurnosti prometa posebno kada ih vozači naglo žele zaobići i izbjeći jer mogu izazvati puknuće ne samo gume već i osovine. 

Posebnu opasnost predstavljaju te rupe nakon velikih kiša jer su tada ispunjene vodom te nisu vidljive vozačima  da bi ih mogli naglim manevrima izbječi.

Nadamo se da će se Komunalna služba grada odazvati apelu da se postojeće rupe što prije saniraju kako bi se izbegle štete na vozilima te izbjegla opasnost za promet pa i brojne pješake.

hr Thu Jan 17 2019 13:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c4058380e4938dc788b4729/80
Foto: Ministarstvo unutarnjih poslova RH.

Iznosili ih na rukama: Ovo su policajci na koje smo ponosni i koji su spriječili sinoćnje stradavanje migranata

Zahvaljujući naporima policije, hitne medicinske pomoći, vatrogasaca i zimske službe spriječeno je stradavanje šestero djece, pet žena i četiri muškarca koji su se po teškim zimskim uvjetima ilegalno prešli granicu RH

Policijski službenici Postaje granične policije Korenica i pripadnici Specijalne jedinice policije su jučer u poslijepodnevnim satima prilikom pojačanog postupanja suzbijanja ilegalnih migracija na području planine Plješevica u teškim vremenskim uvjetima zatekli više osoba kojima je bila potrebna medicinska pomoć, objavljuje Ministarstvo unutarnjih poslova RH.

S obzirom na nepristupačnost samog terena i visoki snijeg, a kako bi mjestu mogla pristupiti vozila hitne medicinske pomoći u akciju zbrinjavanja i što žurnijeg pružanja liječničke pomoći osobama uključeni su, pored policijskih službenika, vatrogasci i djelatnici Lika cesta koji su raščistili snijeg.

Na mjestu događaja vidno je bilo pothlađeno šestero djece, pet žena i četiri muškarca za koje je utvrđeno da su nezakonito prešli državnu granicu Republike Hrvatske iz Bosne i Hercegovine.

Kako bi im što prije bila pružena liječnička pomoć, policijski su službenici djecu starosti od 1 do 10 godine i žene, na rukama iznijeli do službenih vozila po dubini snijega višoj od 50 cm. Na mjestu događaja pružena im je liječnička pomoć, a potom su djeca i žene prevezeni u Opću bolnicu Gospić. Nakon pregleda, dvije žene zadržane su na liječenju, dok se ostale osobe nalaze u prostorijama policije gdje je u tijeku utvrđivanje njihovog identiteta, te daljnje postupanje.

Ministarstvo unutarnjih poslova još je u prosincu upozorilo na nadolazeće zimske uvjete koji mogu biti pogibeljni za sve osobe, posebice ranjive skupine, koje pokušaju na ilegalan način preći na područje Republike Hrvatske.

hr Thu Jan 17 2019 11:26:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c4053b30e4938977e8b45bd/80
Foto: Facebook: @Božo Petrov

MOST: "Plenković se hvalio da dominira, a jučer je ipak pokazao da ima staklenu bradu"

Zbog jučerašnjeg incidenta u Saboru Most je u četvrtak ujutro održao konferenciju za novinare.

Predsjednik Mosta Božo Petrov ponovio je stav Mosta da su upravo premijer Plenković i Vlada omogućili Srbiji otvaranje pregovaračkih poglavalja iako nisu ispunili ono što je zadano u poglavlju 23.

"Iz svega se može zaključiti da Vlada radi za srbijanske, a ne za hrvatske interese, jer da je tako hrvatski bi logoraši dobili pravnu zaštitu Hrvatske i postojala bi mogućnost da Srbija isplati odštetu za hrvatske logoraše. A to nije tako. A to sve ne daje pravo da se na onakav način premijer pokuša obračunati sa saborskim zastupnikom", kazao je Petrov i dodao:

"Govorio je stalno da on dominira, a jučer se pokazao da on ipak ima staklenu bradu, jer kad dijelite uvrede onda treba znati i primiti udarac."

Grmoja je kazao da on stoji za svoje konstatacije.

"Dobio sam niz poziva hrvatskih logoraša jer sami moraju podnositi tužbe. To se nikako ne može nazvati nego veleizdaja", kazao je Grmoja.

Na pitanje je li previše optužiti premijera da je veleizdajnik, odgovorio je: "Ne, ako sam argumentirao svoju tvrdnju."

"Ta situacija je pokazala da kad pogodite u sridu - da slijedi jedna ovakva nekontrolirana reakcija", kazala je Strenja Linić, piše N1.

hr Thu Jan 17 2019 11:03:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .