Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5aeb4db52af47ffaaa8b45c0/80

Otočac- Hrvatska vatrogasna zajednica proslavila Dan vatrogastva- za opremu 30 milijuna eura iz EU fondova

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković je u četvrtak na svečanoj sjednici Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ) u Otočcu čestitao svim vatrogascima Dan vatrogastva, posebno domaćinima koji obilježavaju 150 godina DVD-a Otočac, a najavio je da će u vatrogasni sustav biti uloženo 30 milijuna eura iz fondova EU.

Otočac je treći grad u Hrvatskoj s organziranim vatrogastvom, nakon Varaždina i Siska.

Premijer Plenković je istaknuo da je zbog teške prošlogodišnje požarne sezone unaprijeđen sustav svih dijelova  zaštite od požara i ukupnog sustava sigurnosti,  kako bi se požarna sezona i sve ostale ugroze za domaće stanovništvo i turiste dočekalo što kordiniranije i spremnije.

Ulaganjem dva milijuna kuna u Operativno vatrogasno zapovjedništvo Divulje  opremljeno je situacijsko središte za bolju komunikaciju i odlučivanje i bolje funkcioniranje svih sastavnica nacionalne sigurnosti, od vatrogastva, DUZS-a, Civilne zaštite,  gospodarskih subjekata, privatnog i javnog sektora te organizacija civilnog društva i udruga, Hrvatske poljoprivredno- šumarske savjetodavne službe, Crvenog križa, HAKOM-a te Odašiljača i veza, rekao je premijer Plenković.

Kako je dodao iz EU fondova u sustav će se uložiti 30 milijuna eura za nabavu 80 novih vatrogasnih vozila i  za sustave veza- telekomunikacijske i radijske, nabavu  čamaca, šatora, crpki i druge opreme. Od naknade za korištenje šuma u vatrogastvo će se usmjeriti 40 milijuna kuna, radi ujednačavanja opremljenosti dobrovoljnog vatrogastva, posebno tamo gdje nema profesionalnih postrojbi.

Dan vatrogastva, Dan sv. Florijana (4. svibnja)  svima je čestitao i potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević koji je za dobrovoljne i profesionalne vatrogasce rekao kako se „lani na terenu uvjerio da je riječ o herojima Hrvatske u miru“.   Zahvalio je na zaštiti građana, prirode, imovine od vatrene stihije, poplava, obilnog snijega i drugih nedaća pri čemu je spomenuo i pripadnike Hrvatske kopnene vojske, pilote, policajce, Gorsku službu spašavanja, civilne udruge te mještane.

Istaknuo je važnost  Zakona o sustavu domovinske sigurnosti,  te rekao kako je pred nama da se normativno uredi sustav koordiniranog djelovanja svih u izvanrednim situacijama, pa i namjenski organiziranih snaga  OS RH, rekao je Krstičević te je naglasio da „bez zajedništva nitko, ni vatrogasci, ni policija, ni vojska, ni DUZS, ni sustav Civilne zaštite s HGSS-om i Crvenim križem ne mogu obraniti narod od svih ugroza“.

I Krstičević i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavili su novi način koordinacije i kriznog odlučivanja iz Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama, iz kojeg će se moći samostalno donositi odluke i pravovremeno reagirati na terenu.

Za konačno funkcioniranje tog sustava i jasnu podjelu obveza i zapovjedne linije operativnih snaga trebat će usvojiti više zakona, pa i zakon o vatrogastvu, kao i oštrije prekršajne mjere za nepridržavanje preuzetih obveza, posebno u preventivnom radu, rekao je Božinović.  Najavio je i regulaciju nagrađivanja profesionalnog vatrogastva i stimulacije dobrovoljnih, te obećao da ništa od toga neće biti rađeno bez predstavnika Hrvatske vatrogasne zajednice.

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje  Dragan Lozančić je između ostalog najavio više preventivnog rada i dizanje svjesnosti o opasnostima, te ujednačavanja sustava CZ prema onima koji dobro rade, te je vatrogastvo nazvao “udarnom snagom tog sustava, uz HGSS, Crveni križ i Hrvatski zavod za hitnu medicinu”. 

Predsjednik i načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader i Željko Popović iscrpno su iznijeli stanje u vatrogastvu, te su izrazili zadovoljstvo što se redefinira vatrogasni sustav, da bi se izbjegla paralelna nadležnost između DUZS-a i vatrogasne zajednice.  Prema Popovićevom izvješću, prošle je godine bilo 21.000 izvanrednih događaja s 39.500 vatrogasnih intervencija, od čega je  tijekom požarne sezone od 1. lipnja do 31. listopada bilo 1574 požara s 59.777 hektara opožarene površine.

U sustavu je oko 680 milijuna kuna, od čega je 320 milijuna decentraliziranih sredstava, ostalo pune jedinice regionalne i lokalne samouprave, te u sustavu, prema Popovićevim riječima, nedostaje godišnje oko 145 milijuna kuna da bi sve sredine mogle razviti učinkovit sustav vatrogastva, posebno općine i gradovi s malim proračunima.

Sanader je Dan vatrogastva čestitao svima i u ime predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. Između ostaloga založio se i da odlazak vatrogasaca u mirovnu bude po istim kriterijima kao i za pripadnike HV-a i policije.

Za zasluge u vatrogastvu povelje i plakete s likom Gjure Stjepana Deželića i Mirka Kolarića dobilo je desetoro pojedinaca iz deset županijskih vatrogasnih zajednica, a zlatnu, srebrnu i brončanu povelju za najpothvat u prošloj godini DVD Stupnik, te profesionalni vatrogasci Mario Debelić  s Mljeta i Marin Radoš iz Zadra. Dodjeljene su i nagrade pobjednicima za najbolji likovni i literarni rad iz područja vatrogastva te za najbolje fotografije.

hr Thu May 03 2018 19:58:59 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b0961152af47f84048b456c/80

Udruge u Imotskom predstavile svoj rad i projekte

U sklopu manifestacije “Dani otvorenih vrata udruga“, koja se na nacionalnoj razini obilježava 26. svibnja; udruge u Imotskom predstavile su svoj rad, djelovanje i projekte.

Tako su se na Trgu Matice Hrvatske u Imotskom predstavile udruge: Kulturna udruga mladih (KUM) iz Prološca; Kulturno umjetnička udruga “Ujević“ iz Krivodola; Centar za održivi razvoj Imotski te Udruga osoba s invaliditetom Imotski.

Udruge su promovirale svoje aktivnosti i projekte, u sklopu informativnog druženja s građanima. Čitav program na nacionalnoj razini organizirao je Ured za udruge Vlade RH.

hr Sat May 26 2018 15:31:35 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59ef6994b9e03e7e8e8b45f7/80

Plenković sa Sabora HDZ-a pozivao na zajedništvo

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković pozvao je u subotu sa 18. općeg Sabora stranke na zajedništvo te poručio kako će se boriti za onakvu Hrvatsku kakvu je sanjao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i hrvatski branitelji.

 "Borimo se i za uspješnu Hrvatsku u kojoj će svi živjeti dostojno od svoga radi i mirovine, za Hrvatsku u kojoj će zdravstvena skrb biti na najvišoj razini, za Hrvatsku u kojoj će poduzetnici moći lakše poslovati... Za Lijepu našu, zemlju marljivih ponosnih i otvorenih ljudi, za Hrvatsku u kojoj je ključna politička snaga jak, okupljajući i moderan HDZ", poručio je Plenković praćen burnim pljeskom oko pet tisuća članova i simpatizera stranke u dvorani košarkaškog centra Dražen Petrović.

  Plenkovič je istaknuo ključne prioritete za budućnost zemlje: demografsku revitalizaciju Hrvatske, osnaživanje gospodarstva i smanjivanje poreza, posebno PDV-a do kraja ove godine, dovršetak strateških infrastrukturnih projekta iz energetike, poput terminala za ukapljeni plin na Krku, i prometa - izgradnju Pelješkog mosta.  Prioritetna  je također i uloga HDZ-a u budućnosti Hrvatske "jer je to jedina stranka koja ima snagu okupiti ljude različitih profila ali jednog državotvornog i domoljubnog svjetonazora, kako one u zemlji tako i ine izvan nje."  S tim u vezi najavio je  mogućnost dopisnog glasovanja za Hrvate iz dijaspore.

   "Također treba maksimalno koristiti sidro koje imamo u EU i NATO-u i to kroz spremnost za ulazak u Schengen i osiguravanje granica, zatim kroz predsjedanje EU nakon samo sedam godina članstva i u konačnici kroz uvođenje eura, rekao je Plenković.

 Sve to, naglasio je, mogu ostvariti samo slogom. "Kad smo složni i u najgorim uvjetima HDZ je nepobjediv. Ta sloga, snaga i zajedništvo želim da nas krasi i u godinama koje su pred nama", rekao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na kraju  jednosatnog izlaganja na stranačkom saboru.  hr Sat May 26 2018 14:43:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5835d5cc1eea8f93dc8b478a/80
Foto: MORH / T. Brandt

Krstičević čestitao svim vojnicima Dan Hrvatske vojske

Ministar obrane Damir Krstičević čestitao je u subotu uoči ceremonije Velike smjene straže na Markovom trgu svim pripadnicima Hrvatske vojske njihov dan naglasivši da je ponosan što se nastavlja tradicija Hrvatske vojske i da je uvjeren u njezinu svijetlu budućnost.

U povodu 27. obljetnice formiranja Oružanih snaga RH, Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske u središtu Zagreba održan je prigodni program, a na  Markovom trgu ceremonija Velike smjene straže i prigodni akrobatski program Počasno zaštitne bojne pred predsjednicom Republike i Vrhovnom zapovjednicom Kolindom Grabar Kitarović, visokim aktivnim i umirovljenim časnicima Oružanih snaga te građanima i turistima.

"Ponosni smo što nastavljamo tradiciju pobjedničke Hrvatske vojske i sustavno radimo na jačanju Hrvatske vojske", kazao je Krstičević. Dodao je da se osjeća pobjednički, kako je uvjeren u svijetlu budućnost HV-a i kako je Hrvatska vojska pobjednik i na raspolaganju svom narodu.

Ministar Krstičević je istaknuo da je Hrvatska vojska u posljednjih 20-ak godina puno napredovala i da se kontinuirano moderenizira, podiže standard vojnika. Podsjetio je pritom na povećanje vojnog proračuna i nabavu višenamjenskih borbenih zrakoplova.

Zahvalio je svim pripadnicima Hrvatske vojske na obavljenim zadaćama, čestitao im Dan Hrvatske vojske, a građane je pozvao da u nedjelju dođu na ŠRC Jarun gdje će uz taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme  HV održati prigodni program.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirko Šundov kazao je kako zahvaljujući povećanju proračuna i velikoj potpori razvoju i modernizaciji Hrvatska vojska uspijeva postupno uvoditi nove i održavati postojeće sposobnosti.  Izdvojio je tako nabavu Panzer haubica, Kiowa Warrior helikoptera te integraciju sustava bespilotnih letjelica i komunikacijsko-informacijskih sustava. "Na pravom smo putu i možemo biti zadovoljni stanjem koje imamo", naglasio je.

Na novinarski upit očekuje li na sastanku Vijeća nacionalne sigurnosti koji je planiran u ponedjeljak izvješća tajnih službi oko afere Hotmail, ministar Krstičević je kazao da je to tijelo  najviše tijelo i  da će na sastanku biti sve teme od interesa za nacionalnu sigurnost i nacionalne interese Republike Hrvatske.

Nakon svečane smjene straže na Trgu svetog Marka Počasno zaština bojna sličan program za okupljene građane i turisteizvela je i na Trgu bana Jelačića, kao i Orkestar Oružanih snaga.hr Sat May 26 2018 12:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a1bc250b9e03e41108b456a/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

HAK: Vjetar ograničava promet na Jadranskoj magistrali

Zbog vjetra zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila) na Jadranskoj magistrali između Novog Vinodolskog i Senja.
Jak vjetar puše na dionicama autocesta: A1 između tunela Sveti Rok i vijadukta Božići te A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić. Vozi se uz ograničenja brzine no autoceste su otvorene za sve skupine vozila.

Kolnici su mjestimice vlažni i skliski u Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju, Lici, Slavoniji, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Mogući su odroni. Magla mjestimice smanjuje vidljivost na cestama u unutrašnjosti, a ima je i na dionicama autocesta:
A1 između čvora Gospić i tunela Sveti Rok; A3 Bregana-Lipovac između Križa i Nove Gradiške.

Zbog radova za sav je promet zatvorena državna cesta DC1 čvor Lučko (A3) – Jastrebarsko (DC310) kroz Stupnik. Obilazak je: državna cesta DC1 (Puškarićeva ulica) - Ventilatorska ulica – Gospodarska ulica - Ulica Svetog Benedikta (ŽC3067) - državna cesta DC1 (Gornjostupnička ulica), u oba smjera.

Do 27.05. do 14,00 sati u smjeru graničnog prijelaza Rupa, na riječkoj obilaznici između čvorova Rujevica i Diračje vozi se jednim trakom, uz ograničenje brzine.

Do 29. svibnja u 19,00 sati prekinut je promet na županijskoj cesti ŽC3070 Dugo Selo-Rugvica, zbog radova na željezničko-cestovnom prijelazu u Dugom Selu, javlja HAKhr Sat May 26 2018 08:12:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .