Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/586d5e9e1eea8f49c18b4573/80
Foto: Screenshot YouTube

Dirali su mu ravnicu: Glumačku legendu rat je sasvim dotukao

Legenda hrvatskog glumišta danas bi proslavila 85. rođendan. Umro je 1. siječnja 2001. u Zagrebu, a na Mirogoju je pokopan na nedoživljeni 69. rođendan

Iako većina glumaca cijelog života igra slične uloge, to nikako ne stoji za Fabijana Šovagovića. Slovi za jednog od najboljih glumaca na našim prostorima, a u svojoj karijeri utjelovio je Matiju Gupca, lorda Machbeta, žandara Milu Vrbicu, Kikaša i mnoge druge. Glumio je gotovo sve - bio je partizan pa je postajao slavonski seljak.

Rođen je 4. siječnja 1932. u slavonskom selu Ladimirevci, nedaleko Valpova u zemljoradničkoj obitelji. Roditelji Josip i Tonka  umrli su jako rano, a brigu o četvero djece preuzela je stričeva obitelj. U Osijeku je završio srednju školu i postao građevinski tehničar, iako je već tada shvaćao da to nije njegov životni poziv.

Još za vrijeme školovanja glumio je i režirao predstave u rodnom selu te u KUD-u Milica Križan u Osijeku. U struci je proveo samo nekoliko mjeseci, a već je 1953. upisao glumu na zagrebačkoj Akademiji. Diplomirao je nakon četiri godine te zaigrao na daskama Zagrebačkog dramskog kazališta, a okušao se i na filmskom platnu.

Njegova prva uloga bila je u 'Svoga tela gospodar', a kasnije je zaigrao u 'H8' Nikole Tanhofera, u mini seriji 'Dnevnik Očenašeka', u 'Bitki na Neretvi', 'Kuda idu divlje svinje' i mnogim drugim ostvarenjima.

Šovagović nije zanemarivao niti kazališnu karijeru. Postao je član Drame zagrebačkog HNK gdje je ostvario značajne uloge. Prema sjećanjima iz djetinjstva napisao je dramu 'Sokol ga nije volio' koja je kasnije postala i cijenjeni film.

Odigrao je uloge koje hrvatska publika i danas pamti, a tijekom života utjelovio je više od 130 likova. Glumio je Jožu Svetog u 'Brezi', Milu Vrbicu u 'Kuda idu divlje svinje' i legendarnog vođu seljačke bune.

'Znao je da imamo talent i da za njega nismo sami zaslužni'

Iako je bio posvećen svojoj velikoj ljubavi glumi, Šovagović se 1963. oženio s Majom Blaškov. Dobili su dvoje djece, Anju (53) i Filipa (50) koji su odlučili krenuti očevim stopama.

Anja Šovagović Despot otkrila je kako otac isprva nije bio sasvim zadovoljan njenim izborom, ali kasnije je pokazivao ponos koji za njega nije bio specifičan.

- Smatrao je da je glumački posao nesiguran i težak za ženu i nije mu osobito bilo drago što želim postati glumica - rekla je.

Njezinog brata Filipa više je podupirao jer je mislio da će, ako odustane od glume, odustati od bilo kakvog obrazovanja. Smatrao je da oboje imaju talent, ali da za njega nisu sami zaslužni.

Cijeli članak mpžete pročitati ovdje.

Facebook komentari

hr Wed Jan 04 2017 21:45:04 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58b5389bb47398188d8b4580/80
Foto: Dnevna doza prosječnog Dalmatinca

Kad Nadalina noge toča: Kaštelanin sam svoj pediker

Teško da će ovaj junak zamutit pamet svima ka Nadalina...
Ma ko to more platit! Samo u Dalmaciji, točnije u Kaštelima, možeš sidit na klupi uz more, toćat noge u lavoru, grijat se na suncu...
I šta će ovom Kaštelaninu pediker kad bi mora potrošit koju kunu, a i ne bi moga uživat na suncu!?
Zato se on fino smjestio, vjerojatno ni ne sluteći da će završit na Dnevnoj dozi prosječnog Dalmatinca.

A evo i nekih od komentara: 
- Pametno. .brusilica bolje radi kad se nokti dobro namoče..

- e, neće valjda šporkih papaka u mercedesa sist...;)

- Hahaha. Zašto prolivati vodu po kupaoni kad može ovako!

Facebook komentari

hr Tue Feb 28 2017 09:50:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58b51935b473984b898b45da/80

Splitski krnjeval: Maškare na tri trga, bogate nagrade, koncerti, spaljivanje Krnje,...

Na sam Pokladni utorak program počinje već u 19 sati na Pjaci, a od 20 sati na Rivi i Voćnom trgu.
Pjaca
Najbolje maske Dičjeg krnjevala koje su se prijavile na Zapadnoj obali u foto natječaju na Facebook stranicama nagrade će moći preuzeti u 19h na Pjaci.  
Prva nagrada je organizacija rođendana u Čarobnom gradu, druga plesni tečaj po izboru u Centru plesa SC Gripe, treća konjić, a četvrta ljuljačka.

Nakon toga kreće Krnjeoke fest gdje se svi maškarani mogu prijaviti i zapjevati.
Od 20h na pozornici će se izmjenjivati Gelato sisters s Nedom Parmać u rock i swing izvedbama te dj Flexx sa retro partijem.
U 22h će se pročitati Šentenca nakon čega se program kratko seli povorkom na spaljivanje Krnje na Gat Sv. Nikole te odmah nazad na Pjacu.

Pred kraj programa na Pjaci će se održati i odabir najbolje maske uz 1000kn glavnu nagradu.  Skriveni žiri će cijelu večer ocjenjivati maske te objaviti rezultate na pozornici. Tečaj plesa po izboru u Centru plesa je druga nagrada, a masaža fizioterapije Vratarić treća nagrada.

Od 20h kreće program i na Rivi i na Voćnom trgu. Na Rivi u veselim ritmovima sviraju Belfast Food i Mjesni odbor, a na Voćnom trgu već tradicionalni 8. Salsa maskenbal uz plesače salse iz svih plesnih klubova, uz strane turiste i studente, jer osim salse biti će i ostala strana glazba.


Šentenca

Dali je sve bilo idealno u braku Avazonke i Đonija Pernara, saznati ćemo već u 22h na prvom čitanju Šentence na Pjaci. 
U 22.15h će biti ponovljeno čitanje na Rivi, a ako neće biti previše replika, Krnje će nakon toga platit glavom na Gatu sv. Nikole. 
U ponoć splitski trgovi se gase, a najveći partijaneri mogu nastaviti do zore na Electro Love Carnivalu u Jungli.


PREGLED PROGRAMA POKLADNOG UTORKA:PJACA
Podjela nagrada Dječjeg krnjevala
19h KrnjeFest Karanjoke: “Tvoje lice zvuči plosnato ”20h Gelato SistersDJ Flexx: Retro party22h: ŠentencaNastavak uz Gelato Sisters i Dj Flexx

RIVA 20-23h
20h BELFAST FOOD21.30-23h MJESNI ODBOR22.15h Šentenca 2. čitanjeNastavak uz MJESNI ODBOR
VOĆNI TRG20h Salsa Maskenbaldj Jhesus
GAT SV. NIKOLE
cca 22.30h (Nakon čitanja Šentence): Spaljivanje Krnje
Electro Love Carnival:24h Jungla Love Rave

Svi detalji na www.krnjeval.com 

Facebook komentari

hr Tue Feb 28 2017 07:44:46 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58b5149ab473984a898b45bc/80

Ana ima samo 17 godina, a već oduševljava svijet svojim crtežima

Skrolajući Instagram možda ste već naišli na radove nevjerojatno talentirane Ane Mardešić iz Splita. Iako joj je samo 17 godina, već je održala svoju prvu izložbu, a objavama radova na društvenim mrežama svojim je talentom privukla nekoliko desetaka tisuća pratitelja.
Ana Mardešić ima 17 godina, učenica je ekonomske gimnazije u Splitu. Ipak, njena je prva ljubav crtanje, kojim se bavi od malih nogu. Njen talent prepoznaje njena okolina, pa je nedavno škola organizirala prvu izložbu na kojoj je Ana pokazala svoje radove.

- Na inicijativu razrednice koja je upoznata s mojim radom i u suradnji s ravnateljicom, došlo je do ideje da se u prostoriji moje škole održi izložba mojih slika i da radove vide učenici škole i drugi zainteresirani. Izložba traje već mjesec dana, kazala je Ana za portal srednja.hr.

No, njeni crteži obilaze i svijet i to putem društvenih mreža, Facebooka i Instagrama na kojima je njen talent ukupno privukao gotovo 30 tisuća vjernih pratitelja.

 - Uvijek sam nešto crtala, ali sam tome ozbiljnije pristupila zadnje tri godine. Crtanje me ispunjava, uveseljava i nadam se da će to usmjeriti moj put u budućnost. Za sada u manjoj mjeri crtam po narudžbi radi nedostatka slobodnog vremena, ali tu i tamo nešto i zaradim- rekla je mlada umjetnica.

Valja za kraj napomenuti kako je Ana samouka, ali kaže kako trenutno pohađa radionicu gdje ju profesor priprema za umjetničku akademiju.

 - Upis akademije želja mi je još od osnovne škole i nadam se da ću upasti - otkrila je za kraj Ana, kojoj u tome želimo puno sreće.

Facebook komentari

hr Tue Feb 28 2017 07:13:10 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58b4ae88b47398ff888b45c6/80

"Crnogorac u krevetu": Najgledanija hit komedija u Hrvatskoj

Riječ je komediji koja se bavi crnogorskim načinom života i običajima koja opisuje život jednog prosječnog crnogorskog bračnog para
Ovo je 11.predstava ove komedije u Splitu. Do sada je tu predstavu vidjelo više od 5000 posjetitelja u Splitu. Smijeh je najmoćnija vještina na svijetu, najbolji lijek, upravlja emocijama, olakšava stres. Dva sata vrhunske zabave uz kazališnu predstavu i to najgledaniju crnogorsku komediju svih vremena "Crnogorac u krevetu".

Njezin autor i jedan od dvaju likova na pozornici je Peđa Šuškavčević, u susjednoj Crnog Gori, ali i puno šire sinonim i simbol komedije. Ovu komediju od obične dijeli odličan tekst, vrhunsko glumačko umijeće i dobra scenografija. Ova predstava se izvodi više od 10 godina, a prošle godine prešla je i respektabilnu brojku od 100 tisuća gledatelja. Toj brojci treba dodati i gotovo 5000 posjetitelja u deset raspordanih predstava u Splitu,1200 posjetitelja u dvije raspordane predstave u Slavonskom Brodu, 1000 posjetitelja u Šibeniku...jer ova se komedija po nekoliko puta igra u svakom gradu gdje gostuje. 

Veliki je i izuzetan interes za ovu hit komediju. Riječ je komediji koja se bavi crnogorskim načinom života i običajima koja opisuje život jednog prosječnog crnogorskog bračnog para. Crnogorac je osvojio publiku u svim gradovima Republike Hrvatske gdje je odigrao predstavu. Na  pitanje glumcu da li je iznenađen što je toliko prihvaćen u Hrvatskoj, odgovara: 

- Mislio sam da je samo splitska publika nezasitna. Odigrao sam u Splitu već osam predstava 'Crnogorac u krevetu' i svaki put punimo sale, sve se predstave rasprodaju. Kada smo krenuli sa turnejama, nisam ni slutio da će biti u svim gradovima tako veliki odaziv publike. Predstave ponavljamo već i u drugim gradovima. Veliko mi je zadovoljstvo igrati u Hrvatskoj, jer je Hrvatska publika posebna, naročito u Varaždinu, Vinkovcima, Velikoj Gorici gdje nas je publika čekala nakon odigrane predstave da nam čestitaju jer, kako sami kažu, ne sjećaju se kada su posljednji put pogledali tako dobru komediju. Publika kaže da organizatori predstava svašta nazivaju 'urnebesnom komedijom', a u predstavi se nasmiju svega dva puta. Ovo je zaista urnebesna komedija, gdje se publika ne prestaje smijati…

Pogledam to i ja i drago mi je, jer igram od srca, dajem sve od sebe, a publika to prepoznaje i zna da cijeni. Dokaz tome su, upravo, pune dvorane u svim gradovima. Sve što se radi, radi se zbog publike i ona mora uvijek biti zadovoljna. Komediju nije lako igrati, već najteže i publika mora izaći iz sale zadovoljna i mora dobiti od predstave ono što očekuje. Poslije naše predstave izlaze nasmijani, sa suzama u očima i to je zadovoljstvo pravi, i ja mogu igrati samo duže, ali kraće nikada – to organizatori svi moraju znati.

Utorak  7.03. u 20.00 sati SPLIT Dom HV – Lora

Prodaja ulaznica: 70 kn; blagajna dvorane 15.30-19.30 i prodajna mjesta eventim.hr, Kiosci Tiska, mjenjačnice Exclusive Change, Kompas, Petrol benzinske i www.croatia-tickets.com

Trajanje: 120 minuta

Autor: Pedja Šuškavčević

Igraju: Pedja Šuškavčević i Ana Šimundža Selski


Facebook komentari

hr Tue Feb 28 2017 07:01:04 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .