Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a3e39b3b9e03e1c338b45d4/80
Foto: Pixabay

10 stvari koje niste znali o najpoznatijem božićnom filmu svih vremena

Od 1998. godine, sada već tradicionalno, u Hrvatskoj se tijekom božićnih blagdana prikazuje filmska komedija 'Sam u kući'.

Otkako je 1990. godine prvi put emitiran film 'Sam u kući', s Macaulayjem Culkinom u glavnoj ulozi, zavoljeli su ga milijuni ljudi diljem svijeta.

1. Scenarist John Hughes napisao je cijeli scenarij u samo devet dana. Ideja je došla spontano, nakon obiteljskog putovanja u kolovozu 1989. godine u Europu. Dva tjedna kasnije, nakon što su se vratili kući, postavio je pitanje: Što da je jedno od djece slučajno ostalo kod kuće?

2. Iako je uloga Kevina napisana posebno baš za Macaulayja Culkina, redatelj Chris Columbus ipak je odlučio napraviti audiciju. Na njoj se na kraju pojavilo više od 200 tinejdžera, no uloga je ipak na kraju, kako je bilo i namijenjeno, pripala Macaulayju Culkinu.

3. Osim Macaulayja Culkina u filmu je glumio i njegov mlađi brat Kieran Culkin, koji je dobio ulogu Kevinova bratića Fulera. 

via GIPHY

4. Zanimljivo je kako je 'Sam u kući' ušao i u Guinessovu knjigu rekorda. Naime, odmah u prvom vikendu prikazivanja, film je zaradio nevjerojatnih 17 milijuna dolara. Punih 12 tjedana proveo je na prvom mjestu te nastavio biti u top 10 najprikazivanijih filmova sve do iduće godine. Zbog svega toga proglašen je najomiljenijim filmom 1990. godine te ušao u Guinessovu knjigu rekorda za najbrže rastuću akcijsku komediju na svijetu.

5. Kuća, smještena na 671 Lincoln Avenue u gradu Winnetka u Illinoisu, postala je prava atrakcija za turiste. Na tome su zaradili i prijašnji vlasnici, koji su dali dopuštenje da se film snima na njihovom imanju, pa su kuću 2012. godine prodali za nevjerojatnih 1,585 milijuna dolara. Zanimljivo je da se radnja prvog nastavka filma odvija u Parizu, dok Kevin sam boravi u golemoj kući u Illinoisu, no zapravo je većina filma snimljena u Chicagu. 

via GIPHY

6. Ulogu Harryja Limea, kojeg je utjelovio Joe Pesci, prije njega su odbili Robert De Niro i Jon Lovitz.

7. Za scenu u kojoj glumi Marva Mechantsa, ulazi kroz prozor u kući i staje na staklene kuglice od bora, glumac Daniel Stern je inzistirao da na njih stane bosim nogama.

via GIPHY

8. U jednoj od scena na licu Daniela Sterna pojavljuje se ogromna tarantula, koja je stvarna i živa. Snimljena je iz prve, no Stern nije zapravo vrisnuo, odnosno nije pustio glas, ne želeći preplašiti pauka.

9. Ako ste mislili da je film popularan u Hrvatskoj, gdje se svake godine, počevši od 1998., ponovno prikazuje, onda ne znate kakvo je ludilo u Poljskoj. Četiri milijuna ljudi tamo ne mogu dočekati božićno vrijeme kako bi gledali 'Sam u kući'. Taj film zapravo je bio prvi od 'zapadnjačkih filmova' prikazanih u Poljskoj nakon pada komunizma 1990. godine.

10. Da se sve scene odigraju u stvarnom životu, Harry i Marv ne bi nikada preživjeli sve Kevinove zamke i klopke. 2012. godine sve je dokazao i doktor Ryan St. Clair koji je za medije sagledao sve ozljede, od pucnjeva u čelo i prepone, vruće željezo, limenka boje koja pada na glavu i slično, i zaključio vjerojatan ishod istih, piše tportal

hr Sat Dec 23 2017 12:11:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5904d385b47398de648b4583/80

Sedam razloga zašto jesti jagode

Sezona je jagoda, omiljenog voća većine pa zato iskoristite priliku jer su jako zdrave
Zašto je dobro jesti jagode češće?

1. Lijek za sve

Jagode su bogate kalcijem, magnezijem i vitaminom C. Dobre su za liječenje probavnih smetnji, upale grla, ekcema i prehlada. Posjeduju čak i svojstva analgetika pa su dobre i za sprečavanje glavobolje. 


2. Ubrzavaju metabolizam

Bogate su protuupalnim i protukancerogenim sastojcima jer sadrže mnogo antioksidansa, flavonoida, polifenola, fitonutrijenata i vlakana. Pomažu ubrzati metabolizam i ukrotiti apetit, a istovrmeno jagode mogu biti od velike pomoći i za vaše srce. 


3. Štite od UV zračenja

Rezultati jednog istraživanja pokazali su kako ekstrakt jagode štiti od štetnog ultraljubičastog zračenja, povećavajući njenu otpornost i smanjujući oštećenje DNK.

4. Nisu kalorične

Vjerovali ili ne, danas se uzgaja 600 raznih sorti jagoda. Jagode se ubrajaju u voće s najbogatijim sadržajem nutritivnih sastojaka. Jagode ne sadrže puno kalorija, a olakšavaju mršavljenje, štite nas od bolesti srca, snizuju kolesterol, poboljšavaju pamćenje... Prilično jake stvari za tako malene bobice, zar ne?

5. Pomažu u prevenciji makularne degeneracije

Jagode dokazano pomažu u prevenciji starosne makularne degeneracije, najčešćeg uzroka sljepoće starijih osoba. Istraživanje je pokazalo da je svakodnevnom konzumacijom tri ili više voćki moguće smanjiti rizik razvoja makularne degeneracije za više od 36 posto. Znanstvenici vjeruju kako se dobrobiti mogu pripirati elaginskoj kiselini, antioksidansu iz jagoda.


6. Snižavaju kolesterol

Istraživanje objavljeno u časopisu Nutrition Journal još je jednom potvrdilo snagu jagoda u snižavanju kolesterola.

Sudionice istraživanja koje su pokazivale minimalno tri simptoma metaboličkog sindroma svakodnevno su pile napitak obogaćen s 25 grama dehidriranih jagoda u prahu.

Dobra je vijest da je za četiri tjedna, razina njihovog kolesterola (pogotovo lošeg) pala je prosječnu.

7. Birajte svježe jagode

Važno je naglasiti da samo svježe i smrznute jagode sadrže pregršt korisnih sastojaka koji doprinose zdravlju. Naime, prerađeno voće gubi većinu - ako ne i sve nutritivne vrijednosti., piše ordinacija.hr

hr Tue Apr 24 2018 08:04:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adec6e32af47f88928b4617/80

U subotu se održava 12. Mosor Grebbening

U organizaciji Planinarsko-ekološke udruge "Gata“ u subotu 28. 04. 2018. održava se treking utrka 12.Mosor Grebbening. Kao što i sam naziv govori trka se gotovo u cijelosti održava grebenom i padinama Mosora.

S obzirom da je simbol natjecanja tovar ( magarac) i natjecateljske kategorije nose nazive po toj životinji :  Sivonja, Tovar i Pule. Središte manifestacije i cilj svih utrka je u Gatima središtu drevne Poljičke kneževine.  

Natjecatelji su podijeljeni u tri kategorije: Sivonja ( dužine 37 kilometar) koja po običaju starta u 8:00 sati s tvrđave u Klisu, Tovar ( dužine 17 kilometara) koja starta u 09:30 iz Sitna Gornjeg  te Pule  ( 7  kilometara ) koja starta u 11:00 u Gatima. Cilj svih kategorija je u Gatima. Napominjemo kako je Pule kategorija  namijenjena  izletnicima rekreativcima koji slobodno vrijeme žele provesti u prirodi i čistom zraku, dok su Sivonja i Tovar ipak za spremnije natjecatelje.

Prijave za utrku: isključivo putem on-line prijavnice na web stranici stotinka.hr. Startnina: Sivonja kategorija: 150 kn, Tovar kategorija:120 kn po osobi, Pule kategorija:100 kn po osobi (mlađi od 16 godina – 50kn).

Treću godinu u nizu u sklopu Mosor Grebbening otganiziramo i dječju utrku u dužini 800m koja se održava po predivnoj šumskoj stazi u Gatima, a na kojoj očekujemo 100 djece. Prijave za dječju utrku na kontakt također na web stranici stotinka.hr ili na brojeve mobitela 095/5994518 i 091/3930039. 

Natjecateljima je osiguran ručak,  uz koji se dobije i nekoliko  feta  - tradicionalnog zaštićenog jela - Soparnika. Ovogodišnji 12.Mosor Grebbening je četvrta od deset utrka Dalmatinske Trail Lige 2018.


hr Tue Apr 24 2018 07:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ade1d182af47fd8898b4800/80

Dobitnici ulaznica za film Osveta su...

Čestitke sretnim dobitnicima!
Najbrži čitatelji koji su osvojili ulaznice za film Osveta su: Kristina Medvidović, Mario Miličević, Lucija Perica i Josip Klepo. 

Osvojene kinoulaznice dobitnici mogu iskoristiti isključivo od ponedjeljka do četvrtka, zaključno s datumom 09.05.2018. CineStaru Split, Joker centar.

Tri poduzetnika okupljaju se na godišnjem lovu. Jedan od njih poveo je i svoju ljubavnicu, seksi Lolitu. Stvari završavaju loše i Lolitu ostave da umre. Kad se vrati u život, muško se putovanje pretvara u napetu potjeru usred pustinje.
hr Mon Apr 23 2018 20:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8e7cac2af47fcc068b46d4/80

Pet mjesta u kuhinji koja imaju više bakterija od WC-a

Bakteriološki testovi otkrili su pet najprljavijih mjesta u većini kuhinja. Kako bi spriječili razvoj bakterija i bolesti, saznajte otkuda vrebaju i eliminirajte ih
Većina ljudi kupaonicu će ribati na redovnoj bazi, u strahu od gomilanja bakterija i održavanja higijene u domu, no pritom zanemaruju puno bitnija mjesta otkuda bakterije vrebaju, tvrde stručnjaci iz britanske Nacionalne organizacije za javno zdravstvo i sigurnost. Prema njihovoj studiji, kuhinja je najčešći izvor zaraze u domu jer tamo nastaju i razmnožavaju se bakterije koje unosimo u sebe, a da toga nismo ni svjesni. Izdvojili su pet mjesta na kojima je njihova koncentracija, a samim time i opasnost, najveća. Također, upozoravaju da ta mjesta treba redovito prati ili brisati s dezinfekcijskim maramicama, piše Klokanica.

1. Ladice hladnjaka
Odjeljci za spremanje mesa i povrća spadaju u top dva najprljavija mjesta u kuhinji, a prosječan nalaz u njima sadrži Salmonellu, Listeriju, gljivice i plijesan. Svi oni lako uzrokuju sindrom pokvarenog želuca, a ljudi ih peru vrlo rijetko - jednom do dva puta godišnje. Trebalo bi ih obrisati barem jednom na mjesec. 

2. Spužvice i krpe za brisanje
Više od 85 posto ljudi spužvice za pranje suđa ne ispire na dovoljno visokoj temperaturi koja bi ubila štetne bakterije, pa one  sadrže čak šest puta više bakterija nego kvake na vratima WC-a, za koje se smatra da su velik izvor zaraze. Krpe su idealno mjesto za razmnožavanje bakterija jer su gotovo uvijek vlažne, a oko sedam posto spužvica imaju više od milijardu bakterija po mjeri od metra kvadratnog, 60 posto njih sadrži opasnu E. coli, a 25 posto njih iznimno visoke koncentracije bakterije Pseudomonas spp., koja se povezuje s infekcijama oka i kože, ali i fatalnim bolestima. 

3. Otvarač konzervi
Predmet koji se obično ne koristi na svakodnevnoj bazi već povremeno obično je vrlo prljav i prekriven raznim ostacima hrane - jer ga rijetko tko pere. Samim odlaganjem otvarača na radnu plohu, ona dolazi u kontakt s raznim opasnim bakterijama, a najčešće E. Coli. Jednostavno rješenje je staviti ga u perilicu suđa nakon korištenja, a ne u ladicu gdje ga držite.

4. Blender/štapni mikser
Iako rijetko tko doživljava svoj štapni mikser prljavim jer redovito pere donji dio koji sjecka/miješa, oni mogu biti leglo bakterija jer hrana u takvim procesima, odnosno njene čestice, lete posvuda. Nakon svakog korištenja treba ga rastaviti i oprati ili obrisati svaki dio zasebno s toplom vodom i sapunom.

5. Radne plohe i sudoper
Borba protiv bakterija počinje u sudoperu jer se tu svakodnevno nađe ostataka od pripreme hrane, pa i bakterija iz mesa. Jedan od potencijalno najvećih izvora zaraze je sirova piletina, koja je krivac za četiri od pet slučaja trovanja hranom. Kapljicama vode koje prskaju pri pranju opasna se bakterija Campylobacter, koja je jedan od glavnih krivaca za trovanje hranom, te salmonela neprimjetno šire na ruke i odjeću, sudoper, posuđe i pribor te radnu plohu. Da biste se zaštitili, ne perite sirovu piletinu, a nakon svakoga kontakta s mesom svježe peradi operite ruke. A sudoper svakodnevno perite u otopini sode bikarbone i vode ili mješavinom vode, octa i limunova soka.


hr Mon Apr 23 2018 19:59:11 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .