Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b9a70d5cb557ac8a88b45dd/80
Foto: Grad Split

Predstavljen EU projekt: Marjan 2020 - Brdo prošlosti, oaza budućnosti

Rekonstrukcija i revitalizacija kompletnog Botaničkog vrta, nova osmatračnica na Sedlu, nove biciklističke i pješačke staze, obnova trim straze te kompletna multimedijalna signalizacija svega na Marjanu najvažnije su stavke unutar EU projekta „Marjan 2020 - Brdo prošlosti, oaza budućnosti“ predstavljenog danas u Dječjem gradu na Marjanu.
- Brdo prošlosti nam je temelj za ono što želimo u budućnosti za vas dico, poručio je gradonačelnik Andro Krstulović Opara u svom uvodnom obraćanju na predstavljanju projekta čija je ukupna vrijednost oko 26 milijuna kuna.

Za projekt, kojem je glavni cilj valorizirati, unaprijediti zaštitu, održivost i broj posjetitelja Marjana kroz povećanje broja ključnih sadržaja, revitalizaciju i stavljanje u funkciju postojećih građevina i površina, osigurana su bespovratna europska sredstva u iznosu od 15,8 milijuna kuna. 

Projekt je predstavila pročelnica Službe za međunarodne i EU fondove, Radojka Tomašević, a uz gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu uvodno se obratio i ravnatelj JU Park šume Marjan, Damir Grubšić. Prezentaciju su svojim nastupom u amfiteatru Dječjeg grada upotpunili članovi zbora Osnovne škole Marjan. 


„Postoje dvije velike komponente ovog projekta, a najvažnija je ona koja će biti i najvidljivijia a to je obnova postojeće infrastrukture te nadopunjavanje i nadogradnja dodatne, a druga komponenta je edukativna, jer ćemo kroz razne edukativne radionice nastojati podizati svijest posjetitelja i turista o važnosti očuvanja ove prirodne baštine Splita.“, kazala je Radojka Tomašević, pročelnica Službe za međunarodne i EU projekte koja nadgleda i provedbu projekta. Budući da se radi o ogromnom projektu u ovom trenutku se, prema njezinim riječima, priprema dokumentacija za preko 25 postupaka jave nabave, a da se nešto konkretno radi na Marjanu bit će vidljivo kada krenu prvi radovi. 


Damir Grubšić, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan koja je nositelj ovog EU projekta, zaključio da očekuje da se izvođači radova koji budu izabrani putem javne nabave pridržavaju ugovorenih rokova.
 

- Za Marjan nije nikada dovoljno novaca, ovo je samo jedan projekt na koji će se nadovezati svi ostali projekti. Na ovom projektu nema prostora za ono što je ovog trenutka najvidljivije i najproblematičnije, a to je biološka obnova, obnova kulturne i sakralne baštine jer ti programi nisu bili pripremljeni, niti su bili otvoreni. Užurbano se radi na pripremi ovakvih projekata koji će kada dođu na natječaj nadam se biti dovoljno spremni da možemo konkurentno preuzeti taj novac. To je naš novac, nije nam ga nitko poklonio - rekao je u izjavama za medije gradonačelnik Andro Krstulović Opara uz napomenu da Marjan moramo zaštititi ne samo od bube koja nam ruši borove, već i od onih koji ga žele čoknuti zbog vlastitih interesa.

hr Thu Sep 13 2018 16:14:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf1af920e4938101a8b4578/80
Foto: SDŽ

Župan Boban i izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije u Vukovaru

U pratnji župana uz pročelnika UO za zajedničke poslove Damira Gabrića bili su i vijećnici Županijske skupštine Ante Baran, Ivan Bikić, Danica Baričević, Maja Zelić, Ivica Kusić, Jozo Vidić i Božo Župić
Izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije na čelu s županom Blaženkom Bobanom, i ove godine je sudjelovalo u obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Vukovara.

U pratnji župana uz pročelnika UO za zajedničke poslove Damira Gabrića bili su i vijećnici Županijske skupštine Ante Baran, Ivan Bikić, Danica Baričević, Maja Zelić, Ivica Kusić, Jozo Vidić i Božo Župić.

U koloni sjećanja  bili su i gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević, gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić i njegov zamjenik Milan Zdilar, gradonačelnik Makarske Jure Brkan i gradski vijećnik Ivan Kotarac, gradonačelnica Sinja Kristina Križanac, zamjenik gradonačelnika Trilja Ivan Bugarin te načelnik općine Podstrana Mladen Bartulović sa zamjenikom Tomislavom Buljanom.

Izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije je prije hodnje u koloni sjećanja, odalo počast svim žrtvama paljenjem svijeća ispred vukovarske županijske bolnice. 
hr Sun Nov 18 2018 19:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf1ad6d0e4938101a8b456c/80

Torcida Barutana bakljadom odala počast žrtvama Vukovara

Baklje su upalili točno u 18.11 sati
I ove godine je točno 18.11 sati Torcida Barutana paleći baklje na nadvožnjaku Sirobuja obilježila obljetnicu pada Vukovara dok su zvonila zvona crkve Sv. Leopolda Bogdana Mandića na Sirobuji.


hr Sun Nov 18 2018 19:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf17beb0e493892198b457c/80

Obitelj Jean-Michela Nicoliera još uvijek traga za njegovim posmrtnim ostacima

Francuski dragovoljac svoj život je položio za Vukovar, a njegovi ostaci još uvijek nisu pronađeni
Danas je u cijeloj Hrvatskoj poseban dan. Dan za ponos, sjećanje i tugu. Širom Hrvatske obilježava se dan Grada Heroja, a u Vukovar je osim državnog vrha i ostalih ljudi koji su došli odati počast stigao i brat francuskog dragovoljca Jeana-Michela Nicolliera, Paul Nicollier.

U razgovoru za HRT, Paul je otkrio kako je njegova majka u petak dala iskaz Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku, a sve je to trajalo gotovo četiri sata.

Paul je otkrio da je njegova majka tijekom tog iskaza izjavila da je u kontaktu s u međuvremenu suspendiranim policijskim istražiteljem Nikolom Kajkićem, koji joj je prije godinu dana pokazao snimku masovne grobnice u kojoj je pokopan Jean-Michael i još 14 ranjenih iz bolnice. Paul i njegova majka su u petak pozvali službeno Kajkića da kaže točnu lokaciju masovne grobnice gdje je pokopan.

Poznato je tko je ubio Nicoliera, a riječ je o Spasoju Petkoviću zvanom “Štuka” koji je sam priznao što se dogodilo na Ovčari.

Na pitanje vjeruje li da će Srbija izručiti Petkovića Hrvatskoj, njegov brat Paul odgovara da se nada da će ga izručiti.

 "Ako Srbija želi ući u Europsku uniju, nema više mogućnosti da spriječe izručenje Štuke. U Parizu postoji procedura, francuski sudac tražio je intervju sa Štukom vezano za to. To znači da bi Štuka mogao biti izručen i u Hrvatsku i u Francusku u slučaju ulaska Srbije u EU", rekao je za HRT njegov brat Paul Nicolier.
hr Sun Nov 18 2018 15:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf1744b0e4938d7118b4772/80
Foto: D.N.

"I u mom gradu Vukovar svijetli": Počeo je mimohod za sve žrtve Vukovara

Kao i svake godine, Torcida organizira mimohod u čast Grada Heroja
U Splitu je u 18 sati počeo, već tradicionalni, mimohod pod nazivom "I u mom gradu Vukovar svijetli"

Splićani su se okupili na dnu Vukovarske ulice te će hodazi sve do nobih grafita.

Torcida je, još ranije pozivala sve građane da im se pridruže i da se suzdrže od pirotehničkih sredstava jer žele da ovaj mimohod protekne mirno.

U suradnji s Udrugama osoba s invaliditetom Split, Sinj, Trogir, Metković i Makarska od sutra će u prodaju (Klub navijača i Torcida Shop) biti pušteni lampioni koje ćemo upaliti duž Vukovarske, a sav prihod ide u humanitarne svrhe vukovarskim obiteljima kojima je to najpotrebnije. 
Cijena jednog lampiona je 10 kuna.


hr Sun Nov 18 2018 15:15:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .