Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c39b0c20e4938f3758b45a6/80
Foto: Screenshot / YouTube

Bira se novi ravnatelj NP Krka: Josipa Rimac najizgledniji izbor

Josipa Rimac, aktualna državna tajnica u Ministarstvu uprave i bivša, dugogodišnja kninska gradonačelnica, najizglednija je nova ravnateljica Javne ustanove Nacionalni Park “Krka”
Tako bar tvrde izvori bliski HDZ-u, no, hoće li se Josipa doista “vratiti kući” i zasjesti na ovu prestižnu fotelju koja je politička samo u smislu kadroviranja, znat će se, kako kaže član Upravnog vijeća NP Krka i šef ŽO HDZ-a šibensko-kninske županije, Nediljko Dujić, početkom veljače. - piše TRIS

Inače, čak devet prijava zainteresiranih kandidata pristiglo je na natječaj za ravnatelja u ovoj iznimno uspješnoj i profitabilnoj parkovnoj javnoj ustanovi. Natječaj je raspisan 27. prosinca 2018. , a zaključen je 4. siječnja ove godine. Objavljen je u dnevnom tisku ( Jutarnjem i Večernjem listu) te na mrežnim stranicama NP Krka. Radi se o redovnom reizboru čelnog čovjeka Parka zbog isteka punog četverogodišnjeg mandata sadašnjeg ravnatelja.

Devet kandidata

Aktualni ravnatelj NP Krka Krešimir Šakić izabran je na tu dužnost u veljači 2015., a kako saznajemo, prijavio se i na novi natječaj s ambicijom da konkurira za drugi mandat.  Osim Šakića, kandidirale su se, kako neslužbeno saznajemo, i Josipa Rimac, ali i ravnateljica Studentskog centra u Šibeniku Nella Slavica. Spekulira se kako je za tu atraktivnu sinekuru bio zainteresiran i direktor Zelenog grada Novica Ljubičić, te prodekanica za nastavu šibenskog Veleučilišta, potpredsjednica Županijske skupštine šibensko-kninske i odnedavna članica HDZ-a, dr. znanosti (biologinja) Tanja Radić Lakoš (bivša pripadnica Loze). No, pozivajući se na izravni razgovor koji je s njom obavio, Dujić tvrdi da mu je Radić Lakoš kazala da se nije prijavila na natječaj.

Tko su ostali kandidati, nije nam poznato. Zna se tek da je od devet prijava njih šest pristiglo s poznatom adresom pošiljatelja, a tri su bez adrese, pa se zasad ne zna tko iza njih stoji. S obzirom na atraktivnost pozicije i činjenicu da se radi o ustanovi koja spada u sam vrh hrvatskih nacionalnih parkova, s tolikom posjećenošću da je to danas jedini NP kod nas s limitiranim brojem ( do 10 tisuća ) dnevnih posjetitelja,  za očekivati je oštru konkurenciju. Kako veli Dujić, “slutio sam i veći interes, a pretpostavljam da će biti relevantnih kandidata i izvan Šibenika”.

Dujić pohvalno o Šakiću

Mnogi smatraju da je Josipa najizgledniji izbor, s obzirom na njezine “stranačke zasluge” i preporuke. S druge strane, Šakić je član SDP-a , što ga po nekim dosadašnjim uzusima, za koje u HDZ-u tvrde da više nisu ključni, ipak stavlja u nepovoljniji položaj. Iako, šef ŽO HDZ-a Nediljko Dujić, koji je i član Upravnog vijeća NP Krka, izrijekom navodi kako je “Šakić vrlo dobro radio posao ravnatelja, pa ustanova danas jako dobro stoji, što znači da Krešo ima iste startne pozicije kao i ostali kandidati koji ispunjavaju uvjete iz natječaja”.

Za Josipu Rimac suzdržano kaže da je njezino legitimno pravo natjecati se i ako ispunjava uvjete, zašto ne, i ona ima šanse biti izabrana, ali se  gradi kako o tome ne odlučuje Upravno vijeće NP Krka čiji je član, nego ministar Tomislav Ćorić.

Šakić je diplomirani ekonomist, bio je direktor šibenske Tvornice elektroda i ferolegura i vodio projekt ekološke sanacije TEF-a, ravnatelj Studentskog centra Šibenik, a deset godina bavio se i privatnim poduzetništvom u turizmu. Na poziciju ravnatelja ga je imenovao tadašnji ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović, nakon što je njegov prethodnik Tonči Restović promaknut u pomoćnika ministra za inspekcijske poslove u Ministarstvu okoliša.
Zanimljiva je koincidencija da je i prije četiri godine, kada je Šakić izabran za ravnatelja, na natječaju bilo devet kandidata kao i sada.

Vlada odlučuje

Nella Slavica trenutno obnaša dužnost ravnateljice Studentskog centra u Šibeniku, ali,  sudeći po prijavi na natječaj NP Krka, njezine ambicije su znatno veće od sadašnjeg posla. Slavica je na čelo SC Šibenik stigla iz Zadra gdje je radila u jedriličarskom klubu Uskok.

Iako u Šibeniku malo tko sumnja u izbor Josipe Rimac kao provjerenog HDZ-ovog kadra ( iako spada u krug Karamarkovih ljudi ), čelnik ŽO HDZ-a i član Upravnog vijeća NP Krka, Nediljko Dujić, ne želi prognozirati, ali ni miješati se u kadrovska pitanja koja su u nadležnosti Vlade. Od novog ravnatelja očekuje minimalno da zadrži razinu koju je NP dosegao pod sadašnjom upravom, ispod čega se ne smije ići, a nada se da će se letvica dizati i dalje. Što se njega tiče, tamo gdje je u poziciji odlučivanja, trudit će se, naglašava,  u pravilu birati one iza kojih stoje rezultati.

– Svi smo svjedoci izbora ravnatelja u NP Plitvice. Premijer Andrej Plenković tu ima sasvim jasan stav, i ne voli da mu se u kadrovska pitanja koja su u nadležnosti Vlade, bilo tko miješa, kao što se ni on nama ne miješa u ono što je naša lokalna nadležnost. A izbor ravnatelja NP Krka isključivo je u ingerenciji ministra zaštite okoliša i energetske učinkovitosti, Tomislava Ćorića, pa ne želim spekulirati oko toga tko će biti njegov izbor- ograđuje se Dujić. - piše TRIS

hr Sat Jan 12 2019 10:17:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/583000801eea8fc4d08b4597/80
Foto: Facebook Kolinda Grabar-Kitarović

Predsjednica kritična spram izbornika: 'Ja bih drukčije postavila igru, no risk, no profit!'

Predsjednica Grabar Kitarović tvrdi kako bi drukčije postavila igru naše reprezentacije u odnosu na izbornika Dalića

Nakon teške pobjede nad Azerbajdžanom pred novinare je izašla i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je novinarima rekla kako je očekivala bolju i agresivniju Hrvatsku na startu kvalifikacija.

"Bilo je OK. Do nedjelje će se oni bolje uigrati. Vjerujem da će biti bolja i dinamičnijautakmica. Vidjeli ste da smo bili dominantni, a oni su od dvije šanse iskoristili jednu. Mislim da je previše igrača bilo u zaleđu, u poleđini, na sredini terena de facto. Ja bih ih više isturila u napad. Mislim da trebamo biti agresivniji, a znate kako ja mislim: 'No risk, no profit'. Treba nekad malo i riskirati."

Uz Vatrene će, tvrdi predsjednica, biti i u Budimpešti, piše vijesti.hr

"Naravno da idem u Mađarsku! Očekujem puno bolju utakmicu i pobjedu!"

hr Fri Mar 22 2019 09:09:30 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bd57ceb0e4938de168b4687/80
Foto: PIXABAY

Podignuta optužnica protiv svjedoka koji su gledali kako Daruvarac tuče djevojku, na sudu pričali da nisu ništa vidjeli

Podignuta je optužnica protiv četvero svjedoka brutalnog premlaćivanja djevojke u zadarskom kafiću od strane Darka Kovačevića Daruvarca.

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podiglo je optužnicu protiv četvero svjedoka zbog lažnog svjedočenja na suđenju Darku Kovačeviću Daruvarcu zbog brutalnog premlaćivanja djevojke u zadarskom kafiću.

Optužnicom se 27-godišnjakinji, 27-godišnjaku, 40-godišnjakinji i 26-godišnjakinji stavlja na teret da su 9. siječnja 2019. na ročištu nadležnog suda u Zadru; iako su kao svjedoci upozoreni da su dužni govoriti istinu, da ne smiju ništa prešutjeti te da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo, u vezi događaja od 13. lipnja 2018. kada je u caffe baru okrivljenik udarao oštećenicu; iskazali da nisu vidjeli kada je okrivljenik udarao oštećenicu, iako su bili svjesni da to nije istina, budući da je na snimci video nadzora caffe bara vidljivo da su svi bili u neposrednoj blizini okrivljenika i oštećenice u vrijeme dok je okrivljenik više puta udario oštećenicu, kako rukama, tako i nogama u glavu i tijelo, javlja Dnevnik

hr Thu Mar 21 2019 20:09:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c93dd2629111c91168b45ba/80
Foto: Pixabay

Poziv za veliku volontersku akciju na Marjanu u subotu

Okupljanje volontera je u 9 sati..

Pozivaju se svi volonteri koji su sudjelovali na velikim volonterskim akcijama na Marjanu 2014. i „Turskoj kuli“ 2015. ( svi sportski klubovi koje koordinira Splitski savez sportova, sve udruge a posebno one s nazivom „Marjan“, političke stranke, HGSS, Crveni križ, studenti svih fakulteta, đaci viših razreda srednjih škola te svi pojedinci koji su ljubitelji Marjana, da sudjeluju u još jednoj velikoj akciji čišćenja i uređenja našeg lijepog Marjana koja će se održati na njegovoj sjevernoj strani od Instituta do Bene.

Okupljanje volontera održat će se kod rampe kod Instituta u subotu u 9 sati gdje će ih dočekati predsjednik Povjerenstva za Marjan - prof. Mirko Rušćić s njegovim članovima, te koordinator Operativne radne grupe za Marjan.

Savjetujemo svim volonterima da ponesu sa sobom rukavice, kapu, prikladnu odjeću i obuću te bocu s vodom.

Prema meteo izvještajima očekuje se  vedro i toplo vrijeme.

Sve poslove volontera (najviše prikupljanje ispilanih i otpalih grana) obavljat će se po uputama i nadzor glavnog koordinatora operativne radne grupe g. Nenada Ružića.

Marenda za volontere je u 13 h.

hr Thu Mar 21 2019 19:51:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c93d14b29111ca9138b4683/80
Foto: Pixabay

U Splitu besplatno pregledajte svoje autosjedalice!

U nedjelju 24. ožujka 2019. od 12 do 14 sati na parkiralištu Ispitnog centara HAK-a u SPLITU, Park Mladeži b.b. (iznad Školskog poligona) udruga Roda organizira besplatan pregled dječjih autosjedalica.

Mole se roditelji, koji žele obaviti pregled, da svoj dolazak najave na broj telefona 098 965 08 60 i rezerviraju termin kako bi se na taj način izbjegli duža čekanja. No, rado će iz udruge Roda pregledati i one koji se nađu u prolazu, samo ih u tom slučaju mole za strpljenje.

Pregled prvenstveno služi da bi roditelji mogli provjeriti jesu li pravilno postavili autosjedalicu u svoje vozilo i smještaju li pravilno svoje dijete u nju. Naime, autosjedalice smanjuju rizik pogibije djeteta u sudaru do 70 %, a rizik ozbiljne ozljede za više od 90 % no samo ako se pravilno koriste.

Međutim, u Hrvatskoj se broj pravilno korištenih autosjedalica kreće od 10 % do 20 %, a to su brojke koju volonterke i volonteri udruge Roda ovakvim pregledima nastoje povećati.

Kako bi savjeti o pravilnoj upotrebi autosjedalica bili što učinkovitiji, Roda moli vozače koji dolaze na pregled da, ako je to moguće, sa sobom donesu upute proizvođača sjedalice te da svakako dovedu i svoje dijete.

Osim samog pregleda, Rodini savjetnici i savjetnice za autosjedalice roditeljima i ostalim vozačima/icama dijelit će savjete i informacije o važnosti i pravilnom korištenju autosjedalica, te odgovarati na sva pitanja. Pozvane su i sve trudnice sa svojim partnerima, ako im treba savjet u odabiru prve autosjedalice.

hr Thu Mar 21 2019 19:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .