Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58068f241eea8f0c698b45c0/80

EU financirala modernizaciju obrazovanja IV. gimnazije Marko Marulić

Prema strategiji EU naziva „Europa 2020“ koja potiče pametan, održiv i uključiv razvoj, odnosno razvoj temeljen na znanju i inovacijama upravo STEM područja su jedna od glavnih europskih prednosti i prepoznatljivosti na tržištu rada u budućnosti

Konferencija i predstavljanje promjena kroz projekt „Moderne kompetencije za modernu gimnaziju“ održat će se 20. listopada u 9 sati u prostorijama Sveučilišnog odjela za stručne studije u Kopilici gdje će se predstaviti novo izrađeni fakultativni kurikulumi, te će se javnost upoznati s važnostima modernih obrazovnih programa usmjerenih na povećanje kompetencija učenika u STEM (eng. science, tehnology, engineering, mathematics) područjima.

Današnji svijet, društvo i tržište rada mijenjaju se sve brže i iako donose znatno olakšanje i ubrzanje procesa, priznat ćete, nije uvijek lako pratiti nastale promjene. Posebno je teško na području obrazovanja jer tehnologija koju poznajemo i koristimo danas, znanja i zanimanja neizvjesno je da će postojati za 20, ili čak 10 godina. Nositi se sa rapidnim razvojem tehnologija najteže je roditeljima koji danas odlučuju i biraju budućnost svojoj djeci. Uputiti djecu u pravilan izbor obrazovanja da bi sutra mogla konkurirati na globalnom tržištu rada, koji nas suočava sa sve većim izazovima, zajednički je zadatak škole, nastavnika i roditelja. Savjetovati, prepoznati i usmjeriti učenike u obrazovanje za budući posao.

Prema strategiji EU naziva „Europa 2020“ koja potiče pametan, održiv i uključiv razvoj, odnosno razvoj temeljen na znanju i inovacijama upravo  STEM područja su jedna od glavnih europskih prednosti i prepoznatljivosti na tržištu rada u budućnosti. STEM (eng. science, tehnology, engineering, mathematics) znači obrazovanje u znanost, tehnologiju, inžinjerstvo i matematiku.

Projektom „Moderne kompetencije za modernu gimnaziju“ koji provodi IV. gimnazija Marko Marulić potaknut će se mladi na upise fakultativnih STEM predmeta koji podrazumijevaju znanost, tehnologiju, inžinjerstvo i matematiku. Kao partneri odabrani su: Medicinski fakultet Split (MF), Prirodoslovno – matematički fakultet (PMF) i Sveučilišni odjel za stručne studije u Splitu (OSS).

Kroz projekt su izrađeni novi fakultativni kurikulumi IV. gimnazije iz STEM područja: Mikroelektronika u fizici, Zvuk i biofizika slušanja, In – Vitro, Eksperimentarij, Nutricionizam i Mediteranska prehrana, unaprijeđeni su kadrovski i materijalni kapaciteti IV. gimnazije te ostvaren učinkovit i održiv razvoj učeničkih i nastavničkih kompetencija kroz edukacije i nužno opremanje nastavnih laboratorija.

Provedba je financirana sredstvima Europske unije dodijeljenih kroz Operativni programa Razvoj ljudskih potencijala 2007 – 2013. Ovaj projekt jedan je od 18 projekta financiranih u RH u sklopu poziva Promocija kvalitete i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja na srednjoškolskoj razini.

Više o projektu možete pogledati na stranici www.moderna-gimnazija.eu, gdje možete i prijaviti svoje sudjelovanje na konferenciji.

Facebook komentari

hr Wed Oct 19 2016 07:08:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59738ad0b9e03e50438b4642/80

Humanitarni motoristički party

Već petnaestu godinu za redom motoristički klub Fjaka organizira moto susret za sve bikere dobre volje
Ove godine motoristički klub Fjaka organizira humanitarni moto party jer žele prikupiti sredstva koja su potrebna za opskrbu socijalne samoposluge SolidarnostST u suradnji s udrugom MOST. Najpotrebnije su higijenske potrepštine i konzervirana hrana. 

Za odličnu zabavu zaduženi su rock bandovi Extender i Stimulans koji su jučer bili zaduženi za dobar provod. Danas nastupaju band Sila nečista i Dioniz. Cijene pića i jela su prihvatljive, a svi bikeri imat će 30 posto u konobi Bracera.

Defile motora upravo se održao kroz Split. Krenuli su s mjesta događaja te kroz grad dolaze do Žnjana točnije Charlie bara. Nakon toga svi odlaze na party gdje će se uz bogati rock program zabavljati do kasno u noć.U nedjelju kroz jutro opraštaju se sa svim gostima uz kavu i peciva.

Sve to napravljeno je kako bi se pomoglo onima kojima je najpotrebnije i kako bi im udruga MOST omogućila hranu i najnužnije proizvode koji su svakom od nas potrebni za život. 

Facebook komentari

hr Sat Jul 22 2017 19:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5973841ab9e03e63408b4714/80

U Mravincima opet gorjelo, ali brzo ugašeno

Sve je pod kontrolom za sada..
U Mravincima je danas u prijepodnevnim satim izbio novi požar. Srećom brzom intervencijom mještana i vatrogasaca požar je stavljen pod kontrolu. Izgorjelo je oko 7000 kvadratnih metara, objavili su na Facebook stranici Mravince.

Zahvaljuju se DVD Solin, Javnoj vatrogasnoj postrojbi grada Splita i DVD Vranjic na brzoj intervenciji. 

Facebook komentari

hr Sat Jul 22 2017 18:58:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59738493b9e03eb43b8b47fa/80

Preliminarna šteta od požara bez šuma 42,4 milijuna kuna

Ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović objavio je status o požaru na svom Twitter profilu

Davor Božinović je s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje i lokalnim predstavnicima u subotu obišao opožarena područja Splitsko-dalmatinske županije. Najavio je da će prioriteti biti jačanje suradnje policije i lokalne samouprave, bolja oprema i podizanje statusa.

U obilasku je iskazao i zahvalnost jedinici specijalne i interventne policije u Mravincima. "U jedinici specijalne i interventne policije u Mravincima pokazali ste veliku snagu i patriotizam", napisao je na twitteru. 

Božinović je u četvrtak na sjednici Vlade naveo da preliminarno izvješće PU Splitsko-dalmatinske pokazuje da su u potpunosti izgorjele tri nastanjene kuće i djelomično 33. Također, u potpunosti je izgorjelo 13 nenastanjenih kuća, a djelomično jedna, 18 osobnih automobila u potpunosti i četiri djelomično, četiri teretna automobila u potpunosti i djelomično jedan, 11 maslinika, dva plastenika u potpunosti i jedan djelomično te jedan staklenik u potpunosti.

Mijenjanje zračnih struja kod Splita pogodovalo je širenju požara koji je izbio 17. srpnja u noći oko jedan sat, a do danas je u njegovom gašenju angažiran 801 vatrogasac, 162 vozila vatrogasne zajednice i to domicilnih vatrogasca, dislociranih snaga s kopna kao i pripadnici devet vatrogasnih zajednica županija. U gašenju su angažirani i pripadnici MUP-a njih više od 400, Oružanih snaga, HGSS-a, Hitne službe, kao i zračne snage Oružanih snaga RH.

Zbog požara koji su početkom tjedna poharali Dalmaciju, pogotovo splitsko područje, župan Blaženko Boban proglasio je elementarnu nepogodu.Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović objavio je u subotu na svom twitteru preliminarnu procjenu šteta od požara na splitskom području koja, bez izgorjelih šuma, iznosi 42,4 milijuna kuna.


Facebook komentari

hr Sat Jul 22 2017 18:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/596dbdffb9e03e01388b47c8/80

U Benkovcu uhitili piromanku

Protiv 45- godišnjakinje podignuta je kaznena prijava.
Uhićena je 45- godišnjakinja iz Liščića pokraj Benkovca zbog dva požara, a sumnjiči ju se da ih je namjerno potpalila.

Izgorila su dva maslinika i suha trava. 

Prvi požar izazvala je u četvrtak oko 11.30, a ugašen je dva sata kasnije.

Pola sata kasnije buknuo je još jedan požar, a kriminalističko istraživanje pokazalo je da ih je 45- godišnjakinja izazvala.

Uhićena je i protiv nje je podnesena kaznena prijava.Facebook komentari

hr Sat Jul 22 2017 12:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .