Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58068f241eea8f0c698b45c0/80

EU financirala modernizaciju obrazovanja IV. gimnazije Marko Marulić

Prema strategiji EU naziva „Europa 2020“ koja potiče pametan, održiv i uključiv razvoj, odnosno razvoj temeljen na znanju i inovacijama upravo STEM područja su jedna od glavnih europskih prednosti i prepoznatljivosti na tržištu rada u budućnosti

Konferencija i predstavljanje promjena kroz projekt „Moderne kompetencije za modernu gimnaziju“ održat će se 20. listopada u 9 sati u prostorijama Sveučilišnog odjela za stručne studije u Kopilici gdje će se predstaviti novo izrađeni fakultativni kurikulumi, te će se javnost upoznati s važnostima modernih obrazovnih programa usmjerenih na povećanje kompetencija učenika u STEM (eng. science, tehnology, engineering, mathematics) područjima.

Današnji svijet, društvo i tržište rada mijenjaju se sve brže i iako donose znatno olakšanje i ubrzanje procesa, priznat ćete, nije uvijek lako pratiti nastale promjene. Posebno je teško na području obrazovanja jer tehnologija koju poznajemo i koristimo danas, znanja i zanimanja neizvjesno je da će postojati za 20, ili čak 10 godina. Nositi se sa rapidnim razvojem tehnologija najteže je roditeljima koji danas odlučuju i biraju budućnost svojoj djeci. Uputiti djecu u pravilan izbor obrazovanja da bi sutra mogla konkurirati na globalnom tržištu rada, koji nas suočava sa sve većim izazovima, zajednički je zadatak škole, nastavnika i roditelja. Savjetovati, prepoznati i usmjeriti učenike u obrazovanje za budući posao.

Prema strategiji EU naziva „Europa 2020“ koja potiče pametan, održiv i uključiv razvoj, odnosno razvoj temeljen na znanju i inovacijama upravo  STEM područja su jedna od glavnih europskih prednosti i prepoznatljivosti na tržištu rada u budućnosti. STEM (eng. science, tehnology, engineering, mathematics) znači obrazovanje u znanost, tehnologiju, inžinjerstvo i matematiku.

Projektom „Moderne kompetencije za modernu gimnaziju“ koji provodi IV. gimnazija Marko Marulić potaknut će se mladi na upise fakultativnih STEM predmeta koji podrazumijevaju znanost, tehnologiju, inžinjerstvo i matematiku. Kao partneri odabrani su: Medicinski fakultet Split (MF), Prirodoslovno – matematički fakultet (PMF) i Sveučilišni odjel za stručne studije u Splitu (OSS).

Kroz projekt su izrađeni novi fakultativni kurikulumi IV. gimnazije iz STEM područja: Mikroelektronika u fizici, Zvuk i biofizika slušanja, In – Vitro, Eksperimentarij, Nutricionizam i Mediteranska prehrana, unaprijeđeni su kadrovski i materijalni kapaciteti IV. gimnazije te ostvaren učinkovit i održiv razvoj učeničkih i nastavničkih kompetencija kroz edukacije i nužno opremanje nastavnih laboratorija.

Provedba je financirana sredstvima Europske unije dodijeljenih kroz Operativni programa Razvoj ljudskih potencijala 2007 – 2013. Ovaj projekt jedan je od 18 projekta financiranih u RH u sklopu poziva Promocija kvalitete i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja na srednjoškolskoj razini.

Više o projektu možete pogledati na stranici www.moderna-gimnazija.eu, gdje možete i prijaviti svoje sudjelovanje na konferenciji.

Facebook komentari

hr Wed Oct 19 2016 07:08:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5563105be0a75b5b008b45a5/80

Splitsko Sveučilište: Grad nam planira oduzeti 20 posto površine Kampusa

Uprava splitskog Sveučilišta u utorak je zamjerila gradskim vlastima da predloženim izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana (GUP) Splita planira oduzeti 20 posto površine studentskog Kampusa, na što je gradonačelnik Ivo Baldasar najavio kako će stručne službe razmotriti taj slučaj

- Sadašnjim prijedlogom gradske administracije planira se od javne površine obuhvaćene Urbanističkim planom uređenja Kampusa oduzeti 20 posto površine, a to je gotovo 4 hektara od 20 hektara predviđenih za Kampus, dakle jedna petina Kampusa, i time izravno onemogućiti izgradnju predviđenih sadržaja za potrebe visokog školstva, znanosti i tehnoloških parkova - priopćila je Uprava splitskog Sveučilišta.

Po njezinu tumačenju, takvo rješenje iz aktualnog prijedloga izmjena i dopuna GUP-a dovoljan je argument za postaviti pitanje "želi li gradska administracija u našem gradu Sveučilište, ili joj je važnije nezakonito pogodovanje privatnim interesima".

Komentirajući ove primjedbe splitskog Sveučilišta, gradonačelnik Ivo Baldasar je najavio kako će ih gradske stručne službe razmotriti i vidjeti jesu li one opravdane ili neopravdane.

- Treba sjesti i detaljno razmotriti ovaj slučaj. Ako Sveučilište smatra da su zakinuti, nema razloga da ne izađemo u susret - rekao je Baldasar novinarima.

Po njegovim riječima, stručne su službe do sada već prihvatile "niz primjedbi" koje su se odnosile na GUP Splita, dodavši da je ukupan broj primjedbi na taj GUP ipak manji od očekivanoga.

- Mislili smo da će ih biti više od tisuću, ali realno ih je manje od 500, tako da nije ništa strašno - kazao je Baldasar.

Facebook komentari

hr Tue Oct 25 2016 15:38:03 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5630bfb70e01c0fb268b45a5/80
Foto: FaH

Penava: Hrvatska treba odlučiti hoće li Vukovar živjeti ili umrijeti

Ocijenio je kako će sadašnjom dinamikom ulaganja Vukovaru trebati narednih 100 godina da dođe do prijeratne razine razvijenosti

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava u utorak je upozorio na lošu gospodarsku i socijalnu situaciju u gradu te istaknuo da Vukovar više ne može biti toliko ovisan o državi, od koje zahtijeva da odluči hoće li Vukovar "živjeti ili umrijeti" te pruži jasnu potporu projektima gradskih vlasti.

 "Ne možemo trpjeti da je Vukovar toliko ovisan o državi, od stambenog fonda do prostora Borova gdje su hale propale, a to je državna imovina. Grad je u tom segmentu ovisan o državi, koja se ponašala kao nedovoljno dobar gospodar. Imovinu moramo staviti u funkciju i donijeti zakonsku regulativu koja će ovaj grad odrediti kao strateški za državu. Treba odlučiti hoće li ovaj grad živjeti ili umrijeti", kazao je Penava na konferenciji za novinare na temu "Vukovar 25 godina kasnije  - gospodarska situacija i perspektiva budućnosti".

Penava: Sadašnjom dinamikom ulaganja Vukovar će prijeratnu razvijenost doseći za 100 godina

 Ocijenio je kako će sadašnjom dinamikom ulaganja Vukovaru trebati narednih 100 godina da dođe do prijeratne razine razvijenosti. Naveo je, naime, kako je Vukovar prije Domovinskog rata bio među najjačim industrijskim središtima ondašnje Jugoslavije i imao 44.639 naspram 27.683 stanovnika po popisu stanovništva iz 2011. godine. Po njemu, još "frapantniji i znakovitiji" podatak koji potkrijepljuje lošu gospodarsku sliku u Vukovaru je onaj po kojemu je prije rata u gradu bilo zaposleno 28.806, a prošle godine 9.216 radnika.

 "Smanjenje je to broja zaposlenih za 68 posto. Bode u oči činjenica da je Vukovar 1991. imao više zaposlenih nego danas stanovnika", kazao je Penava i dodao kako je prosječan BDP po glavi stanovnika u Vukovaru 1991. iznosio 9.300, a u Hrvatskoj 8.155 američkih dolara, dok je u 2015. godini taj omjer iznosio 11.044 naspram 4.488 dolara u korist države.

 "Imamo gotovo 52 posto niži BDP nego prije 25 godina, a Hrvatska je otišla više od 35 posto prema gore. Uz procijenjeni realni rast od dva posto godišnje, da je sve bilo normalno, Vukovar je danas trebao biti na 12.500 USD, no zbog poznatih okolnosti i stradavanja, ali i pristupa svih vlada prema Vukovaru, o tome možemo samo sanjati", poručio je.

Tokić: Grad Vukovar učinio je sve što je mogao da privuče investitore

 Po riječima pročelnice Upravnog odjela za opće poslove Grada Vukovara Sanje Tokić, u protekle dvije godine u Vukovaru je otvoreno pet tvrtki, koje zapošljavaju oko 300 ljudi. Prema podacima HZMO-a, broj radnih mjesta u 2015. povećao se za 319 u odnosu na 2014. godinu, navela je Tokić i dodala kako su gradske vlasti izgradnjom Gospodarske zone osigurale preduvjete za dolazak investitora, a u pripremi su i novi projekti od kojih i jedan veliki za više stotina radnih mjesta.

 "Grad Vukovar učinio je sve što je u njegovoj moći da privuče investitore", ustvrdila je Tokić, a u takvom razmišljanju podržao ju je i gradonačelnik Penava, rekavši kako su učinjeni iznimni napori da bi investitori došli u Vukovar i otvorili nova radna mjesta.

 "No, to su i dalje vrlo skromne brojke u odnosu na to kako je ovdje bilo prije. Ukoliko uz ove naše napore nastavimo ovim tempom, Vukovaru će trebati 100 godina da dođe na razinu prije Domovinskog rata. Mi smo s lokalne razine učinili sve što smo mogli, no treba nam odlučan korak Vlade RH za potporu kako bismo mogli realizirati krupnije zahvate, što Vukovar zaslužuje. Mi nemamo vremena čekati 100 godina, i ovih 25 je previše i velika je sramota što se to dopustilo", zaključio je Penava.

Facebook komentari

hr Tue Oct 25 2016 14:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/579de152b3c7cc33118b47b4/80
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

Inicijativa "Ne damo naše autoceste" Vladi: Ni ne pomišljajte dati autoceste u koncesiju

Zahvalivši građanima što su svojim potpisima spasili autoceste i pokazali da ne mora biti sve onako kako Sabor i Vlada odluče, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić rekao je novinarima da ni ova vlada nema pravo prodavati autoceste, jer je Ustavni sud utvrdio da se autoceste ne mogu prodavati bez zakona koji će trebati donijeti na referendumu

Inicijativa "Ne damo naše autoceste" obilježila je u utorak drugu obljetnicu uspješnog prikupljanja potpisa protiv privatizacije hrvatskih autocesta, poručivši Vladi da ni ne pomišlja na davanje autocesta u koncesiju ili privatizaciju, najavljujući da će učiniti sve kako bi taj strateški resurs ostao u vlasništvu države.

 Zahvalivši građanima što su svojim potpisima spasili autoceste i pokazali da ne mora biti sve onako kako Sabor i Vlada odluče, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić rekao je novinarima da ni ova vlada nema pravo prodavati autoceste, jer je Ustavni sud utvrdio da se autoceste ne mogu prodavati bez zakona koji će trebati donijeti na referendumu.

 "Mi smo svoj cilj postigli, ovo bi trebalo biti ohrabrenje za druge akcije, građane treba dobro organizirati, a sindikati i udruge civilnog društva će uvijek biti na liniji javnog interesa", kazao je Stanić ispred zgrade Vlade, gdje je nekoliko aktivista razvilo transparent s natpisom "Građani su bili u pravu".

 Predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić podsjetio je da su građani prije dvije godine s preko pola milijuna potpisa jasno poručili da žele propitati odluku o davanju autocesta u koncesiju. Smatra kako bi danas autoceste bile u stranim rukama da oni nisu pokrenuli tu kampanju. "Danas bi neka privatna tvrtka generirala veliki prihod, građani ne bi imali mogućnost kontrole nad tim strateškim resursom, a država bi garantirala prihod privatnoj tvrci", rekao je Ivčić.

 Nužan preduvjet bilo kakve učinkovite uprave jest da bude u javnim rukama i da se bira transparentno na javnom natječaju, dodao je Ivčić, koji to drži samo osnovom jer je također potrebno ojačati nadzorni odbor i društvenu kontrolu nad upravljanjem tim strateškim resursima.

 Na upit kako tumači da je Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) dala konkretne mjere po kojima treba smanjiti broj zaposlenih u Hrvatskim autocestama, koji je veći nego u Velikoj Britaniji, Stanić je rekao da se Hrvatska ne može uspoređivati po tehnologiji s Velikom Britanijom kad su u pitanju ljudski potencijali, odnosno koliko će radnika raditi na održavanju autocesta.

 Osim toga, poslovi koje u Velikoj Britaniji obavlja cestarska tvrtka su, po njegovim riječima, u daleko manjem opsegu zbog toga što se tamo puno poslova izdvaja outsourcingom. "Taj prijedlog da se poslovi održavanja autocesta daje u outsourcing nećemo podržati, tome ćemo se oštro protiviti jer smatramo da naši radnici to znaju najbolje raditi i da su daleko jeftiniji nego u Velikoj Britaniji. Mi smo još uvijek najjeftiniji s održavanjem, a možemo još jeftinije", zaključio je.

 Vezano za zahtjev EBRD-a da se maknu naplatne kućice kako bi protok prometa bio brži, Stanić je rekao da promet s tim ne bi išao posebno brže dok se ne dobije GPS sustav. Smatra da Hrvatska nema problem s naplatnom postajom Lučko, već s time što se četiri koridora slijevaju u jedan. Rješenje vidi u širokoj zaobilaznici koja je planirana prije sedam ili osam godina, čime bi se izbjeglo da vozila za Mađarsku i zapadnu Europu silaze na Lučkom, već da idu direktno na granicu.

 Komentirajući to što EBRD dijeli upute i savjete Hrvatskoj oko autocesta, Stanić je rekao da podržava propitivanje svakog savjeta, ali da moramo biti svjesni kako tu uvijek ima malo lobiranja. Njihove preporuke idu u pravcu da mi kupujemo njihovu tehnologiju, da otvorimo tržištu neke poslove za tvrtke koje danas uništavaju domaće tvrtke, zaključio je.

Facebook komentari

hr Tue Oct 25 2016 14:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/57559f741e353ec7148b4590/80
Foto: HRT

Anja Šovagović Despot predsjednica Nadzornog odbora HRT-a

Na HRT-u se doznaje i da je NO na svojoj redovnoj sjednici u petak donio više zaključaka među kojima su i skidanje oznake poslovne tajne s ugovora o nabavi programa od neovisnih proizvođača u 2016. u iznosu od 19,9 milijuna kuna, a usvojio je i prijedlog mjesečne RTV pristojbe za iduću godinu u iznosu od 80 kuna

Glumica Anja Šovagović Despot izabrana je za predsjednicu Nadzornog odbora (NO) HRT-a, nakon što je na osobni zahtjev razriješen dosadašnji predsjednik Šenol Selimović koji ostaje u Nadzornom odboru.

Na HRT-u se doznaje i da je NO na svojoj redovnoj sjednici u petak donio više zaključaka među kojima su i skidanje oznake poslovne tajne s ugovora o nabavi programa od neovisnih proizvođača u 2016. u iznosu od 19,9 milijuna kuna, a usvojio je i prijedlog mjesečne RTV pristojbe za iduću godinu u iznosu od 80 kuna.

NO je s izvješća interne revizije HRT-a skinuo oznaku poslovne tajne nakon provedenog testa razmjernosti i javnog interesa zaključivši kako interes javnosti prevladava nad svim drugim interesima te da HRT mora objaviti to izvješće na svojoj mrežnoj stranici.

Prema izvješću interne revizije, HRT je od početka godine do listopada ugovorio nabavu djela u ukupnoj vrijednosti od 19,9 milijuna kuna, od kojih je 3,7 milijuna kuna ugovoreno po odlukama iz 2015., a oko 16,2 milijuna kuna ugovoreno je ove godine.

Ugovori vrijedni više od 12,6 milijuna kuna sklopljeni su izravnim pozivom, a najvrjedniji je serijal 'General', inspiriran životom Ante Gotovine koji je HRT u mandatu bivšeg v.d. ravnatelja Siniše Kovačića potpisao s Antom Vrdoljakom ukupne vrijednosti 9,6 milijuna kuna.

Među ostalima, ističu se još četiri ugovora, ukupno vrijedna oko 4,6 milijuna kuna sklopljena na temelju javnog poziva u srpnju, ali potpisana prije njegova zaključenja 1. listopada. To su 'Dva jedan u gostima' (1,5 milijuna kuna) proizvođača Castor Multimedije i Dubravka Merlića i Željke Ogreste, 'Informativka' Pozitiv produkcije vrijedna 400.000 kuna, '100 riječi za bonton' Media linka vrijedna 969.000 kuna i 'Škola kuhanja' voditeljice Vlatke Pokos u produkciji Gastronomada za 712.000 kuna.

Kako ističu iz Nadzornog odbora, interna revizija je istraživala i sklopljene ugovore u 2016. – uključivši i one za prošlu godinu među kojima je i serijal 'Balkanska kuhinja' tvrtke Paragon Denisa Kuljiša i Nade Mirković vrijedan nešto više od 999.000 kuna koji je trebao biti isporučen do rujna, ali rokovi nisu bili ispoštovani te je bio zatražen aneks ugovora i produljenje isporuke do proljeća 2017.

NO je prihvatio i prijedlog iznosa mjesečne RTV pristojbe za iduću godinu u nepromijenjenom iznosu od 80 kuna te ga je uputio Vijeću za elektroničke medije, a prihvaćen je i treći ovogodišnji rebalans financijskog plana HRT-a na temelju čega bi se mogli produljiti nedavno istekli ugovori za 66 radnika – kamermana, snimatelja, montažera i šminkerica angažiranih preko agencijskog zapošljavanja.

Facebook komentari

hr Tue Oct 25 2016 13:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .