Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5923e7a7b9e03e54178b45fb/80
Foto: Pixabay

Kreće prijava projekata "Palača života - Grad mijena", vrijednog gotovo 24 milijuna kuna

Projekt se temelji na obnovi, valorizaciji, prezentaciji i unaprjeđenju upravljanja UNESCO-ovim lokalitetom povijesne jezgre Splita s Dioklecijanovom palačom

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije objavilo je jučer Poziv na dostavu projektnog prijedloga u postupku izravne dodjele bespovratnih sredstava Gradu Splitu za projekt "PALAČA ŽIVOTA – GRAD MIJENA / PALACE OF LIFE, CITY OF CHANGES Integrirani program razvoja posjetiteljske infrastrukture stare gradske jezgre s Dioklecijanovom palačom“ KK.06.1.1.15, u okviru ITU mehanizma unutar Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“.

Nositelj projekta je Grad Split, partneri su Turistička zajednica Grada Splita i Muzej grada Splita, a ukupna procijenjena vrijednost iznosi 23,8 milijuna kuna, od čega 18,2 milijuna kuna raspoloživih bespovratnih sredstva EU.  

Projekt se temelji na obnovi, valorizaciji, prezentaciji i unaprjeđenju upravljanja UNESCO-ovim lokalitetom povijesne jezgre Splita s Dioklecijanovom palačom, uključujući pojedinačno zaštićeno nepokretno kulturno dobro, Staru gradsku vijećnicu, i objekte koji se nalaze unutar zaštićene povijesne cjeline – Muzej grada Splita te jugoistočnu kulu Dioklecijanove palače s pripadajućim depoima Muzeja grada u zgradi u Lukačićevoj 5 i izlazom na južni dio istočnog zida palače. Svrha projekta je integriranim pristupom staviti navedene lokacije u funkciju održivog razvoja lokalne zajednice te predstaviti Split kao grad slojevite i žive kulturne baštine.

Investicije predviđene projektom uključuju konzervatorsko-restauratorske i građevinske zahvate i opremanje navedenih objekata, kao i uspostavu suvremenih postava kojima će prezentirati slojevita povijest i razvoj Splita. U uređenje i opremanje Stare gradske vijećnice uložit će se tako preko 7 milijuna kuna, u obnovu i opremanje dijela Muzeja grada Splita više od 2 milijuna kuna, a u jugoistočnu kulu s pripadajućim prostorima u Lukačićevoj 5 i dijelom istočnog zida Palače preko 5 milijuna kuna, dok su za izradu suvremenih prezentacijskih postava predviđena 3 milijuna kuna. Ostatak ulaganja odnosi na projektno-tehničku dokumentaciju koja uključuje i plan održivog upravljanja posjetiteljima, zatim stručni nadzor nad radovima, edukacije i radionice, vidljivost, uspostavu sustava ulaznica i praćenja posjetitelja, dizajn autentičnih i kreativnih suvenira i eno-gastro proizvoda temeljem na kulturnoj baštini i lokalnom kontekstu te upravljanje projektom.

Kroz konzervatorsko-restauratorske i građevinske zahvate, interpretaciju, interaktivnu prezentaciju, poboljšanje pristupačnosti, edukaciju djelatnika u kulturi i radionice s lokalnim stanovništvom, razvoj mjera održivog upravljanja posjetiteljima i starom gradskom jezgrom, poboljšanje vidljivosti, kao i uvođenjem sadržajem i mjerilom primjerenih kulturno-turističkih i ugostiteljskih sadržaja u sklopu muzejske ponude doprinijet će razvoju nove, disperzirane kulturne i posjetiteljske infrastrukture, rasterećenju najopterećenijih lokaliteta stare gradske jezgre te razvoju svijesti o važnosti očuvanja baštine i njezinoj ulozi u održivom razvoju lokalne zajednice. Projekt će ujedno, sukladno zahtjevima samog poziva i pokazateljima Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, doprinijeti porastu broja domaćih i stranih posjetitelja novouređenim lokacijama kulturne baštine te posljedično doprinijeti razvoju Splita kao cjelogodišnjeg kulturno-turističkog grada.

Razvojna agencija Split – RaST d.o.o. priprema prijavu, projekt će biti prijavljen do 28. studenog 2019. godine, a pripremne aktivnosti, poput javne nabave za izvođenje radova i opremanje Stare gradske vijećnice, već su u tijeku.

 

hr Tue Oct 29 2019 12:07:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dd05a1629111c94ef8b4586/80
Foto: Facebook/HGSS Ispostava Kaštela

Brala kadulju na Malačkoj pa ju tražio HGSS

Gospođa se izgubila, ali priča ima sretan kraj

'Danas oko 12h, putem centra 112 dobili HGSS stanica Kaštela dobila je dojavu o nestaloj starijoj osobi na planinarskom domu Malačka. 

Stariju gospođu koja je boluje od dijabetesa, u berbi kadulje zakačio oblak te se izgubila. Zbog bolesti, te vremenskih neprilika bilo je bitno što prije pronaći unesrećenu osobu. Na teren su odmah izašli članovi Hgss_a, vatrogasaca te policije. Osoba je pronađena živa u kratkom vremenskom periodu. 

Ovo je dobar primjer suradnje žurnih službi našega grada. Bravo!', stoji na Facebook stranici HGSS ispostave Kaštela.

hr Sat Nov 16 2019 21:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ae5f4202af47f77948b4892/80
Foto: Dalmacija News

Od 2020. raste minimalac studentima za gotovo dvije kune

Minimalna naknada za obavljanje studentskih poslova za 2020. godinu, od 1. siječnja iduće godine iznosit će neto 25,39 kune po satu što je gotovo dvije kune više nego u 2019. godini.

Nakon što je Vlada objavila Uredbu o visini minimalne plaće za 2020. godinu, kojom se ona povisuje s 3.750 kuna na 4.062 kune u bruto iznosu, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, kojem je na čelu Blaženka Divjak, objavilo je 15. studenoga objavilo Odluku o iznosu minimalne naknade za obavljanje studentskih poslova za 2020.

Trenutačna minimalna studentska satnica iznosi (neto) 23,44 kune, a donesena Odluka je drugo povećanje minimalne naknade od stupanja na snagu navedenoga Zakona u studenome 2018. Ukupni iznos povećanja (uključeno navedeno povećanje) je 3,89 kuna neto.

Iz Ministarstva podsjećaju da, prema Zakonu o obavljanju studentskih poslova, ministar ili ministrica za svaku kalendarsku godinu donosi odluku o iznosu minimalne naknade (neto) po satu, javljaju Vijesti.hr

Također ističu da je "ovo prvi Zakon kojim se na sustavan i cjelovit način regulira institut studentskog rada; uređuju prava i obveze izvođača, posrednika i naručitelja posla; izjednačuje prava redovitih studenata i studentica, dijela izvanrednih studenata i studentica te studenata i studentica na razmjeni".

Zakon uključuje i povećanje satnice od 50 posto za rad noću, nedjeljom i praznicima, pravo na naknadu za prijevoz, pravo na naknadu za topli obrok. Uključuje i reguliranje plaćene pauze od minimalno pola sata (ako student ili studentica radi šest ili više sati dnevno) te kazne i pravila za posrednike i naručitelje posla u slučaju kršenja odredbi.

Uz ulaganje u smještajne kapacitete za studente diljem Hrvatske, u posljednje dvije godine udvostručen je broj socio-ekonomskih stipendija, a po prvi put su uvedene i STEM stipendije, podsjetili su iz Ministarstva. 

Također su napomenuli i da od ove godine Ministarstvo dodjeljuje i stipendije za posebne skupine studenata i studentica, tako da konačna brojka stipendija na godišnjoj razini iznosi: 10.000 stipendija za studente i studentica nižega socijalno-ekonomskog statusa; 3.400 stipendija za studiranje u STEM područjima znanosti te 400 stipendija za posebne skupine studenata i studentica, javljaju Vijesti.hr

hr Sat Nov 16 2019 15:47:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dd007bb29111cc1ed8b45f1/80
Foto: Screenshot/HRT

Prije sedam godina oslobođeni su generali Ante Gotovina i Mladen Markač

Gotovina i Markač oslobođeni su na današnji dan prije sedam godina odlukom žalbenog vijeća Haškog suda

Na današnji dan 2012. godine Haški sud odbacio je zaključke raspravnog vijeća prema kojima su Ante Gotovina i Mladen Markač sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu.

Tada su odbačene i optužbe za prekomjerno granatiranje Knina, Gračaca, Obrovca i Bekonvca.

U Lijepu Našu vratili su se istog dana, a po njih su tada Vladinim avionom otišli bivši ministar branitelja Predrag Matić i ministar obrane Ante Kotromanović.

Na zagrebačkom Plesu dočekao ih je državni vrh, a na Trgu bana Josipa Jelačića deseci tisuća ljudi.


Kada je glavna haška tužiteljica Carla del Ponte 2001. poslala u Zagreb tajnu optužnicu, Gotovina se odlučio na bijeg. Uz veliki pritisak Haškog suda i svesrdnu pomoć hrvatske vlade hrvatski general uhićen je nakon četiri godine.

Gotovini su se u Haagu pridružili naknadno optuženi generali Ivan Čermak Mladen Markač pa je slijedila višegodišnja sudska trakavica jer suđenje je započelo tek 2008. Tužitelji su tražili osuđujuću presudu po više točaka optužnice kojom bi bili uzdrmani temelji legitimnosti Domovinskog rata, odnosno hrvatske borbe za neovisnost.

General Čermak pušten je na slobodu, no Markač i Gotovina drakonski su osuđeni u travnju 2011. na dugogodišnje kazne zatvora. U Hrvatskoj ta je vijest dočekana s ogorčenjem i nevjericom, posebno dio o „udruženom zločinačkom pothvatu u cilju etničkog čišćenja srpskog naroda“. Kada je sudac Theodor Merron, odbacivši sve točke optužbe, poništio nepravednu optužbu i naložio automatsko oslobađanje u Hrvatskoj je nastala euforija nezabilježena još od okončanja oslobodilačke operacije „Oluja“.

Ipak pojedini mediji i čelnici pojedinih nevladinih organizacija, koji su podržavali tezu o „udruženom zločinačkom pothvatu“, a Gotovinu prikazivali kao krivca i uoči presude ga pozivali na pokajanje, nisu bili zadovoljni oslobađajućom presudom, piše HRT

Stoga je poruka mira Ante Gotovine upućena s dočeka na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića imala posebnu važnost za sve koje je oslobađajuća presuda šokirala u pozitivnom ili negativnom smislu.


hr Sat Nov 16 2019 15:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c9b240629111c3e208b45dc/80
Foto: PIXABAY

Zbog jakog vjetra u prekidu neke trajektne i katamaranske linije

Olujno nevrijeme zahvatilo je gotovo čitavu Hrvatsku
Jako i olujno jugo radi probleme u pomorskom prometu te su u prekidu pojedine trajektne i katamaranske linije. 

Linije u prekidu:
  • trajektne: Sućuraj-Drvenik, Dubrovnik-Lopud-Suđurađ, Zadar (Gaženica)-Ist (Kosirača)-Olib-Premuda (Krijal)-Mali Lošinj (putovanje će se izvršiti u nedjelju 17.11.2019. ako vremenski uvjeti dopuštaju).
  • katamaranske: Rab-Lun-Tovarnele (Novalja)-Rijeka, Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Vis, Split-Bol-Jelsa, Split-Rogač-Milna, Split-Hvar-Korčula.
hr Sat Nov 16 2019 14:25:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .