Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/59f81b27b9e03e93978b459a/80

Novi ravnatelj Instituta za turizam Damir Krešić najavljuje iskorake u radu

Zagrebački Institut za turizam u idućem razdoblju planira iskorak u radu, prije svega u podizanju kvalitete znanstvenog rada, boljem pozicioniranju u međunarodnoj znanstvenoj zajednici i jačoj suradnji s gospodarstvom, ali i s novim zapošljavanjem djelatnika, najavio je uz ostalo u razgovoru za Hinu novi ravnatelj Instituta Damir Krešić.

Krešić je dugogodišnji zaposlenik tog Instituta, a na dužnost ravnatelja stupio je krajem listopada, naslijedivši na tom mjestu dugogodišnju ravnateljicu Sandu Čorak.

Podizanje kvalitete znanstvenog rada i novo zapošljavanje

"Institut za turizam mora biti lider u povezivanju znanosti i prakse, odnosno u praktičnoj primjeni rezultata znanstvenog rada u turističkom gospodarstvu, pri čemu nam je važno i što je usporedna analiza Instituta i drugih društvenih instituta pokazala da smo u 2016. bili među vodećim znanstveno-istraživačkim ustanovama s područja društvenih znanosti prema svim važnijim pokazateljima", ističe Krešić.

Planira podići kvalitetu znanstvenog rada kroz veći broj objava u međunarodnim znanstvenim časopisima, povećanje broja istraživačkih projekata i stvaranje strateških partnerstva sa srodnim znanstveno-istraživačkim ustanovama iz zemlje i inozemstva.

Za te i druge planove bit će potrebno novo zapošljavanje i 'pomlađivanje', jer je Institut, kako kaže, kadrovski podkapacitiran, a kako proračunsko financiranje javnih znanstvenih instituta iz godine u godinu stagnira ili se smanjuje, za nove djelatnike trebat će osigurati nove izvore financiranja.

"Povećanje broja djelatnika traži i poboljšanje uvjeta rada odnosno adaptaciju postojećeg ili traženje novog prostora, o čemu je još rano govoriti, ali s obzirom da zgrada u kojoj trenutno radimo ni površinom ni infrastrukturnom opremljenošću ne zadovoljava potrebe i o tome moramo misliti", kaže Krešić.

Podsjeća da se Institut financira iz državnog proračuna i iz prihoda od vlastite djelatnosti, otprilike u omjeru 70 naspram 30 posto, pri čemu napominje i da im je Pravilnik o osnovama financiranja znanstveno-istraživačkih instituta iz 1997. jedno od najvećih razvojnih ograničenja u smislu financiranja.

Rezultati mjerenja održivosti i TOMAS ljeto do kraja godine

Od projekata i suradnje na međunarodnoj razini Krešić ističe dugogodišnje dobre veze sa UNWTO-om (Svjetska turistička organizacija) kroz program pridruženog članstva, pri čemu izdvaja zajedničku publikaciju o transformativnoj ulozi turizma u 21. stoljeću te osnivanje opservatorija održivog razvoja turizma CROSTO, u sklopu čega su do sada napravili preliminarno izvješće o dostupnosti indikatora održivog razvoja turizma u hrvatskim primorskim županijama kojim je definirano 14 indikatora koje treba pratiti, dok je druga faza u tijeku i odnosi se na mjerenje indikatora održivosti od čega će prvi rezultati biti do kraja godine.

Institut radi na izradi satelitskog računa turizma (TSA), za štio Krešić kaže da je dugotrajan i složen posao, i već dugi niz godina provode razna istraživanja kao podlogu za izradu TSA, koja je iznimno bitna za sagledavanje svih učinaka i utjecaja na turizam i turizma na nacionalnu ekonomiju.

"Prvi put smo napravili studiju izvedivosti satelitskog računa turizma RH 2007., a prvu TSA 2011., dok trenutno u suradnji s Ministarstvom turizma i Državnim zavodom za statistiku provodimo primarna istraživanja kojima se prikupljaju podaci nužni za izradu turističke satelitske bilance (TSA) u 2018.", najavljuje Krešić, naglašavajući dobru suradnju i s drugim domaćim institucijama te javnim sektorom, dok za suradnju s privatnim sektorom kaže da je zadnjih godina u stagnaciji i potrebno ju je unaprijediti.

Od strateških planskih dokumenata na kojima je Institut zadnjih 15-ak godina radio izdvaja Strategiju razvoja turizma RH do 2020. , TSA, istraživanje TOMAS-stavovi i potrošnja turista u Hrvatskoj i druge, s naglaskom da su osim na domaćem tržištu prisutni i u zemljama jugoistočne Europe (BiH, Crna Gora, Albanija, Grčka, Cipar i sl.)

Najavljuje i da će u prosincu ove godine predstaviti prve rezultate istraživanja TOMAS o ljetnoj potrošnji turista u Hrvatskoj ove godine, u vezi kojeg skreće pažnju da svaki put kada priprema provođenje TOMAS-a Institut ima problema s osiguranjem financiranja za to važno istraživanje.

"Radi se o jedinom istraživanju turističke potražnje i potrošnje, koje kontinuirano provodimo četiri desetljeća, čime se ne mogu pohvaliti ni znatno naprednije i bogatije zemlje. Zar nas, kao turističku zemlju, ne bi trebalo zanimati što turisti o nama misle, čime su zadovoljni ili koliko troše? U takvoj situaciji ne bi trebalo biti upitno provođenje istraživanja zbog nedostatka financiranja, ali je to problem s kojim se stalno srećemo, pa je tako zadnje istraživanje TOMAS ljeto 2014. provedeno isključivo zahvaljujući velikom entuzijazmu istraživača Instituta i zbog njihove želje da se, unatoč financijskim poteškoćama, nastavi kontinuitet istraživanja", kaže Krešić.

Za kvalitetan razvoj turizma potrebna međusektorska suradnja

Osvrnuvši se na turističku strategiju do 2020. te neke komentare da je već po donošenju 2013. bila zastarjela i u zaostatku s trendovima, Krešić kaže da su kritike te strategije često neopravdane.

"Ta je strategija kroz kvalitetno definirana razvojna načela i strateške ciljeve osigurala dobre preduvjete za dugoročno održiv turistički rast i razvoj hrvatskog turizma. Ministarstvo turizma je slijedom nje izradilo i više od 10 akcijskih planova kojima je cilj operacionalizacija Strategije, a ono što eventualno može biti predmet kritika je dosadašnji stupanj implementacije za što Institut nije zadužen, ali i tu treba biti objektivan i znati da je za planski i kvalitetan razvoj turizma potrebna intenzivna međuresorna suradnja što u Hrvatskoj nažalost potpuno izostaje", zaključuje Krešić.

hr Tue Oct 31 2017 08:03:15 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf47b510e4938ff1d8b45cb/80

Jako nevrijeme pogodilo Split i okolicu

Kiša i grmljavina u večernjim satima...
Kišno nevrijeme pogodilo je Split oko 21 sata. Velike količine oborina izbacivale su šahte u dijelovima grada, a dio Kaštelanske ulice na Poljudu je bio pod vodom. Zbog poplava su morali intervenirati i vatrogasci. 

Slična situacija pogodila je Makarsku u noći sa ponedjeljka na utorak, zbog čega su makarski vatrogasci imali pune ruke posla. hr Tue Nov 20 2018 22:25:02 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5808cd741eea8f256b8b467a/80

Građani užasnuti potezom ministrice: 'Kad misliš da su sve gluposti ispucali oni opet iznenade'

U Republici Hrvatskoj registrirano je 1200 udomiteljskih obitelji u kojima je 2290 djece

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku objavilo je u utorak kako će, povodom Međunarodnog dana djeteta, organizirati "zamjenu uloga". Tako će ministrica Nada Murganić provesti jedan dan kao dijete u udomiteljskoj obitelji. Osim što će glumiti "dijete", ministrica će sudjelovati u izradi predstave "Ježeva kućica", pišu vijesti.hr.

Ministarstvo je objavilo kako je riječ o zamjeni uloga koju rade svake godine te kako je prošle godine jedna djevojčica dobila priliku biti ministrica. Kako javlja reporterka, ministrica Murganić u udomiteljskoj obitelji s dvoje djece tijekom jutra je radila princes krafne. 

Građani iznenađeni

Ovogodišnja se inicijativa Ministarstva nije svidjela građanima koji su ovu odluku o zamjeni uloga nazvali sramotnom. Na našim su društvenim mrežama mahom iskazivali nezadovoljstvo.

Iako se našao pokoji komentar podrške ministrici poput ovog: "Ovo se ne događa svaki dan, imajte razumijevanja za njen pothvat!", građani Hrvatske uglavnom nisu zadovoljni potezom ministrice.

"Neka provede dan sa nekim beskućnikom koji je ostao na ulici zbog propale firme, a nakon toga i bez stana jer nije mogao vraćati kredit", stoji u jednom od komentara.

"Hrvatska je postala besplatno kazalište političara", stoji u drugom komentaru. 

"Nikad, ni u najgoroj noćnoj mori, nisam mogao predvidjeti da ću jednog dana doživjeti da živim u stripu Alan Ford!", napisao je još jdan čitatelj.

"Kad pomisliš da su ispucali cijeli repertoar nebuloza i bolestina.... oni nas iznova iznenade", stoji u još jednom komentaru.

"Da ima poštene namjere poslala bi svoje dijete ili unuka mjesec dana u problematične udomiteljske obitelji, naravno ne s novinarima i pod pravim imenom, podrazumjeva se, i da im ne bude dojavljeno od strane prodavača državnih interesa. Pametni znaju da je ovo glupi igrokaz. Bolje bi joj bilo da se barem na nekoliko dana pretvori u ono za što je masno plaćamo i da zastupa interese onih zbog kojih je imenovana", poručuje još jedan čitatelj.

"Bolje bi bilo da bude udomitelj na mjesec dana, pa da vidi s kojim se sve problemima moraju nositi", stoji među komentarima.

"Kakav cirkus od države", napisao je jedan čitatelj.

"Kad misliš da su sve gluposti ispucali oni idu u još gore i veće imali tome kraja", stoji u jednom komentaru.

"A zašto ne bi probala udomiti jedno dijete? Pa da vidi kakva je sve procedura, kladim se da bi odustala od udomljavanja", napisala je još jedna čitateljica. 

"Ovo dijete više podsjeća na Grinča koji ide ukrast Božić", komentirao je čitatelj.

"Njihovim budalaštinama nema kraja"; "Stvarno su poceli pristizati jahaci apokalipse....sve ludo"; "A hoće oni znati da je to ona ili će se prerušiti!"; "Kakva je ovo glupost"; "Tragikomedija od države, da nije žalosno bilo bi smješno"; " Ovo ima samo u našoj državi"....

hr Tue Nov 20 2018 18:40:44 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf42ea90e4938c11d8b45c9/80

Na dva dana zatvara se dionica od državne ceste D8 do Žrnovnice

Za obilazni pravac određuje se trasa prekožupanijske ceste ŽC 6270, tj. preko Solina, Mravinaca, Kučina, Korešnice i Žrnovnice i obratno.

Iz Županijske uprave za ceste obavještavaju sve kako se zbog izvođenja radova asfaltiranjazatvara za sav promet, osim za vozila hitnih službi, dionica županijske ceste ŽC 6142 od državne ceste D8 do Žrnovnice, tj. Poljička ulica, dana 23. i 24. studenoga 2018. godine (petak i subota) od 9 do 17 sati. 

Za obilazni pravac određuje se trasa prekožupanijske ceste ŽC 6270, tj. preko SolinaMravinacaKučinaKorešnice i Žrnovnice i obratno.

Za privremenu regulaciju prometa postavit će se privremena prometna signalizacija na svim gravitirajućim raskrižjima.

Sudionike u prometu moli se za strpljenje i pojačani oprez na navedenoj dionici javne ceste te da poštuju privremenu prometnu signalizaciju i koriste obilazne pravce.

hr Tue Nov 20 2018 16:57:56 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a71ec7ab9e03eb6068b4626/80
Foto: Screenshot / YouTube

Todorić platio milijun eura, uskoro izlazi na slobodu. Odakle mu novac? Sloković kaže: Prijatelji...

Obrana Ivice Todorića uplatila je milijun eura jamčevine pa će osumnjičeni bivši vlasnik Agrokora uskoro izaći na slobodu. Potvrdio je to za tportal odvjetnik Čedo Prodanović

Odvjetnica Ivice Todorića, Jadranka Sloković, na pitanje tko je osigurao novac za jamčevinu kratko je odgovorila: 'Prijatelji'.

Ročište na zagrebačkom Županijskom sudu zakazano je u 15 sati, piše tportal.

Na ročištu Todorić mora dati obećanje da neće bježati, a osim potvrde o uplaćenom jamstvu ima i mjere opreza, odnosno bit će mu oduzeta putovnica i dobit će zabranu napuštanja Zagreba.

Iznos jamčevine od 7,5 milijuna kuna odredilo je prošlog tjedna Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu, koje je potvrdilo odluku suca istrage o istražnom zatvoru za bivšeg vlasnika Agrokora Ivicu Todorića, ali i ostavilo mogućnost da se on brani sa slobode, uz plaćanje pozamašne jamčevine.

Todorić je prošle srijede ispitan u Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, ispitivanje je trajalo tri sata, a sukus njegove obrane bio je, prema riječima jednog od njegovih odvjetnika Čede Prodanovića, 'davanje konteksta i pokušaja objašnjavanja situacije vezane uz sustav rada Agrokora i demantiranje navoda optužbe, što se može znati tek kad se sagleda poslovanje Agrokora u cijelosti, a ne izvođenje iz konteksta pojedinih dijelova'.

Nakon ispitivanja odvjetnica Jadranka Sloković okupljenim novinarima odgovorila je i na pitanje što će učiniti ako se odredi jamčevina viša od one koju je obrana ponudila, a koja se kretala oko milijun kuna.

'Novca nemamo, možemo u nekretninama, a s njima imamo određene probleme - mogli ste vidjeti u ranijim predmetima kako ide s nekretninama', rekla je u srijedu Sloković.

Todorić je sa svojim sinovima Ivanom i Antom, ali i dvanaest Agrokorovih menadžera te revizora osumnjičen zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna iz Agrokora. Istraga je naknadno proširena i zbog zajmova što ih je investicijski fond Nexus Private Equity Partneri preko tvrtke Nexus ulaganja dao Agrokoru.

Od pokretanja istrage do srijede Todorić nije bio ispitan u tužiteljstvu, ali je sve sumnje u svoju krivnju odbacivao u nizu blogova koje je objavljivao iz Londona, a u kojima je među ostalim tvrdio da je žrtva političkog progona.

hr Tue Nov 20 2018 15:31:38 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .