Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/59f81b27b9e03e93978b459a/80

Novi ravnatelj Instituta za turizam Damir Krešić najavljuje iskorake u radu

Zagrebački Institut za turizam u idućem razdoblju planira iskorak u radu, prije svega u podizanju kvalitete znanstvenog rada, boljem pozicioniranju u međunarodnoj znanstvenoj zajednici i jačoj suradnji s gospodarstvom, ali i s novim zapošljavanjem djelatnika, najavio je uz ostalo u razgovoru za Hinu novi ravnatelj Instituta Damir Krešić.

Krešić je dugogodišnji zaposlenik tog Instituta, a na dužnost ravnatelja stupio je krajem listopada, naslijedivši na tom mjestu dugogodišnju ravnateljicu Sandu Čorak.

Podizanje kvalitete znanstvenog rada i novo zapošljavanje

"Institut za turizam mora biti lider u povezivanju znanosti i prakse, odnosno u praktičnoj primjeni rezultata znanstvenog rada u turističkom gospodarstvu, pri čemu nam je važno i što je usporedna analiza Instituta i drugih društvenih instituta pokazala da smo u 2016. bili među vodećim znanstveno-istraživačkim ustanovama s područja društvenih znanosti prema svim važnijim pokazateljima", ističe Krešić.

Planira podići kvalitetu znanstvenog rada kroz veći broj objava u međunarodnim znanstvenim časopisima, povećanje broja istraživačkih projekata i stvaranje strateških partnerstva sa srodnim znanstveno-istraživačkim ustanovama iz zemlje i inozemstva.

Za te i druge planove bit će potrebno novo zapošljavanje i 'pomlađivanje', jer je Institut, kako kaže, kadrovski podkapacitiran, a kako proračunsko financiranje javnih znanstvenih instituta iz godine u godinu stagnira ili se smanjuje, za nove djelatnike trebat će osigurati nove izvore financiranja.

"Povećanje broja djelatnika traži i poboljšanje uvjeta rada odnosno adaptaciju postojećeg ili traženje novog prostora, o čemu je još rano govoriti, ali s obzirom da zgrada u kojoj trenutno radimo ni površinom ni infrastrukturnom opremljenošću ne zadovoljava potrebe i o tome moramo misliti", kaže Krešić.

Podsjeća da se Institut financira iz državnog proračuna i iz prihoda od vlastite djelatnosti, otprilike u omjeru 70 naspram 30 posto, pri čemu napominje i da im je Pravilnik o osnovama financiranja znanstveno-istraživačkih instituta iz 1997. jedno od najvećih razvojnih ograničenja u smislu financiranja.

Rezultati mjerenja održivosti i TOMAS ljeto do kraja godine

Od projekata i suradnje na međunarodnoj razini Krešić ističe dugogodišnje dobre veze sa UNWTO-om (Svjetska turistička organizacija) kroz program pridruženog članstva, pri čemu izdvaja zajedničku publikaciju o transformativnoj ulozi turizma u 21. stoljeću te osnivanje opservatorija održivog razvoja turizma CROSTO, u sklopu čega su do sada napravili preliminarno izvješće o dostupnosti indikatora održivog razvoja turizma u hrvatskim primorskim županijama kojim je definirano 14 indikatora koje treba pratiti, dok je druga faza u tijeku i odnosi se na mjerenje indikatora održivosti od čega će prvi rezultati biti do kraja godine.

Institut radi na izradi satelitskog računa turizma (TSA), za štio Krešić kaže da je dugotrajan i složen posao, i već dugi niz godina provode razna istraživanja kao podlogu za izradu TSA, koja je iznimno bitna za sagledavanje svih učinaka i utjecaja na turizam i turizma na nacionalnu ekonomiju.

"Prvi put smo napravili studiju izvedivosti satelitskog računa turizma RH 2007., a prvu TSA 2011., dok trenutno u suradnji s Ministarstvom turizma i Državnim zavodom za statistiku provodimo primarna istraživanja kojima se prikupljaju podaci nužni za izradu turističke satelitske bilance (TSA) u 2018.", najavljuje Krešić, naglašavajući dobru suradnju i s drugim domaćim institucijama te javnim sektorom, dok za suradnju s privatnim sektorom kaže da je zadnjih godina u stagnaciji i potrebno ju je unaprijediti.

Od strateških planskih dokumenata na kojima je Institut zadnjih 15-ak godina radio izdvaja Strategiju razvoja turizma RH do 2020. , TSA, istraživanje TOMAS-stavovi i potrošnja turista u Hrvatskoj i druge, s naglaskom da su osim na domaćem tržištu prisutni i u zemljama jugoistočne Europe (BiH, Crna Gora, Albanija, Grčka, Cipar i sl.)

Najavljuje i da će u prosincu ove godine predstaviti prve rezultate istraživanja TOMAS o ljetnoj potrošnji turista u Hrvatskoj ove godine, u vezi kojeg skreće pažnju da svaki put kada priprema provođenje TOMAS-a Institut ima problema s osiguranjem financiranja za to važno istraživanje.

"Radi se o jedinom istraživanju turističke potražnje i potrošnje, koje kontinuirano provodimo četiri desetljeća, čime se ne mogu pohvaliti ni znatno naprednije i bogatije zemlje. Zar nas, kao turističku zemlju, ne bi trebalo zanimati što turisti o nama misle, čime su zadovoljni ili koliko troše? U takvoj situaciji ne bi trebalo biti upitno provođenje istraživanja zbog nedostatka financiranja, ali je to problem s kojim se stalno srećemo, pa je tako zadnje istraživanje TOMAS ljeto 2014. provedeno isključivo zahvaljujući velikom entuzijazmu istraživača Instituta i zbog njihove želje da se, unatoč financijskim poteškoćama, nastavi kontinuitet istraživanja", kaže Krešić.

Za kvalitetan razvoj turizma potrebna međusektorska suradnja

Osvrnuvši se na turističku strategiju do 2020. te neke komentare da je već po donošenju 2013. bila zastarjela i u zaostatku s trendovima, Krešić kaže da su kritike te strategije često neopravdane.

"Ta je strategija kroz kvalitetno definirana razvojna načela i strateške ciljeve osigurala dobre preduvjete za dugoročno održiv turistički rast i razvoj hrvatskog turizma. Ministarstvo turizma je slijedom nje izradilo i više od 10 akcijskih planova kojima je cilj operacionalizacija Strategije, a ono što eventualno može biti predmet kritika je dosadašnji stupanj implementacije za što Institut nije zadužen, ali i tu treba biti objektivan i znati da je za planski i kvalitetan razvoj turizma potrebna intenzivna međuresorna suradnja što u Hrvatskoj nažalost potpuno izostaje", zaključuje Krešić.

hr Tue Oct 31 2017 08:03:15 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b7581c5cb557a244f8b4f77/80

Pogledajte video vodič kroz Smart Split parking aplikaciju

U rujnu se očekuje i nova verzija aplikacije koja će nuditi dodatne usluge za korisnike

Komunalna tvrtka Split parking predstavila je video vodiču kojem građani mogu pogledati kako što jednostavnije koristiti Smart Split parking aplikaciju, kakve usluge ona nudi te kako što brže pronaći slobodno parkirno mjesto u Splitu. Aplikacija je do sada preuzeta više od 16 tisuća puta, a broj preuzimanja i dalje raste. Video vodič u kratkim će vas crtama provesti kroz proces prijave, pronalazak i odabir parkirnog mjesta te način plaćanja. Putem aplikacije, jednostavno i anonimno moguće je i prijaviti nepropisno parkirano vozilo.

Iz Split parkinga poručuju kako je glavni cilj projekta pametnog parkiranja prije svega zaštititi korisnike, stoga im je u interesu da se što više ljudi upozna s načinom rada ove besplatne aplikacije te se odluči na njeno korištenje.

- Riječ je o aplikaciji koja je već dobro poznata Splićanima, ali i brojnim posjetiteljima našeg grada. Cijeli projekt pametnog parkiranja pokazao se kao iznimno uspješan, a u ovim ljetnim mjesecima bilježimo povećani interes za aplikaciju, stoga smo željeli omogućiti svim sadašnjim, ali i budućim, korisnicima dodatan i puno brži način za upoznati se sa svim prednostima aplikacije, bez da moraju čitati klasične upute za korištenje, poručili su iz Split parkinga.

U rujnu se očekuje i nova verzija aplikacije koja će nuditi dodatne usluge, a koje će građanima dodatno olakšati proces pronalaska i plaćanja parkinga u Splitu. Dostupna je za sve pametne uređaje te se besplatno može preuzeti u App Store-u i Google Play trgovini

hr Thu Aug 16 2018 15:53:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58404b2d1eea8f2c0d8b45af/80

Jeste li osjetili navodni pad cijena hrane?

Trenutna prosječna proizvođačka cijena maslaca na EU tržištu je 555 eura za sto kilograma, što je za pet posto manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. S obzirom da je proizvođačka cijena maslaca i dalje visoka, nije za očekivati da će se cijene u maloprodaji drastično korigirati

Cijene hrane su u srpnju snažno pale u odnosu na lipanj, posebno šećera, mlijeka i mliječnih proizvoda, zahvaljujući obilnoj ponudi i poboljšanim izgledima za proizvodnju – izvijestilo je FAO, Organizacija za hranu i poljoprivredu pri UN-u. Indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u srpnju 3,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, pri čemu najviše cijene mlijeka i mliječnih proizvoda, odnosno maslaca i sira, za 6,6 posto u odnosu na lipanj. Cijene žitarica također su zamjetno pale, za 3,6 posto u odnosu na lipanj, piše Novi list.

Hrvatska nije osjetila ni pad cijena hrane u srpnju, o kojima govori FAO, pa tako ni pojeftinjenje maslaca, čija je cijena prošle jeseni naglo skočila na oko 25 kuna, dok je godinu prije koštao oko 17 kuna.

Rekordnoj cijeni maslaca kumovao je manjak mlijeka na tržištu, a sad kad je proizvodnja mlijeka porasla – značajnijeg pojeftinjenja ipak nema, cijene maslaca u trgovinama onakve su kakve su i bile.

Akcijske cijene 

Trenutna prosječna proizvođačka cijena maslaca na EU tržištu je 555 eura za sto kilograma, što je za pet posto manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, navode u HGK-u. S obzirom da je proizvođačka cijena maslaca i dalje visoka, nije za očekivati, kažu, da će se cijene u maloprodaji drastično korigirati u korist potrošača.

Slično odgovara i Dalibor Janda iz CroMilka – Udruge hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka. Kako kaže, cijena maslaca na tržištu jest pala, što je u trgovinama pak teško detektirati jer je maslac često na akcijskoj prodaji. Koliko primjećuje, značajniji pad nije zabilježen. Ako je trenutačna proizvođačka cijena maslaca na EU tržištu 555 eura za sto kilograma, to znači da je proizvođačka cijena »kocke« maslaca od 250 grama oko 10,5 kuna, dok njegova prodajna cijena kod nas iznosi od 20 do 25 kuna, dakle dvostruko, ili i više nego dvostruko više.

hr Thu Aug 16 2018 08:03:09 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a256704b9e03ee8198b4585/80

Hitan let s otoka: U vojnom helikopteru rođena djevojčica

U helikopteru Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Mi-8 MTV u srijedu je na hitnom medicinskom letu s otoka Raba rođena djevojčica, priopćeno je iz Ministarstva obrane

Majka je rodila djevojčicu prije slijetanja helikoptera na helidrom Delta u Rijeci , a sretnom trenutku porođaja svjedočila je posada Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 91. zrakoplovne baze, piše tportal.

Kapetan posade ETH 91. zrakoplovne baze bojnik Krešimir Abramović poručio je kako je ovo jedno od iskustava koje će sigurno pamtiti cijeli život te kako je na kraju priče, najvažnije da su majka i njezina djevojčica dobro.

"Nitko od nas još nije imao ovakvo iskustvo. Iz perspektive pilota u helikopter je ušla pacijentica na nosilima, a izašla žena sa tek rođenom bebom na prsima. Medicinski tim odlično se snašao i obavio porod i ovom bi prilikom pohvalio profesionalnost svih uključenih i u svoje ime i ime cijele posade, čestitao roditeljima i danas rođenoj curici poželio svu sreću" kazao je Abramović i na kraju zaključio: "Ovo je svima nama bio najljepši let u karijeri i ovakvi trenuci su razlog zašto uživamo u ovom poslu".

hr Thu Aug 16 2018 08:02:51 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b1e0fdd2af47f4c1f8b47a4/80
Foto: Pixabay

Nakon osvježenja, ponovno slijedi sunčano i vruće vrijeme

Idućih dana pretežno sunčano, uz povremeno više oblaka osobito na kopnu, te ponovno toplije, većinom i vruće. Samo su ponegdje mogući kratkotrajni pljuskovi. Umjerene do jake bure na sjevernom će Jadranu biti još većinom u četvrtak prijepodne.
Četvrtak - toplije, samo ponegdje mogući pljuskovi

U istočnoj Hrvatskoj djelomice sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom. Uz prolazno više oblaka ponegdje može pasti i malo kiše. Vjetar većinom slab. Najniža jutarnja temperatura zraka od 17 do 19 °C, a najviša dnevna između 28 i 30 °C.

Podjednako relativno toplo, ponegdje i vruće, bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz uglavnom suho i pretežno sunčano vrijeme te većinom slab sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano i vruće. U gorskim krajevima mjestimice umjerena naoblaka, a ponegdje može pasti i malo kiše. Duž obale će puhati umjerena i jaka bura, podno Velebita u noći i ujutro mjestimice i olujna, koja će do  sredine dana oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka od 15 do 18 °C, uz obalu između 20 i 23 °C, a najviša dnevna oko 26 °C, uz obalu između 29 i 31 °C, piše HRT.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije barem djelomice sunčano, ali nestabilno. Ponegdje su mogući rijetki pljuskovi i grmljavina. U početku će puhati slaba do umjerena bura, a zatim sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura od 19 do 24 °C, a najviša dnevna između 30 i 32 °C. 

I na krajnjem jugu uz mjestimice umjeren i jak razvoj oblaka povremeno su mogući pljuskovi i grmljavina, ali uz dosta sunčanog vremena. Puhat će slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar.

Od petka - većinom suho, barem djelomice sunčano i vruće

Idućih dana
 u unutrašnjosti barem djelomice sunčano i postupno sve toplije, u mnogim mjestima ponovno i vruće. Lokalno može biti pljuskova, i to uglavnom u gorju, unutrašnjosti Dalmacije i zapadnoj Slavoniji. Vjetar većinom slab.

I na Jadranu idućih dana pretežno sunčano i vruće, uz uglavnom tople noći. Rijetki pljuskovi mogući su većinom na jugu Jadrana. Vjetar uglavnom slab zapadni i jugozapadni, prema otvorenome moru sjeverozapadni.
hr Thu Aug 16 2018 07:56:34 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .