Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b77d3c8cb557a3c658b4acb/80
Foto: Pixabay

Mobilni bonton: Navike na smartfonu kojih se morate odreći u 2019. godini

Mobitel u krevetu, dopisivanje dok hodate ulicom, neprestano provjeravanje notifikacija - riječ je o lošim navikama koje su čak i znanstvenici proglasili štetnima.

Zato sugeriraju kojih navika biste se trebali odreći u narednoj godini.

Čuvajte zdravlje i ne spavajte s mobitelom

Istraživači sveučilišta u španjolskom Toledu otkrili su kako kako plavo svjetlo može pretvoriti molekule u očima u ubojice stanica. To može dovesti do makularne degeneracije, bolesti oka koja je povezana s dobi i koja je vodeći uzrok sljepoće. Plavo svjetlo naime izaziva određenu kemijsku reakciju koja je 'toksična' za fotoreceptorske stanice oka. Istraživanje koje je pak proveo Institut za globalno zdravlje iz Barcelone pokazalo je kako plavo svjetlo može biti povezano s određenim oblicima raka, kao i da visoka izloženost plavom svjetlu povećava rizik od pojave raka dojke i raka prostate 1,5 do 2 puta. Plavo svjetlo emitira i Sunce od čijeg se svjetla može zaštititi sunčanim naočalama s UV zaštitom. U slučaju pametnih telefona i tableta, rizik je najviši pri gledanju u zaslon u mraku. Najbolji je lijek držati ih podalje od kreveta, piše tportal.

Prestanite pisati poruke kod hodate ulicom

Multitasking koji uključuje hodanje ulicom i tipkanje tekstova u mobitel jedna je od najglupljih i najopasnijih stvari koje možete napraviti. Prema podacima američke Nacionalne uprave za sigurnost prometa na cestama NHTSA, svake godine gotovo 5000 pješaka izgubi život, a 76.000 bude ozlijeđeno u prometnim nesrećama. Drugo istraživanje pokazalo je da je u deset godina više od 11,000 nesreća bilo povezano s tipkanjem po mobitelu. Treće pak iznosi zabrinjavajući podatak da je 2000. zbog toga stradalo oko 500 ljudi, dok je 2011. njihov broj narastao na više od dvije tisuće. A više od polovice stradalih su maloljetnici i njihov broj stalno raste. Dakle, ne tipkajte dok hodate. Ništa nije toliko važno da odgovor ne bi mogao pričekati nekoliko minuta, ili barem dok ne pređete na drugu stranu ulice. A ako je baš tako važno, stanite, nazovite i razgovarajte.

Ne posežite za mobitelom svaki put kad ne znate što biste

Kao što je američki pisac Austin Kleon dobro primijetio u svom djelu 'Ukradi kao umjetnik', dobre ideje i djela nastaju samo i isključivo u dokolici. Dakle, pazite da vam se svaki slobodni trenutak u životu - bila pritom riječ o crvenom svjetlu na semaforu, redu na blagajni supermarketa ili vožnji liftom, svejedno - ne pretvori u izgovor za provjeru najnovijih feedova na društevnim mrežama. Od silne količine informacija koje zaprimamo na kraju nećemo biti u stanju sami osmisliti ama baš ništa. Bit ćemo poput udžbenika iz važećeg kurikuluma: naš će mozak biti ispunjen gomilom nepovezanih podataki koja se brišu iz sjećanja kako pristižu novi. Ili kako je u seriji 'Bračne vode' rekao mali Bud Bundy podučavajući sestru Kelly: 'Ne možeš pet kila znanja usuti u dvije kile mozga'.

Ne koristite internet kao drugo liječničko mišljenje

Internetske stranice nisu lijelčnički konzilij i samo unose još više zbrke. Alarmantna poruka tog tipa odaslana je nedavno sa zdravstvenog summita u Hannoveru gdje je zaključeno zaključeno kako 'stalna dostupnost medicinskih informacija upitne točnosti na internetu na pacijente djeluje uznemirujuće'. Ukazano je na sve širu pojavu 'cyberhondrije', neutemeljenog straha od ozbiljne bolesti nakon pretraživanja simptoma na internetu. Takva pretraživanja samo pojačavaju strah ljudi podložnih hipohondriji, pokazale su studije. S druge strane, tvrdi se da bi liječnici pacijente trebali educirati i uputiti ih na vjerodostojne medicinske stranice te kako bi se informacije te vrste trebalo upisati u zdravstveni karton pacijenta.

Kad piješ, mobitel drži dalje od sebe

Istražujući načine na koje mobilni uređaji mijenjaju naše živote, novinari CNN-a pozabavili su se i bontonom korištenja pametnih telefona i tableta. Došli su do zaključka da, ma koliko nam oni pomagali u komunikaciji, korištenjem tih uređaja činimo i neke društveno neprimjerene radnje. Jedna od najgorih svakako je tvitanje, slanje poruka, objavljivanje fotografija i slične radnje koje činimo u alkoholiziranom stanju. S modernim tehnologijama nestala su vremena kad su vaše nepodopštine i blamaže ostajale u krugu podjednako nepouzdanih svjedoka, a vijest o njima prenosila se usmenom predajom, poprimala status legende i s vremenom odlazile u zaborav. Danas se ne može sakriti ništa, ni najveća ni najmanja neugodnost, od pravopisnih pogrešaka, do prizora otkopčanog šlica ili grimase koju biste rado izbrisati iz sjećanja.

Prestanite pasivno-agresivno naricati nad vlastitom sudbinom

Od neprekidnog naslikavanja i postanja fotografija ama baš svakog trenutka vašeg života gore je jedino viralno jadikovanje nad vlastitom sudbinom. Svatko od nas nosi svoj križ, svatko ima partnera koji ga ne razumije, šefa koji mu podmeće, dijete koje ga ne poštuje, psa koji ga ne sluša... U svijetu prestrašenom terorizmom, prekarnim radom, pandemijama, ekološkim katastrofama i općom neizvjesnošću što nam donosi sutra, većina ljudi nema vremena i volje suosjećati s vašim, za njih benignim problemima. Zasipavanjem tuđih inboksa vašim problemima teško ćete naći novog prijatelja, ali biste lako mogli steći još jednog na sve dužoj listi onih koji blokiraju vaše poruke i prelaze cestu čim vas ugledaju na ulici.

Odlučite se je li vam dobra fora važnija od prijateljstva

Moderni telefoni danas imaju tako dobre kamere da tuđe gluposti snimaju bolje i razgovjetnije od elitnih filmova hrvatske kinematografije 20. stoljeća. Upravljanje njima jednostavno je poput čitanja e-mail poruka, a njihov je sadržaj obično je smješniji od humorističkog programa na televiziji. No baš zato trebalo bi postaviti jasne granice, tko koga i kada snima, i hoće li snimku pustiti u javnost. I odlučite se, vrijedili li vam dobra fora kojom ste nekog bliskog izvrgnuli podsmijehu i ruglu više od dugotrajnog prijateljstva.

Odlučite se je li vam dobra fora važnija od prijateljstva

Moderni telefoni danas imaju tako dobre kamere da tuđe gluposti snimaju bolje i razgovjetnije od elitnih filmova hrvatske kinematografije 20. stoljeća. Upravljanje njima jednostavno je poput čitanja e-mail poruka, a njihov je sadržaj obično je smješniji od humorističkog programa na televiziji. No baš zato trebalo bi postaviti jasne granice, tko koga i kada snima, i hoće li snimku pustiti u javnost. I odlučite se, vrijedili li vam dobra fora kojom ste nekog bliskog izvrgnuli podsmijehu i ruglu više od dugotrajnog prijateljstva.

Kad već idete na koncert, poslušajte što se događa na bini

Današnja publika većinu vremena provodi držeći ruku s mobitelom u zraku, namještajući kadrove i ekspoziciju, snimajući događanja na bini, i potom šaljući isječke na sruštvene mreže. Pa upiši komentar, pobroj s kim si bio i koga si vidio i već se pale velika svjetla. Slično se događa i na sportskim susretima, u rađaonicama, na sprovodima... Neki tvrde da poslije pogledaju što su propustili no riječ je o tješenju. Zato, ostavite ostavite mobitel u džepu i obratite pažnju što se događa oko vas. Ionako je netko snimku događaja već stavio na net.

Klasični telefoni ne grizu, i oni su sredstvo komunikacije

Ljudi su se godinama preznojavali pored telefonskih aparata, strahujući od njegove upotrebe, pa bi se radije pisali pisma ili slali telegrame. Izumom sms i email poruka komunikacija se eksponencijalno ubrzala i raširila svijetom no strah od govorne komunikacije je ostao, čak postao i vidljiviji otkako svatko ima svoj mobitel. Razgovora na telefon najviše se užasavaju milenijalci - oni šalju dvaput više poruka od onih starih 25-34 godina te čak 23 puta više od onih kojima je više od 65. Uz to, oni koji komuniciraju putem tekstualnih poruka strahuju da se neće znati izraziti ako progovore, a misle i da će sugovornika zagnjaviti jer 'nitko nikoga više ne zove'. Oni stariji pak uzalod čekaju i šalju pozive jer im se nitko ne javlja s druge strane.

Odmorite se od mobitela i posvetite nekoliko trenutaka partneru

Nedavno je internetom kružilo pitanje 'postoji li u bontonu pravilo s koje se strane tanjura drži mobitel na stolu'. Naime, sve veći broj ljudi ima potrebu svakog trenutka pogledati na svoj mobitel. Istraživanja su brojna, a brojke koliko različite toliko i dramatične. Jedni tvrde da prosječni Amerikanac mobitel provjerava 80 puta na dan; Britanci to navodno čine čak 150 puta. Tipični korisnik dotakne svoj uređaj 2617 puta na dan, svaki deseti dodirne ga i više od pet tisuća puta. Dnevno. Više od petine ljudi redovito koristi mobitele na WC-u, a svaki peti ne ispušta ga iz ruku ni pri druženju s prijateljima.

Nemojte koristiti mobitel na zahodu

Budite pametniji od telefona, ostavite ga izvan kupaonice ili zahoda. Obavite to što trebate u miru. Uostalom, ne jedno je istraživanje pokazalo da je više nečistoća na zaslonu mobitela nego na zahodskoj dasci - zaključuje tportal.

hr Sun Jan 06 2019 17:29:54 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/593a40a9b9e03e59298b4569/80

Recept za brzi i slatki kolač s marelicama

Marelicu mnogi nazivaju kraljicom ljetnog voća. Sezona ove ukusne voćke traje kratko i zato je iskoristite maksimalno.

Osim nezaobilaznog pekmeza, od nje možete raditi i ukusne deserte. U nastavku pronađite jedan jednostavan recept za brzi kolač s marelicama, piše Zadovoljna.hr

SASTOJCI ZA KOLAČ S MARELICAMA

- 4 jaja
- 15 dag mljevenih badema 
- 10 dag oštrog brašna
- 10 dag maslaca
- 10 dag kristalnog šećera
- 2 male žlice praška za pecivo
- malo krušnih mrvica za posipavanje protvana

PRIPREMA:


1. Dobro operite marelice, izvadite koštice iz njih te ih narežite na manje komade.Protvan za pečenje kolača (oblik po želji) namažite maslacem te pospite krušnim mrvicama.

2. Otopite maslac na laganoj vatri. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i bademe. U drugoj posudi 5 minuta mikserom tucite cijela jaja sa šećerom.

3. Rashlađen maslac (ne smije biti topao, mora biti barem mlak) lagano dodajte u smjesu jaja i šećera. Zatim u to lagano umiješajte brašno, bademe i prašak za pecivo.

4. Ulijte smjesu u protvan i po vrhu rasporedite narezane marelice. Stavite kolač u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva i pecite otprilike 30 minuta. Kolač je gotov kada se počne odvajati od rubova protvana i kada na vrhu poprimi zlatnožutu boju. Za svaki slučaj čačkalicu zabodite u sredinu kolača i to u dio u kojem nema marelica kako biste bili sigurni da je pečen. Ako čačkalica iz njega izađe suha, kolač slobodno izvadite iz pećnice.

hr Tue Jun 25 2019 13:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c93b0c129111c91178b4578/80
Foto: Pixabay

Oprez, ne otvarajte ove mailove!

Lažne poruke dolaze na lošem hrvatskom, engleskom pa čak i talijanskom i slovenskom jeziku. Treba ih ignorirati i obrisati s računala, a nipošto klikati na linkove ili otvarati eventualne privitke.

Ponekad se čini da, unatoč upornim upozorenjim i uputama što činiti, a što ne činiti, neki ljudi jednostavno ne obraćaju dovoljno pažnje na ono što klikaju.

Tako je hrvatski CERT (odnosno Computer Emergency Response Team) ponovno upozorio na lažne ucjenjivačke poruke koje se šire hrvatskim elektronskim sandučićima.

Princip je već dobro poznat. U inbox dolazi e-mail poruka u kojoj "pošiljatelj" obavještava "primatelja" da je pred nekoliko tjedana (mjeseci) na njegovo računalo instaliran zloćudni kod koji je bilježio sve što "primatelj" radi. Tako je otkriveno i da posjećuje pornografske sadržaje.

"Pošiljatelj" potom ističe kako je "primatelj" snimljen u kompromitirajućem trenutku, a da su s računala prikupljeni svi osjetljivi podaci.

Ako "primatelj" ne želi da te kompromitirajuće snimke završe kod svih kontakata iz njegovog adresara, mora platiti određenu cijenu.

I naravno, da bi cijela situacija bila još gora, "primatelj" ima samo određeno vrijeme da uplati traženu svotu u bitcoin novčanik.

Iako na prvi pogled ovakva poruka može djelovati zastrašujuće, ona je lažna i možete ju slobodno ignorirati. Već pomnije iščitavanje poruke ukazuje na to da se radi o lošem prijevodu s nekog drugog jezika, odnosno da "pošiljatelj" nije pretjerano pismen.

Ovisno o tome koliko je vaša e-mail adresa "u opticaju" može vam se dogoditi da dobijete istu poruku u nekoliko različitih varijanti na različitim jezicima. No, kako ističu iz CERT-a, radi se o lažnim porukama kojima je glavni cilj izvući novac od neopreznih žrtvi.

Stoga savjetuju da, ako primite takvu poruku promijenite lozinke na servisima koje koristite (za svaki slučaj), budete na oprezu kome šaljete povjerljive poruke, budete oprezni pri otvaranju privitaka od nepoznatih pošiljatelja te obavezno provjerite je li vam web kamera isključena, a po potrebi ju i blokirajte komadom papira ili naljepnicom.

Naravno, pobrinite se i da je na vašem računalu instaliran antivirusni program te da je redovito ažuriran, piše Zimo.

hr Tue Jun 25 2019 11:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b0061cb2af47f8c078b470d/80

Ova hrana tjera komarce

Ova hrana će otjerati dosadne insekte od vas

Jabučni ocat

Jabučni ocat se tradicionalno koristi kao prirodni repelent. Kao i druge namirnice na ovom popisu, maskira naš prirodni miris i onemogućuje komarcima da nas napadnu. Najbolje od jabučnog octa je to što ne mijenja kako mi mirišemo drugima. Jednom dnevno uzmite žlicu s medom, piše Život i stil

Limunska trava

Limunska trava sadrži prirodno eterično ulje citronele. Poznato je da se može nanijeti odnosno namazati na kožu. ali unos limunske trave je jednako učinkovit. Ovo bilje možete koristiti u bilo kojem egzotičnom jelu, a odlične paše u gustim juhama.

Chili papričice

Kemijski spoj kapsaicin glavni je aktivni sastojak chili papričica i daje im prepoznatljivu ljutinu. Zagrijava naše tijelo i daje mu miris koji iritira komarce te tako djeluje kao prirodni repelant. Papričice možemo dodati u bilo koje jelo, ali budite oprezni da ne pretjerate tijekom ljetnih mjeseci.

Rajčice

Rajčice su sastavni dio mnogih ljetnih salata i izuzetno su bogate tiaminom. Prehrana bogata vitaminom B1 navodno može zaštititi tijelo od komaraca i drugih kukaca, iako to i dalje nije službeno potvrđeno. Čak i ako zaradite ugriz možete namazati malo soka rajčica na ubod i tako zaustaviti svrbež.

Češnjak

Češnjak je najpoznatija namirnica za prirodnu zaštitu od komaraca Sadrži spoj alicin koji isparava kroz pore na koži kad ga pojedemo. Alicin maskira naš prirodni miris i tako nas čini imunima na insekte. Najbolje funkcionira kad ga jedemo sirovog, a izuzetno ga je lako staviti u jela.


hr Tue Jun 25 2019 10:38:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/573102f1fe96ff5b198b45ab/80
Foto: Ilustracija Google

Ove namirnice ne treba držati u hladnjaku

Ako u hladnjaku držite avokado i šljive, radite veliku grešku. Ne samo da neće duže izdržati već će izgubiti svoje nutrijente. Ovih osam namirnica je bolje držati van hladnjaka

Iako su hladnjaci čuvari hrane kao što su jaja i mlijeko, oni zapravo nisu potrebni za pohranjivanje svih vrsta namirnica. Ali kako ćete znati koji proizvodi mogu preživjeti na sobnoj temperaturi, a koji ne mogu?

Ovih 8 namirnica bolje je držati na sobnoj temperaturi, nego u hladnjaku:

Rajčice

Prema poljoprivrednicima, ove sočne plodove je najbolje držati na sobnoj temperaturi. Hlađenje ispod 12 Celzijevih stupnjeva ugrožava okus i teksturu rajčice, piše 24sata

Slani namazi 

Slane namazi poput maslaca od kikirikija mogu se držati na polici i po nekoliko mjeseci. Istraživanja su pokazala da će visoki udio soli u namazu spriječiti pojavu plijesni. jer sol djeluje kao konzervans.

Kečap (i većina drugih začinskih umaka)

Ljudi stalno raspravljaju o tome drži li se kečap u hladnjaku ili van hladnjaka. U ovom slučaju stvar je u tome kakav kečap ljudi vole jesti. Je li im draže jesti kečap koji je bio na sobnoj temperaturi ili hladan iz hladnjaka? Budući da je bogat natrijem, može se držati na polici oko mjesec dana.

Banane

Banane su još jedna namirnica kod kojih je pitanje kako se vole jesti. Odgovor se još jednom svodi na osobne preferencije. Znanost je otkrila da se proces zrenja banana usporava kada je plod izložen hladnijim temperaturama; što znači da će banane koje se čuvaju u hladnjaku ostati relativno nezrele. Ako želite da vaše banane budu žute i mekane, treba ih držati na sobnoj temperaturi. 

Avokado

Ovaj mali zeleni plod se uzgaja na visokim temperaturama, tako da će držanje avokada u hladnjaku usporiti njegov proces zrenja, a i truljenja. U hladnjaku može stajati dva do tri dana, a nakon toga počinju mu se mijenjati okus i tekstura. 

Šljive

Šljive se ponašaju kao breskve kad su u frižideru - ne sazrijevaju, već venu. Ako volite svježi okus šljiva, najbolje je da ih držite na sobnoj temperaturi, ali ne predugo jer se lako kvare.

Maslac

Prema Jeffu ​​Potteru, stručnjaku za znanost o hrani i autoru kuharica, maslac je hrana koja se može držati u hladnjaku i na sobnoj temperaturi. 

- Nije svaki maslac isti. Posoljeni maslaci mogu stajati na sobnoj temperaturi, ali maslac koji nije soljen se treba držati u hladnjaku - objasnio je.

Krastavci

Temeljeno na istraživanjima Fruits and Veggies More Matters, krastavci su jedna od onih namirnica koje u hladnjaku gube svoje nutrijente, kao i svoj sjaj. Najbolje ih je držati na kuhinjskom pultu, ali ne na direktnom suncu.

hr Tue Jun 25 2019 08:12:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .