Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c5af15a0e49388a9b8b466e/80
Foto: Facebook

Ovog puta nije o ustašama i partizanima: Martin Pauk o rješenju problema preskupih vrtića

Donosimo njegovu objavu, u cijelosti i autentično...

Splitski gradski vijećnik, Martin Pauk, inače poznat po Facebook objavama kojima su teme, uglavnom, partizani, ustaše, četnici... ovoga je puta, na sveopće iznenađenje, pisao o nekim važnijim temama, odnosno o rješenju problema preskupih vrtića s kojima se mnoge obitelji susreću.

Ipak, Martin nije mogao ne spomenuti ustaše, partizane, četnike, onako usput, ali svakako je pohvalno da isti nisu tema njegove današnje objave. 

U nastavku donosimo njegovu objavu, u cijelosti i autentično: 

Za početak, kratko pitanje za sve čitatelje - što mislite koliko će medija uopće izvijestiti o ovoj temi, prenijeti u javnost o rješavanju jednog bitnog problema i ogromnog tereta za mlade obitelji u gradu Splitu? Jedan medij, dva? Nijedan? Otprilike toliko. Znate, u ovoj temi nema ustaša, četnika i partizana, nema Tita i Pavelića, nema ni Slobe Miloševića, ni Tuđmana, ni Draže Mihailovića.

Samim time, svi oni pusti mediji, koji cijelo vrijeme kritiziraju kako političari razvlače isključivo svjetonazorske teme, će pokazati svoje licemjerje i izignorirati ovu temu. 
Nećete o temi preskupih vrtića čitati na "tolerantnim" Indexu, Net.hr, Telegramu, Pupovčevim HOBOSTI-ma. 

Vijest i prijedlog će prenijeti jedan, eventualno dva portala (već predviđam koja), a ostali će je preskočiti jer "ne donosi klikove" i već sutradan licemjerno pričati kako se političari bave samo '45.-om godinom.

Stoga, krenimo. Više-manje svaki roditelj u gradu Splitu i njegovoj užoj okolici je upoznat i opterećen velikim problemom - manjkom mjesta u gradskim dječjim vrtićima. Kapacitet javnih vrtića je otprilike 4500 mjesta, a za više od 1500 djece jednostavno nema dostupnih mjesta. Zbog te nestašice, nastale dugogodišnjim ignoriranjem problema i neizgradnjom objekata, pojavila se realna potreba otvaranja privatnih i vjerskih vrtića kako bi sva djeca bila smještena.

No, uskoro su krenuli i prvi problemi. Naime, danas ćete od svakog roditelja djece vrtićke dobi čuti kako "su se spasili jer su sredili gradski vrtić" ili u suprotnom slučaju - kako će bankrotirati pošto moraju plaćati privatni vrtić po dvostruko većim cijenama. Razlog tomu je ogroman nesrazmjer u cijenama - u gradskim vrtićima roditelji participiraju u cijeni s mjesečnim troškom od 250,00 do maksimalnih 495,00 kuna (ostalo pokriva Grad Split), dok u privatnim vrtićima, zbog manjka financiranja od strane Grada roditelji plaćaju iznose od 1000,00 do 1300,00 kuna po djetetu.

Svakako je jasna posljedica ove pogubne politike nastale nemarom dugim 25 godina - za dvoje djece koju nisu uspjeli upisati u gradski vrtić, mladi bračni par treba izdvojiti preko 2500,00 kuna mjesečno! Složit ćemo se, ogroman teret.

E sada, ono najbitnije - rješenje problema. Problem se pojavio zbog neusklađenosti sufinanciranja djelovanja gradskih i privatnih vrtića - službenici Grada Splita tijekom proteklih 25 godina nisu uspjeli napraviti kvalitetan pravilnik niti izjednačiti uvjete sufinanciranja, tako da u konačnici privatni vrtići od Grada dobivaju otprilike dvostruko manju količinu novca od gradskih. Taj novac koristi se prvenstveno za isplatu plaća zaposlenima - odgajateljima i ostalom osoblju, za pripremu obroka za djecu, režije i održavanje objekata. Kako bi nadoknadili razliku u cijeni vlasnici vrtića su primorani naplaćivati veći iznos od roditelja kako bi bili na pozitivnoj nuli, a sve to reflektira se dvostruko većim iznosom za roditelje.

Konačno, nakon 25 godina nemara i nedjelovanja po toj temi, ovaj saziv Gradskog vijeća prikupio je potpise za održavanje tematske sjednice na kojoj je donesen zaključak o osnivanju "Odbora za podizanje kvalitete predsškolskog odgoja", u koji sam imenovan, i čija je zadaća do kraja ožujka ove godine donijeti novi pravilnik kojim bi se izjednačila kvaliteta, ali i cijena (iznos sufinanciranja) gradskih i privatnih/vjerskih predškolskih ustanova.

I moram vam priznati - oduševljen sam razinom suradnje svih političkih opcija u našem gradu, konačno se čini da su svi suglasni po ovoj temi i kako ćemo iznaći najbolje moguće rješenje kojim ćemo raspetljati ovaj gordijski čvor i mladim roditeljima skinuti ogroman teret oko vrata.

Predstavnici vrtića su poslali prijedlog po kojem se izjednačavaju cijena i kvaliteta svih vrtića, a na nama kao Odboru i na samom Gradskom vijeću jest da prihvatimo taj prijedlog i doradimo detalje. Ako pokažemo malo empatije, mudrosti i razuma, tada konačno, nakon dugih +20 godina više neće biti nerviranja roditelja, povlačenja veza za upis u gradske vrtiće niti preskupih cijena za predškolski odgoj. 
Ako budemo mudri, razumni i svjesni problema, tada će konačno svi roditelji moći pod istim uvjetima upisati djecu u vrtić.

U prvom komentaru ću priložiti prijedlog odluke o sufinanciranju tako da sve bude jasno i transparentno, ako postoje bilo kakvi dodatni prijedlozi, upiti ili kritike po ovoj temi, sve vas pozivam da se obratite budući da kroz iduća dva tjedna konačno rješavamo veliki problem za nadolazećih 50 godina.

Posebne zahvale upućujem kolegama iz vijeća, članovima HDZ-a, SDP-a, HGS-a, Mosta, Pametnog, nezavisnom Anti Zoričiću, HSLS-ovcu Tonćiju Blaževiću i pogotovo kolegici Mirni Kovačić, koja je ujedno i predsjednica ovog Odbora i koja se najviše potrudila oko iznalaženja rješenja i sazivanja sjednica.

Također, iskreno me zanima i reakcija javnosti - koliko vas je do kraja pročitalo ovu objavu, koliko vas je svjesno o kako velikom problemu se radi? Mnogi imaju djecu, mnogi će je dobiti, a tema kao tema nije nimalo povoljna za kupljenje "jeftinih političkih bodova", već se radi o konkretnoj, životnoj situaciji koju samo politika može riješiti. 
Hoće li ova izjava izazvati barem 20% interesa javnosti kao izjave o ustašama, partizanima i četnicima?

Hoće li ijedan od velikih moralizatorskih medija, koji redovito pljuju po Hrvatskoj kao zemlji iz koje mladi bježe - prenijeti prijedlog rješenja kojim bi se baš mladim obiteljima omogućilo da ostanu u našem gradu i državi?

Hoće li se ova vijest pojaviti na naslovnici Jutarnjeg, Večernjeg, Indexa, 24 sata? Znate i sami - naravno da neće.

Da sam na naslovnoj fotografiji umjesto "gradski i privatni vrtići" napisao "ustaški i partizanski vrtići", vjerojatno bi svi pisali o ovom velikom problemu. 
Ovako - koga boli briga.


hr Thu Mar 14 2019 13:59:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5725b4a60890d2c40f8b4785/80
Foto: MORH/ T. Brandt

28. obljetnica Hrvatske vojske: Donosimo vam program obilježavanja

28. obljetnica formiranja Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske obilježit će se sadržajnim programom od 24. do 30. svibnja 2019.

28. obljetnica formiranja Oružanih snaga Republike Hrvatske, Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske obilježit će se prigodnim programom od petka, 24. svibnja do ponedjeljka, 30. svibnja 2019. godine diljem Hrvatske.

U petak, 24. svibnja održat će se Dan otvorenih vrata u vojarnama Hrvatske kopnene vojske i to u vojarni 5. gardijske brigade Slavonski sokolovi u Vinkovcima, vojarni 3. gardijske brigade Kune u Đakovu, vojarni 4. gardijske brigade Pauci u Kninu, vojarni 126. brigade Hrvatske vojske u Sinju te vojarni 7. gardijske brigade Puma u Varaždinu. Građani će imati prilike posjetiti vojarne u Vinkovcima, Đakovu, Kninu, Sinju i Varaždinu od 10 do 15 sati.

U subotu, 25. svibnja održat će se taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme Hrvatske vojske u gradovima: Vukovaru, Našicama, Bjelovaru, Petrinji, Gospiću i Benkovcu, u vremenu od 10 do 19 sati.

Također, Dan otvorenih vrata na brodovima Hrvatske ratne mornarice, održat će se u Splitu, Puli i Pločama, od 9 do 20 sati.

U Zagrebu, na ŠRC Jarun tijekom cijelog vikenda, u subotu, 25. i u nedjelju 26. svibnja 2019. građani će imati prilike pogledati  izložbu naoružanja i opreme Hrvatske vojske.

U subotu, 25. svibnja na Jarunu će se održati cjelodnevni program od 10 do 21 sat,  a između ostalog, građani će moći pogledati i pokazne vježbe te izložbu Vojnog muzeja.

Za građane će biti organizirana podjela vojničkog graha u 13 i u 17 sati. Od 15 do 18 sati pripadnici Hrvatske vojske pripremat će se za pokaznu vježbu MINEX, a od 18 do 21 sat održat će se generalna proba programa čije je održavanje planirano u nedjelju, 26 svibnja.

U središtu Zagreba, na Trgu Svetog Marka i Trgu bana Josipa Jelačića, od 16 do 20 sati, također će se održati generalna proba svečanog programa koji je planiran za nedjelju.

U nedjelju, 26. svibnja  tijekom prijepodneva održat će se polaganje vijenaca i paljenje svijeća izaslanstva Ministarstva obrane i Hrvatske vojske na grobu dr. Franje Tuđmana, prvog predsjednika Republike Hrvatske, na grobovima preminulih ministara obrane i načelnika Glavnog stožera OSRH, u spomen na poginule pripadnike Hrvatske vojske i žrtve Domovinskog rata, te za neidentificirane žrtve Domovinskog rata.

Sveta misa zadušnica za stradale u Domovinskom ratu održat će se u 10:30 sati u Crkvi Sveta Mati Slobode na Jarunu, nakon koje će biti položen vijenac pred spomen obilježjem „Sveta Mati Slobode''.

U središtu Zagreba program će započeti koncertom Orkestra Hrvatske vojske koji će se održati na Zrinjevcu u 12 sati te na Trgu P. Preradovića u 12:45 sati.

Zatim će se na Trgu Sv. Marka u 13 sati održati ceremonija Velika smjena straže, a u 13:15 sati vojno-akrobatska vježba Počasno-zaštitne bojne, ispred crkve Svetog Marka.

Nakon toga, od 14 sati na Trgu bana Josipa Jelačića Počasno-zaštitna bojna održat će prikaz ceremonijalnih radnji, a Orkestar Hrvatske vojske održat će prigodni koncert.

Također, u nedjelju, 26. svibnja na Jarunu, uz cjelodnevnu izložbu naoružanja i vojne opreme Hrvatske vojske, za građane će biti organizirana podjela vojničkog graha u 13 i u 17 sati.

Sadržajan program Hrvatske vojske na Jarunu započet će u 18:30 sati. U programu je ispaljivanje počasnih plotuna, padobranski skokovi, atraktivni vojno-akrobatski program Počasno-zaštitne bojne, pokazna vježba Hrvatske vojske te letački program Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

U ponedjeljak, 27. svibnja u kompleksu Ministarstva obrane RH i Glavnog stožera OS RH, Trg Petra Krešimira IV, u Zagrebu, u 12:30 sati održat će se svečanost imenovanja Trga hrvatske vojske' i Prilaza  zbora narodne garde, te otvorenje izložbe stalnog postava proizvoda hrvatske obrambene industrije.

Nakon toga, u Domu Hrvatske vojske „Zvonimir“, od 13 sati održat će se svečanost uručivanja izvoda o promaknućima, pohvalama i nagradama pripadnicima Hrvatske vojske i Ministarstva obrane RH.

U utorak, 28. svibnja u Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ u Zagrebu održat će se svečana akademija s početkom u 15 sati.

Napominjemo da će za predstavnike medija na pojedinim lokacijama biti osiguran prostor za praćenje programa, a o načinu prijave za praćenje te konkretnom mjestu i vremenu dolaska pravovremeno ćemo vas obavijestiti.

U nastavku vam dostavljamo i preliminarni - cjelokupni program svečanog obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 28. obljetnice formiranja Oružanih snaga RH s okvirnim vremenima održavanja programa.

S poštovanjem,

Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a

 

 PRELIMINARNI PROGRAM

 

PETAK, 24. svibnja 2019.

  

10:00-15:00

DAN OTVORENIH VRATA U VOJARNAMA HRVATSKE KOPNENE VOJSKE

 - vojarna 5. gardijske brigade Slavonski sokolovi u Vinkovcima

- vojarna 3. gardijske brigade Kune u Đakovu

- vojarna 4. gardijske brigade Pauci u Kninu

- vojarna 126. brigade Hrvatske vojske u Sinju

- vojarna 7. gardijske brigade Puma u Varaždinu

SUBOTA, 25. svibnja 2019.

 10:00-19:00

TAKTIČKO-TEHNIČKI ZBOR NAORUŽANJA I OPREME U GRADOVIMA

 - grad Vukovar

- grad Našice

- grad Bjelovar

- grad Petrinja

- grad Gospić

- grad Benkovac

9:00-20:00  

DAN OTVORENIH VRATA HRVATSKE RATNE MORNARICE

 - grad Split

- grad Pula

- grad Ploče

ŠPORTSKO-REKREACIJSKI CENTAR ''JARUN''

 10:00-21:00  - cjelodnevni prikaz taktičko-tehničkog zbora naoružanja i opreme

- pokazne vježbe

- predstavljanje braniteljskih zadruga

- izložba Vojnog muzeja

- predstavljanje sustava vojne izobrazbe

 13.00 i 17.00  - podjela vojničkog graha

 15:00-18:00   - pripreme za pokazne vježbe

 18:00-21:00   - generalna proba programa koji će se provesti u nedjelju

TRG SVETOG MARKA I TRG BANA JOSIPA JELAČIĆA

16:00-20:00  generalna proba programa koji će se provesti u nedjelju

NEDJELJA, 26. svibnja 2019.

POLAGANJE VIJENACA I PALJENJE SVIJEĆA IZASLANSTAVA MINISTARSTVA OBRANE RH I HRVATSKE VOJSKE NA GRADSKOM GROBLJU MIROGOJ U ZAGREBU

 8:30

Polaganje vijenaca i paljenje svijeća na grobovima dosadašnjih ministara obrane i načelnika Glavnog stožera OS RH:

- na grobu ratnog ministra obrane Gojka Šuška

- na grobu načelnika Glavnog stožera OSRH stožernog generala

  Petra Stipetića

- na grobu načelnika Glavnog stožera OS RH stožernog generala

  Zvonimira Červenka

- na grobu načelnika Glavnog stožera OS RH stožernog generala

  Martina Špegelja

- na grobu načelnika Glavnog stožera OS RH generala zbora Imre

  Agotića

 09:00 

Polaganje vijenaca i paljenje svijeća:

- u Spomen parku kod spomenika „Glas hrvatske žrtve - Zid boli“

- ispred Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja

- na grobu dr. Franje Tuđmana, prvog predsjednika Republike Hrvatske

  (odlazak vozilima prema Krematoriju)

- kod zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve Domovinskog rata– Kenotaf

 POLAGANJE VIJENACA I PALJENJE SVIJEĆA IZASLANSTAVA MINISTARSTVA OBRANE RH I HRVATSKE VOJSKE

 09:00

- na grobu preminulog ministra obrane Branka Vukelića na groblju u Vukmaniću

- kod Središnjeg križa na gradskom groblju „Jamadol“ u Karlovcu

Na grobovima preminulih ministara obrane i načelnika Glavnog stožera OSRH:

- na gradskom groblju „Boninovo“ u Dubrovniku Šimi Đodanu

- na gradskom groblju „Viktorovac“ u Sisku stožernom generalu Janku Bobetku

U spomen na poginule pripadnike OSRH i žrtava Domovinskog rata:

- kod Središnjeg križa na gradskom groblju „Lovrinac“ u Splitu

- kod Središnjeg križa na gradskom groblju „Miroševac“ u Zagrebu

   CRKVA SVETA MATI SLOBODE

 10:30 – 11:45  Sveta misa zadušnica za stradale u Domovinskom ratu

11:45 – 12:00  Polaganje vijenca pred spomen obilježje „Svete Mati Slobode''

  KONCERT ORKESTRA HRVATSKE VOJSKE U SREDIŠTU ZAGREBA

 12:00-12:35 

KONCERT NA ZRINJEVCU - po završetku koncerta, Orkestar HV kreće sa Zrinjevca,Teslinom ulicom prema Trgu Petra Preradovića

12:45-13:00

KONCERT NA TRGU P. PRERADOVIĆA - po završetku koncerta, Orkestar HV kreće s Trga P. Preradovića, Margaretskom ulicom i Ilicom prema Trgu bana J. Jelačića

TRG SVETOG MARKA

 13:00-13:15

Ceremonija Velika smjena straže Počasno-zaštitne bojne

13:15-13:25

Vojno akrobatska vježba Počasno-zaštitne bojne, ispred crkve Svetog Marka

Po završetku uzvanici i pripadnici Počasno-zaštitne bojne odlaze hodom Radićevom ulicom prema Trgu bana Josipa Jelačića

 TRG BANA J. JELAČIĆA

14:00

Koreografski nastup hodnog sastava Orkestra Hrvatske vojske

Vojno akrobatska vježba Počasno-zaštitne bojne

ŠPORTSKO-REKREACIJSKI CENTAR ''JARUN''

10:00 – 21:00

Taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme

13.00 i 17.00 

Podjela vojničkog graha

18:30

Prigodni program:

- padobranski skokovi

- ispaljivanje počasnih plotuna

- pokazne vježbe

- vojno akrobatski program Počasno-zaštitne bojne

- letački program

 PONEDJELJAK, 27. svibnja 2019.

 KOMPLEKS MINISTARSTVA OBRANE RH I GLAVNOG STOŽERA OS RH, TRG PETRA KREŠIMIRA IV, ZAGREB

 12:30  

Svečanost imenovanja Trga Hrvatske vojske i Prilaza Zbora narodne garde te otvorenje izložbe stalnog postava proizvoda hrvatske obrambene industrije

 DOM HV „ZVONIMIR“

 13:00 – 14:15 

Svečana akademija, svečanost uručivanja izvoda o promaknućima, pohvalama i nagradama pripadnicima Hrvatske vojske i Ministarstva obrane RH

UTORAK, 28. svibnja 2019.

KONCERTNA DVORANA „VATROSLAV LISINSKI“

15:00

Svečana akademija

- prigodni glazbeni program, obraćanja, film povodom 28. obljetnice formiranja HV,

  ceremonija uručenja nagrada „Memorijal bojnik Davor Jović – natjecanje Prvi za

  Hrvatsku“

ČETVRTAK, 30. svibnja 2019.

 KARLOVAC

 08:30

Polaganja vijenaca i paljenje svijeća na spomen križu ispred Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske

 09:00 – 22.00

Program povodom Dana Hrvatske kopnene vojske i Dana branitelja Karlovačke županije – Karlovac, Vunsko polje (taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme, sportske aktivnosti, pokazne vježbe, podjela graha)

 09:00

Sveta misa u crkvi Presvetog Srca Isusovog

 10:15

Svečana akademija u Domu HV ''Zrinski'' u Karlovcu

 19:00-19:30

Nastup zbora hrvatskih branitelja ''Petar Svačić''

 19:30-20:15

Nastup Klape Ministarstva unutarnjih poslova „Sveti Mihovil“

 20:15

Koncert Jazz Orkestra Hrvatske vojske i Klape ''Sveti Juraj''

hr Wed May 22 2019 18:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce56e1229111c5a998b4602/80

Drugi dan akcije "Kupujmo hrvatsko": Nagrađeni učenici, predstavljeni kokteli od hrvatskih pića…

A da su nagrade otišle u prave ruke mogli su se uvjeriti svi na Rivi jer su svoje radove dobitnice i prezentirale

Danas, drugog dana akcije Kupujmo hrvatsko na Rivi nagrađeni su učenici osnovnih i srednjih škola te studenti koji su sudjelovali u natjecanju Hrvatske gospodarske komore za najbolje likovne i literarne radove na temu Kupujmo hrvatsko.

- Ova najpoznatija nacionalna akcija uz promotivni i prodajni karakter ima i edukativnu dimenziju te joj je cilj educiratinajmlađe o važnosti očuvanja domaće proizvodnje i kupovine domaćih proizvoda'', poručio je predsjednik HGK – Županijske komore Split, Joze Tomaš, te zahvalio kolegici Antoniji Bašić, koja je koordinirala natjecanjem.

Za najbolji likovni rad na temu Kupujmo hrvatsko u kategoriji učenika osnovnih škola od 1. do 4. razreda nagrađena je Đana Kelam, učenica 3. razreda Osnovne škole Dobri, pod mentorstvom učiteljice Dubravke Sršen. Nagradu je Dea dobila za crtež teglice za domaći džem, dizajnirane prepoznatljivim crveno-bijelim kockicama.

Za literarni rad na temu Kupujmo hrvatsko u kategoriji učenika osnovnih škola od 5. do 8. razreda nagrađena je Mia Zebić, učenica 8.d razreda Osnovne škole Pujanke, pod mentorstvom profesorice Maje Čop.

U kategoriji učenika srednjih škola najbolji literarni rad na temu ''Na koji način biste vi promovirali akciju Kupujmo hrvatsko'' imala je Dea Buljan, učenica 2.h razreda Ekonomsko-birotehničke škole Split, kojoj je mentorica bila profesorica Mihaela Vukšić.

Među studentima završnih godina Ekonomskog fakulteta Split, smjer marketing, nagradu za seminarski rad na temu brendiranja akcije Kupujmo hrvatsko dobila je studentica Ena Jurić, pod mentorstvom profesora Nevena Šerića.

A da su nagrade otišle u prave ruke mogli su se uvjeriti svi na Rivi jer su svoje radove dobitnice i prezentirale.

U nastavku programa održanje show izrade koktela od hrvatskih pića. Koktele su pripremali učenici Turističko-ugostiteljske škole Split i Visoke škole Aspira, pod mentorstvom Tonča Drlje iz AspireiDragana Todorovića ispred Turističko-ugostiteljske škole, te pod budnim okom našeg poznatog i jednog od najtrofejnijih hrvatskih barmena, Jure Vojkovića.

Uz bogat prateći program akcija Kupujmo hrvatsko na Rivi, na kojoj svoje proizvode po promotivnim cijenama nudi 150 proizvođača, se nastavlja sve do 19 sati.

hr Wed May 22 2019 17:43:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce55a9829111c20948b4703/80

Norijada diljem zemlje, Sinjani natpisom na majici opisali stanje u državi

Diljem zemlje maturanti obilježavaju svoj posljednji dan srednjoškolskog obrazovanja. Događaj, koji se naziva „Norijada“, tradicionalno se obilježava pjesmom i plesom i u našoj županiji...

Uz mnoge poruke koje se tiskaju na majicama povodom Norijade posebno je zanimljiva, i uistinu aktualna, bila jedna maturanata iz Sinja. Tako su se mladi Cetinjani domišljato sjetili i napisali „Još 25 nezaposlenih“ aludirajući na stanje u državi u kojoj nije lako naći zaposlenje.

Uz smiješne natpise napomenimo kako su liječnici maturantima preporučili i nekoliko mjera kako bi očuvali zdravlje i bez posljedica preživjeli jedan od najsretnijih dana u njihovim životima. Zaključak svega jest kako je mala i tanka granica između „smijuše“ i „plakuše“ te da se, prije nego što se krene u „sveopći dernek“, razmisli o posljedicama istog.

hr Wed May 22 2019 16:19:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ce5588c29111c5a998b45d8/80
Foto: Grad Split

Završeni radovi na OŠ Mejaši: Od jeseni osmoljetka šira, prostranija i ljepša!

Ukupna vrijednost projekta rekonstrukcije i dogradnje kuće znanja na Mejašima iznosi tri milijuna kuna.

Na radost učenika i nastavnika opsežni radovi na nadogradnji Osnovne škole „Mejaši“ privedeni su kraju pa će ova osmoljetka slijedeću školsku godinu dočekati u novom ruhu.  Krajem studenog prošle godine gradonačelnik Andro Krstulović Opara svečano je označio početak građevinskih radova s kojima je danas, šest mjeseci kasnije, škola konačno dobila tri nove učionice,  dva kabineta, pomoćne prostorije i to sve skupa na dodatnih 360 metara četvornih površine. Dodajmo da ukupna vrijednost projekta rekonstrukcije i dogradnje kuće znanja na Mejašima iznosi tri milijuna kuna.

Ravnateljica škole Josipa Banić nije krila oduševljenje završetkom građevinskih zahvata: 

- Bez ikakve sumnje nadograđeni dio škole će nam znatno olakšati organizaciju i provedbu školske nastave, tim više što ćemo od jeseni imat jedan razred učenika više. Kod nas ne postoji trend pada broja učenika. Štoviše, upravo suprotno. Prostorno nam je ovo bilo neophodno kako bi našoj djeci pružili mogućnost brojnih izvannastavnih aktivnosti - kazala je ravnateljica.

Da nisu provedeni radovi na dogradnji, teško bi se od sljedeće jeseni mogla organizirati nova nastavna godina u ovoj školi na istočnom dijelu grada, koju u tri smjene pohađa čak 870 učenika.  Dodajmo da se sada ovaj školski objekt nalazi pred ishođenjem uporabne dozvole te će svečano biti otvoren s početkom nove školske godine. Grad Split zahvaljuje svim učenicima, roditeljima, školskom osoblju i stanovnicima Mejaša na strpljivosti i discipliniranom i odgovornom ponašanju u blizini samog gradilišta za proteklo vrijeme trajanja radova.

Osim radova na dogradnji OŠ Mejaši u tijeku su i radovi na dogradnji OŠ Pujanki čiji se dovršetak očekuje do konca ove godine, a u tijeku je i postupak nabave radova za dugo očekivanu dogradnju OŠ Kamen-Šine čiji bi radovi trebali započeti ovoga ljeta, po ishođenju građevinske dozvole koje je u tijeku, kako bi škola bila spremna za školsku godinu 2020./2021. Na ovaj način rješava se nedostatak osnovnoškolskih kapaciteta na istoku Splita te predstoji priprema aktivnosti za izgradnju škole na prostoru Kile u narednim godinama.

hr Wed May 22 2019 16:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .