Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c5af15a0e49388a9b8b466e/80
Foto: Facebook

Ovog puta nije o ustašama i partizanima: Martin Pauk o rješenju problema preskupih vrtića

Donosimo njegovu objavu, u cijelosti i autentično...

Splitski gradski vijećnik, Martin Pauk, inače poznat po Facebook objavama kojima su teme, uglavnom, partizani, ustaše, četnici... ovoga je puta, na sveopće iznenađenje, pisao o nekim važnijim temama, odnosno o rješenju problema preskupih vrtića s kojima se mnoge obitelji susreću.

Ipak, Martin nije mogao ne spomenuti ustaše, partizane, četnike, onako usput, ali svakako je pohvalno da isti nisu tema njegove današnje objave. 

U nastavku donosimo njegovu objavu, u cijelosti i autentično: 

Za početak, kratko pitanje za sve čitatelje - što mislite koliko će medija uopće izvijestiti o ovoj temi, prenijeti u javnost o rješavanju jednog bitnog problema i ogromnog tereta za mlade obitelji u gradu Splitu? Jedan medij, dva? Nijedan? Otprilike toliko. Znate, u ovoj temi nema ustaša, četnika i partizana, nema Tita i Pavelića, nema ni Slobe Miloševića, ni Tuđmana, ni Draže Mihailovića.

Samim time, svi oni pusti mediji, koji cijelo vrijeme kritiziraju kako političari razvlače isključivo svjetonazorske teme, će pokazati svoje licemjerje i izignorirati ovu temu. 
Nećete o temi preskupih vrtića čitati na "tolerantnim" Indexu, Net.hr, Telegramu, Pupovčevim HOBOSTI-ma. 

Vijest i prijedlog će prenijeti jedan, eventualno dva portala (već predviđam koja), a ostali će je preskočiti jer "ne donosi klikove" i već sutradan licemjerno pričati kako se političari bave samo '45.-om godinom.

Stoga, krenimo. Više-manje svaki roditelj u gradu Splitu i njegovoj užoj okolici je upoznat i opterećen velikim problemom - manjkom mjesta u gradskim dječjim vrtićima. Kapacitet javnih vrtića je otprilike 4500 mjesta, a za više od 1500 djece jednostavno nema dostupnih mjesta. Zbog te nestašice, nastale dugogodišnjim ignoriranjem problema i neizgradnjom objekata, pojavila se realna potreba otvaranja privatnih i vjerskih vrtića kako bi sva djeca bila smještena.

No, uskoro su krenuli i prvi problemi. Naime, danas ćete od svakog roditelja djece vrtićke dobi čuti kako "su se spasili jer su sredili gradski vrtić" ili u suprotnom slučaju - kako će bankrotirati pošto moraju plaćati privatni vrtić po dvostruko većim cijenama. Razlog tomu je ogroman nesrazmjer u cijenama - u gradskim vrtićima roditelji participiraju u cijeni s mjesečnim troškom od 250,00 do maksimalnih 495,00 kuna (ostalo pokriva Grad Split), dok u privatnim vrtićima, zbog manjka financiranja od strane Grada roditelji plaćaju iznose od 1000,00 do 1300,00 kuna po djetetu.

Svakako je jasna posljedica ove pogubne politike nastale nemarom dugim 25 godina - za dvoje djece koju nisu uspjeli upisati u gradski vrtić, mladi bračni par treba izdvojiti preko 2500,00 kuna mjesečno! Složit ćemo se, ogroman teret.

E sada, ono najbitnije - rješenje problema. Problem se pojavio zbog neusklađenosti sufinanciranja djelovanja gradskih i privatnih vrtića - službenici Grada Splita tijekom proteklih 25 godina nisu uspjeli napraviti kvalitetan pravilnik niti izjednačiti uvjete sufinanciranja, tako da u konačnici privatni vrtići od Grada dobivaju otprilike dvostruko manju količinu novca od gradskih. Taj novac koristi se prvenstveno za isplatu plaća zaposlenima - odgajateljima i ostalom osoblju, za pripremu obroka za djecu, režije i održavanje objekata. Kako bi nadoknadili razliku u cijeni vlasnici vrtića su primorani naplaćivati veći iznos od roditelja kako bi bili na pozitivnoj nuli, a sve to reflektira se dvostruko većim iznosom za roditelje.

Konačno, nakon 25 godina nemara i nedjelovanja po toj temi, ovaj saziv Gradskog vijeća prikupio je potpise za održavanje tematske sjednice na kojoj je donesen zaključak o osnivanju "Odbora za podizanje kvalitete predsškolskog odgoja", u koji sam imenovan, i čija je zadaća do kraja ožujka ove godine donijeti novi pravilnik kojim bi se izjednačila kvaliteta, ali i cijena (iznos sufinanciranja) gradskih i privatnih/vjerskih predškolskih ustanova.

I moram vam priznati - oduševljen sam razinom suradnje svih političkih opcija u našem gradu, konačno se čini da su svi suglasni po ovoj temi i kako ćemo iznaći najbolje moguće rješenje kojim ćemo raspetljati ovaj gordijski čvor i mladim roditeljima skinuti ogroman teret oko vrata.

Predstavnici vrtića su poslali prijedlog po kojem se izjednačavaju cijena i kvaliteta svih vrtića, a na nama kao Odboru i na samom Gradskom vijeću jest da prihvatimo taj prijedlog i doradimo detalje. Ako pokažemo malo empatije, mudrosti i razuma, tada konačno, nakon dugih +20 godina više neće biti nerviranja roditelja, povlačenja veza za upis u gradske vrtiće niti preskupih cijena za predškolski odgoj. 
Ako budemo mudri, razumni i svjesni problema, tada će konačno svi roditelji moći pod istim uvjetima upisati djecu u vrtić.

U prvom komentaru ću priložiti prijedlog odluke o sufinanciranju tako da sve bude jasno i transparentno, ako postoje bilo kakvi dodatni prijedlozi, upiti ili kritike po ovoj temi, sve vas pozivam da se obratite budući da kroz iduća dva tjedna konačno rješavamo veliki problem za nadolazećih 50 godina.

Posebne zahvale upućujem kolegama iz vijeća, članovima HDZ-a, SDP-a, HGS-a, Mosta, Pametnog, nezavisnom Anti Zoričiću, HSLS-ovcu Tonćiju Blaževiću i pogotovo kolegici Mirni Kovačić, koja je ujedno i predsjednica ovog Odbora i koja se najviše potrudila oko iznalaženja rješenja i sazivanja sjednica.

Također, iskreno me zanima i reakcija javnosti - koliko vas je do kraja pročitalo ovu objavu, koliko vas je svjesno o kako velikom problemu se radi? Mnogi imaju djecu, mnogi će je dobiti, a tema kao tema nije nimalo povoljna za kupljenje "jeftinih političkih bodova", već se radi o konkretnoj, životnoj situaciji koju samo politika može riješiti. 
Hoće li ova izjava izazvati barem 20% interesa javnosti kao izjave o ustašama, partizanima i četnicima?

Hoće li ijedan od velikih moralizatorskih medija, koji redovito pljuju po Hrvatskoj kao zemlji iz koje mladi bježe - prenijeti prijedlog rješenja kojim bi se baš mladim obiteljima omogućilo da ostanu u našem gradu i državi?

Hoće li se ova vijest pojaviti na naslovnici Jutarnjeg, Večernjeg, Indexa, 24 sata? Znate i sami - naravno da neće.

Da sam na naslovnoj fotografiji umjesto "gradski i privatni vrtići" napisao "ustaški i partizanski vrtići", vjerojatno bi svi pisali o ovom velikom problemu. 
Ovako - koga boli briga.


hr Thu Mar 14 2019 13:59:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dab313529111c37bd8b45bd/80
Foto: Screenshot / YouTube

Policija pokušala privesti dva muškarca, oni tvrde zbog majice "HDZ Lopovi. Lopine"

Dvojac tvrdi kako svojim ponašanjem nisu provocirali policiju te da je jedini razlog njihove intervencije natpis na majici

Tijekom prosvjeda "Pravda za djevojčice" u Puli, policijski službenici pokušali su privesti dvojicu muškaraca koji su nosili majice s natpisom "HDZ Lopovi. Lopine!" Dvojac tvrdi kako svojim ponašanjem nisu provocirali policiju te da je jedini razlog njihove intervencije natpis na majici. 

Naime, policajci su ih željeli privesti u postaju zbog, kako su rekli, utvrđivanja identiteta jer jedan od njih nije imao osobnu iskaznicu. Zatim im je policijska službenica rekla da ih neće privesti ukoliko skinu majice. Međutim, do privođenja nije došlo, a niti su muškarci skinuli majice.


Nakon incidenta, istarska policija se oglasila o ovom događaju.

- Policijski službenici u subotu su oko 11.20 sati, prije početka prosvjeda na Trgu Portarata u Puli, pristupili dvojici muškaraca u cilju provjere i utvrđivanja identiteta iz sigurnosnih razloga, odnosno preveniranja eventualnih protupravnih ponašanja. 

Osobe su počele negodovati te je tada pozvana još jedna policijska ophodnja kako bi se izbjegli eventualni incidenti.

Dolaskom druge ophodnje, utvrđen je identitet osoba, i to na način da je identitet jednog muškarca utvrđen uvidom u osobnu iskaznicu, dok je provjera identiteta drugog muškarca provedena na temelju iskaza osobe koja je bila s njim u društvu te je time policijsko postupanje završilo. - rečeno je iz policije. 

hr Sat Oct 19 2019 17:52:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5608f89c3bb0d907148b45e6/80
Foto: Tomislav Krišto / CROPIX

Ne izlazi na slobodu još: Sud odbio još jedan prijedlog Sanaderove jamčevine

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u ponedjeljak je odbilo još jednu ponudu obrane bivšeg premijera Ive Sanadera koja je prošlog tjedna ponudila sedam nekretnina kao jamstvo za Sanaderovu obranu sa slobode.

Zatvorena sjednica izvanraspravnog vijeća za određivanjem jamčevine kao zamjene za istražni počela je u 12,30 sati, a odluka je Sanaderovoj obrani i Uskoku objavljena nešto iza 14 sati.

Za sada nije poznato zbog čega je odbijen još jedan Sanaderov zahtjev, a razloge koje je izvanraspravno vijeće navelo u svojoj odluci objavit će glasnogovornik suda.

Sanaderova obrana sudu je u četvrtak 15. listopada ponudila sedam novih nekretnina, čiji su vlasnici, među ostalima i bivši predsjednik Sabora Luka Bebić te nekadašnji saborski zastupnici HDZ-a Jerko Rošin i Mario Zubović.

Posljednja ponuda uslijedila je nakon što je izvanraspravno vijeće Županijskog suda 6. listopada odbilo da se kao jamstvo vrijedno 12,4 milijuna kuna prizna hipoteka na dio obiteljske kuće Sanaderovih te vila jednog od njegovih odvjetnika Gorana Suića. Sud je takvo jamstvo odbio jer je utvrdio da jedna nekretnina nije etažirana, dok druga nema građevinsku ni uporabnu dozvolu.

Svoje su nekretnine, u drugom pokušaju, uz Bebića, Rošina i Zubovića ponudili Sanaderova supruga, koja garantira s dvije nekretnine, te Josip Radoš i Jerko Duško Suić. Obrana smatra da je riječ o vrijednosti što pokriva jamstvo, ranije određeno u visini od 12,4 milijuna kuna.

Bebić, Rošin i Zubović Sanaderu su, kao i supruga, već pomogli da izađe iz pritvora u prosincu 2011. kada je do prve pravomoćne presude u slučaju Ina-MOL bio na slobodi uz tada rekordnu jamčevinu jednaku sadašnjoj.

Iznos jamstva za obranu sa slobode odredio je Vrhovni sud ukinuvši nepravomoćnu presudu zagrebačkog Županijskog suda u slučaju Fimi medija u kojem je Sanader, zajedno sa svojom bivšom strankom bio osuđen za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki. Najviše pravosudno tijelo tada se pozvalo upravo na praksu iz 2011. za koju su ustvrdili da je bila učinkovita, odnosno da je osiguravala Sanaderovu nazočnost pred sudom.

hr Sat Oct 19 2019 14:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5daadfa529111cfcbc8b45a8/80

[FOTO] “Pravda za djevojčice“: Prosvjedi u Splitu, Zadru, Šibeniku, ali i diljem Hrvatske

Prosvjed se danas održao u 14 gradova diljem Hrvatske.
Ispred zgrade Županijskog suda u Splitu održan je mirni prosvjed koji je organizirala udruga Domine u suradnji s građankama i građanima Splita. Na taj način su iskazali podršku ženama i djevojčicama žrtvama seksualnog nasilja kojima nije osigurana primjerena zaštita kroz postojeći pravosudni sustav. 

Simboličnim paljenjem lampiona i šutnjom poslali su poruku javnosti, državi i pravosuđu da se odnos prema žrtvama nasilja i seksualnih kaznenih dijela mora mijenjati kako žrtve nakon podnošenja prijave ne bi bile izložene dodatnom nasilju institucija. Najveći teret odgovornosti prema žrtvi i javnosti pri tome je upravo na pravosuđu.

Ovaj protest rezultat je višegodišnjeg upozoravanja organizacija koje rade sa ženama žrtvama nasilja na problem neprijavljivanja silovanja i drugih kaznenih djela seksualnog nasilja, kao i samog nasilja nad ženama zbog straha od viktimizacije. Mlade djevojke i žene izložene su osuđivanju i nepovjerenju sustava i zajednice. Stoga je potrebno je temeljito mijenjati pristup žrtvama seksualnog nasilja i osigurati im podršku kroz sve faze postupka, ne dovodeći ih u situaciju da se brane i opravdavaju dok je istovremeno osigurana zaštita počinitelja.

Ženama koje su doživjele silovanje, seksualno uznemiravanje ili bilo koji drugi oblik seksualnog ili drugog oblika nasilja poručuju da “nisu same i NISU KRIVE!!!“hr Sat Oct 19 2019 12:05:26 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5daadb5029111c80bd8b4579/80

[FOTO/VIDEO] Kamion iz Vrgorca vratio se u Vrgorac, Bulj spriječio još jedan pokušaj odlaganja u Sinju

Pred odlagalištem je i policija koja nema razloga za postupanje
Na sinjsko odlagalište Mojanka u jutarnjim satima stigao je kamion s desetak tona vrgoračkog smeća, ali prolazak kamiona spriječio je Miro Bulj. Stigli su i mještani Sinja i okolice koji Bulju daju potpunu podršku.

Kako je radno vrijeme odlagališta bilo do 12 sati, nakon što je sat zazvonio u to vrijeme i kamion sa smećem iz Vrgorca vratio se na početnu točku polaska.

Među okupljenima je bio i predsjednik Mjesnog odbora Turjaci Stipe Perić koji od sutra, sa svojim mještanima, organizira sedmodnevni mirni prosvjed pred ulazom u odlagalište.

Medijima je Bulj kazao kako neće dozvoliti da otpad iz Vrgorca uđe na Mojanku jer je to, kako tvrdi, sulud potez ministra Ćorića te je imao zanimljiv prijedlog za gradonačelnika Vrgorca, Antu Pranića:
- Pozvat ću gradonačelnika Vrgorca da parkira kamion ispred Županijske skupštine u ponedjeljak kada je najavljena sjednica. Valjda će tada odgovorni početi shvaćati da od Sinja neće napraviti kantu za smeće, a Vrgorčanima povećati za nekoliko puta cijenu smeća - kaže Bulj. 

Na deponij je stigla i policija koja nija imala razloga za postupanje, no uzeli su izjave direktorice Čistoće Ivane Živaljić te Mira Bulja.Podsjetimo, prvi kamion iz Vrgorca stigao je u utorak, no Bulj je i tada spriječio njegov prolazak i samo iskrcavanje. Krizna situacija trajala je do 15 sati kada je zatvoreno sinjsko odlagalište pa se i kamion sa smećem vratio u Vrgorac.

Dovozu vrgoračkog smeća na sinjski deponij protive se i Sinjani i Vrgorčani. Protivnu odluku donijelo je Gradsko vijeće Sinja, a gradonačelnik Vrgorca zatražio je promjenu odluke od Ministarstva zaštite okoliša.
hr Sat Oct 19 2019 11:47:07 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .