Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c5af15a0e49388a9b8b466e/80
Foto: Facebook

Ovog puta nije o ustašama i partizanima: Martin Pauk o rješenju problema preskupih vrtića

Donosimo njegovu objavu, u cijelosti i autentično...

Splitski gradski vijećnik, Martin Pauk, inače poznat po Facebook objavama kojima su teme, uglavnom, partizani, ustaše, četnici... ovoga je puta, na sveopće iznenađenje, pisao o nekim važnijim temama, odnosno o rješenju problema preskupih vrtića s kojima se mnoge obitelji susreću.

Ipak, Martin nije mogao ne spomenuti ustaše, partizane, četnike, onako usput, ali svakako je pohvalno da isti nisu tema njegove današnje objave. 

U nastavku donosimo njegovu objavu, u cijelosti i autentično: 

Za početak, kratko pitanje za sve čitatelje - što mislite koliko će medija uopće izvijestiti o ovoj temi, prenijeti u javnost o rješavanju jednog bitnog problema i ogromnog tereta za mlade obitelji u gradu Splitu? Jedan medij, dva? Nijedan? Otprilike toliko. Znate, u ovoj temi nema ustaša, četnika i partizana, nema Tita i Pavelića, nema ni Slobe Miloševića, ni Tuđmana, ni Draže Mihailovića.

Samim time, svi oni pusti mediji, koji cijelo vrijeme kritiziraju kako političari razvlače isključivo svjetonazorske teme, će pokazati svoje licemjerje i izignorirati ovu temu. 
Nećete o temi preskupih vrtića čitati na "tolerantnim" Indexu, Net.hr, Telegramu, Pupovčevim HOBOSTI-ma. 

Vijest i prijedlog će prenijeti jedan, eventualno dva portala (već predviđam koja), a ostali će je preskočiti jer "ne donosi klikove" i već sutradan licemjerno pričati kako se političari bave samo '45.-om godinom.

Stoga, krenimo. Više-manje svaki roditelj u gradu Splitu i njegovoj užoj okolici je upoznat i opterećen velikim problemom - manjkom mjesta u gradskim dječjim vrtićima. Kapacitet javnih vrtića je otprilike 4500 mjesta, a za više od 1500 djece jednostavno nema dostupnih mjesta. Zbog te nestašice, nastale dugogodišnjim ignoriranjem problema i neizgradnjom objekata, pojavila se realna potreba otvaranja privatnih i vjerskih vrtića kako bi sva djeca bila smještena.

No, uskoro su krenuli i prvi problemi. Naime, danas ćete od svakog roditelja djece vrtićke dobi čuti kako "su se spasili jer su sredili gradski vrtić" ili u suprotnom slučaju - kako će bankrotirati pošto moraju plaćati privatni vrtić po dvostruko većim cijenama. Razlog tomu je ogroman nesrazmjer u cijenama - u gradskim vrtićima roditelji participiraju u cijeni s mjesečnim troškom od 250,00 do maksimalnih 495,00 kuna (ostalo pokriva Grad Split), dok u privatnim vrtićima, zbog manjka financiranja od strane Grada roditelji plaćaju iznose od 1000,00 do 1300,00 kuna po djetetu.

Svakako je jasna posljedica ove pogubne politike nastale nemarom dugim 25 godina - za dvoje djece koju nisu uspjeli upisati u gradski vrtić, mladi bračni par treba izdvojiti preko 2500,00 kuna mjesečno! Složit ćemo se, ogroman teret.

E sada, ono najbitnije - rješenje problema. Problem se pojavio zbog neusklađenosti sufinanciranja djelovanja gradskih i privatnih vrtića - službenici Grada Splita tijekom proteklih 25 godina nisu uspjeli napraviti kvalitetan pravilnik niti izjednačiti uvjete sufinanciranja, tako da u konačnici privatni vrtići od Grada dobivaju otprilike dvostruko manju količinu novca od gradskih. Taj novac koristi se prvenstveno za isplatu plaća zaposlenima - odgajateljima i ostalom osoblju, za pripremu obroka za djecu, režije i održavanje objekata. Kako bi nadoknadili razliku u cijeni vlasnici vrtića su primorani naplaćivati veći iznos od roditelja kako bi bili na pozitivnoj nuli, a sve to reflektira se dvostruko većim iznosom za roditelje.

Konačno, nakon 25 godina nemara i nedjelovanja po toj temi, ovaj saziv Gradskog vijeća prikupio je potpise za održavanje tematske sjednice na kojoj je donesen zaključak o osnivanju "Odbora za podizanje kvalitete predsškolskog odgoja", u koji sam imenovan, i čija je zadaća do kraja ožujka ove godine donijeti novi pravilnik kojim bi se izjednačila kvaliteta, ali i cijena (iznos sufinanciranja) gradskih i privatnih/vjerskih predškolskih ustanova.

I moram vam priznati - oduševljen sam razinom suradnje svih političkih opcija u našem gradu, konačno se čini da su svi suglasni po ovoj temi i kako ćemo iznaći najbolje moguće rješenje kojim ćemo raspetljati ovaj gordijski čvor i mladim roditeljima skinuti ogroman teret oko vrata.

Predstavnici vrtića su poslali prijedlog po kojem se izjednačavaju cijena i kvaliteta svih vrtića, a na nama kao Odboru i na samom Gradskom vijeću jest da prihvatimo taj prijedlog i doradimo detalje. Ako pokažemo malo empatije, mudrosti i razuma, tada konačno, nakon dugih +20 godina više neće biti nerviranja roditelja, povlačenja veza za upis u gradske vrtiće niti preskupih cijena za predškolski odgoj. 
Ako budemo mudri, razumni i svjesni problema, tada će konačno svi roditelji moći pod istim uvjetima upisati djecu u vrtić.

U prvom komentaru ću priložiti prijedlog odluke o sufinanciranju tako da sve bude jasno i transparentno, ako postoje bilo kakvi dodatni prijedlozi, upiti ili kritike po ovoj temi, sve vas pozivam da se obratite budući da kroz iduća dva tjedna konačno rješavamo veliki problem za nadolazećih 50 godina.

Posebne zahvale upućujem kolegama iz vijeća, članovima HDZ-a, SDP-a, HGS-a, Mosta, Pametnog, nezavisnom Anti Zoričiću, HSLS-ovcu Tonćiju Blaževiću i pogotovo kolegici Mirni Kovačić, koja je ujedno i predsjednica ovog Odbora i koja se najviše potrudila oko iznalaženja rješenja i sazivanja sjednica.

Također, iskreno me zanima i reakcija javnosti - koliko vas je do kraja pročitalo ovu objavu, koliko vas je svjesno o kako velikom problemu se radi? Mnogi imaju djecu, mnogi će je dobiti, a tema kao tema nije nimalo povoljna za kupljenje "jeftinih političkih bodova", već se radi o konkretnoj, životnoj situaciji koju samo politika može riješiti. 
Hoće li ova izjava izazvati barem 20% interesa javnosti kao izjave o ustašama, partizanima i četnicima?

Hoće li ijedan od velikih moralizatorskih medija, koji redovito pljuju po Hrvatskoj kao zemlji iz koje mladi bježe - prenijeti prijedlog rješenja kojim bi se baš mladim obiteljima omogućilo da ostanu u našem gradu i državi?

Hoće li se ova vijest pojaviti na naslovnici Jutarnjeg, Večernjeg, Indexa, 24 sata? Znate i sami - naravno da neće.

Da sam na naslovnoj fotografiji umjesto "gradski i privatni vrtići" napisao "ustaški i partizanski vrtići", vjerojatno bi svi pisali o ovom velikom problemu. 
Ovako - koga boli briga.


hr Thu Mar 14 2019 13:59:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b1281c02af47fe7128b45ac/80
Foto: HGSS / Ilustracija

Učenje od najboljih: Kinezi na obuci kod HGSS-a

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) odavno je diljem Europe sinonim za profesionalnost i spremnost. Čini se kako se glas o njihovim uspješnim akcijama proširio i puno dalje

Naime, Kinezi su poslali svoje tročlano izaslanstvo na obuku kod nas da bi, kako su rekli, učili od najboljih jer kod kuće nemaju ustrojene službe spašavanja.

A kako se Kinezi snalaze u hladnoj Cetini, provjerio je RTL Danas. 

- Ova rijeka je jako mala u usporedbi s našim velikim rijekama. Komplicirano je, ali uz vježbanje tehnike ćemo steći dovoljno iskustva. Tu je jako dobro, a i sigurno je. - kazao je Shao Hqi iz Kine.

Već u zoru HGSS-ovci su ih čekali u učionici gdje su morali proći teoretsku nastavu, neophodnu prije prakse u rijeci.

- Ovo je samo izvidnica njihova, na obuci, čini mi se, a ići ćemo mi isto gore u Kinu. - tvrdi Ivan Šafrdin iz HGSS-a.

Do suradnje je došlo u prosincu, kada su Kinezi, predstavnika Kajkaškog savezaZagreba, zamolili da pronađe nekog tko bi mogao obučiti njihove spasioce.

Gosti su naravno, kako smo već i navikli od turista s Dalekog istoka, snimali svaki detalj demonstracija, ali se i svojski trudili upiti iskustvo svojih instruktora. A intezivna obuka trebala bi trajati do 22. ožujka, kada će stečeno znanje Kinezi ponijeti natrag u Kinu.

Sve što ih se učilo, Kinezi su zapamtili ili snimili, a čini se da neće tako skoro zaboraviti ni temperaturu Cetine u trećem mjesecu.

- Jako, jako je hladno. Da. Stvarno hladno. - komentirao je Shao Hqi uz smijeh. - piše RTL

hr Fri Mar 22 2019 19:05:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c951d2d29111ce3188b45bc/80

Održani Dani tehničke kulture u Osnovnoj školi Gripe

Manifestaciju su u suradnji s OŠ Gripe organizirale Zajednica tehničke kulture grada Splita i neke od udruga članica

U splitskoj osnovnoj školi Gripe je 20. i 21. travnja održana manifestacija Dani tehničke kulture 2019. godine.

 Manifestaciju su u suradnji s OŠ Gripe organizirale Zajednica tehničke kulture grada Splita i neke od udruga članica. Na njenom otvorenju je sve prisutne pozdravio ravnatelj OŠ Gripe Davor Šimić, a nazočni su bili i predstavnici rukovodstva Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije. Dane tehničke kulture je otvorio predsjednik ZTK grada Splita Martin Olujić.

Prva je na programu bila radionica robotike, koju je vodio član udruge Inovatic Marko Janjiš. Djeca su naučila osnove programiranja malih robota, tako da oni nauče prepoznavati i zaobilaziti prepreke. U drugoj radionici, u realizaciji ZTK grada Splita, mlađi su osnovci upoznati s obradom stiropora. Radionicu je vodio Martin Olujić, a drugi dio iste radionice se našao na programu i u četvrtak. Posljednju radionicu prvog dana, onu digitalne fotografije, vodili su članovi Fotokluba Split, majstor fotograf Antonio Miše i njegova asistentica fotografkinja Kristina Soldić. Ta je radionica privukla mahom starije osnovce.

Drugi dan manifestacije je započeo radionicom modelarstva koju je vodio Toni Jagnjić, stručni suradnik Zajednice tehničke kulture Splitsko-dalmatinske županije. Djeca su izrađivala modele leptira i autića. Popodnevni program je uključivao i interaktivno predavanje jedriličarskog modelarstva, koje su vodili članovi JK Zenta Josip Marasović i Mladen Kinkela

Proučavalo se glavne sastavne materijale trupova, jedrilja, kolombe i balasta, karakteristike elektronike i načine funkcioniranja radio sustava, vrste vjetrova, osnove jedrenja i upravljanja jedrilicom, domet, taktike i ostale zanimljivosti toga jedriličarskog segmenta tehničke kulture. Program Danâ tehničke kulture u OŠ Gripe je zaključen astronomskim programom, kojega je vodio astronom-animator udruge Zvjezdano selo Mosor Zoran Knez

Nakon predavanja o Sunčevom sustavu, pred školom je provedeno i kratko promatranje neba teleskopom.

hr Fri Mar 22 2019 18:33:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c950e5f29111ce3188b4582/80
Foto: Screenshot / YouTube

Ministarstvo prijavilo motivacijsku govornicu Anu Bučević: "Radi se o elementima kaznenog djela"

Ministarstvo zdravstva kazneno će prijaviti Splićanku Anu Bučević zbog nadriliječništva temeljem pisma koje im je poslao psihijatar Herman Vukušić

Ministarstvo zdravstva kazneno će prijaviti Anu Bučević zbog nadriliječništva. Splitsku YouTube guruicu danas je prozvao psihijatar Herman Vukušić. Pisao je ministru zdravstva Milanu Kujundžiću zahtijevajući od njega da Anu Bučević kazneno prijavi jer opasnim savjetima dovodi u pitanje zdravlje ljudi. - piše Index

- Po stavovima koje propagira Ane Bučević lako se može zaključiti da su oboljeli sami krivi za svoje stanje, jer ne 'vibriraju' na dostatnoj energetskoj razini, a pravi lijek za sve je 'vortex', svojevrsno stanje energetske homeostaze u koje vas, naravno, vodi Ana Bučević. Prema njezinoj internetskoj stranici dobio sam dojam da je 'vortex' poželjno ostvariti putem motivacijskih krstarenja koja koštaju više od PET/CT pretrage u privatnoj klinici. - napisao je između ostalog dr. Vukušić u svome pismu. Cijelo pismo možete pogledati ovdje.

Nekoliko sati kasnije reagiralo je i Ministarstvo zdravstva.

- O predstavci dr. Hermana Vukušića koja se odnosi na kazneno djelo nadriliječništva počinjeno od strane Ane Bučević, prof. kineziologije, odgovaramo da će ista biti dostavljena na nadležno postupanje Ministarstvu unutarnjih poslova, s obzirom na to da se radi o elementima kaznenog djela sukladno odredbama Kaznenog zakona. - poručili su iz Ministarstva zdravstva. - piše Index

hr Fri Mar 22 2019 17:33:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bade7c8cb557a8ea08b4ee8/80
Foto: MUP

Vozači, oprezno!: Policija će provoditi pojačane aktivnosti u prometu

Na prometnicama Policijske uprave splitsko-dalmatinske će se i ovog vikenda poduzimati pojačane aktivnosti u cestovnom prometu

Aktivnosti će biti posebno usmjerene na prekršaje prekoračenja brzine, upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i droga, nekorištenja sigurnosnih pojaseva u vozilima i korištenja mobitela za vrijeme vožnje, ali i na druge prekršaje, koji su u uzročno-posljedičnoj vezi s nastankom prometnih nesreća, a posebno onih s najtežim posljedicama.

Apeliramo na sve sudionike u prometu na poštivanje propisa, posebno onih o ograničenju brzine i zabrani upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i droga, kako bi odgovornim sudjelovanjem u prometu sačuvali vlastiti, ali i živote ostalih sudionika u prometu. - obavijestila je PU splitsko-dalmatinska 

hr Fri Mar 22 2019 17:13:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .