Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5904d385b47398de648b4583/80

Jedite ove biljke i izgubite višak kila

Jeste li znali da da ljekovite biljke potiču metabolizam? One mogu regulirati razine šećera u krvi, čiste jetru i snižavaju kolesterol, i zbog toga su najbolji saveznik vitkosti
Celer potiče mršavljenje i regulira tlak

Pravi celer (Apium graveolens) poznavali su još stari Grci i Rimljani, koji su vjerovali i u njegova afrodizijačka svojstva. Celer je pun vode, minerala i vitamina te vlakana, ali ima malo kalorija. Stoga potiče probavu te je odličan sastojak svake zdrave i uravnotežene dijete, piše 24sata.hr.

Grickanje celera između obroka potiče mršavljenje, a ujedno će vas smiriti ako ste pod stresom zahvaljujući magneziju i eteričnim uljima iz celera koji umiruju živčani sustav. Celer također sadrži sastojke koji smanjuju loš kolesterol u organizmu i time ujedno utječe na smanjenje previsokog krvnog tlaka.

Bogat je vitaminom A, magnezijem, natrijem i vitaminom K. Čaj se priprema od četrdesetak grama celerova lišća koje se prokuha u litri vode nekoliko minuta pa ostavi poklopljeno dok se ne ohladi. Procijedi se i pije nekoliko puta dnevno tijekom nekoliko tjedana, ovisno o tegobama koje se liječe.

Celer ima protuupalno djelovanje kod bolesti grla, otklanja loš zadah, a u proljeće je moćno oružje protiv proljetnog umora. Istraživanja su pokazala da celer sadrži i znatne količine kumarina koji pojačava imunitet organizma. 

Sok od celera

Uz pomoć sokovnika napravite svježi sok od 250 grama korijena celera, njegovih stabljika i dodajte malo lišća, ali oprezno s njim jer će sok inače biti pregorak. Sok možete piti ili ga koristiti za ispiranje usta i grla ako ste promukli ili prehlađeni.

Napitak se koristi u ranoj fazi liječenja reumatizma, gihta ili kod reguliranja menstrualnog ciklusa. Kod smanjenja kolesterola treba biti uporan i piti sok redovito dva mjeseca. Kao pomoć pri mršavljenju, sok od celera možete miješati s drugim sokovima ugodnijeg okusa, na primjer jabukom i ciklom. 

Doručak koji regulira šećer

Uzmite nekoliko stabljika celera s lišćem i pola litre kiselog mlijeka, jogurta ili kefira. Isjeckajte celer na sitno i pomiješajte s odabranim fermentiranim mliječnim proizvodom. Uzmite nekoliko žlica ovoga pripravka svako jutro prije doručka tijekom više mjeseci.

Cikorija regulira kolesterol

Cikorija ili vodopija (Cichorium intybus) stoljećima je poznata kao biljka s protuupalnim i antiseptičkim svojstvima pa se upotrebljavala u melemima za smanjivanje naticanja. Odnedavno je poznato da može smiriti upalu izazvanu reumatizmom ili gihtom. U ljekovite svrhe upotrebljavaju se listovi, cvjetovi i korijen cikorije.

Cijela biljka je bogata inulinom koji potiče razvoj bakterija koje su potrebne da bi crijeva uredno radila. Potiče apetit, izlučivanje želučanih i probavnih žlijezda te pražnjenje crijeva. Poboljšava rad jetara, žučnog mjehura, bubrega i poticajno utječe na metabolizam, što je karakteristično za biljke koje imaju velike količine inulina.

Zbog toga cikorija može biti preventiva, ali i lijek za probleme kao što su usporena probava, čirevi probavnog trakta i nadimanje. Također se pokazalo da inulin može snižavati razinu kolesterola u krvi. Budući da snižava i razine šećera u krvi, cikorija je prikladna hrana za dijabetičare. 

Pripremite od 13 do 30 g mješavine korijenja, listova i cvjetova cikorije. Stavite u litru vode i kuhajte pet minuta. Pijte po šalicu čaja prije ručka i večere. Ovaj čaj pomaže protiv tegoba s jetrima i bubrezima, naticanja, povraćanja, usporene probave i nadimanja.

Čudotvorna kopriva

Kopriva (Urtica dioica) bogata je vitaminima, mineralima i ljekovitim tvarima. Koristi se kao diuretik jer može pojačati uklanjanje natrija i mokraćne kiseline te tako olakšati stanje kod reumatizma i artritisa. Kopriva djeluje protiv proljeva i pomaže kod hemoroida. Čaj se rabi za ispiranje mokraćnih organa, sprečavanje stvaranja pijeska u bubrezima, povećanje količine urina i kod svih upalnih procesa u tijelu.

Kopriva snižava i razinu šećera u krvi pa se stoga koristi u brojnim čajnim mješavinama protiv dijabetesa. Prema talijanskom istraživanju iz 2002., ekstrakt korijena koprive mogao bi biti učinkovit i u snižavanju krvnog tlaka. Korijen koprive najčešće se rabi kod otežanog mokrenja zbog povećane prostate.

Pripravci od korijena olakšavaju i tegobe kod povećane prostate iako se veličina žlijezde ne smanjuje. Čaj od koprive dobro je sredstvo za jačanje jer opskrbljuje organizam željezom i uspješno djeluje protiv umora. Može se praviti i od svježih listova. 

Listovi i korijen koprive gotovo su neizostavni sastojak čajeva i biljnih kapi za čišćenje krvi, poticanja boljeg rada jetre, snižavanje masnoća u krvi, za pojačavanje cirkulacije i lakše mršavljenje.

Ljekovita breza

Listovi breze imaju diuretičko djelovanje pa se često koriste u čajnim mješavinama za pospješivanje gubitka kilograma. Čaj od đumbira ubrzava metabolizam i potiče sagorijevanje masti pa pomaže pri mršavljenju.

Daje dulji osjećaj sitosti, smanjuje apetit i čisti jetru. Cvjetovi jaglaca mogu se pomiješati s jednakim dijelovima brezova i koprivina lista te od njega pripravljati čaj koji se upotrebljava za proljetno ‘čišćenje krvi’. Takav čaj pije se polagano, od dva do tri puta na dan.

Dobričica

Dobričica je u našoj zemlji vrlo česta i rasprostranjena biljka, izuzevši primorske krajeve s mediteranskom florom. Raste u gajevima, kraj potoka, po vlažnim livadama i travnjacima, uz plotove, jarke, živice, grmlje i puteve, po zidovima, močvarnim pašnjacima, neobrađenim poljima, na vlažnim mjestima. Raširena je i kao korov po poljima, njivama i vrtovima.

Cijela biljka miriše aromatično a okus joj je gorko pikantan. Raste uz rubove šuma i livada, živica, plodova, gajeva itd. Bere se cijela biljka u cvatu u proljeće koju sušimo brzo na toplome mjestu u hladu. U ljetno vrijeme bere se list koji također sušimo brzo. Od svježe biljke dobivamo sok ili je možoemo dodavati jelima, a suha se koristi za čaj. Regulira kolesterol, potiče mršavljenje i čisti organizam. 

Komorač pomaže probavu

Plodovi komorača (zamjene su anis, kim ili korijander) svojim eteričnim uljima pomažu protiv nadutosti, gastritisa, bolova u području želuca, jetre ili žuči. Pomažu u probavi masne hrane.

Zato se ove biljke koriste kao pomoć pri mršavljenju, kao dodatak drugoj hrani ili u čajnim mješavinama. Ova biljka ubrzava metablizam, poboljšava okus čajnim mješavinama i povoljno djeluje na probavu. Iskušajte čaj od svježih listova.  

Pirika čisti jetru

Podanak pirike pomaže kod masne jetre (povišene masnoće u krvi), a poticanjem bubrega na rad kompletno čisti krv od toksina. Ova biljka raste kao vrlo uporan korov, a od nje se mogu pripremati čajevi i tinkture.

Cvjetovi jaglaca mogu se pomiješati s jednakim dijelovima brezova i koprivina lista te od njega pripravljati čaj koji se upotrebljava za proljetno ‘čišćenje krvi’. Takav čaj pije se polagano, od dva do tri puta na dan.

Listovi borovnice sadrže znatnu količinu mirtilina, ljekovite aktivne tvari koja regulira razinu šećera u krvi, potiče rad gušterače u lučenju inzulina i potiče kompletni metabolizam. Koriste se kao čaj i u čajnim mješavinama.

Dijeta s jagodama

Kod povećane tjelesne mase, kao i kod hemoroida, narodna medicina preporučuje dijetu od jagoda. Tijekom 5-6 tjedana svakoga dana treba prije svakog obroka ili međuobroka pojesti po 200 grama jagoda.
Ako se jagodama doda malo limunova soka, ova dijeta pomaže kod uklanjanja kamenca.

Detoks čaj

Tri žlice mješavine od 10 g listova jagode, 10 g listova kupine, 10 g listova maline, 10 g cvijeta tratinčice i 10 g listova maslačka preliti s 6 dl kipuće vode. Poklopiti i nakon jednog sata procijediti. Piti po 2 dl zaslađenog čaja tri puta dnevno prije jela. 

Čaj od duda

Čaj se pravi od lisnatih pupoljaka duda koji se skupljaju preko zime, a onda se suše. Ovaj način primjene potječe iz korejske tradicionalne medicine u kojoj se ovaj čaj također upotrebljava kao sredstvo za mršavljenje.

Za mršavljenje i protiv celulita

Potrebno vam je 25 g listova maslačka, 25 g listova koprive, 25 g korijena maslačka i 25 g korijena čička. U jednoj staklenci pomiješajte listove, a u drugoj korijenje. Žličicu korijenja prelijte šalicom vode, stavite na vatru i kuhajte 20 minuta. Dodajte žličicu lišća, maknite s vatre, ostavite da stoji deset minuta pa procijedite. Popijte od dvije do tri šalice čaja na dan.

Kamilica blažava glad, ali i smiruje

Cvjetovi kamilice imaju prutuupalno djelovanje. Čaj od  kamilice pomaže kod gastritisa, poboljšava rad bubrega, potiče znojenje, pomaže u jačanju metabolizma, kod nadutosti i mučnine. Za razliku od ostalih biljaka, također ima i blago sedativno djelovanje - pomaže nam protiv stresa, nervoze, gladi, smiruje nas i olakšava nam san.


hr Mon Apr 23 2018 09:47:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b01564a2af47f5d0d8b45d2/80

Jesti ili ne jesti? Što učiniti kada vam muha dođe na hranu?

Ostavili ste ćevape nakratko ga ostavili na stolu. Kad ste se vratili na jednom je bila muha. Horor! I što sad? Je li u redu ipak pojesti taj ćevap ili ne?

Kada muha sleti, počne ispitivati novi teren u potrazi za hranom. Ako procijeni da je vrijedno obroka, ona pljune na površinu, objašnjavaju stručnjaci.

Muhe nemaju zube, pa luče enzime iz usta da bi omekšale hranu, koju onda mogu lakše usisati i progutati. Ovaj proces počinje nekoliko sekundi nakon što je sletjela. Muha također može isprazniti izmet dok istražuje novu površinu, piše tonic.vice.com, prenosi 100 posto.

Što će prenijeti na našu hranu ovisi o tome gdje je bila prije nego je sletjela kod nas. Znanstvenici su pronašli 200 patogena kod odraslih primjeraka muhe zunzare.

Najgori mogući scenarij je ako muha sadrži štetne bakterije i ako su one imale vremena da se razviju u našoj hrani. Primjerice, ako je prije bila u kontejneru sa smećem, a onda provela nekoliko minuta na našoj porciji hrane.

U takvim slučajevima možete oboljeti od salmonele ili zaraziti se bakterijom E. coli, kaže dr. William Kern sa Sveučilišta u Kaliforniji.

U zemljama bez urednih kanalizacijskih ili vodovodnih sustava, muhe mogu sadržavati patogene iz ljudskog izmeta i prenositi i smrtonosne bolesti, kao što su kolera, kampilobakterioza ili dizenterija.

No, mi se svakodnevno susrećemo s brojnim mikrobima i otporni smo na njih tako da veće opasnosti nema.
hr Sun May 20 2018 13:05:30 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b0133032af47f5d0d8b45a7/80

Splitska Carmen svojim snažnim glasom osvaja internacionalne pozornice

Irena Parlov, operna je pjevačica koja svojim glasom i stasom osvaja svjetsku opernu scenu

Svi istinski zaljubljenici u kazališnu umjetnost sigurno su pogledali jednu od najpopularnijih i najizvođenijh opera diljem svijeta, a radi se o operi Georgea Bizeta “Carmen”. U ovoj priči operna pjevačica Irena Parlov naša je Carmen koja je ujedno i njena zaštitna uloga. Rođena Sarajka, dolazi iz glazbene obitelji, a majka joj je profesorica pjevanja.

Nastupala je širom Europe, a trenutno je gostujuća solistica ljubljanske opere i baleta već četiri godine. Iako je dijete Splita i s ponosom predstavlja svoj grad, Irena kaže da se najmanje zna za nju baš u njenom gradu. Kako bi to popravili, odlučili smo popričati sa splitskom Carmen koja nam je otkrila kako je to nastupati na pozornicama širom svijeta, što misli o opernoj sceni u Hrvatskoj i koji su joj planovi u budućnosti...

Operna ste pjevačica i nastupate diljem svijeta, a u Splitu (Hrvatskoj) se najmanje zna za Vas...Kako se osjećate zbog toga? Jeste li iznenađeni ili razočarani?

- Ne razmišljam previše o tome, no činjenica je da se općenito jako malo piše o mladim umjetnicima koji osvajaju internacionalne pozornice i o njima šira javnost jako malo zna. Ja sam dijete Splita i normalno da mi ponekad bude jako čudno da nitko tko piše o kulturi grada Splita, nema pojma da postoje osobe vrijedne pisanja jer nižu lijepe i zapažene uloge i predstavljaju Split gdje god da idu. Ja sam se evo nedavno vratila iz Francuske, Španjolske...gdje sam imala velike uspjehe popraćene izvrsnim kritikama i nitko u Splitu o tome ništa ne zna.

Kakvo je vaše mišljenje o opernoj sceni u Hrvatskoj? Imaju li operni pjevači dobar angažman i jesu li cijenjeni unutar “kulturnih krugova”?

- Pa ne mogu reći da nam je lako. Dobrih produkcija ima i postoje ljudi koji se nastoje boriti za kvalitetu i najviši umjetnički dojam, a ne samo za svoju osobnu korist. No ruku na srce, malo ih je i samim time ni meni ni mojim kolegama nije lako, posebno kad ste slobodni umjetnik. No oni koji su dobri, prepoznati su i itekako cijenjeni od struke bez obzira što ih u Hrvatsku malo ili nikako ne zovu.

Irena kaže da je operni svijet van Hrvatske pun sjajnih izvođača, velikih produkcija i onoga što je najbitnije, temeljitog i upornog rada na sebi. Upravo se vratila iz Španjolske gdje je gostovala kao Carmen, a za to ulogu bila je izabrana između više od 100 kandidatkinja! U Sloveniji nastupa za SNG Ljubljana i Maribor gdje tumači uloge poput Carmen, Suzuki, Azucene...

Kako vježbate i kako uspjevate očuvati glas? Ne izgledate kao “tipična” operna pjevačica...

- Da, prilično sam fit. To je genetika. No volim vježbati, pa tako održavam svoje tijelo u formi, a to pomaže i glasu. Nastojim govoriti u dobroj poziciji. Pijem puno vode. Izbjegavam alkohol i zadimljene prostorije no ne pretjerujem. Treba i živjeti. Upjevavam se gotovo svaki dan no odvojim i neki period za potpuni odmor glasnica. 

Za operu u Hrvatskoj kaže da se ne cijeni dovoljno, ali ima jedan broj znalaca koji ih redovito prate.

U pauzama od posla, Irena voli putovati i upoznavati svijet oko sebe.

- Putovanja hrane moju dušu i nezaobilazan su dio mog života. No i moj posao je takav pa to nije teško. Jako sam društvena osoba, volim ljude i uživam u dobroj hrani, šali i druženju pa lako nalazim nove prijatelje.

No najljepše joj je kad dođe u svoj Split, osjetiti šušur splitskih ulica i popiti kavu u omiljenim joj kafićima, a najdraže joj je sjesti sama i uživati.

- Na kavi često volim biti sama. Putovanja su me tome naučila. Kavica u omiljenim mi splitskim kafićima ili restoranima kao što su DeBelly, Fro, Olive tree, Galerija Food bar u kojima nerijetko učim i svoje uloge nezaobilazan je dio moga dana, pa me tako s notama i slušalicama u ušima često možete sresti u gradu.

Velika je zaljubljenica u modu koja je za nju igra, a to prepoznaju i strani portali pa je ponekad kontaktiraju za intervju i pokoju fotografiju u nekoj zanimljivoj odjevnoj kombinaciji.

Koje su vam želje i snovi? Nastupati i biti priznata u Hrvatskoj ili i dalje biti dio svjetske operne scene i na tome nastaviti raditi...

- Naravno da želiš biti priznat u svojoj državi, no ja i dalje volim izazove, gostovanja i putovanja. Tako da se veselim tome kako se lijepo razvija moja internacionalna karijera. Što se Hrvatske tiče, s mnogim hrvatskim dirigentima sam surađivala ili još uvijek surađujem, poput velikog Lorisa Voltolinija. Često pjevam u osječkom HNK, gdje smo nedavno imali jako uspješnu i ovacijama ispraćenu premijeru Trubadura, gdje sam već drugi put pjevala jako zahtjevnu ulogu Azucene. Prvi put sam debitirala prije godinu dana u toj ulozi u Mariboru pod ravnanjem Voltolinija kojem sam iznimno zahvalna i jako sretna da mogu raditi s njim.

Za druge hrvatske pozornice će sigurno doći vrijeme pa tako opet i za onu splitsku…



hr Sun May 20 2018 10:37:14 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b012f772af47f870d8b4597/80

Treba se osvježiti i informirati: Sladoled i novina za dobar početak dana

Svatko od nas ima svoj nedjeljni ritual, a čini se da Ivica voli započeti dan sa Slobodnom u jednoj, a sladoledom u drugoj ruci...
Već dugo nismo obišli našeg susjeda Ivicu. Nedjeljno jutro pravi je trenutak da to učinimo.

"Dobro jutro Ivica. Šta se radi?"

"Evo ovako je najbolje započeti jutro- sladoled i Slobodna", kaže Ivica.

"A ima li šta pametna u njoj?"

"Da ti pravo kažem, ništa", odgovara on.

"Pa zašto je onda čitaš?", zanimalo nas.

"Radi mrtvih", kazao je Ivica.
hr Sun May 20 2018 10:20:09 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/59d4b6e8b9e03eed748b45ad/80

Češće se rastaju oni vjenčani nakon 30. godine

Profesor sociologije na Sveučilištu Utah, Nicholas Wolfinger, proučavao je podatke broja skopljenih brakova i dobi parova u razdoblju od 2011. do 2013., a obuhvatio je osobe dobi od 15 do 44. godine života.
Mnogi se danas vjenčaju znatno kasnije nego što je to bio običaj prije. I dok je prije bilo uobičajeno vezati se za nekoga brakom u dvadesetim godinama, sve više parova odlučuje se na taj korak, ako se odluče, tek nakon tridesete. Ako ste pred vjenčanjem, a prošli ste tridesetu, vjerojatnije je da ćete se razvesti.  

Tako tvrdi stručnjak za veze i obitelj te profesor sociologije na Sveučilištu Utah, Nicholas Wolfinger. On je proveo opsežno istraživanje da otkrije postoji li povezanost između dobi stupanja u brak i vjerojatnosti za razvod. 

Proučavao je podatke broja skopljenih brakova i dobi parova u razdoblju od 2011. do 2013., a obuhvatio je osobe dobi od 15 do 44. godine života. 

Otkrio je da najmanji rizik od razvoda imaju parovi koji su sklopili brak u kasnim dvadesetima, dok najveću stopu razvoda imaju oni koji su sudbonosno DA izrekli sredinom i krajem tridesetih jer su u toj dobi, napominje Wolfinger,  osobe najmanje sklonu kompromisu i promjeni životnih navika, piše Večernji list.


hr Sun May 20 2018 09:15:53 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .