Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/593a8568b9e03e33298b4591/80

20 namirnica s manje od 100 kalorija

Do savršene linije može se i brojanjem kalorija. Zato, kada ogladniš na poslu, ne trči do pekarnice, nosi uvijek neku od ovih namirnica. Zasitit će te, a unijet ćeš manje od 100 kalorija u organizam.
Kada pokušavaš istopiti suvišne kilograme, svaka je pomoć dobro došla. Stručnjaci će reći da rezultata nema bez kombinacije vježbanja i uravnotežene prehrane. Već i vrapci na grani znaju da nisu poželjne visokokalorične namirnice, masna hrana, prekomjerne količine soli i šećera. S druge strane, potrebno je konzumirati više vode, svježeg voća i povrća, bezmasnog mesa, ribe i zdravih masnoća (orašasti plodovi i maslinovo ulje).

Donosimo kratki popis namirnica objavljen na portalu “Women and Weight” u kojima možete uživati bez bojazni za svoj struk, a svaka ima manje od sto kalorija. Ponesite ih sa sobom na posao i priušti sebi zdrav međuobrok i ručak umjesto uobičajene dostave ili obroka iz pekarnice., piše Zdrava krava

Voće
 srednja jabuka – 80 kalorija
 srednja banana – 90 kalorija
 srednja naranča – 65 kalorija
 srednja kruška – 100 kalorija
 mandarina – 46 kalorija
 kivi – 45 kalorija
 mala porcija bobičastog voća – između 50 i 90 kalorija

Povrće
rajčica – 25 kalorija
stabljika celera – 10 kalorija
75 grama
crvene paprike – 14 kalorija
75 grama mrkve – 27 kalorija
75 grama gljiva – 8 kalorija
75 grama brokule – 26 kalorija

Mliječni proizvodi
 240 ml bademovog mlijeka – 70 kalorija
120 ml sojinog mlijeka – 60 kalorija
 visokoproteinske namirnice jedno tvrdo kuhano jaje – 72 kalorija
 jedna žlica maslaca od kikirikija – 100 kalorija
 60 grama tune u salamuri – 70 kalorija
60 grama skuhanih kozica – 84 kalorija



hr Sat Dec 02 2017 11:50:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b0301a82af47fe1108b45cd/80

"Klub zadovoljnih žena": Sretne dobitnice su...

Radnja filma je smještena u Kaliforniju, a prati život četiri prijateljice čiji se životi promijene nakon čitanja knjige 50 nijansi sive, u njihovom književnom klubu.
Trilogija 50 nijansi inače nije vrsta literature koju ove uspješne i inteligentne dame u filmu imaju običaj čitati, međutim njihovi se životi drastično mijenjaju nakon što pročitaju slavni erotski roman.

O čemu je riječ i kako izgleda njihov život nakon romana otkriti će:


Nikolina Katic
Anita Marasović
Ana Delić
Mia Milovac



Osvojene kinoulaznice dobitnici mogu iskoristiti isključivo od ponedjeljka do četvrtka, zaključno s datumom 06.06.2018. CineStaru Split, Joker centar.
hr Mon May 21 2018 20:03:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b01d71a2af47f870d8b460e/80

TWINS: Modni duo inspiraciju traži u hrvatskoj svakodnevici koja je oduševila Novi Zeland

Kolekcija Ex-vonia, kolekcija je s kojom je Damir Begović nedavno pobijedio na natjecanju iD International Emerging Designers Show na Novom Zelandu. Njegova kolekcija napravljena po uzoru na tradicionalnu narodnu (hrvatsku) nošnju mnogima će ostati u sjećanju.
Studenti Tekstilno-tehnološkog fakulteta već su nanizali brojne uspjehe i suradnje. Česta su lica na mnogim modnim događanjima, a njihov brand TWINS već su prošetala gotovo sva poznata lica hrvatske scene.

Damir Begović i Domagoj Štimac zajedno surađuju još od srednje škole, a sve je to bila, kako kažu, inicijativa njihove tadašnje profesorice koja je u njima vidjela dobar modni i umjetnički smisao.

O kreacijama, tvrde, svaki je predan svom stilu i nipošto nisu isti. Često se nadopunjuju i gotovo sav posao odrađuju sami iako im studij oduzima dosta vremena.

"Dogovorimo se okvirno oko neke teme, ja radim na svojim skicama, a Damir radi na svojim zatim to spajamo u jednu zajedničku priču. Pričamo o tome, provodimo vrijeme radeći na tim kreacijama. Najčešće je to spoj, recimo, njegovog gornjeg i mog donjeg dijela ili obrnuto. Takve kreacije ispadnu najbolje" pojašnjava Štimac.

Brand nisu planirali, ali danas se mogu pohvaliti s pet proslavljenih godina na modnoj sceni.

"Sad na proljeće smo proslavili pet godina branda, to je bila mini obljetnica. Deset kolekcija je iza nas", ističe Begović.

Jednog dana voljeli bi ostvariti karijeru u Hrvatskoj, kojoj često posvećuju kreacije, međutim prilike za to gotovo nikako nisu naklonjene hrvatskoj modnoj industriji. 

"Ne želim reći da želim ići van, ali mislim da je to opcija kojoj ćemo obojica prionuti. Sve ovisi o tome kako će se sve ovo razvijati u buduće vrijeme i koliko će hrvatska modna scena biti otvorena za naš rad", tvrdi Štimac.

Damir, koji je odnio pobjedu na Novom Zelandu, pojašnjava da je kolekciju izradio vodeći se osjećajem i velikom ljubavi prema Slavoniji, a iz žirija su mu poručili da njegova Ex-vonia 'ima dušu'.

"Baza kolekcije je na tradicionalnim tehnikama slavonske nošnje, stoga sam se odlučio za zlatni vez, srebrni vez, uvećani zlatni vez na printu, svi ti neki ručni radovi koji su posebni i unikatni na narodnoj nošnji", objašnjava Begović.

Sada kada se vratio obojica čvrsto vjeruju kako je pred njima još puno uzbudljivih iskustava, a ovo im je bila prilika da se uvjere kako njihov rad može uspjeti u svijetu.

"Nisam išao ondje zbog pobjede, išao sam prvenstveno zbog iskustva i poznanstava, ali naravno presretan sam što su na drugom kraju svijeta prepoznali ono što radim. Znači nitko me nije poznavao, došao sam iz Hrvatske i pobijedio sam, a to stvarno puno znači", završava Begović.

TWINSi su već prije objavljivali kolekcije koje su ironičnim tonom opisivale stanje u Slavoniji, stanje iseljavanja mladih ili opće siromaštvo, a takva jedna kolekcija naziva je 'Dijaspora'. Ovo je već drugi put da inspiraciju traže u vlastitoj zemlji.
hr Mon May 21 2018 18:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b02f2a52af47fc00f8b4615/80
Foto: PIXABAY

Otvara se prvi muzej posvećen pizzi

Za sve ljubitelje pizze diljem svijeta ovo je vjerojatno povijesni događaj.
Ove jeseni otvara se prvi muzej u potpunosti posvećen pizzi. New York postat će bogatiji za još jedno genijalno mjesto za sve ljubitelje talijanskog specijaliteta, a pokretač projekta ista je tvrtka koja je otvorila i prvi muzej sladoleda. Najavljuju ga kao prvo i najveće iskustvo koje slavi pizzu te fantastičnim videom pozivaju sve ljubitelje da im se pridruže u tom slavlju, piše gastro.hr

Prvi korak jest gledanje promo videa koji će vas instantno natjerati na glad i želju za pizzom, a zatim su tu i brojne pogodnosti koje projekt nudi. Naime, posjetitelji će moći uživati u zabavnoj kući pizze, na pizza plaži, u galerijama umjetnika inspiriranih pizzom te u izložbama o povijesti pizze. Cijena ulaznice je 35 dolara.







hr Mon May 21 2018 18:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b02e8d32af47f0e0f8b462a/80
Foto: PIXABAY

Kurkuma: čudo za zdravlje i ljepotu

Kurkuma je indijski začin s nizom prednosti. Poznata je po tome što sadrži antioksidanse i djeluje protuupalno. Ovaj, uobičajeno gastronomski začin, cijenjen je u mnogim kuhinjama diljem svijeta. Osim u kulinarskom svijetu, kurkuma se koristi i u zdravstvene svrhe.
Biljka kurkuma je podrijetlom iz Indonezije i južne Indije, a kroz povijest se koristila kao začin, sredstvo za iscjeljivanje i tekstilna boja. Ovaj začin je izvor prehrambenih vlakana, vitamina i minerala te biološki aktivnih spojeva koji imaju brojne blagotvorne učinke na naš organizam.

Pruža snažnu protuupalnu zaštitu, pogoduje zdravlju zglobova, potiče optimalno zdravlje, pogoduje zdravlju srca te je kurkuma je također koncentrirani izvor prehrambenih vlakana, vitamina B6 i kalija koji su zdravi za srce, željeza koje proizvodi energiju i mangana koji uklanja slobodne radikale, piše zdravakrava.hr

Zbog svega navedenog, kurkuma ima dugu i bogatu tradiciju primjene u Ayurvedskoj medicini gdje se koristi oralno u liječenju reumatskih bolesti kao i općenito kod upalnih stanja, zatim u liječenju dispepsije, probavnih tegoba, prehlade, bolesti urinarnog trakta, kožnih bolesti i kao pomoć pri snižavanju povišene temperature te topikalno kao sredstvo za ubrzavanje cijeljenja rana. 

Najvažniji sastojak kurkume je kurkumin, polifenol iz skupine kurkuminoida zaslužan za žutu boju ove biljke. On je prirodni žuti pigment, ima brojna pozitivna djelovanja na organizam gdje se osobito ističe jako protuupalno, antioksidativno, antiinfektivno i antikarcinogeno djelovanje. 

Kurkuma se općenito smatra sigurnom za uporabu u umjerenim količinama, ali važno je razgovarati s liječnikom prije korištenja ove ili bilo koje druge tvari jer neke mogu reagirati u kombinaciji s različitim lijekovima. Osim za zdravlje unutarnjeg organizma, kurkumu možeš koristiti i za vanjsku upotrebu kako bi tvoja koža bila lijepa i njegovana. Ovih nekoliko recepata može ti poslužiti kao ideja za primjenu kurkume:

Maska za lice

Kurkumu možeš nanijeti i na lice, primjerice, u obliku maske kako bi tvoja koža bila čišća i ljepša. 

Način pripreme: Pomiješaj 2 žlice nezaslađenog jogurta s pola čajne žličice kurkume i 1 žlicom meda. Od smjese ćeš dobiti masku za lice koju trebaš nanijeti na kožu lica i ostaviti 5 minuta, zatim isprati. Možeš koristiti i vlažni ručnik kako bi pokupila sve čestice kurkume.


Gel protiv akni 

Protuupalna svojstva kurkume pomoći će u borbi protiv akni. Napravi pastu od meda i kurkume u omjeru 2:1 i prirodni gel nanesi na akne. Ostavi da djeluje te isperi.

Za bjelije zube

Kurkuma je dobar sastojak i za izbjeljivanje zuba. Uzmi svoju četkicu za zube, isperi je te stavi 1/8 čajne žličice kurkume na četkicu. Operi zube normalno, ali umjesto da ih odmah ispereš, ostavi da kurkuma djeluje 3-5 minuta. Zatim dobro isperi zube i ponovno ih operi s normalnom pastom za zube. Rezultate ćeš primijetiti kroz nekoliko dana.

Prirodni sapun

Ako praviš svoj prirodni sapun, dodaj kurkumu kako bi blagotvorno djelovala na tvoju kožu. Ona će dati prelijepi narančasti pigment sapunu i pomoći smiriti iritaciju kože. 

hr Mon May 21 2018 17:42:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .