Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5faea8646f52df6e3a8b46bc/80

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Trogira, gradonačelnik Bilić: Trogir danas više nije grad slučaj nego grad lider koji drugi slijede

„Naš zadatak je da politike koje zagovaramo budu bolje, suvremenije i da se više nikad ne vratimo na staro“, istaknuo je gradonačelnik Bilić
Održana je Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Trogira, povodom Dana grada i blagdana Sv. Ivana Trogirskog. Sjednici su nazočili predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Ante Bačić, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić, predsjednik Gradskog vijeća Ante Piteša, gradski vijećnici, predstavnici gradova i općina te nagrađeni.

Gradonačelnik Ante Bilić ovom prigodom podsjetio je na najvažnije gradske projekte u protekloj, ali i u posljednje tri i pol godine. Ove godine realizirana su dva nova dječja vrtića zahvaljujući kojima su osigurana mjesta za svu trogirsku djecu, intenzivno se radi na proširenju kanalizacijske mreže, saniran je deponij, izgrađeno reciklažno dvorište, uskoro kreće gradnja POS stanova u Planom, pripremljena je dokumentacija za obnovu Kule Kamerlengo, kao i za rekonstrukciju kina u novi društveno-kulturni centar...

- Trebamo biti ponosni i na projekte uključivanja građana u kreiranje proračuna, brendiranja grada, podizanja stipendija, besplatne školske komplete, izrade strateških dokumenata, arhitektonskih natječaja ili pune transparentnosti gradskog proračuna, online baze gradske imovine i pripreme grada za smart city rješenja i digitalne nomade koji su nam idući korak. No, jednako važno je i to da zahvaljujući zajedničkom radu Trogir više nije grad slučaj, već grad primjer i lider u novim idejama, koji nakon toga mnogi drugi slijede i na to možemo biti posebno ponosni. Naš zadatak nije da se čvrsto držimo za naše stolice, nego da budemo garancija podizanja tih standarda. Naš zadatak je da politike koje zagovaramo budu bolje, suvremenije i da se više nikad ne vratimo na staro“, istaknuo je gradonačelnik Bilić.

Predsjednik RH Zoran Milanović u svom govoru podsjetio je na dugu povijest Trogira i njegov značaj i jedinstvenost u odnosu na druge gradove.

- Ovaj grad koji je pod zaštitom UNESCO-a puno je stariji od samog UNESCO-a. Ovdje život traje oduvijek, a takvih gradova je malo. Trogir je jedinstveno mjesto za život. Tu sam dolazio često i oduvijek sam bio fasciniram gradom. Glavna stvar koju gledam prilikom posjeta gradovima je podatak o postotku koji se izdvaja za plaće. Ovdje je to oko sedam posto, što je vrlo razumno i na temelju toga donosim zaključke o odgovornosti gradske uprave. Druga stvar koju gledam je koliko se EU novca uzima i troši, a to je jedina najviša mjera uspjeha i taj pokazatelj u Trogiru također je na razini. Čuvajte svoj jedinstveni grad jer gradova ovakve povijesti, kulture i baštine na našoj obali nema puno“, poručio je predsjednik Milanović.

Dodijeljene su i nagrade povodom Dana grada. Gradonačelnik Bilić nagrađenima je poručio kako su ponos svojim obiteljima, a Gradskoj upravi uzor te kako je obveza slaviti njihova djela. Naglasio je kako su to izvrsni, vrijedni, altruistični pojedinci koji su konstanta bez obzira na neizvjesna vremena u kojima živimo.

Osobna nagrada išla je u ruke Duji Podrugu, policajcu rođenom u Trogiru, koji je 2019. proglašen policajcem godine i dobitnikom godišnje nagrade MUP-a, nakon što je sam svladavši razbojnike spriječio razbojstvo u banci u Zagrebu. Druga osobna nagrada Marini Vujčić, hrvatskoj spisateljici, kolumnistici i urednici, rođenoj u Trogiru. Do danas je objavila šest romana, nekoliko drama i knjiga za djecu, a po njenoj drami “Umri ženski“ u listopadu ove godine postavljena je odlična predstava kazališta Kerempuh. Za plemenitu i humanu aktivnost darivanja krvi nagrađeni su Klaudio Ševo za 95 darivanja i Tonći Bilić za 97 darivanja. Skupne nagrade grada Trogira pripale su Gradskom društvu Crvenog križa za dugogodišnji uspješan humanitarni rad te udruzi EKO Žedno koja s velikim entuzijazmom radi na očuvanju prirode, a ove godine zahvaljujući trudu Udruge predstavljene su nove pješačke i biciklističke staze otoka Čiova. Medalja gradonačelnika pripala je Ratomiru Frani za 60-godišnje neprekidno članstvo u izviđačima i drugim brojnim aktivnostima u društvu te za 85 darivanja krvi, Perini Vukman za aktivan rad u KUD Kvadrilja i na promociji njegovanju folklorne tradicije te za 42 darivanja krvi te Šimunu Kataliniću za aktivno sudjelovanje u trogirskim izviđačima čiji je član od 1959. do danas, kao i u KUD-u Kvadrilja čiji je član od 1984.
godine.
hr Fri Nov 13 2020 16:41:48 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5721bd4c0890d28e008b4729/80

Objavljena dugoročna prognoza za zime, evo kakvo nas vrijeme očekuje

Sezonska prognoza za zimu u skladu je s prognozom Klimatskog foruma za jugoistočnu Europu (SEECOF) te Klimatskog foruma za područje Mediterana i sjeverne Afrike

Oblačno, tmurno i maglovito vrijeme proteklih dana te moguć snijeg u dane vikenda (ali i sljedeći tjedan) u unutrašnjosti su nas već na neki način uveli u zimski ugođaj i novo godišnje doba. I dok su nam i vremenske, ali i druge prilike veći dio ove godine bile neobične, ponekad i teško podnošljive, možemo se nadati da nam zima donosi bolje dane. - navodi Državni hidrometeorološki zavod u svojoj dugoročnoj vremenskoj prognozi za ovu zimu.

- Prema dostupnom prognostičkom materijalu koji se koristi u Službi za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a dugoročna prognoza za zimu (klimatološki početak zime je 1. 12., a astronomski 21. 12. 2020. u 11:02 SEV), gledajući sezonu u cjelini, ukazuje na veliku vjerojatnost pozitivnog odstupanja temperature od višegodišnjeg srednjaka, dakle na još jednu iznadprosječno toplu zimu. Međutim, to ne znači da tijekom zime neće biti razdoblja s temperaturom oko prosjeka, a uz prodore hladnog zraka, temperatura u kraćem vremenskom razdoblju može biti i osjetno niža od uobičajene. Već će prvi dani prosinca donijeti hladnije vrijeme od prosjeka. - najavljuju iz DHMZ-a.

- Prognoza količine oborine na sezonskoj skali mnogo je složenija od prognoze temperature, pa je i njezina pouzdanost za dulje vremensko razdoblje manja. Što se ove zime tiče, nema izraženog signala za veće odstupanje količine oborine od višegodišnjeg prosjeka pa uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze možemo reći da je izgledna količina oborine oko uobičajene ili manja od toga. Međutim, gledajući na mjesečnoj skali, prema prognoziranoj prevladavajućoj sinoptičkoj situaciji, postoji vjerojatnost za količinu oborine veću od uobičajene u prosincu. Pritom treba naglasiti da se u hladnom dijelu godine u dugoročnim prognozama ne može precizirati tip oborine (kiša, snijeg, susnježica, kiša koja se smrzava na tlu...). Isto tako valja imati na umu da se u nastavku sezone mogu izmjenjivati razdoblja s manjkom oborine s kraćim razdobljima kada je lokalno moguća izraženija oborina, dakle obilnija kiša ili snijeg. - navode.

- Na kraju treba naglasiti da uz informacije koje nam donosi sezonska prognoza, svakako valja pratiti i vremenska izvješća i upozorenja koja se odnose na kraće razdoblje, osobito kada su u pitanju vremenski ekstremi, kao što su obilne količine oborine te nagla zahladnjenja.

Sezonska prognoza za zimu u skladu je s prognozom Klimatskog foruma za jugoistočnu Europu (SEECOF) te Klimatskog foruma za područje Mediterana i sjeverne Afrike.

hr Sat Nov 28 2020 17:06:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e79e54329111c12a98b4588/80
Foto: Pixabay

U Šibensko-kninskoj županiji 107 novih slučajeva, četiri osobe na respiratoru

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije su 743 osobe.
U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije zabilježeno je 107 novih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. 

Trenutno je 328 aktivnih slučajeva oboljenja. U šibenskoj bolnici liječi se 30 pacijenata, od kojih je četiri na respiratoru. 

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije su 743 osobe. 

U protekla 24 sata uzorkovano je 320 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.
hr Sat Nov 28 2020 14:36:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/533fbe32179942fc1d7303ae/80

Splitska policija utvrdila čak 30 kršenja strožih mjera: 'U nekoliko objekata bilo je više od dvadeset osoba!'

Ipak, tijekom postupanja nije bilo značajnih negativnih sigurnosnih događaja.
Pooštravanje mjera koje je krenulo u ponoć donijelo je i mnogo posla za splitsku policiju koja je sinoć bila u obilascima objekata. Napravljene su 242 provjere, a u njih trideset utvrđeno je kršenje radnog vremena, točnije objekti su radili van propisanog roka.

- U objektima je zatečeno nekoliko osoba, a u tek njih par bilo je više od dvadeset osoba o čemu ćemo izvijestiti lokalni Stožer - kazali su iz splitske policije.

Ipak, tijekom postupanja nije bilo značajnih negativnih sigurnosnih događaja.hr Sat Nov 28 2020 14:07:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f995ae66f52df1a288b4568/80
Foto: DalmacijaNews

U Splitsko-dalmatinskoj županiji ponovno više od petsto novozaraženih, testiran je rekordan broj uzoraka!

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je jedna muška osoba stara 70 godina. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju.
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 1309 obrađenih testova danas je 528 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 223, Hvara 5, Imotskog 9, Kaštela 51, Makarske 9, Omiša 38, Sinja 34, Solina 30, Starog Grada 6, Trilja 15, Trogira 11, Visa 1, Vrgorca 2, Vrlike 2, Bola 1, Baške Vode 1, Brela 1, Dicma 3, Dugog Rata 14, Dugopolja 3, Hrvaca 7, Jelse 5, Klisa 10, Lovreća 2, Marine 2, Milne 2, Muća 9, Nerežišća 2, Okruga 2, Otoka 4, Podgore 3, Podstrane 10, Postira 1, Prološca 1, Pučišća 1, Segeta 2, Šestanovca 2 i Šolte 1 osoba. 

Od ukupnog broja novooboljelih osoba 301 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 3017 osoba se nalazi u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 151 COVID pozitivna osoba u KBC-u Split dok se 19 osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je jedna muška osoba stara 70 godina. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju. 

hr Sat Nov 28 2020 13:52:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .