DRAČA Tko bi rekao da ona ima ljekovitih svojstava pa čak i afrodizijačkih?

Paliurus spina christi – lat. je naziv ove dalmatinske biljke. Sam naziv potječe od riječi Krist, koji je bio okrunjen ovom trnovom krunom.

DRUGI NAZIVI: kristova drača, žestica, crna drača

Drača je listopadni grm visine do 3 metra, razgranate krošnje. Grane su sivkasto do crvenosmeđe, prekrivene oštrim trnjem. Trnje je smješteno u nasuprotne parove, veće i manje. Listovi su naizmjenično raspoređeni, jajoliki, kožasti, blago nazubljeni. Cvjetovi su mali, zvjezdastog oblika, čaška se sastoji od vjenčića s pet žućkastozelenih latica. Cvate od svibnja do kolovoza. Plodovi su okrugli, okriljeni s koštunicom u sredini.

Boja je zelenkastožuta do crvenkasta, a ovisi o sazrijevanju. Plodovi se sakupljaju od kolovoza do listopada kad su potpuno zreli i poprime žutosmeđu boju. Suše se na prozračnom mjestu, ne na suncu. Čuvaju se u keramičkim ili staklenim posudama. Uglavnom raste po krševitom kraju zato ima jak razvijen korijen, koji crpi vodu duboko iz zemlje.

Kod drače su ljekoviti njeni plodovi koji dozrijevaju u kasno ljeto. Plodovi su jestivi. Preporuča se 10 plodova dnevno za bolju probavu. Najbolje ih je jesti na prazan želudac. Drača ima antiseptičko i protuupalno djelovanje. Zbog velikog sadržaja treslovina liječi sve probavne organe, upalu debelog crijeva, spriječava zatvordizenteriju,  zaustavljanje proljeva.  Čaj od plodova drače izvrsno liječi reumu, potiče rad bubrega i izlučivanje mokraće. Liječi neke nervne bolesti, upalu grla i ždrijela. Služi za bolje ispiranje desniTeško zacjeljujuće rane liječimo čajem od plodova drače.

Drača je i medonosna biljka.Cvjetovi drače su mali, žućkasti, neugledni, diskretnog mirisa, a pčele ih obožavaju. Med od drače snižava kolesterol, jača imuni sustav i kardiovaskularne bolesti. Pčelari kažu da je dobar afrodizijak kao i lijek kod malignih oboljenja.

ČAJ OD PLODOVA DRAČE

Jednu do dvije žlic smrvljenih plodova drače stavimo u 2 dl hladne vode. Kuhamo dok ne zakipi. Ostavimo poklopljeno 10 -ak minuta, procjedimo i pijemo jednu do dvije šalice dnevno prije obroka.


POSLJEDNJE DODANO: