Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58342f0b1eea8f92dc8b4584/80
Foto: Dalmacija News

PITAMO VAS Ubojstvo na Zapadnoj obali: Jesu li zakazale institucije

Tragedija koja je potresla Split za sobom je ostavila brojna pitanja?
Split je prije samo tri dana potresla vijest o gubitku jednog mladog života. Usmrtio ga je ubodom nožem u prsa vršnjak, 18- godišnjak. Unatoč naporima i brzoj intervenciji liječnika, momku nije bilo spasa. Preminuo je nedugo nakon ranjavanja. Dvije obitelji zavijene su u crno, jedna zbog gubitka djeteta koje nikada više neće vidjeti, druga zbog činjenice da je njihovo dijete odgovorno za to... 

I dok su po društvenim mrežama uzavrele rasprave o karakterima jednog i drugog, pišu se razne verzije događaja iz njihovih školskih dana, problema u školi i van nje... postavlja se pitanje jesu li oba ova momka žrtve? Žrtve sustava koji nije na vrijeme reagirao, žrtve života u državi u kojoj je postalo normalno da 18-godišnjaci hodaju okolo s noževima i pištoljima...  Jesu li institucije mogle nešto učiniti i prije, a ne čekati da se dogodi da jedan momak završi dva metra pod zemljom, a drugi u zatvoru?! 

Pitanje je - je li ih se moglo izvesti na pravi put, da umjesto delikvenata postanu normalni i odgovorni mladi ljudi?  Lako je biti general poslije bitke pa govoriti - trebalo je ovako, trebalo je onako! Sad su svi pametni i znaju što je i kako trebalo, gdje su bili mjesecima prije kada je trebalo nešto učiniti za tu djecu, ne samo njihovi roditelji već mi svi, društvo u cijelosti!

Očekujemo vaše komentare i mišljenja na Dalmacija News Facebook zidu.
hr Tue Nov 22 2016 13:08:23 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/578bbe45d84d64ce418b45e9/80
Foto: D.N.

PITAMO VAS Ultra cijene: Pola litre vode ili mala limenka piva 50 kuna

Na našem Facebook zidu napišite svoj komentar vezano uz cijene pića i hrane na Ultra festivalu u Splitu

Lavinu komentara na društvenim mrežama izazvale su cijene pića Ultra Europe festivalu na Poljudu. Tako su 0,33 limenku piva posjetitelji plaćali po cijeni od 50 kuna. Istu cijenu plaćali su za Red bull od 0,25l, ali i pola litre vode! Limenka Pepsi Cole od 0.33 litara koštala je 35 kuna itd. Posjetitelji su bocu buteljiranog vina plaćali 500 kuna, a najskuplje piće u ponudi bio je Dom Perignon u boci od 0,75 litara po cijeni od 3.800 kuna.

"Paprene" ponude je bilo i oko Poljuda. Pizzeta je koštala 35 kuna, isto koliko u hot dog u pola bublice, a posjetitelji su za piletinu morali izdvojiti 60 kuna.

Komentari na društvenim mrežama su dvojaki. Jedni tvrde da su cijene realne s obzirom na ekskluzivnost lokacije i događaja, a drugi su ogorčeni jer smatraju da se radi o nerealno visokim cijenama, neprilagođenima džepu domaćih posjetitelja.

U srcu turističke sezone, na jednom od najvećih festivala elektronske glazbe u Europi, zaista se teško mogu očekivati cijene pića koje inače vrijede u ugostiteljskim objektima, no pitanje je koliko prosječan Hrvat može izdvojiti za "čašicu-dvije" u ovakvim cjenovnim okolnostima. Ultra Europe festival sjajan je događaj od kojega "žive" Split i velik dio regije. Prijevoz, smještaj, gastro ponuda - sve to direktno utječe na zaradu lokalnog stanovništva, a posredno novac cirkulira mnogo širim područjem od Splita. Tu su i porezi koje ubiru jedinice lokalne samouprave i država. Troškovi festivala su golemi. Primjerice, neki od izvođača uzimaju i pola milijuna eura za svoj nastup.

Davno smo se opredijelili za tržišno gospodarstvo, stoga cijenu uvijek diktira odnos ponude i potražnje. Na ovaj događaj će ići onaj tko ga može priuštiti, a isto vrijedi i za konzumaciju pića i hrane na stadionu. Za one druge ostaju brojni drugi, znatno jeftiniji, glazbeni i slični događaji i lokacije po Dalmaciji.

Pitamo vas kakav je vaš stav na ovu temu, nakon kratko iznesenih pro i contra argumenata.

hr Sun Jul 17 2016 19:20:28 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/576d102ed84d64703b8b456a/80

PITAMO VAS Je li BREXIT početak kraja Europske Unije ili novi početak?

Naše čitatelje pitamo kakve su posljedice britanske odluke o napuštanju EU!

Europska Unija, oblik je političkog uređenja zajednice država sui generis. Niti je federacija, niti konfederacija, već model koji je do sada nezabilježen u povijesti. Ideja o europskom ujedinjenju javila se nakon strahota Drugog svjetskog rata, u tada već hladnim ratom podijeljenom kontinentu.

Uz ideju jednakosti svih naroda Starog kontinenta, ključan početni integracijski element bio je gospodarske naravi , pa je "europska priča" službeno krenula 18. travnja 1951., kada je u Parizu između Francuske i Njemačke potpisan Ugovor o osnivanju Europske zajednice za ugljen i čelik. Ugovor je stupio na snagu sljedeće godine.

1957. potpisuje se Rimski ugovor o osnivanju Europske ekonomske zajednice i Europske zajednice za atomsku energiju, a već godinu poslije održana je prva sjednica Europskog parlamenta. Važna godina bila je 1968., kada je uspostavljena carinska unija, a nakon što su uvidjele da im nečlanstvo donosi više štete nego koristi, Europskoj zajednici pridružuju se 1973. Velika Britanija, Irska i Danska. 1992. EZ postaje Europska Unija. Od tada do danas EU se širila na današnjih 28 zemalja članica, a posljednja je u "brod" ušla Hrvatska 2013. godine.

Današnjom objavom rezultata britanskog referenduma prvi put se dogodilo da je neka zemlja izrazila pravo-politički valjanu namjeru da napusti EU, no valja istaknuti da je 1982. godine Grenland istupio iz tadašnje EZ, s kojom je bio vezan preko Danske.

BREXIT je snažno potresao ideju ujedinjene Europe i osnažio dezintegracijske čimbenike u Uniji. Tek će se vidjeti prave posljedice Brexita jer otvaranje ove Pandorine kutije u konačnici može dovesti do, primjerice, osamostaljenja Škotske, ujedinjenja Sjeverne Irske s Irskom, a rastući euroskepticizam mogao bi dovesti do novih referenduma o istupanju iz EU.

U današnjoj rubrici "Pitamo vas" želimo znati kakav je vaš stav o ishodu britanskog referenduma, kakva je budućnost EU i što će posljednja zbivanja u EU znači za Hrvatsku.

hr Fri Jun 24 2016 12:49:53 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/570d38d90890d209008b7c8a/80
Foto: Miroslav Lelas, CROPIX

PITAMO VAS: Što mislite o uvođenju plaćanja 150 kuna za Hitni bolnički prijem

Plaćat će samo oni pacijenti za koje educirane medicinske sestre ocijene da nisu zadovoljili kriterije "hitnosti". Dok jedni smatraju da će na ovaj način na red prije doći pacijenti kojima je hitan prijem zaista potreban, drugi se boje da će pravo na zdravstvenu zaštitu u konačnici imati samo oni koji imaju novca

Čini se da će reforme zdravstva, osim povećavanjem cijene dopunskog zdravstvenog osiguranja, krenuti i uvođenjem naplate pregleda na Hitnoj pomoći onda kada nadležne osobe ustanove da baš i niste za "Hitnu", ali svejedno inzistirate na pregledu.

Prema prijedlogu resornog ministra, sada će procedura odlaska na Hitni bolnički prijem početi pozivom na broj 194. Medicinske sestre će po tzv. Norveškoj skali odrediti radi li se zaista o hitnom slučaju. Oni koji ne budu kategorizirani kao "hitni slučajevi" a inzistirat će na bolničkom prijemu liječničkog pregleda, morat će platiti 150 kuna. Ocjenu "hitnosti" donosit će educirane medicinske sestre.

Podsjetimo, pacijent se uvijek mora javiti svom liječniku obiteljske medicine, no ako on ne radi onda može otići u izvanbolničku hitnu.

Prije odlaska na Hitnu pacijenti uvijek će prethodno trebati nazvati 194, a liječnici ili medicinske sestre po skali pitanja tzv. Norveškoj skali odredit će jesu li oni hitni slučajevi...

Ipak, u slučaju da pacijentu koji inzistirao na pregledu i nije hitan slučaj, liječnik odredi terapiju ili primi infuziju, ta će se naknada prepoloviti, odnosno pacijent će platiti 70 kuna.

- Ovime želimo da ljudi, koji su stvarno bolesni i koji su stvarno hitni slučajevi, na vrijeme dobiju uslugu, a ne da čovjek koji ima infarkt čeka 10 sati na pregled, jer onda ugrožavamo tog čovjeka - obrazložio je nadležni ministar doc.dr.sc. Dario Nakić prijedlog ove novosti.

Nakon ove najave postavlja se opravdano pitanje tko će biti odgovoran dođe li do pogrešne procjene je li pacijent zaista zadovoljava uvjete hitnog bolničkog prijema. Sama najava izazvala je pravu "buru" u javnosti, a komentari su podijeljeni.

 

Pitamo vas kakav je vaš stav o prijedlogu promjena procedure Hitnog prijema, a najzanimljivije komentare koje napišete na našem Facebook zidu objavit ćemo na portalu.

hr Wed Apr 13 2016 06:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/56b13c50dcbadd2f018b4f97/80
Foto: CROPIX

Koliko će trajati "Tim's team"?

Prvi ministar je otišao u rekordnom roku, još nekolicina članova kabineta se opasno "ljulja", a nisu niti krenuli s radom. Sve su glasniji prigovori iz najveće stranke na vlasti kako su Most-ovci zapravo opozicija. Hoćemo li vidjeti rekordan broj smjena ministarskih glava ili možda čak i prve prijevremene izbore u RH?
"Tim's team" započeo je rekordom, i to neslavnim - niti četiri dana od imenovanja kabineta, novi hrvatski premijer ostao je bez jednog od ministara. To je najkraće trajanje mandata ikad, a kako je krenulo, pitanje pred vama dragi naši čitatelji, jest hoće li se dogoditi i smjena premijera, odnosno koliko dugo smatrate da će trajati Vlada Tihomira Oreškovića.Sa željom da vlast uspije napraviti prave poteze i svima nama bude bolje, protekla dva mjeseca ne sugeriraju baš uspjeešan start. Prvo je samo formiranje većine u Saboru potrajalo, da bi se potom odužili i pregovori oko kandidata za ministarska mjesta.

Kada su na koncu imenovani, krenula je salva kritika javnosti, niti malo nezaslužene. Prvi ministar je "pao" dakle u rekordnom roku (blizu kakvog rekorda je i sastančenje na kojem se odlučivalo o dotičnom ministru, satima i satima istovremeno zapostavljajući probleme zbog kojih su i dobili izbore, u konačnici bez ikakvog rezultata - sam je dao ostavku), a još nekoliko njih su solidni kandidati za brz odlazak. Vlada Zorana Milanovića imala je, također rekordnih, devet smjena ili ostavki u različitim resorima, tijekom četiri godine. I to bez "žestoke opozicije unutar koalicije na vlasti", kako se sve češće čuje u redovima HDZ-a, a na račun Most-a. Hoće li dakle puno trajanje mandata "preživjeti" Tim Orešković ili će doći do prvih prijevremenih izbora (i kada), zanima nas vaš odgovor na to pitanje.
hr Thu Feb 04 2016 07:11:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .