Kad krenete mijesiti kruh, poštujte sva navedena vremena
u receptu jer kruh je bolji što se duže diže
, odnosno fermentira. I svakako pazite na temperaturu u kuhinji
! Da biste bili sto posto sigurni da vašem kruhu u procesu dizanja neće našteti malo svježeg zraka
s netom otvorenog prozora, kad ga umijesite i stavite na prvo dizanje, stavite ga u hladnu zatvorenu pećnicu.
Tamo će temperatura biti konstantna.
Sastojci:
500 g glatkog pšeničnog brašna ili brašna tip 00
1 vrećica suhog kvasca ili 20 g svježeg
300 ml mlake vode
8 g soli
2 žlice maslinova ulja
Priprema:
1. U posudu prosijte brašno, dodajte suhi kvasac (ili svježi kvasac kojeg ste aktivirali uz dodatak 1 žličice brašna, 1 žličice šećera i malo toplog mlijeka), mlaku vodu, sol i maslinovo ulje pa umijesite glatko, mekano i podatno tijesto. Po potrebi dodajte brašna kod miješenja.
2. Tijesto stavite u posudu koju ste malo nauljili maslinovim uljem, prekrijte čistom kuhinjskom krpom i pustite da se diže oko 60 minuta, odnosno dok ne udvostruči obujam.
3. Uzdiglo tijesto izručite na dobro pobrašnjenu radnu površinu pa ga premijesite i prebacite u maslinovim uljem podmazan pleh za pečenje ili u nauljeni duguljasti kalup za kruh i pustite da se tijesto diže još 30 minuta. Prije stavljanja u pećnicu na par mjesta oštrim nožem ili žiletom zarežite kruh po površini.
4. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C i pecite oko 40-45 minuta, odnosno dok kruh ne dobije lijepu zlatnu boju.
5. Izvadite kruh iz pećnice i kalupa, zamotajte ga u čistu kuhinjsku krpu i ostavite ga zamotanog dok se skroz ne ohladi, piše Pun kufer