Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58947192b47398420c8b45a1/80
Foto: Ilustracija

Splitski sudac zlostavljanoj djevojci: "Je li te udarao po stražnjici očinski ili kao da da te mazi?"

Tada 62-godišnji profesor, u jednoj dalmatinskoj srednjoj školi optužen je da je bludničio nad svojom 16-godišnjom učenicom

Protiv njega je podignuta pravomoćna optužnica, ali tek nakon neugodnih pravnih i sudskih peripetija koje su uključivale neumjesna sudačka pitanja, neadekvatno postupanje državnog odvjetništva i opasnost od povratka profesora natrag u školu, u kojoj bi predavao istoj učenici koja ga optužuje za bludničenje.

24sata razgovarao je s  majkom učenice koja trenutno živi u Velikoj Britaniji. Njena kći upravo danas leti prema njoj, kako bi nastavila živjeti u Ujedinjenom kraljevstvu. Ovu odluku donijela je nakon mučne sjednice Županijskog suda, u kojoj ju je sudac, kako majka kaže, pitao je li profesor udarao učenice po stražnjici "očinski ili kao da ih mazi".

- To se dogodilo u veljači 2017., na satu tjelesnog odgoja. Moja kći nosila je trenirku koja je imala patentne zatvarače na bedrima. On je došao do nje, pričao s njom i zatim gurnuo ruku kod zadnjeg zatvarača, najbliže preponama. Gurnuo joj je ruku unutra. Ona ga je udarila, a on se tek onda odmaknuo. Dvije curice su to vidjele. Moja kći je nakon toga bila vrlo zbunjena. 

'Puno njih nije htjelo kod njega na tjelesni'

- Ispitivala je djecu iz prvog razreda, nije isti dan reagirala. Htjela je zaštititi prvaše. Te cure su joj ispričale da im je on rekao da ne nose grudnjake na satove, a curama koje su išle na satove koji su se održavali na Marjanu, rekao je da dođu u suknjicama i da igraju tenis. Jednom je tražio da fotografira razred moje kćeri pod izlikom da je kupio novi mobitel pa ga želi isprobati. Kći mu nije dala i pitala ga je zašto onda ne fotografira stablo.

- Ona je bila predsjednica učeničkog vijeća i sazvala ga je nakon nekoliko dana. Na njemu je bila prisutna pedagogica i profesorica, a moja kći je u jednom slučaju ustala digla i ispričala što joj se dogodilo. Digla se halabuka, a ona je onda nazvala mene i ispričala mi sve. Zvao me ravnatelj da dođem u školu i ponio se besprijekorno. Ni trena nije dvojio, sve je učinio da je zaštiti. Rekao mi je da je s njim imao problema jer nikad nije htio održavati nastavu unutar škole. Također, imao je saznanja da puno djece ne želi ići na tjelesni. Jedna od profesorica, razrednica moje kćeri, kaže da se taj profesor tjelesnog isto ponašao i prije 15 godina, kad je ona pohađala istu tu školu. Bilo mu je ponuđeno da ode ranije u penziju, ali on je bahato to odbio i krenuli smo u proceduru. Ravnatelj je službeno napravio prijavu i pozvao policiju, a oni su pozvali inspektora Domagoja Brkića, čovjeka koji je maksimalno napravio sve za moje dijete. A onda je došao sud.

'Na pitanje suca moja kći je ostala u šoku'

- Moju kćer trebao je zastupati zamjenik državnog odvjetnika jer je bila maloljetna, ali oni su poslali pomoćnicu zamjenika. Priznali su mi naknadno da je to bila greška. Na ispitivanju koje je bilo odvratno, državno odvjetništvo nije reklo nijednu riječ. Primjerice, sudac istražnog suda Stanko Grbavac zatražio je da mi kći odgovori na pitanje je li stavljanje ruke u trenirku bilo maženje ili samo stavljanje ruke. Ona je ostala u šoku. Osim toga, kći je na sudu spomenula da se profesor ponašao neprimjereno i prema drugim učenicima. Primjerice, pljeskao ih je po stražnjici. To mu je bio običaj, kad protrče, da ih lupi.

- Tada se sudac uključio i postavio pitanje: 'Kako ih je pljeskao po zadnjici? Da li je to bilo očinski ili onako, da ih mazi?'. Onog dana kad smo izašli iz suda, obje smo sjele i plakale. Rekla sam joj tada da treba napustiti ovu državu i ona je taj dan tako i odlučila. Ja sam sad u Velikoj Britaniji. Ona danas leti prema meni, na fakultet, i dabogda se nikad više ne vratila.

Nakon što je završen istražni postupak, sljedeći korak bilo je dizanje optužnice. Ipak, sudsko vijeće je smatralo da nema dovoljno elemenata pa su vratili na doradu u DORH. Inzistirali su na dodatnim koracima i u tom međuprostoru, profesor je tražio da se vrati nazad u školu, da nastavi predavati. Naime, na njegovom imenu nije bilo ni spomena, ničega što bi ukazalo na to da se protiv njega vodi kazneni postupak. Ako donese potvrdu o nekažnjavanju, može se vratiti natrag na posao. 
 
- Zatim sam se obratila medijima. Nakon objave članka u Slobodnoj Dalmaciji, vršiteljica dužnosti predsjednice suda me pozvala na sastanak. Htjela mi je reći da ona nema utjecaj na taj dio istrage. Taj dan kad sam došla na sud, dan nakon objave članka, zatražila sam primanje kod državne odvjetnice. Primila me. Dok sam sjedila u njenom uredu, optužnica protiv njega je bila podignuta.

Što dalje od ovakvog pravosuđa

Majka posebno ističe suradnju s inspektorom Brkićem, pravobraniteljicom Ivanom Milas Klarić, ravnateljem i razrednicom njene kćeri. Ipak, nisu svi bili na njihovoj strani. Osim uznemirujućeg ponašanja suca, kako majka navodi, jedna od profesorica je učenicima pričala kako tinejdžeri svašta preuveličavaju. 

- To je govorila na satu na kojem moja kći nije bila prisutna, ostali su mi prenijeli.  Napisala sam joj mail, u koji sam uključila inspektora Brkića, a on je isti dan otišao ravnatelji i profesorima te im rekao da to smatra ometanjem istrage. Upozorio ih je da će podići prijavu za ometanje ako se takvo ponašanje nastavi. 

- Profesor se nije vratio u školu jer više nije mogao izvući potvrdu o nekažnjavanju jer na dan kad je podignuta optužnica, ona se vezala uz njegovo ime. Iza toga se sa sudske strane više nije dogodilo ništa. Nikad nam nije stigao nijedan poziv niti nas je itko obavještavao o slučaju. Mislim da se ide na to da sve ode u zastaru. Profesor je službeno suspendiran i ne znam što je s njim - ispričala je majka djevojke za 24sata koja upravo putuje na školovanje i život u Velikoj Britaniji, daleko od ovakvog pravosuđa.

hr Thu Sep 19 2019 18:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e886d5429111c8ecc8b4591/80
Foto: MUP

Ubojstvo kod Vodica: Osumnjičeni doveden u kuću na očevid

Osumnjičeni za ubojstvo tek je izašao iz zatvora
Policija je u nedjelju u rano poslijepodne dovela 35-godišnjeg muškarca u kuću u Gaćeleze kraj Vodica, kako bi rekonstruirali što se dogodilo u subotu, piše 24sata.

Muškarca sumnjiče da je ubio 57-godišnjaka koji mu je bio prvi susjed i rođak. 

Osumnjičenog su se navodno mještani bojali još otkad se vratio iz zatvora prije dva mjeseca. 

Podsjetimo, u Šibeniku je u subotu u 20.17 sati uhićen 35-godišnjak koji se dovodi u vezu s ovim događajem, potvrdila je glasnogovornica policije Marica Kosor. hr Sun May 31 2020 13:52:47 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
http://www.dalmacijanews.hr/files/5877431b1eea8f84e88b4591/80

Ubojstvo kod Vodica: U kući pronađen muškarac, policija privela 35-godišnjaka

Uhićen 35-godišnjak kojeg policija povezuje s ubojstvom u Gaćelezima
Policija je oko 20.15 sati privela 35-godišnjaka kojeg dovode u vezu s mrtvim 57-godišnjakom pronađenim u kući u Gaćelezima, potvrdila je Marica Kosor, glasnogovornica Policijske uprave šibensko-kninske.

Kako javlja sibenik.in, oko 15:30 h zaprimljena je dojava 
da je u kući u Gaćelezima pronađen mrtav muškarac te se odmah sumnjalo na nasilnu smrt.
hr Sat May 30 2020 21:50:31 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed178f86f2ab8de498b4575/80

Policija objavila za što terete HDZ-ovce: Rimac prvoosumnjičena

Protiv 13 osumnjičenika policija je podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta zbog sumnje da su počinili i poticali kaznena djela trgovanja utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti, davanja mita, davanja mita za trgovanje utjecajem i primanje mita
Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK, Služba Osijek) proveli su u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta višemjesečno kriminalističko istraživanje nad  13 osoba (1980., 1965., 1985., 1957., 1957., 1959., 1989., 1962. 1965., 1985., 1982., 1985., 1972.) zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta. Radi se o hrvatskim državljanima, dok su II.- i III.-osumnjičeni dvojni državljani Republike Hrvatske te Bosne i Hercegovine.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja:

1. da su se u razdoblju od početka 2019. godine pa do kraja svibnja 2020. godine, I.- osumnjičena (1980.), II.-osumnjičeni (1965.) i III.-osumnjičeni (1985.)  dogovorili da će u cilju pribavljanja značajne nepripadajuće dobiti trgovačkom društvu u vlasništvu II.-osumnjičenog, I.-osumnjičena koristeći svoj položaj dužnosnika u Ministarstvu uprave, poduzeti sve radnje da navedenom društvu, unatoč neispunjavanju svih propisanih uvjeta, osigura dobivanje dozvola, uvjerenja i sklapanje ugovora. Navedeno je bilo potrebno trgovačkom društvu za izgradnju, puštanje u rad, proizvodnju i prodaju električne energije za Vjetroelektranu Krš-Pađene.

U zamjenu za poduzete radnje, II.-osumnjičeni i III.-osumnjičeni obećali su I.-osumnjičenoj davanje znatne imovinske koristi kroz sklapanje police osiguranja za vjetroelektranu, pri čemu bi I.-osumnjičena dobila proviziju od iznosu od 45 tisuća eura, s obzirom da bi prilikom sklapanja police kao agent osiguranja bio njen član obitelji.  U okviru takvog dogovora, I.-osumnjičena je poduzimala niz radnji prema predstavnicima državnih tijela i pravnih osoba, a kako bi pogodovala trgovačkom društvu II.-osumnjičenog. 

Tako postoji sumnja da je I.-osumnjičena:
 koristeći položaj i autoritet dužnosnice u jednom ministarstvu i raspolažući informacijama koje su joj učinjene dostupnima tijekom obavljanja službe, od 25.11.2019. do 13.12.2019. godine, u nekoliko navrata zatražila od nadležnog ministarstva žurnu izmjenu, odnosno stavljanje van snage važeće odluke prema kojima je trgovačko društvo II.-osumnjičenog bilo dužno platiti dospjele naknade za pravo služnosti u iznosu od 6,9 milijuna kuna. Plaćanje navedenog iznosa naknade, predmetno trgovačko društvo izbjegavalo je platiti još od travnja 2015. godine iako je cijelo vrijeme koristilo zemljište kao da ima osnovano pravo. Stavljanjem važećih odluka van snage, I.-osumnjičena bi navedenom trgovačkom društvu omogućila da se na njega primjene uredbe i pravilnici koji su u međuvremenu stupili na snagu i prema kojima su uvjeti plaćanja i izračun naknade za služnost povoljniji.

Time bi se predmetnom trgovačkom društvu omogućilo plaćanje znatno manjeg iznosa naknade služnosti i to u iznosu od oko milijun kuna. Koristeći položaj i utjecaj dužnosnice u jednom ministarstvu od prosinca 2019. do kraja travnja 2020. godine, od IV.-osumnjičenog (1957.), kao predsjednika uprave javnog poduzeća ovlaštenog za gospodarenje šumama i šumskim zemljištem u RH i V.-osumnjičenog (1957.), kao voditelja podružnice u navedenom javnom poduzeću, zatražila žurno povlačenje negativnih mišljenja i obračuna štete danih na tehničkim pregledima za izdavanje uporabnih dozvola koje je njihovo javno poduzeće prethodno dalo za izgrađeni dio vjetroelektrane trgovačkom društvu u vlasništvu II.-osumnjičenog, investitoru u izgradnji vjetroelektrana.

Iako je predmetno javno poduzeće protiv predmetnog trgovačkog društva ranije podiglo tužbu za naknadu štete nastale prilikom izgradnje pristupnih cesta potrebnih za izgradnju vjetroelektrane, a s čime je I.-osumnjičena bila upoznata,  IV.- i V.-osumnjičeni pristali su i osigurali da se prethodno dana negativna mišljenja povuku. Temeljem toga osigurali su trgovačkom društvu II.-osumnjičenog da, unatoč neispunjenju uvjeta, s nadležnim ministarstvom sklopi ugovor o osnivanju prava služnosti na šumskom zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske i time zadovolji jedan od uvjeta za izdavanje uporabnih dozvola, koje je potom i ishodovalo. 

U razdoblju od prosinca 2019. do 18. svibnja 2020. godine, VI.-osumnjičeni (1959.) je kao predsjednik Upravnog Vijeća pravne osobe s javnim ovlastima za regulaciju energetskih djelatnosti, na traženje I.-osumnjičene, trgovačkom društvu II.-osumnjičenog omogućio stjecanje statusa povlaštenog proizvođača električne energije te time i isplatu veće cijene za isporučenu električnu energiju na način da je osigurao donošenje akata. Time je trgovačkom društvu omogućeno da cijena isporučene energije fakturirana drugom trgovačkom društvu naraste s 43 na 94 EUR/mW, odnosno za 118 posto. 

2. Da je od početka veljače do svibnja 2020. godine I. –osumnjičena temeljem dogovora sa VII.-osumnjičenim (1989.) i VIII.-osumnjičenim (1962.), osnivačima trgovačkih društava, izvršila utjecaj na predstavnike nadležnog ministarstva kako bi se osigurala izmjena Uredbe o zakupu šumskog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na način da se u tekstu navedene uredbe smanji broj potrebnih uvjetnih grla stoke po hektaru krškog pašnjaka, produlji rok za izjednačavanje potrebnog broja uvjetnih grla s hektarima zemljišta sa šest mjeseci na dvije godine, smanji ograničenje najveće površine šumskog zemljišta, kao i da se poveća iznos poticaja. Na taj način bi se njihovim trgovačkim društvima koja se bave uzgojem i prodajom stoke, omogućilo dobivanje znatno većeg iznosa državnih poticaja i potpora, kao i mogućnost zakupa veće površine zemljišta.

Također se sumnja da je I.-osumnjičena izvršila utjecaj XI.-osumnjičenu (1982.), kako bi koristeći činjenicu da je načelnica jedne općine osigurala raspisivanje natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta, krških-pašnjaka na području Gračaca na način da prilagodi natječaj te da u natječaj budu uvrštene upravo zemljišne čestice koje odgovaraju potrebama VII.- i VIII.-osumnjičenog. Tako prilagođenim natječajem bi upravo njihova trgovačka bila izabrana na natječaju.Za navedene radnje, VII.-osumnjičeni je obećao I.-osumnjičenoj veći novčani iznos, kao i prijenos vlasništva na građevinskom zemljištu na području Rogoznice, površine 10.000 m2 te davanje većih novčanih iznosa trećim osobama koje će biti uključene u realizaciju njihovog cilja.
 
Tako je I.-osumnjičena u cilju ostvarenja tog dogovora:

tijekom ožujka 2020. godine od X.-osumnjičene (1985.), dužnosnice u jednom ministarstvu, zatražila da koristeći svoj utjecaj osigura izmjene pravnog akta koji regulira zakup šumskog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske koje bi „išle na ruku“ VII.- i VIII.-osumnjičenima, pritom je obećavši novčanu nagradu. S ciljem realizacije takvog dogovora, X.-osumnjičena je s I.-osumnjičenom dogovorila angažman trećih osoba koje će tijekom postupka e-savjetovanja navedenih izmjena davati komentare u skladu s potrebama VII.- i VIII.-osumnjičenog budući da se veći broj istovjetnih komentara ne bi mogao ignorirati u postupku. Potom je X.-osumnjičena svojim utjecajem trebala osigurati da se uprave te primjedbe i komentari usvoje u konačnom nacrtu zakonskog akta. Tijekom ožujka 2020. godine zatražila od IX.-osumnjičenog (1965.) da utječe na XI.-osumnjičenu (1982.), načelnicu jedne općine s kojom je rodbinski povezan, kako bi osigurala raspisivanje natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta, krških pašnjaka za potrebe VII. i VIII.-osumnjičenog, a na što je XI.-osumnjičena i pristala za neutvrđenu novčanu naknadu. 

3. Da je u razdoblju od rujna 2019. do kraja svibnja 2020. godine, I.-osumnjičena koristeći svoj položaj i utjecaj dužnosnice u jednom ministarstvu zatražila od XIII.-osumnjičene (1972.), inače dužnosnice u drugom ministarstvu, da poduzme sve potrebno kako bi osigurala, neovisno o ispunjavanju uvjeta, bespovratne potpore obrtu u vlasništvu XII.-osumnjičenog (1985.) s kojim je I.-osumnjičena obiteljski povezana, a na što je XIII.-osumnjičena i pristala. Temeljem toga obrtu u vlasništvu XII.-osumnjičenog isplaćena su bespovratna sredstva u iznosu od oko 185 tisuća kuna. Zauzvrat za posredovanje, I.-osumnjičena je angažirala XII.-osumnjičenog prilikom izvođenja unutarnjih radova na nekretnini u njenom vlasništvu, po znatno nižim cijenama od stvarnih.Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici predali su pritvorskom nadzorniku 11 osumnjičenih osoba, dok su dvojica osumnjičenih (II.- i III.-osumnjičeni) trenutačno nedostupni redarstvenim vlastima Republike Hrvatske.

Protiv 13 osumnjičenika policija je podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta zbog sumnje da su počinili i poticali kaznena djela trgovanja utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti, davanja mita, davanja mita za trgovanje utjecajem i primanje mita.
hr Sat May 30 2020 13:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d94cf3e29111cba9f8b4587/80
Foto: D.N. / Ilustracija

Mladić izgubio kontrolu nad vozilom i zabio se u stup osnovne škole u Bibinjama: Liječnici mu se bore za život

Strašna prometna nesreća u kojoj je sudjelovao 23-godišnji vozač dogodila se noćas u Bibinjama. Kumovala joj je brzina, a liječnici se bore za život mladića.

- Jutros u 2.52 u mjestu Bibinje dogodila se prometna nesreća u kojoj je sudjelovao muškarac 1997. godište koji je upravljao automobilom zadarskih registarskih oznaka. Zbog neprilagođene brzine gubi kontrolu nad vozilom i udara u dvorišni stup osnovne škole. Čeka se nalaz krvi, vađen je uzorak radi alko testa. Vozač je zadobio teške tjelesne ozljede i nalazi se na Jedinici intenzivnog liječenja. Životno je ugrožen, kazali su za Antenu Zadar iz zadarske policije.

hr Sat May 30 2020 11:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika

Pročitajte još . . .