Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5f327a3cdaf72dca658b4578/80
Foto: Dalmacija News

POTVRĐENO Booking.com zatvara ured u Splitu!

Vijest je Slobodnoj Dalmaciji u petak službeno potvrđena iz njihova sjedišta u Zagrebu.

Booking.com, jedna od vodećih svjetskih online platformi za rezervaciju smještaja, odlučila je staviti ključ u bravu svog ureda u Splitu, piše Slobodna Dalmacija.

Vijest je Slobodnoj Dalmaciji u petak službeno potvrđena iz njihova sjedišta u Zagrebu. O tome se, pak, već danima šuškalo među brojnom armijom splitskih iznajmljivača i turističkih radnika svih vrsta, koji su već godinama bili u svom poslu upućeni na Booking.com.

– U kolovozu smo najavili kako ćemo zbog devastirajućeg utjecaja COVID-19 krize biti primorani na globalnoj razini smanjiti broj zaposlenika. Nažalost, možemo potvrditi kako su zaposlenici u našem splitskom uredu također pogođeni najavljenim promjenama u poslovanju – poručeno nam je iz Bookinga posredstvom njihove PR agencije Dialog-komunikacije.

Split nije iznimka, jer se radi o globalnom procesu restrukturiranja kompanije, koja je u 23 godine od jednog zaposlenog narasla na 17.500 ljudi u 200 ureda i 70 država diljem svijeta.

Na području Hrvatske tada su zapošljavali 60 djelatnika, od čega u Splitu nešto manje od 10. Ured pod Marjanom kao stalni, nakon što je neko vrijeme djelovao sezonski, otvorili su prije četiri godine, istodobno s dubrovačkim, koji pokriva i Crnu Goru. (Za)sad, potvrđeno nam je, neće ga zadesiti ista sudbina kao i splitski.

– Promjene koje se događaju u Hrvatskoj dio su globalne rekonstrukcije poslovanja koja će utjecati do 25 posto Booking.com zaposlenika širom svijeta. Iako smo napravili sve što smo mogli kako bi sačuvali što više radnih mjesta, zbog značajnog smanjenja broja putovanja i malih mogućnosti da u idućih nekoliko godina situacija na tržištu bude kakva je bila prije COVID krize, na našu veliku žalost, kao i mnoge druge kompanije u putničkom sektoru, morat ćemo dodatno restrukturirati našu organizaciju poslovanja, kako bi se prilagodili novim uvjetima u industriji putovanja u skladu s našim predviđanjima – pojasnili su Slobodnoj Dalmaciji.

Prvi glas

Mi smo bili prvi glas Turističkoj zajednici Splita o zatvaranju Bookinga u gradu.

– Službenu obavijest o zatvaranju ureda nismo dobili. Booking.com izuzetno je važna online platforma za rezervaciju smještaja i sigurni smo da zatvaranje ureda neće utjecati na kvalitetu rada i pružanje usluga svojim korisnicima – komentirala je direktorica splitske TZ Alijana Vukšić.

Službenu obavijest, iako su godinama u partnerskim odnosima, nisu dobili ni u Turističkoj zajednici Splitsko-dalmatinske županije. Njezin direktor Joško Stella, doduše, rekao je da su i do njega stigle ćakule, ali ništa oficijelno.

– Oni su i do sada veliki dio posla s partnerima odrađivali preko online platforme, te e-maila i telefona, tako da se u tom smislu puno toga neće promijeniti. Čak ni taj njihov ured, čija je adresa za mnoge bila nepoznanica, nije bio dostupan. Ništa realno, rekao bih, ali svakako je bolje da imamo ured jedne tako velike kompanije u svom gradu i županiji, nego da ga nemamo. Ovdje se ne radi o tome da oni odlaze samo iz Dalmacije, već o očekivanom poslovnom potezu. Već neko vrijeme se u stranom tisku može pročitati kako im je u cijelom svijetu pao promet, posljedično i provizije i očito da menadžment vuče poteze koji će zadovoljiti u prvom redu njihove vlasnike – kazao nam je Stella.

Split je, inače, do kraja prošle godine i pojave koronavirusa glasio za jedno od najbrže rastućih, ali i najpotetnijih tržišta Booking.coma u ovo dijelu Europe. Na području županije preko njih se nudilo više od 30 tisuća smještajnih jedinica. Broj je rastao iz godine u godinu, a u protekle četiri godine čak za trećinu.

Split je sve do proljeća visoko kotirao u njihovim poslovnim projekcijama, a posljednjih dana studenoga prošle godine kada ih je posjetilo jedno poveće izaslanstvo HGK-a i ovdašnjih turističkih radnika inzistirali su na uvođenju dodatnih stalnih aviolinija kako bi se sezona produžila.

Učite engleski

Da će iznajmljivačima bez splitskog ureda Bookinga u vremenu koje dolazi biti teže, uvjerena je Martina Kalcina Nimac, predsjednica Zajednice obiteljskog turizma HGK.

– Naši iznajmljivači i do sada su većinu stvari s Bookingom rješavali telefonski ili preko e-maila, ali sada će se ionako prilična dužina čekanja na odgovor još više otegnuti. Za očekivati je da će u ovoj racionalizaciji poslovanja biti ukinut desk na hrvatskom jeziku, što će prouzročiti brojne probleme našoj starijoj populaciji, umirovljenicima, kojih je priličan broj u poslu s iznajmljivanjem svojih nekretnina. Sve će biti teže, od podizanja profila, pa do reklamacija, koje su svakodnevica u našem poslu – rekla nam je Kalcina Nimac.

Dodala je i još nešto:

– Sve vam ovo najzornije govori koliko je zapravo situacija loša. Jednoj moćnoj globalnoj kompaniji pali su prihodi jer su cijene manje, a posljedično i provizije koje su ubirali.

hr Sat Sep 12 2020 09:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bc1e9180e49380b008b4637/80

Osvojen dobitak 6+1 na Lotu 7: Uložio 75 kuna, dobio 400 tisuća!

Igrač je uložio 75 kuna, odigrao 10 kombinacija te precrtao Da za dodatnu igru Joker

U večerašnjem izvlačenju Lota 7 osvojen je dobitak 6+1 koji igraču iz Kašine donosi dobitak od 400.000,00 kuna. Dobitni listić uplaćen je na prodajnom mjestu poslovnog partnera u Kašini, a brojevi 76. kola koji donose ovaj sjajan iznos su: 8, 11, 19, 23, 31, 32, 35 i dopunski broj 16

Igrač je uložio 75 kuna, odigrao 10 kombinacija te precrtao Da za dodatnu igru Joker.

Sljedeće izvlačenje igre Loto 7 je u srijedu 23.09.2020., a očekivani Jackpot iznosi 6.700.000,00 kuna, dok dobitak 6+1 iznosi 400.000,00 kuna.

hr Sat Sep 19 2020 21:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f664846daf72d169f8b4572/80
Foto: Radnička fronta / Facebook

Zagreb Pride 2020.: "Tražimo da se promijeni ustavna definicija braka"

Govornici na Markovu trgu su zatražili promjenu Ustava kojom bi se izmijenila diskriminatorna definicija obitelji

Danas je u Zagrebu održana 19. Povorka ponosa, na kojoj je zatražena promjena Ustava RH.

Govornici na Markovu trgu su zatražili promjenu Ustava kojom bi se izmijenila diskriminatorna definicija obitelji. Nakon kratkih govora na Markovu trgu, sudionici povorke su se uputili u tradicionalnu šetnju gradom. Povorka je, kao i proteklih godina, okupila na tisuće ljudi. - piše Index

- Zahtijevamo potpunu ravnopravnost, želimo u Hrvatskoj napokon živjeti slobodno i dostojanstveno. Ove godine pozivamo sve ljude da nam se pridruže u borbi za dokidanje svih oblika diskriminacije, poniženja, zlostavljanja i ignoriranja naših prava i sloboda. - poručile su organizatorice iz Zagreb Pridea na 19. Povorci ponosa.

- Kroz ustavnu, ostvarit ćemo i političku, kulturnu, ekonomsku i socijalnu pravdu za LGBTIQ zajednicu. - poručile su.

Zahtijevaju pokretanje postupka promjene Ustava tako da se u svim pravima i obvezama izjednače sve obitelji. 

Smatraju da je sazrelo vrijeme da se "nepravedna i duboko ponižavajuća odredba o definiciji braka" izmijeni tako da uključi i istospolne obitelji.

I potpredsjednik vlade u Povorci ponosa

Povorku ponosa došla je podržati i platforma Možemo!, a saborska zastupnica Katarina Peović (Radnička fronta) medijima je izjavila da je ove godine trebalo poslati poruku što uistinu znači sloboda. 

- Sloboda nije zabranjivanje jednakih prava istospolnim zajednicama, sloboda nije zabranjivanje pobačaja. - kazala je Peović.

Zastupnica Sandra Benčić (Možemo!) istaknula je da platforma Možemo! podržava LGBTIQ zajednicu “bez ali”.

- Podržavamo i jednakost u pravima, podržavamo jednakost obitelji i isto tako, pravo svake obitelji da se obitelju zove. - poručila je Benčić.

Na Markovu trgu je bio i potpredsjednik vlade za ljudska prava Boris Milošević, koji je rekao kako je došao “podržati toleranciju i poštivanje različitosti u društvu”. - piše Index

hr Sat Sep 19 2020 20:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f24565bdaf72d1b4e8b4589/80
Foto: Brodotrogir

Radnička fronta upozorava: "U Brodotrogiru se ništa dobro ne zbiva"

U priopćenju navode da radnici proživljavaju agoniju u dvije sestrinske tvrtke – Hrvatskoj Brodogradnji Trogir (HBT) i BT Hullu

Radnička fronta je ponovno je progovorila o teškom stanju u Brodotrogiru. Naime, radnici nisu još dobili plaće za srpanj i kolovoz, a državna jamstva ne idu za proizvodnju.

U priopćenju navode da radnici proživljavaju agoniju u dvije sestrinske tvrtke – Hrvatskoj Brodogradnji Trogir (HBT) i BT Hullu, te za pošteno odrađeni srpanj i kolovoz još nisu dobili plaće, a BT Hullu se sprema još veći problem - stečaj.

Naravno da je to dobro rješenje za gazdu – Danka Končara koji nikad nije niti imao namjeru održati punu zaposlenost Brodotrogira. Končaru je bilo u interesu otvoriti luksuznu marinu, a brodogradnju će eventualno svesti na sitne popravke tih jahti. - ističe Radnička fronta.

- Premijer kaže da su dana jamstva – no potrebno je da Vlada prestane iskrcavati javne novce u džepove privatnih mešetara i izravno počne upravljati brodogradnjom i poticati ju kao stratešku industriju u kojoj imamo know-how, inženjere, koji još čekaju da se vrate i inozemstva i dobiju priliku da za svoj pošteni rad mogu živjeti u svojem domu. Za sve to Vlada kao suradnike treba uzeti radnike, a ne privatne mešetare, Končar je inače umrežen i s lokalnim SDP-ovcima, koji su na vlasti, pa su mu omogućili i preuzimanje hotela Medena gdje je Končar u nadzorni odbor smjestio i gradonačelnikovog oca, kojeg se nakon RF-ove objave iz tog NO maknulo. No jasno je da je na djelu ruka-ruku-mije epizoda. - ističu.

U priopćenju kažu da su doznali od radnika da poslodavac pokušava prebaciti koncesiju sa HBT-a na BT Crouse kako bi dobio jamstva, a svejedno se riješio radnika.

- U Brodotrogiru se, ukratko, ništa dobro ne zbiva, jamstva ne idu za proizvodnju, a resorno ministarstvo, kao i u slučaju Uljanika, fingira svoju silnu zainteresiranost za održavanje proizvodnje. 

Uništavanjem domaće proizvodnje brodova neće se otvoriti neka nova privredna djelatnost. Vlada nema neki drugi plan - plan je samo uništiti i omogućiti elitama da se obogate. - stoji u priopćenju. 

hr Sat Sep 19 2020 19:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f6637e1daf72df89d8b45e0/80
Foto: HSLS Trogir

Miro Miše novi predsjednik HSLS-a u Trogiru

U demokratskoj atmosferi i borbi više kandidata povjerenje većine članova skupštine dobio je Miro Miše

Na danas održanoj izbornoj skupštini trogirski liberali za svog novog predsjednika izabrali su dugogodišnjeg člana HSLS-a Mira Mišu

U demokratskoj atmosferi i borbi više kandidata povjerenje većine članova skupštine dobio je Miro Miše koji je tom prilikom istaknuo;

- Današnja skupština je važna jer smo dobili novo vodstvo, ali puno važnije je ono što je pred nama. U svibnju sljedeće godine su lokalni izbori na kojima HSLS neće biti puki promatrač već važna karika u formiranju buduće trogirske vlast. Ne volim svađe ni podjele, čovjek sam koji okuplja i sigurno mogu obećati kako će Trogirski HSLS u budućnosti ponajviše karakterizirati zajedništvo i briga o problemima građana Trogira koje buduća vlast mora riješiti.

Skupštinu u Trogiru kao povjerenik organizirao je predsjednik županijskog HSLS-a Toni Garac ističući kako je Trogir početak priprema za lokalne izbore u Županiji. Osim Garca, skupštinu je pozdravio u ime središnjice i Tonći Blažević, potpredsjednik HSLS-a.

hr Sat Sep 19 2020 18:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .