Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a5b44e5b9e03e654a8b4611/80
Foto: Pixabay

U slast i živjeli! Recept za kekse s džin-tonikom

Pomama za džin-tonikom ne jenjava. Ljubitelje ovog pića sigurno će oduševiti ukusni i jednostavni keksi s džin-tonikom.
SASTOJCI ZA KEKSE:

30 dag glatkog brašna
15 dag hladnog maslaca
1 jaje srednje veličine
3 velike žlice džina
8 dag kristalnog šećera
prstohvat soli

SASTOJCI ZA PRELJEV:

5 velikih žlica šećera u prahu
2 velike žlice džina
1 žlica tonika 
2 žlice soka od limuna

PRIPREMA:

1. U posudu ubacite brašno, šećer i sol pa na to stavite ohlađeni maslac narezan na ploške. Prstima povežite maslac s brašnom i razmrvite ga na komadiće veličine krupnih krušnih mrvica.

2. Zatim u smjesu ubacite razmućeno jaje i džin-tonik pa zamijesite glatko tijesto. Oblikujte ga u kuglu koju potom treba spljoštiti u disk jer će se tako lakše valjati nakon hlađenja. Umotajte tijesto u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 20 minuta.

3. Nakon hlađenja tijesto pospite brašnom te razvaljajte na podlozi također posipanoj brašnom. Tijesto valjajte na debljinu koja vama odgovara. Ako više volite tanke kekse neka tijesto bude tanje tj. deblje ako preferirate kekse "jače" kekse. Vodite računa o tome prilikom pečenja jer će tankim keksima trebati manje vremena u pećnici.

4. Kekse izrežite kalupom po želji (npr. zvjezdasti, okrugli ili kockasti kalup). Stavite ih u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva i pecite u prosjeku između 10 do 12 minuta, ovisno o debljini keksa. Najvažnije je zapamtiti da su keksi pečeni kada potamne na donjoj strani. U tom trenutku na gornjoj još uvijek mogu biti svijetli i malo mekši na dodir, ali nemojte da vas to omete i izvadite ih iz pećnice jer će se za par minuta keksi stvrdnuti u potpunosti.

5. Ostavite kekse da se hlade, a vi krenite s pripremom preljeva. U posudu stavite sve sastojke za preljev i pomiješajte ih. Dobit ćete gustu i ljepljivu bijelu smjesu kojom ćete naposljetku ukrašavati ohlađene kekse.

6. Možete ih preliti cijele ili pak djelomično, ovisno o vlastitim željama. Ukoliko želite da keksi budu bogato ukrašeni, najpraktičnije je posložiti ih na neku rešetku ispod koje možete staviti papir za pečenje. Zatim žlicom stavljajte preljev preko njih. Pustite da višak iscuri s njih i ostavite da se keksi suđe na zraku dok se preljev ne stvrdne.

7. Ako pak kekse želite samo djelomično ukrasiti s preljevom, stavite ga u vrećicu za dresiranje ili pak običnu malu vrećicu za zamrzavanje. Rukama "stjerajte" preljev u jedan kut vrećice i zatim pažljivo škarama odrežite vrh na tom dijelu. Pazite na to koliko ćete vrećice odrezati, ovisno o tome želite li tanke ili deblje ukrase.

SAVJET PLUS:

- tijekom pripreme tijesta u smjesu možete dodati šaku-dvije sjeckanih orašastih plodova po želji poput oraha, lješnjaka, badema, pistacije ili dr.

- u preljev možete dodati par kapi boje za kolače kako biste promijenili njegov izgled i dobili zanimljive kekse u boji, piše zadovoljna.hr

Dobar tek!

hr Sun Jan 14 2018 12:55:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba5082bcb557a947e8b5396/80
Foto: 24Kitchen

Po receptima hrvatskih mama i baka kuhat će milijuni ljudi

U emisiji „David Skoko: Stari gušti, nova kužina“, chef će predstaviti okuse i mirise Istre te otkriti jela svojeg djetinjstva...

David Skoko, chef jednog od najpoznatijih i najpopularnijih hrvatskih restorana „Batelina“ u Banjolama kod Pule, sve je samo ne obični kuhar! Neizmjerni talent, magična osobnost i strast, okosnice su njegovog karaktera koje su ga i dovele u društvo najboljih. David će stati uz bok već daleko poznatim kulinarskim mega zvijezdama kanala 24kitchen poput Jamie Olivera, Anthony Bourdaina, Gordona Ramseya, Marthe Stewart!

U emisiji „David Skoko: Stari gušti, nova kužina“, chef će predstaviti jednostavna, tradicionalna jela koja je začinio svojom kreativnošću. U svakoj epizodi pratit ćemo pripremu jednog cjelovitog obroka koji uključuje predjelo, glavno jelo i desert inspiriran okusima iz djetinjstva. Jela će se uglavnom bazirati na jednostavnim i lako dostupnim namirnicama, koje chef Skoko iznimno poštuje i čiju nutritivnu vrijednost ističe.

Kako pripremiti rajčice punjene skutom, kaparima i slanim inćunima, salatu od gambera s lukom i celerom ili pak prekrasne deserte kao što su fritule s prošekom, skuta s karameliziranim smokvama i još mnogo novih okusa i doživljaja hrane. Bit će tu i istarskih kobasica kuhanih u vinu te labinskih krafa s muškatom i medom te drugih jela koja se prenose generacijama. 

Šira javnost mogla se upoznati s Davidovim radom kada je ugostio, a i zadivio svjetsku gastronomsku legendu i svog idola - Anthony Bourdaina. Uz činjenicu da je riječ o jednom od najoriginalnijih i najkreativnijih kuhara, David Skoko ima i vrlo zanimljivu biografiju. Naime, riječ je o kuharu koji je rođen u obitelji s četiri generacije ribara. Tako nekako je i započela priča o „Batelini“ – malom obiteljskom restoranu kojeg je pokrenuo njegov otac.

Nakon početnog perioda pripremanja „klasične“ hrane, Davidova strast prema kuhanju uzela je maha te je počeo stvarati nevjerojatna inovativna jela, što je njegovom restoranu donijelo titulu najboljeg restorana Hrvatske 2014. godine. Blistava karijera, brojne nagrade i suradnje sa svjetskim poznatim kuharima prepoznate su od strane Fox Networks Group Hrvatska, kao ključne kvalitete chefa koji će najbolje predstaviti hrvatsku kuhinju, piše punkufer.hr



hr Fri Sep 21 2018 17:03:28 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b9e8bd5cb557a8ea08b4907/80
Foto: Fotoklub Split

Od ponedjeljka: Izložba Split fotomaraton 2018.

U ponedjeljak, 24. rujna 2018. u 20 sati u Galeriji fotografije Fotokluba Split, Marmontova 5, otvara se izložba fotografija Split fotomaraton 2018., a možete je pogedati do 29. rujna.
Izložba predstavlja 84 fotografije nastale na fotografskom natjecanju Split fotomaraton 2018., a o pobjednicima su odlučili nagrađivani fotoreporteri Joško Ponoš, Milan Šabić i Branimir Džaja.

Fotografije su nastale prema temama: Dnevna doza,Civilizacija, Crveno, Na duge staze, Izgubljeno u prijevodu, Siva zona, Standardna procedura, Paralelni svjetovi, Ludilo, Hipnotiziran, Površina i Kako to.

Na otvaranju izložbe će se proglasiti pobjednici i uručiti vrijedne nagrade.

Split fotomaraton podržavaju: Splitsko-dalmatinska županija, Sail Week, Anigota, DigitalFoto magazin, Yellow Store Split, Lumis, Fototeh grupa, Prizma, Foto Dalmacija, Tiskara Dvornik, Cineplexx, Karting Arena Split, FantaSTikon,Leventić doo, Festival mediteranskog filma Split, Kinoteka Zlatna vrata, Gradska knjižnica Marko Marulić, Different Split, Mič Styling Split, kozmetički salon Lola's Sinj, restorani  i pizzerie: Corto Maltese freestyle food, DeBelly,Matoni, Terminal F, Bepa, Zora bila, UJE oil bar, Artičok, Bokeria Kitchen&Wine, Bakra - Steak & Pizza Bar,Đir, Movi,Bajamonti i Mirakul Pizza Split, te medijski pokrovitelji Dalmatinski  portal, DalmacijaDanas, fotozine.org i split.com.hr.
hr Fri Sep 21 2018 14:50:20 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/546a4868189942e425000203/80
Foto: Screenshot YouTube

Oprez, dosada i depresija su usko povezane

Znanstvenici s Harvarda su proveli istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 2000 ljudi te zaključili da dosada može biti jako opasna

Osobe kojima nije dosadno sretnije od onih koje su sklone dosađivati se, tvrde znastvenici nakon studije provedene na Harvardu u kojoj je sudjelovalo više od 2000 osoba, piše Život i stil.

Psiholozi upozoravaju kako se treba trgnuti iz stanja u kojem ne znate što sa sobom i u kojem ne možete dovršiti zadatke jer su vam dosadni. Naime, tanka je granica između tog stanja i depresije.

"Osobe koje su sposobne dugo biti fokusirane na određeni zadatak puno su sretnije od onih kojima je često dosadno i manji je rizik da obole od depresije", tvrde znanstvenici. Oni su tijekom studije zaključili kako je vrludanje misli i nemogućnost fokusiranjana okidač za depresiju. 

Dosada nije opasna samo za psihu, nego i za tijelo. Utvrđeno je da osobe kojima je dosadno imaju dva i pol puta veći rizik od infarkta i moždanog udara. Postoji sasvim prizemno objašnjenje za to. Naime, oni kojima je dosadno više vremena provode u kafićima, puše, piju, jedu nezdravo i loše su volje. 

hr Fri Sep 21 2018 12:59:02 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/53c12254179942387b373483/80

Veliko istraživanje pokazalo da je zdravo jesti čokoladu, piti pivo i crno vino

Nove studije pokazuju da prehrana koja uključuje čokoladu, crno vino i pivo može biti ključ dugog i zdravog života. Istraživači na Sveučilištu životnih znanosti u Varšavi proveli su istraživanje na 70 tisuća muškaraca i žena čije su životne stilove pomno ispitivali tijekom 16 godina.
Istraživanje je trajalo 16 godina i provedeno je na 70 000 osoba

 Istraživanje provedeno na 70 000 osoba i objavljeno u Journal of Internal Medicine uspoređivalo je smrtnost onih koji su slijedili ovakvu prehranu i one koji to nisu. Došli su do rezultata da oni koji redovito konzumiraju voće, povrće, čaj, kavu, orašaste plodove, čokoladu i umjerene količine crnog vina i piva, imaju smanjeni rizik od smrti od bilo kojeg uzroka. Takva konzumacija hrane naziva se protuupalna dijeta, piše Zdrava krava.

The Independent ističe da su imali 20% niži rizik od kardiovaskularnih bolesti i 13% manji rizik od smrti uzrokovane nekom vrstom raka. Pušači koji su slijedili takav način prehrane također su zabilježili smanjeni rizik od kardiovaskularnih bolesti.  

Protuupalna dijeta

"Protuupalna dijeta može biti korisna i za ljude koji pate od raznih zdravstvenih stanja", objasnila je Fran McElwaine, direktorica Britanskog saveza zdravstvenih savjetnika. 

"Budući da je upala korijen najčešćih kroničnih bolesti povezanih s načinom života, uključujući artritis, demenciju, neke vrste raka i kardiovaskularne bolesti, dijeta koja smanjuje upalu može biti dobra stvar", rekla McElwaine za The Independent. 

"Postoji mnogo namirnica koje smanjuju upalu - tamna čokolada, koja je bogat izvor magnezija, cinka i drugih važnih minerala te crveno vino."

Iako je ova studija provedena s velikim brojem ljudi, nutricionistica Rhiannon Lambert upozorava da je neophodno biti oprezan pri shvaćanju prehrambenih savjeta jer nijedan nije prikladan za sve. 

"Važno je zapamtiti da istraživanja nikada neće moći precizno predstavljati svakog ispitanika niti njihove jedinstvene životne stilove", rekla je Lambert: "toliko se čimbenika mora uzeti u obzir.  Spavanje, razina aktivnosti, genetika i posao samo su neki od čimbenika koji mogu utjecati na naše zdravlje."

"Prehrana je, naravno, važna komponenta za dobro zdravlje i dugovječnost, ali usredotočenost na hranu kao dobru ili lošu, također ne pomaže", zaključila je Lambert.


hr Fri Sep 21 2018 12:52:45 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .