Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5de3ebff29111c840f8b462d/80
Foto: Pixabay

Zadrani ponovno otvorili srce i pomogli gradu heroju humanitarnom akcijom

Prikupljaju se trajne namirnice, higijenske potrepštine, kao i novčane donacije za vukovarske obitelji koje žive u teškim socijalnim uvjetima. Zadarska županija je, kao i svake godine, na račun vukovarskog Caritasa uplatila 10 tisuća kuna

Bogatim i raznovrsnim zabavno- glazbenim programom jučer je na Narodnom trgu održan središnji dio tradicionalne humanitarne akcije »Vukovaru ZaDar«, koju već 24. put organizira Hrvatska katolička udruga medicinskih sestara i tehničara Zadar u suradnji sa Zadarskom županijom i Gradom Zadrom.


U ovoj najvećoj sustavnoj humanitarnoj pomoći koja iz nekog hrvatskog grada ide za Vukovar prikupljaju se trajne namirnice, higijenske potrepštine, kao i novčane donacije za vukovarske obitelji koje žive u teškim socijalnim uvjetima. 

I ove su godine u akciji sudjelovali mnogi Zadrani koji su pomogli sukladno svojim mogućnostima, bilo kupovinom potrebnih artikala ili novčanim donacijama.

- Akcija je ove godine protekla izvan naših očekivanja, s obzirom na štrajk u prosvjeti, zbog čega je bilo mnogo manje prikupljene pomoći u školama nego ranijih godina, kaže časna sestra Melhiora Biošić, počasna predsjednica Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara Zadar, koja je prije skoro dva i pol desetljeća i pokrenula ovu vrijednu humanitarnu akciju za grad heroj, piše Zadarski list.

Akcija nije zakazala

Kako se doznaje od časne sestre Melhiore, unatoč ovogodišnjoj znatno smanjenoj količini pomoći koja je prikupljena u školama, akcija nikako nije zakazala jer je i ove godine prikupljeno dosta potrepština koje će olakšati blagdanske dane mnogim vukovarskim domaćinstvima.


- Građani su i ove godine otvorili svoja srca i pomogli, a svaka donacija puno znači. Iako su škole malo zakazale, ravnatelj Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje Dražen Adžić animirao je ravnatelje da unatoč štrajku pozovu učenike da pomogne, pa su se tako neki odazvali i donosili u školu potrebne proizvode. No, to je ipak bilo mnogo manje nego lanjskih godina, istaknula je časna sestra Melhiora Biošić, posebno se zahvaljujući vrtićima koji su sudjelovali u akciji i prikupili pomoć, a riječ je o dječjim vrtićima Sunce, Radost, Maslačak i Ribica, kao i katoličkim vrtićima.

Također, vrtićka djeca, tvrdi Marija Štefančić, predsjednica Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara Zadar, izradila su mnoštvo ukrasnih predmeta koji su se tijekom jučerašnjeg prijepodneva na brojnim štandovima na trgu nudili građanima za dobrovoljne donacije.


- Kako se bliži božićno razdoblje većina ukrasa je božićne tematike, izrađena od različitih materijala, kaže Marija Štefančić i dodaje kako za sada još nemaju podatak o prikupljenim novčanim donacijama, te će tek nakon svršetka akcije znati koliko je novca prikupljeno.

Facebook grupa »Zadarsko srce«

Prikupljeni novac bit će uplaćen na račun vukovarskog Caritasa i namijenjen za pomoć siromašnim građanima toga grada. Zadarska županija je, podsjetimo, kao i svake godine, na račun vukovarskog Caritasa uplatila 10 tisuća kuna.

Iz Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara Zadar posebno zahvaljuju i grupi na Facebooku »Zadarsko srce«, čiji članovi su se uključili u akciju i pozivali građane da donose pomoć. Pomoć za Vukovar mogla se donijeti i izravno na Trg tijekom jučerašnje središnje manifestacije, a pomoć se može donijeti i u ponedjeljak, 2. prosinca u Osnovnu školu Šimuna Kožičića Benje, gdje je kao i svake godine sabirno mjesto na kojem se koncentrira sva prikupljena pomoć i s kojega u ponedjeljak kreće humanitarni konvoj za Vukovar u 8.30 sati.

U jučerašnjem prijepodnevnom programu sudjelovali su mnogi izvođači iz Zadra i ostalih mjesta Zadarske županije – od pjevača, KUD-ova, klapa do školskih i crkvenih zborova. Među tradicionalnim sudionicima ove velike humanitarne akcije je i zadarska Gimnazija Vladimira Nazora čiji je školski zbor nastupio i u jučerašnjem glazbenom programu.

- Sretni smo što možemo upotpuniti ovaj program, posebno jer se radi o humanitarnom događaju kakvima se uvijek odazovemo, kaže Iva Mustać-Klarić, voditeljica školskih zborova u Gimnaziji Vladimira Nazora i Prirodoslovno grafičkoj školi Zadar, te dječjeg zbora Kazališta lutaka Zadar Tintilinić. Svi ovi zborovi su pod njezinim ravnanjem uveličali jučerašnje veselo prijepodne u kojem su uživali mnogi Zadrani, tim više što je i vrijeme bilo naklonjeno ovoj tradicionalnoj humanitarnoj manifestaciji.

hr Sun Dec 01 2019 17:36:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5de9605729111c1d1a8b45e4/80

Nagrade za promociju i razvoj volonterstva: U Splitu proslavljen Međunarodni dan volontera

Na proslavi su sudjelovale brojne organizacije – udruge, javne ustanove i druge neprofitne organizacije

Danas je održana svečana proslava Međunarodnog dana volontera koju je 19. godinu zaredom organizirao Regionalni volonterski centar Udruge „MI“ – Split.

Na svečanoj proslavi dodijeljena je nagrada za promociju i razvoj volonterstva „Vinka Luković“ Udruzi osoba s invaliditetom „Sunce“ Makarska, za njihov 25-godišnji rad u uključivanju volontera u aktivnosti s osobama s invaliditetom. Dodijeljena su i četiri priznanja za poseban doprinos razvoju volonterstva u 2019. godini – Hrvatskom planinarskom društvu „Mosor“ za obnovu Planinarskog doma „Umberto Girometta“ i akcije pošumljavanja, Ligi za prevenciju ovisnosti za kontinuirani rad s mladima u prevenciji ovisnosti, Udruzi osoba s invaliditetom „Agape“ Omiš za volonterske akcije s osobama s invaliditetom i Udruzi Kredenca – Tučepi za organizirane brojne humanitarne akcije na Makarskoj rivijeri. 

Ove godine prvi put je dodijeljena i nagrada „Davor Belaić“ za koordinatore volontera u odgojno-obrazovnim ustanovama. Nagrada je otišla u ruke učiteljici Ines Ivanovski iz splitske Osnovne škole Lučac, za njen predani rad u odgajanju najmlađih volontera i organiziranje humanitarno-volonterskih akcija Luški šušur i Lučka biciklijada. Dva priznanja za poseban doprinos razvoju volonterstva u odgojno-obrazovnim ustanovama otišla su u ruke profesoricama Ani Topić iz Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju (za uključivanje učenika u brojne akcije u zajednici) i Marijani Munitić iz IV. gimnazije „Marko Marulić“ (za uključivanje učenika u humanitarno-volontersku akciju za splitske beskućnike te brojne druge akcije). 

Zaslužnim volonterima i podupirateljima volonterskog rada dodijeljeno je 100-ak zahvalnica.

Na proslavi su sudjelovale brojne organizacije – udruge, javne ustanove i druge neprofitne organizacije koje su u 2019. godini organizirale volontiranje te sa svojim volonterima radile na izgradnji boljeg i humanijeg društva. Proslavu su dodatno obogatili nastupi udruge Glazbene niti ljubavi i glazbene skupine Centra Zlatno doba koja je pokazala da za volontiranje nikad nije kasno


hr Thu Dec 05 2019 20:54:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5de91a8829111c0f178b4690/80
Foto: Grad Split

Vozni park splitskog "Prometa" bogatiji za još 10 novih autobusa

"Promet" ima već ugovorenih 116 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a ukupna vrijednost ova tri projekta s je 162.708.231,25 kuna.
Sve mlađa flota „Prometovih“ javnih gradskih autobusa od danas je bogatija za novih 10 zglobnih autobusa marke „Mercedes“.

Potpisivanju ugovora za nabavu cestovnih prinova nazočio je danas i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara kazavši kako je javni gradski prijevoznik obnovom voznog parka sredstvima iz ITU mehanizma učinio snažan tehnološki iskorak.

- U prethodnom projektu za 34 autobusa, „Promet“ je povukao 74 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Ovaj današnji ugovor rezultat je dobro odrađenog posla i sasvim sigurno ulazimo u najuži krug onih gradova koji dobro pripremaju svoje projekte i koji vrlo uspješno apliciraju na EU sredstva. Ne samo da će novi autobusi značajno pomladiti prosjek starosti vozila, nego sa 4 električna autobusa koja ćemo nabaviti „Promet“ ulazi u novu eru svoga djelovanja. - kazao je gradonačelnik Splita čestitavši direktoru „Prometa“ Miroslavu Deliću na ostvarenim rezultatima.

S dolaskom svih planiranih autobusa, kako je najavio čelnik „Prometa“, prosječna starost autobusa biti će svega 4 godine. U ime isporučitelja autobusa, ugovor je potpisao Josip Veštić iz „Jolly Autolinea“. „Promet“ se može pohvaliti i ugovorom o dodijeli bespovratnih sredstava za sustav e-ticketing u iznosu od 12 milijuna kuna, također iz projekta Urbane aglomeracije Split, a ukupna vrijednost projekta s PDV-om je 25.478.231,25 kuna.

Da rezimiramo, „Promet“ ima već ugovorenih 116 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a ukupna vrijednost ova tri projekta s PDV-om je 162.708.231,25 kuna.
hr Thu Dec 05 2019 15:57:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5de919e129111c09198b4653/80
Foto: Grad Split

Uoči sv. Nikole: Odana počast pomorcima na Katalinića brigu

Riječi blagoslova i molitve za sve pomorce na Katalinića brigu uputio je gvardijan fra Žarko Lučić, apostolat mora iz Župe Gospe od Pojišana
Polaganjem vijenaca podno spomen svjetionika Pomorac na Katalinića brigu u Splitu, tradicionalno uoči blagdana sv. Nikole i Dana pomoraca, odana je počast svim poginulim i nestalim pomorcima koji su svoj život nesebično dali moru i časnom pomorskom pozivu.

U spomen na sve njih vijence su položili glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan, zamjenik gradonačelnika Nino Vela te zamjenik župana Luka Brčić. U svom prigodnom obraćanju u ime Sindikata pomoraca Neven Melvan kazao je da je protekla godina za pomorsku obitelj ispunjena tugom zbog gubitka dvaju kolega, Đanija Vukovića i Daniela Bebića, dok se još uvijek traga za nestalim kapetanom Dinom Miškićem i njegovim kolegama:

- Nitko nema pravo ograničavati nadu ni nama, a najmanje njihovim obiteljima, ovaj trenutak posvećujemo njima, kazao je Melvan.

Istaknuo je kako su se u protekloj godini ipak dogodili i pozitivni pomaci u smislu zakonskih regulativa, te da su pomorci 'nakon dugo godina borbe' napokon dobili jedan 'humani dokument'.

Riječi blagoslova i molitve za sve pomorce na Katalinića brigu uputio je gvardijan fra Žarko Lučić, apostolat mora iz Župe Gospe od Pojišana.
hr Thu Dec 05 2019 15:57:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/57358510fe96ff66308b45c4/80
Foto: Facebook

"Marjan kakav je nekad bio": Pametno poziva građane na podjelu sadnica i foto izložbu

Pametno o fotoiložbi i akciji podjele sadnica...

Stranka Pametno poziva građane da se odazovu akciji podjele sadnica i simboličnog kićenja bora, koje će se održati 7. prosinca u 12:00 sati na parkingu kod Prve vode, a potom i razgledaju izložbu fotografija "Marjan kakav je nekad bio".

- Ovom akcijom želimo posjetiti građane na važnost Marjana i probuditi svijest odgovornih za loše upravljanje, koje je u konačnici rezultiralo njegovim gotovo potpunim uništenjem. Zahvaljujemo se svim građanima koji su nam proteklih dana slali fotografije Marjana kakav je nekad bio, prije pošasti s potkornjakom, te nam tako omogućili stvaranje ove izložbe. - poručili su iz stranke Pametno.

Isti dan će izložiti prikupljene fotografije Marjana kakav je nekad bio u Paradox baru, gdje će ih građani moći razgledati idućih tjedan dana.

hr Thu Dec 05 2019 15:56:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .