Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5efe47c3daf72dba1e8b4603/80
Foto: Željko Tutnjević (Libero portal)

INTERVJU Arsen Bauk: 'Najbolji dio politike bila je odluka besplatnog prijevoza trajektima za djecu s teškoćama!'

Manje poznato je kako je Bauk bio košarkaški sudac, dobio je nadimak čak i 'škrti Bračanin' zbog velike ušteđevine.
Crna jesen je pred nama, koronavirus i izbori postali su neizostavna kombinacija, a 'politička streljana' ponovno je puna obećanja koja daju tek razmišljanje kako bi izbori trebali biti svake godine. Provjerena imena u izborni ring krenula su u sastavu RESTART koalicije koja zaziva preokret Hrvatske od HDZ-a koji je, kako tvrde, odgovoran za raspašoj.

S već 18 godina Arsen Bauk postao je član SDP-a, a njegov uzor je otac Miro koji je bio i jedan od glavnih motora za Baukov politički uzlet. Uzlet koji je, iz Supetra na Braču, krenuo 2000. godine kada je na vlast stigao baš SDP.

Manje poznato je kako je Bauk bio košarkaški sudac, dobio je nadimak čak i 'škrti Bračanin' zbog velike ušteđevine, a u izbornom procesu, čiji je vrhunac u nedjelju, dobio je vrlo značajnu ulogu kao nositelj X. izborne jedinice.

Što bi za vas bio dobar i očekivan rezultat RESTART koalicije u Dalmacije?
- Uspjehom bi smatrao 5 mandata što je mandat više nego smo dobili u dva posljednja izborna ciklusa. Situacija je zrela u Hrvatskoj za promjenu vlasti, što zaziva većina građana. Druge stranke ili najavljuju koaliranje s HDZ-om ili nisu sigurne hoće li prijeći izborni prag pa je sve osim odabira RESTART koalicije bačen glas.

Mnogi kažu da je ukidanje samoizolacije za susjedne države još jedan predizborni potez HDZ-a. Što vi mislite?
- Ja sam to nazvao 'odokativnom epidemiologijom'. Postavlja se pitanje je li uopće trebalo provoditi mjeru samoizolacije ako se dolazi iz nekoliko zemalja u Hrvatsku. Činjenica je da određen broj ljudi, koji dolazi na odmor u Hrvatsku, baš dolazi iz Bosne i Hercegovine pa je pitanje balansa između zdravstvenog i ekonomskog aspekta.

Znači, mislite da je to zalog glasova za HDZ?
- Dojma sam da je sve to napravljeno prije izbora kako bi naši državljani, koji žive u Bosni i Hercegovini, a imaju naše državljanstvo, mogli doći glasati. To znači par tisuća glasova više za HDZ.


Ovo je i kampanja 'srednjeg prsta'. Što vi kažete o pobačaju?
- Svako je pitanje nekome važno. Ovo pitanje ilustrira kakvo smo društvo. Sve je to već definirano u Ustavu. Ne mogu uopće razumjeti stranke koje ovo stavljaju u fokus svoje kampanje. Škoro je rekao da se protivi zabrani pobačaja, pa je ta priča što se tiče njega, barem mislim, gotova.

Poljoprivreda je osjetila danak krize. Kako je učiniti samodostatnom?
- Mnogi će se morati vratiti zaboravljenim vještinama i morat će se sjetiti neobrađene zemlje. U državi mora postojati strategija koja će u slučaju zatvaranja granica, bilo svojevoljno ili zbog epidemije, morati organizirati proizvodnju da ne ovisimo o uvozu, ali u ovom trenutku smo na europskom tržištu. Moramo i razmišljati u tom smjeru.

I turizam je postao 'crna rupa'. Kako RESTART misli riješiti problem turizma koji je 'na koljenima'?
- Ide nam u prilog što smo autodestinacija jer će trebati vrijeme da se oporavi avio-prijevoz, što smo blizu turističkim tržištima i što ćemo se prije oporaviti nego druga tržišta u Europi i svijetu.

Koronavirus je iznjedrio zdravstvo kao jedno od najvažnijih komponenti države. Kako vi gledate na sve u koronakrizi, je li moglo bolje?
- Zdravstvo treba podijeliti na tri segmenta. Prvi je kvaliteta. Ja iskreno mislim da imamo dobre doktore, relativno dobru opremu, ali da se u određenim segmentima može nositi s najboljim zdravstvenim sustavima u svijetu. Drugi je dostupnost. Ovdje već malo zaostajemo jer imamo prevelike liste čekanja, a treće je pitanje racionalnosti sustava, točnije dugova koji su se povećali i u vrijeme koronakrize. 

Ministar zdravstva je nositelj liste HDZ-a. Kako je on odradio ovu kriznu situaciju?
- Nije čudo da je jedan ministar zdravstva u Vladi morao otići, drugi je dobro počeo, a onda se krenuo ponašati više kao političar nego liječnik. Političar Beroš je u dubokom sukobu s liječnikom Beroš.

Kako komentirate protukandidate? Marijana Puljak i Željko Kerum?
- Kerum i Marijana Puljak su puno prepoznatljivi na lokalnim nego na nacionalnim izborima. U gradu i županiji igraju značajnu ulogu. Oni su građanima Splita i X. izborne jedinice već poznati pa što god ja kažem o njima neću dati nikakav doprinos.


5G mreža? Jeste za uvođenje?
- Nisam protiv, ali nisam niti stručnjak u tom području kako bi dao odgovor s autoritetom struke.

Jeste li za ukidanje županija?
- Za ukidanje druge razine vlasti je potrebno promijeniti Ustav. Ako se u Saboru stvori klima za mijenjanje Ustava onda bismo svakako razmotrili i tu mogućnost.

Često se ističe da su županije mjesta za stranačke podobnike?
- Izvan su dometa medija i građana u mjeri u kojoj bi trebali biti. Kod lokalnih izbora građani, u pravilu, izlaze birati načelnike i gradonačelnike, a onda dobiju dva listića za župana i skupštinu pa to zaokruže temelje općih preferencija. Kad gledamo postotak promjene vlasti, onda ispada da su županije najuspješnije jer građani vlast rijetko mijenjaju. Imaju velike ovlasti, utječu na život građana, a nisu podložni kontroli građana.

Na koje događaje neizostavno dolazite?
- Pokušavam ne propustiti svetkovine i slavlja na Braču, obljetnice oslobođenja Brača. Trudim se doći i na otvaranje Splitskog ljeta i Dubrovačkih ljetnih igara, a onoliko i koliko mogu pratiti košarkaške utakmice Splita. 

Čekate dijete. Pati li vam obitelj u kampanji?
- Žena je sa mnom u Splitu, u vrijeme kampanje. Obitelj mi pati u smislu moje operativnosti u 24 sata, ali lakše je kad smo na jednom mjestu.

Zamjeravaju vam da zaboravite Dalmaciju jer ste stalno u Zagrebu. Što odgovarate?
- Kad nema Sabora onda sam ja ovdje. Većina i drugih zastupnika slično radi. Malo je teže s obzirom da sam predsjednik Kluba zastupnika. Nisu utemeljene te zamjerka. Povjerenje građana je da se borim za Dalmaciju u Zagrebu.

Za kraj, što je u aktivnoj politici ostalo u vašem sjećanju kao najsvjetliji trenutak?
- U ovom dosadašnjem dijelu političke karijere definitivno najljepši i najbolji dio bio je osiguravanje prijevoza djece s teškoćama u razvoju trajektima.
hr Thu Jul 02 2020 22:47:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f2560fcdaf72d8e4c8b465e/80
Foto: HGSS

Šesti dan potrage na Biokovu: Za nestalm strancem se još uvijek traga

Tijekom proteklih 6 dana potrage za nestalim stranim državljaninom tragalo je 280 članova HGSS-a iz 15 Stanica iz cijele Hrvatske
Za nestalm strancem i dalje traga 40 spašavatelja HGSS-a iz 14 stanica iz cijele Hrvatske, bespilotne letjelice, potražni timovi, helikopter HRZ-a, kolege iz GSS u BiH i planinari.

Od 13 timova, njih 5 obavlja specijalističke zadatke pretrage najnedostupnijih predjela spuštajući se užetima niz visoke litice i kuloare.

Potragu su i danas uz surov i nepristupačan teren otežavale i vremenske neprilike: oborinsko nevrijeme popračeno grmljavinom, a u nastavku dana i izrazito visokim temperaturama.
hr Wed Aug 05 2020 21:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f022a20daf72d65278b462f/80
Foto: D.N.

"Od verbalnog 'okretanja budućnosti' državnog vrha još je važnije policijsko pretvaranje nepoznatih počinitelja u poznate"

SDP-ovac Goran Kotur osvrnuo se na gnjusan čin u Splitu...
Šef splitskog SDP-a Goran Kotur komentirao je vandalski čin u Splitu gdje je, za sada, nepoznati počinitelj išarao Toyotu srpskih registracijskih oznaka, ali se osvrnuo i na današnje govore državnog vrha.

Njegovo priopćenje donosimo u nastavku: 

- Oštećivanjem Toyote srpskih registracijskih oznaka grafitima punim mržnje na splitskom Spinutu nepoznati počinitelj je na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti očito želio pokazati svoje "domoljublje". Ustvari je napadom na imovinu turista iz Srbije mržnju pokazao prema Splitu i Hrvatskoj koji velikim dijelom žive od turizma, koji je trenutno u iznimno velikoj krizi zbog epidemije. Mržnju je nepoznati počinitelj zapravo pokazao i prema porukama državnog vrha, ali i generala Ante Gotovine, koje se mogu svesti pod zajednički nazivnik "okretanja budućnosti".

Ali dok se god govor mržnje, uključujući i ustaški pozdrav "za dom spremni", koji je u skraćenom obliku napisan i u ovom slučaju, tolerira od strane države, "okretanje budućnosti" ostaje lebdjeti u zraku kao dobra namjera iza koje ne stoji dovoljna količina političke volje. Štoviše, od Plenkovićevog, Milanovićevog i Gotovininog verbalnog "okretanja budućnosti" još je važnije policijsko pretvaranje nepoznatog počinitelja u poznatog, i u slučaju spinutskog grafita punog mržnje, i u mnogim drugim slučajevima. - stoji u priopćenju. 
hr Wed Aug 05 2020 18:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b559fadcb557a7b3b8b4736/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Nema prekršajne prijave za HOS-ovce koji su u Kninu vikali "Za dom spremni"

Iz policije je rečeno da se radilo komemorativnim okolnostima...

Policija neće podnijeti prekršajne prijave protiv HOS-ovaca koji su se jutros okupili u Kninu i na glavnom trgu vikali "Za dom spremni". - potvrdili su iz šibenske policije za N1.

Kako je javila njihova novinarka, iz policije je rečeno da se radilo komemorativnim okolnostima, jer se sve odvijalo kod spomenika braniteljima. Pritom se, dodaje, pozivaju na smjernice Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima.

Podsjetimo, skupina predvođena Markom Skejom, od kojih je većina imala crne majice s grbom HOS-a i crvenim beretkama, jutros je stigla u Knin na obilježavanje Oluje. 

Dok je trajao program, skupina je pjevala te te izražavala nezadovoljstvo zato što im nije dopušten ulazak na trg, a mogao se čuti i uzvik "Za dom spremni". 

Tek kada se program završio, HOS-ovci i pripadnici drugih braniteljskih udruga pušteni su na trg.

hr Wed Aug 05 2020 17:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f1e7359daf72d4d428b4641/80
Foto: DalmacijaNews

Škoro: "Domovinski pokret nikad neće pristati na izjednačavanje žrtve i agresora"

Iz stranke su poručili i da koronavirus nije smio razdvojiti ljude jer se tako hrvatskom narodu ograničava proslava

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro došao je u Knin povodom 25. obljetnice Oluje, ali nije sudjelovao u službenom prtokolu. 

Jedan od glavnih razloga jest, kako kaže čelnik stranke, "trgovačka koalicija HDZ-a i SDSS-a". 

Iz stranke su poručili i da koronavirus nije smio razdvojiti ljude jer se tako hrvatskom narodu ograničava proslava.

- Domovinski pokret nikad neće pristati na izjednačavanje žrtve i agresora. Nisam sudjelovao u službenom protokolu jer se u centar pozornosti stavlja nešto što ne bi trebalo. Ono što se događa je jedna loša politička trgovina Andreja Plenkovića i Milorada Pupovca. Prije svega ovde moraju biti ljudi koji su se borili za Knin, a njima je onemogućen pristup. - poručio je Škoro.

Dodao je i da se veća pažnja pridaje tome što je član SDSS-a i potpredsjednik Vlade Boris Milošević došao u Knin, umjesto da u fokusu bude sama obljetnica Oluje. - piše N1

hr Wed Aug 05 2020 15:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .