Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b33fc77d0a4530c008b4610/80

Otvorena autoškola Marušić: Do sada su svi kandidati položili iz prve!

Najnovija autoškola u gradu pod Marjanom spremno očekuje nove kandidate

U sklopu srednje škole “Dental Centar Marušić” na Kmanu nalazi se novootvorena Autoškola Marušić. U razgovoru s direktorom autoškole, Antonom Marušićem saznajemo zašto smatra da bi kandidati trebali izabrati Autoškolu Marušić za polaganje vozačkog ispita, te koji su najveći strahovi i nepoznanice kandidata kada krenu s vožnjom.

Za početak zašto mislite da bi kandidati trebali izabrati vašu autoškolu prilikom upisa? 

Mislim da bi kandidati trebali izabrati našu autoškolu prilikom polaganja A, A2 i B kategorije jer nudimo najnovije automobile i motocikle za obuku kandidata u gradu, naši djelatnici su s dugogodišnjim iskustvom u obuci kandidata i nižu zavidne rezultate prolaznosti na ispitima, imamo najveću i najsuvremeniju učionicu za predavanja u Splitu, vožnja se odvija svaki dan ukoliko to kandidat želi, dolazimo po kandidata na kućnu adresu, kandidati uče voziti ne samo po gradskim cestama već i autocestama i brzim cestama..

Što većini kandidata predstavlja najveću nepoznanicu i strah prilikom početka vožnje? 

Tijekom dosadašnje obuke kandidata primjetili smo da im najveći strah predstavlja vožnja autocestom i brzom cestom, to je nešto s čim se nisu baš susretali u svakodnevnoj vožnji s roditeljima i prijateljima, a što je vrlo bitno da svaki kandidat prođe. 

Zašto smatrate da je vožnja autocestom obavezna u obuci kandidata?

S obzirom na statistiku prometnih nesreća koje se svakodnevno događaju na autocesti smatram da bi svaka autoškola u obaveznu obuku trebala uvesti obuku na autocesti.

Na koji način kod vas kandidat svlada “strah” od autoceste?

Svaki naš kandidat unutar 35 sati vožnje prođe obuku vožnje brzom cestom te autocestom. Kada je pored vas profesionalni vozač koji vas upozna sa svim problemima i ponašanju na autocesti ne postoji drugi ishod nego da kandidat spremno izađe iz autoškole sa znanjem ne samo gradskih cesta, već i autocesta.

Na koji način kandidate spremate za vožnju?

Prije svega svaki kandidat mora proći predavanja u trajanju od 10 dana, za prvi susret s kandidatima je zadužen naš stručni voditelj i predavač Mario Đula, inače diplomirani inžinjer prometa sa završenom pedagoškom skupinom predmeta. Moram napomenuti da za sada svi naši kandidati koji su izašli na ispit su položili iz prve, te nakon položenog testa pristupaju vožnji.

Je li kandidat nakon položenog pismenog ispita odmah spreman za gradsku vožnju?

Svaki kandidat svoju vožnju započinje na prometnom vježbalištu, a izlazak na gradske prometnice zavisi o spremnosti kandidata. Uz nadzor našeg iskusnog instruktora Marina Stipičića koji je također inžinjer prometa, kandidat se suočava sa svakodnevnim situacijama u prometu.

Imate li nešto za dodati za kraj?

Mislim da smo najvažnije naveli. Mogu još samo nadodati da svi naši kandidati sretno pristupe vožnjama autocestom i sretnih lica opisuju svoj doživljaj vožnje, te su zadovoljni zbog još jednog stečenog iskustva i što je nama najvažnije pruženog znanja. 

Drago nam je zbog odličnog odaziva i reakcija s obzirom da smo trenutno najnovija autoškola u gradu pod Marjanom, te je to još jedna potvrda o našoj kvaliteti i znanju, a vama svima hvala na povjerenju koje ćemo naravno uvijek opravdati. Stalo nam je da kandidati izađu spremni za svakodnevnu vožnju nakon obuke u našoj autoškoli. 

Upišite se i vi i postanite spremni i zadovoljni kandidat s puno stečenog znanja počevši od onih najosnovijih situacija u prometu, pa sve do vožnje brzom cestom i autocestom. Upisi su svakim danom od 08:00 do 20:00h na adresi Benkovačka 10 A, a više informacija možete dobiti na broj telefona 021/583-000 ili na Facebook stranici: Autoškola Marušić

hr Thu Jun 28 2018 08:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c92527829111c5b128b465b/80
Foto: Iris Ban

Osnovni tečaj digitalne fotografije za osnovnoškolce

Fotoklub Split organizira osnovni tečaj digitalne fotografije namijenjen osnovnoškolcima.
Tečaj će se odvijati u dva dijela – u prvom dijelu polaznici će savladati tehnička znanja o dijelovima fotoaparata i fotografske opreme, dok je drugi dio predviđen za kreativnu stranu fotografije pa će polaznici učiti o kadru, kompoziciji i samostalno rješavati fotografske zadatke na terenu.

Polaznici tečaja moraju imati fotoaparat s mogućnošću manualnog namještanja postavki jer se od njih očekuje samostalno izvođenje zadanih vježbi koje će se naknadno pregledavati i analizirati.

Tečaj će voditi majstor fotograf Antonio Miše i njegova asistentica fotografkinja Kristina Soldić. Antonio Miše fotografijom se bavi od 2003. godine te surađuje s brojnim lokalnim i nacionalnim medijskim kućama i portalima kao i turističkim zajednicama. Član je Fotokluba Split i udruge Crometeo s kojom sudjeluje na skupnim izložbama Meteorološki kontrasti. Kristina Soldić fotografijom se bavi od 2009. i izlagala je na velikom broju skupnih izložbi. Aktivna je članica i dugogodišnja volonterka Fotokluba Split.

Cijena tečaja iznosi 600 kuna (moguće je platiti u dvije rate). Prijave zaprimamo e-mailom, na adresu info@fotoklubsplit.hr ili osobnim dolaskom u prostorije Fotokluba Split.

Prvo predavanje održat će se u četvrtak, 28. ožujka 2019.  u 20 sati u prostorijama Fotokluba Split, Marmontova 5.

hr Wed Mar 20 2019 15:47:32 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c91272929111c880f8b4691/80
Foto: Pixabay

Danas je Dan očeva: Evo što trebate znati

Prvi zapis o Danu očeva datira u vrijeme starog Babilona

Na današnji se dan uz svetog Josipa obilježava i Dan očeva. Upravo to i jest razlog zašto je kod nas odabran taj datum dok se u svijetu razlikuje datum njegova obilježavanja.

Daleke 1908. godine u SAD-u obilježen je prvi Dan očeva. Naime, u rudarskoj nesreći poginulo je više od 250 očeva, a kći jednog od njih zamolila je lokalnog pastora da održi misu za njih.

Obilježavanje Dana očeva proširilo se - kako na druge savezne države, tako i na cijeli svijet. 

Prvi zapis o Danu očeva datira u vrijeme starog Babilona. Dječak Elmesu je svom ocu napisao čestitku u kojoj mu je poželio dug život i dobro zdravlje.

Osim na današnji datum, brojne zemlje obillježavaju Dan očeva treće nedjelje u lipnju.
hr Tue Mar 19 2019 18:30:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c910a1829111c70128b45b8/80
Foto: Pixabay

Danas obilježavamo svetog Josipa: Marijinog zaručnika i Isusovog zemaljskog oca

Sveti Josip zaštitnik je Crkve i obitelji
Evanđelje Josipa opisuje kao pravednog i vjernog. Hrvatski sabor proglasio ga je 1687. godine zaštitnikom hrvatskog naroda. 

Ime Josip hebrejskog je porijekla i znači 'neka Bog priroda'.
Te riječi je u Starom zavjetu izgovorila Rahela koja je nakon duge neplodnosti rodila sina poznatog kao Josip Egipatski.

Evanđelja ne prenose niti jednu riječ koju je Josi izgovorio stoga ga se naziva i šutljivim svecem. 

Papa Pio IX progasio ga je 1870. godine zaštitnikom Crkve te zaštitnikom od sumnje i oklijevanja te zagovornikom za sretnu smrt. 

Sveti Josip zaštitnik je grada Karlovca, a najveća crkva u svijetu posvećena njemu nalazi se u Montrealu, u Kanadi.

Najčešće ga prikazuju kao srednjovječnog čovjeka sa štapom, a u naručju ili uz njega nalazi se Isus. 
Josip je bio siromašni testar iz Nazareta koji se prvi put spominje u Matejevim i Lukinim Evanđeljima napisanim oko 70. godine.


Papa Julije II molitvu caru Karlu koji je 1505. išao u bitku.

Prema predaji, onoga tko moli ovu molitvu neće zateći iznenadna smrt bez oprosta grijeha niti će biti poraženi u životnim bitkama

Moli se devet uzastopnih dana, ujutro.


O Sveti Josipe, čija je zaštita tako velika, tako jaka,
 tako izravna pred Božjom krunom, stavljam u tebe svoje  potrebe i želje.

O Sveti Josipe pomozi mi svojim snažnim zagovorom
i izmoli za mene od svog Djevičanskog Sina sve duhovne blagoslove,
kroz Isusa Krista, Našeg Gospodina,
tako da, budući da sam vezan/a tvojoj
Nebeskoj snazi, mogu iskazati svoju zahvalu
 i poštovanje Najljubljenijem Ocu.

O Sveti Josipe nikad se neću moći umoriti
 promatrajući Isusa kako spava u tvojim rukama.

Ne usuđujem se prići dok se on odmara u blizini Tvoga srca.

Zagrli ga u moje ime i poljubi Njegovu nježnu Glavu za mene,
i zamoli ga da mi uzvrati poljubac kad udahnem posljednji uzdah.

Sveti Josipe, zaštitniče umirućih, moli za nas.
 Amen.


hr Tue Mar 19 2019 16:27:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c91026929111cd80f8b4649/80
Foto: Pixabay

5 čestih grešaka koje radimo kad pohamo meso

Jeftini komadi mesa idealni su za pohanje, no pritom treba znati da će dobar okus imati samo oni komadi koje ste prethodno omekšali.
Savršeni pohanac ima hrskavu koricu i dobro pečenu, ali sočnu unutrašnjost. Da biste postigli takvu razinu okusa, trebali biste izbjegavati ove pogreške:

1. Pohamo meso različite debljine i veličine
Veći komadi mesa trebaju više vremena za termičku obradu od onih manjih. Upravo zato trebali biste izbjegavati simultano pohanje komada mesa različite veličine i debljine (npr. pileća prsa i batke) u istoj tavi te vađenje u isto vrijeme. U suprotnom ćemo jedan komad mesa presušiti, dok će drugi ostati krvav. Umjesto toga bilo bi najbolje meso narezati na istu debljinu. 

2. Zaboravljamo na bat za meso
Jeftini komadi mesa idealni su za pohanje, no pritom treba znati da će dobar okus imati samo oni komadi koje ste prethodno omekšali. Bez obzira na to koliko ste tanke komade mesa kupili, dodatno ih stanjite batom za meso ili se možete poslužiti nekim drugim predmetom. Na taj način bit ćete sigurni da će se meso dobro ispeći. 

3. Pohamo meso koje smo netom izvadili iz hladnjaka
Ako hladan i mokar komad mesa stavimo u zagrijanu tavu, izazvat ćemo špricanje ulja na sve strane te umanjiti mogućnost za pečenje hrskava odreska. Meso bismo trebali izvaditi ih hladnjaka pola sata prije paniranja te ga obvezno posušiti papirnatim ručnikom prije stavljanja u jaje, brašno i krušne mrvice. Na taj način spriječit ćete odvajanje paniranog pokrivača od mesa kad ga stavite u vruću tavu.

4. Štedimo na mrvicama 
Da bi odrezak imao ukusan i hrskavi omotač, potrebno ga je umočiti u namirnice za paniranje nekoliko puta. Budite detaljni i prekrijte jajima, brašnom i krušnim mrvicama svaki dio površine odreska te si tako zajamčite neponovljiv gastronomski užitak. Nemojte se ustručavati i utisnite mrvice što jače u površinu mesa. 

5. Zaboravljamo na začine 
Utrljate li nešto soli u meso prije paniranja, moguće je da završni proizvod neće biti dovoljno začinjen. Posolite jaja i brašno, a u krušne mrvice možete dodati i nešto sitno nasjeckanog začinskog bilja te tako odrescima podariti dodatnu dozu okusa, piše Pun kufer

Savjet plus: 
Ne zaboravite pečeno meso staviti na papirnati ručnik kako bi upio višak masnoće.
hr Tue Mar 19 2019 15:53:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .